Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.09.2017.

GRAĐANSKI SAVEZ : HRVATSKA U BiH IZVOZI USTAŠKE VRIJEDNOSTI I IZAZIVA NASILJE

Građanski savez : Hrvatska u BiH izvozi ustaške vrijednosti i izaziva nasilje


Septembar 03. 2017.


Povodom jučerašnje posjete predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, Bosni i Hercegovini oglasio se Građanski savez, čije saopštenje prenosimo u cijelosti.


Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Adolf Hitler and Ante Pavelic

///////////////////////////


Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Adolf Hitler and Ante Pavelic

/////////////////////////////////


Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Adolf Hitler and Ante Pavelic

/////////////////////////


Image result for ante pavelic i adolf hitler fotos

Adolf Hitler and Ante Pavelic

////////////////////////

“Građanski savez (GS) smatra da je jučerašnja posjeta Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, tokom koje je našu državu tretirao kao da je teritorija i zvanična potvrda da je proces retuđmanizacije politike Republike Hrvatske završen i da je Hrvatska cijeli region u političkom smislu želi vratiti u 1993. godinu.

Mi u GS-u se koristimo ovom prilikom da osudimo povampirenje ustaštva i fašizma u Hrvatskoj koje je doseglo tačku javnog spaljivanja knjiga i novina. Nažalost, to su očito i vrijednosti koje Plenković i njegova vlada izvoze u BiH: istorijski revizionizam i šminkanje ustaštva i fašizma.

Mi u GS-u smatramo da je ono što se jučer dogodilo u Zagrebu planirana sudbina svih nehrvata koji žive u dijelovima BiH kojima vlada HDZ BiH. Naime, ako zvanični Zagreb i HDZ, odnosno Dragan Čović dobiju ono što traže, nehrvati pod vlašću HDZ biće podjarmljena manjina čije će se novine i knjige javno paliti i čija prava će biti sistematski gažena.

GS se koristi ovom prilikom i da pozove predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović da u sklopu svoje predstojeće posjete Rusiji obiđe i Volgograd, odnosno Staljingrad i mjesto gdje su pripadnici 369. hrvatske pojačane pukovnije Vermahta ostavili kosti 1943. Pošto Grabar-Kitarović smatra je koljački pozdrav „Za dom spremni“ nesporan, smatramo da bi bilo sasvim logično da oda počast onima koji su s tim pozdravom na usnama žarili

i palili po Rusiji 1943. kao što odaje počast agresorima koji su u Bosni i Hercegovini ubijali 1993.

GS još od prošle godine upozorava sve koji žele da čuju istinu da politika ove Vlade RH i predsjednice RH vodi regiju u ozbiljne probleme. Pogotovo je opasno prizivanje terorizma od strane zemlje čija ekonomija zavisi od turizma i dolaska turista. S obzirom na ulogu Hrvatske u dolasku stranih boraca afro-azijskog porijekla u BiH tokom rata devedesetih godina postavlja se pitanje da li službeni Zagreb opet planira da u BiH pošalje nekog novog Handalu da bi od laži o terorizmu napravio istinu?

Mi u GS-u smatramo da će za bilo kakve incidente ili eskalaciju u Bosni i Hercegovini biti odgovorna ova Vlada, premijer i predsjedica Republike Hrvatske čija opsjednutost Bosnom i Hercegovinom se može porediti samo sa opsjednutošću njihovih duhovnih otaca, Pavelića, Luburića, Bobana i Šuška”, stoji u saopštenju Građanskog saveza.

(Kliker.info)


//////////////////////////////////////////////////

GIBRALTAR - BOSNA I HERCEGOVINA 0:4 ; Rutinska pobjeda "Zmajeva", Belgijanci pomogli trijumfom u Pireju

Uoči posljednja 2 kola kvalifikacija naša reprezentacija ima bod više od trećeplasirane Grčke


GIBRALTAR - BOSNA I HERCEGOVINA 0:4 ; Rutinska pobjeda 'Zmajeva', Belgijanci pomogli trijumfom u Pireju - 1

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je uvjerljivu pobjedu u utakmici 8. kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. protiv domaćeg Gibraltara.

 

"Zmajevi" su imali poteškoća pri stvaranju šansi u prvih pola sata utakmice, ali je pogodak Džeke u 35. minuti konačno prelomio dvoboj. Do poluvremena je promašeno još nekoliko prilika.

 

U nastavku ponovo malo usporeniji ulazak. Sve do 65. minute se čekalo na pravu priliku i pogodak Kodre. Tad je domaćin potpuno pao te je dokrajčen golovima Lulića i Džeke.

 

U drugoj za nas važnoj utakmici grupe H Belgija je u Pireju golovima Verthongena i Lukakua svladala Grčku rezultatom 2:1, te nas tako ostavila u igri za baraž.

 

Nakon 8 kola BiH ima 14 bodova, bod više od trećeplasirane Grčke.

 

 

Grcima do kraja kvalifikacija predstoji gostovanje prijateljskom Cipru te domaćinstvo protiv Gibraltara. 

Naša reprezentacija dočekuje Belgiju te ide u goste Estoniji.

 

Pozitivna je stvar činjenica da "Zmajevi" sudbinu drže u svojim rukama, te da dvije pobjede garantiraju plasman u baraž.

