Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.09.2017.

PORUKA MILORADU DODIKU: "PODNESI OSTAVKU, U SUPROTNOM BIĆEŠ SMIJENJEN!"

PORUKA DODIKU: "Podnesi ostavku, u suprotnom bićeš smijenjen!"

Glavna služba javne revizije otkrila je kako Vlada Željke Cvijanović laže građane u pogledu visine budžetskog deficita za prošlu godinu. Istovremeno revizori su otkrili da na eskrov računu više nema ni jedne konvertibilne marke od 1,5 milijardi kojima je ova vlada „gospodarila".
PORUKA DODIKU: 'Podnesi ostavku, u suprotnom bićeš smijenjen!'


Zbog posljednjeg brutalnog i nezakonitog gaženja institucija Republike Srpske, a vođenji upravo njegovim modelima djelovanja, Pokret "Treći blok" od predsjednika Republike Milorada Dodika traži podnošenje ostavke.  U suprotnom biće „smijenjen"!

 

U Pokretu „Treći blok" svjesni su, ističu, da su aktuelni nezakoniti potezi predsjednika Dodika preduzeti kako bi se od građana i javnosti prikrio enormni kriminal i rastrošnost njegovog režima.

Glavna služba javne revizije otkrila je kako Vlada Željke Cvijanović laže građane u pogledu visine budžetskog deficita za prošlu godinu. Istovremeno revizori su otkrili da na eskrov računu više nema ni jedne konvertibilne marke od 1,5 milijardi kojima je ova vlada „gospodarila".

Pritom su otkrivene brojne nazakonitosti, nepravilnosti i primjeri lošeg upravljanja, i upravo to je esencija aktuelnih problema. U skladu sa zakonskim obavezama glavni revizor Duško Šnjegota revizione izvještaje dostavlja Narodnoj skupštini na dalje razmatranje, navodi se u saopštenju Pokreta.

Navode, kako bi spriječio da najviše političko i zakonodavno tijelo Republike Srpske, u javnom prenosu, raspravlja o ovim eklatantnim dokazima nezakonitosti i rastrošnosti njegovog režima, predsjednik poseže za novim nezakonitostima, pa čak i za javnim prijetnjama i pritiscima prema Dušku Šnjegoti.

No, nedavna izjava predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića otkriva mračne namjere režima, odnosno da parlament neće ni raspraviti ovaj teški društveni problem.

Ovim činom nedvosmisleno je dokazano da Milorad Dodik i skupštinu stavlja u funkciju prikrivanja kriminala i lošeg gospodarenja, odnosno činjeničnog utvrđivanja koliku je nepovratnu štetu pretrpila Republika Srpska.

U Pokretu „Treći blok" potpuno smo sjevesni činjnice da Milorad Dodik nastoji sve institucije Republike podrediti sopstvenoj autokratiji i krajnje kriminalizovanim ličnim interesima.

Izostanak javne rasprave u parlamentu biće konkretan dokaz da su naše institucije u čvrstim kandžama Dodika i njegove mafijaške oligarhije. Zato ovaj trenutak određujemo kao „crvenu liniju" preko koje nežemo preći.

Znači, u slučaju da Dodikov nezakoniti napad na službu javne revizije prođe bez skupštinske rasprave i uz medijsko prenošenje sjedice smatraćemo da institucionalni sistem Republike Srpske više ne postoji, navedeno je u saopštenju.

To automatizmom znači da Pokret „Treći blok" napušta principe institucionalnog djelovanja i prelazi na vaninstitucionalnu borbu.

"U suštini naš zahtjev za ostavkom predstavlja Dodikovo 'izlazno rješenje' iz situacije koju je sam produkovao. Činom ostavke predsjednik predupređuje 'smjenu' do kakve će svakako i neizostavno doći", navodi se u saopštenju i dodaje:

"U Pokretu smo vrlo precizno razradili političke poteze kakvima ćemo Milorada Dodika udaljiti sa pozicije koju ovako teško zloupotrebljava. Normalno, u ovom trenutku nećemo otkrivati svoje poteze, ali ono sa čim Dodik mora računati jeste naša više puta dokazana hrabrost u situacijama suprotstavljanja institucionlnom nasilju njegovog aparata prinude."

Uz to predsjednik mora uobziriti činjenicu da Pokret „Treći blok" samo slijedi opštu opredjeljenost građana za svrgavanje njegovog režima i oslobađanja od njegove tiranije.

Čvrsto smo opredijeljeni da zauzmemo prve redove svenarodnog bunta protiv Dodikove diktature i daljeg razaranja Republike Srpske, koji će neminovno nastupiti u ovoj aktuelnoj situaciji.

Znači, Dodik može izbjeći posljedice onoga šta je sam proizveo i to jednostavnim podnošenjem ostavke.

U suprotnom biće „smijenjen", navodi se u saopštenju pokreta "Treći blok".

////////////////////////////////////

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: "Ovo je novi početak za BiH"

Ja "se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.
Ustoličenje i uvođenje u tron 61. po redu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak građenja zajedništva u Sarajevu i BiH i daljeg razvoja međureligijskih i međuljudskih odnosa u bh. glavnom gradu, neke su od poruka sa današnjeg događaja koji je svečano upriličen u Sabornom hramu u Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon ceremonije ustoličenja izjavio je da ovo jedan duhovni čin sa mnogo poruka, želja i mnogo nadanja u koje ulazi i novoizabrani mitropolit.

 

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.

 

Istakavši kako je djelovanje mitropolita duga tradicija na ovim prostorima, Čubrilović je izrazio nadu da budućnost u BiH neće biti "krvava" kao njena historija i bliska prošlost i da u neke buduće duhovne događaje neće pratiti obezbeđenje kakvo je danas viđeno u Sarajevu.

 

"Očekujem i mnogo više povjerenja i veliku podršku radu, puno sreće mitropolitu i svim našim građanima i građanima Sarajeva", poručio je Čubrilović.

 

Jedan od pristunih bio je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Istakao je da je današnji svečani događaj od velikog značaja za Sarajevo i dalji razvoj međureligijskih i međuljudskih odnosa u tom gradu.

 

"U ovom gradu Mitropolija dugo godina postoji i bilo je na neki način pusto što dvije godine nismo imali mitropolita sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu. Naravno, ovo će puno pomoći i boljem radu Međureligijskog vijeća BiH koje je ove godine obilježilo 20 godina rada, a kojim u ovom periodu upravo predsjedava Srpska pravoslavna crkva, tako da su se sve stvare stekle u jednom. I ova današnja kiša nam je svima dobro došla kao božiji blagoslov poslije duge suše", rekao je Finci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica istakao je da je ustoličenje mitropolita dabrobosanskog veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane koji žele živjeti u miru, napretku i prosperitetu.

 

"Mitropolit Hrizoston u svom obraćanju je uputio jednu jasnu poruku da dolazi u miru, da želi da bude čovjek koji će da živi u miru zajedno sa ostalim narodima i u tom miru da svi imamo ista prava", rekao je Govedarica.

 

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu u Sarajevu prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici gradskih vlasti, predstavnici međunarodne zajednice, vjerskih zajednica i mnogobrojni vjernici.


//////////////////////////////

NENAD ČANAK: "Vlada Srbije ni u kom slučaju ne smije dati garancije za puštanje Ratka Mladića"

Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država", naveo je Čanak u saopštenju.


NENAD ČANAK: 'Vlada Srbije ni u kom slučaju ne smije dati garancije za puštanje Ratka Mladića' - 2

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas Vladu Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtjev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

 

"Optužnica tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana djela. Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država", naveo je Čanak u saopštenju.

 

Podsjetio je da je Ratko Mladić 14 godina bio jedan od najtraženijih bjegunaca na Interpolovoj potjernici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina, a Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

 

On je kazao da su ratovi devedesetih godina prošlog vijeka na svjetlost dana vratili masovne zločine protiv čovječnosti i predstavljaju tamnu stranicu u istoriji balkanskih naroda.

 

"Suđenje optuženicima za ratne zločine prilika je da se cijele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime", poručio je Čanak.

///////////////////////////

ODNIO HAG ŠALU:  Posljednja stanica vlaka za Treći entitet

ODNIO HAG ŠALU: Posljednja stanica vlaka za Treći entitet

////////////////////////

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: 'Ovo je novi početak za BiH'

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: "Ovo je novi početak za BiH


//////////////////////////////////////

Sjeverna Joreja ponovo testira : Dva velika podrhtavanja tla opet uznemirila svijet

Dva jaka podrhtavanja dogodila su se u nedjelju ujutro u Sjevernoj Koreji, zbog čega mnogi vjeruju da je ta država obavila svoj šesti nuklearni test. U prvim  izvještajima Američkog geološkog zavoda

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56678761

Powered by Blogger.ba