 

S druge strane, raspored nam je mnogo teži nego Grcima.

 

Naredno reprezentativno okupljanje na rasporedu je početkom listopada uoči utakmice protiv Belgije.

////////////////////////////////////
ANALIZA IVICE ĐIKIĆA: Zašto Tuđman blati Izetbegovića, a u zvijezde kuje Abdića

ANALIZA IVICE ĐIKIĆA: Zašto Tuđman blati Izetbegovića, a u zvijezde kuje Abdića

/////////////////////////////////////


Nedeljko Čubrilović: Ustoličenje mitropolita je novi početak za BiH

Ustoličenje i uvođenje u tron 61. po redu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak građenja zajedništva u Sarajevu i BiH i daljeg razvoja međureligijskih i međuljudskih odnosa u bh. glavnom [...
03.09.2017.

ODNIO HAG ŠALU: POSLJEDNJA STANICA VLAKA ZA TREĆI ENTITET

ODNIO HAG ŠALU: Posljednja stanica vlaka za Treći entitet

Vlak za Treći entitet krenuo je iz Graza u proljeće 1992., dogovorom Mate Bobana i Radovana Karadžića, a sve su prilike da će mu posljednja stanica biti u Haagu, prije novembra 2017. godine. Tada će biti donešena pravosnažna presuda protiv šestorice političkih i vojnih lidera tzv. Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat.


Piše: Jusuf Kapić

 

Što je voz bliže svojoj posljednjoj stanici, mašinovođe i kondukteri sve su nervozniji, svjesni da će nakon posljednje stanice morati revidirati svoje uloge, dalje planove i prohtjeve.

 

Dragan Čović i hrvatska politička klika okupljena oko njegovog Hrvatskog narodnog sabora skoro pa su dosegli nivo Milorada Dodika u otvorenosti i brutalnosti verbalnih i političkih napada na stabilnost i evropski put države. Čovićev ložač lokomotive Božo Ljubić čak je prijetio i prelakom nekog Rubikona. Ne znamo je li mu taj Rubikon dođe na putu prije ili poslije Haga.

 

Prošlo je vrijeme kada se karadžićevskim prijetnjama jednom narodu ili, danas, jednom konceptu države, moglo efikasno prijetiti s govornica parlamenta ili u mikrofone novinara koji ne postavljaju pitanja. Nemaju Čović i Ljubić iza sebe JNA kao što su je imali Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji još uvijek čekaju raspored sa haaške stanice, put zatvora diljem Evrope. Hrvatski narodni sabor, ekspozitura HDZ-a koja se nastoji predstaviti kao glas hrvatskog naroda, možda imaju političku podršku hrvatskog državnog vrha, ali Hrvatska vojska nije JNA. Ona je dio NATO-a, a cilj država koje trasiraju strateške pravce ovog vojnog saveza je upravo onakva Bosna i Hercegovina protiv koje rade Čović i Dodik.

 

Ne treba panično reagirati ni na islamofobične i antibosanske izjave srednjoevropskih desničarskih lidera, koji svoj stav prema jednoj državi i naročito jednom, bošnjačkom narodu, baziraju na ksenofobičnim izjavama hrvatske predsjednice. Češki predsjednik Miloš Zeman nije isto što i Angela Merkel ili Emmanuel Macron. Može zarad zadovoljstva domaćeg desničarske publike ispaliti još koji islamofobični metak prema Bosni i Hercegovini, ali teško da će prebaciti Dunav a kamoli Savu.

 Image result for dragan covic karikature fotos


Image result for dragan covic karikature fotos

Zemanov ispad svjedoči da Hrvatska već otvoreno i sistematski, putem diplomatije, medija i državnog vrha, sprovodi kampanju islamofobične satanizacije bošnjačkog političkog rukovodstva – pa i cijelog naroda – koje je najjača sila protiv stvaranja Trećeg entiteta. A taj entitet bi bio ništa drugo do hrvatska republika srpska – još jedan klip koji, na svaki potez neotuđmanovske Hrvatske, koči svaki pokret države ka EU i NATO-u.

I potezanje dolaska mudžahedina u BiH od strane hrvatskih medija, kao i spin-tvrdnje da tobože Recep Tayyip Erdogan nagovara svoju ljutu protivnicu Angelu Merkel da dadne Bošnjacima građansku državu samo pokazuju paniku i očaj hrvatskog i bosanskog HDZ-a. Jer je takav spin koliko glup toliko i opasan. Ne po efektu nego po pozadini: imamo posla s ljudima koji su očito spremni na sve i svašta.

 

Jer cilj je ucijeniti sve političke aktere izmjenama Izbornog zakona prije novembra, prije haaške presude očevima trećeg entiteta. I to izmjene koje će omogućiti Draganu Čoviću i njegovoj kliki da kao drumski razbojnici džepare ovu državu na svakoj krivini i kanjonu na putu ka Briselu. Jer drukčije neće opstati u politici.

 Image result for dragan covic karikature fotos

Svakako, ne treba potcijeniti ni emocionalnu ucijenjenost hrvatskog glasačkog tijela, koje – barem ono što još nije iselilo u Njemačku – i ne vidi da Čovićeva klika krasno živi i bogati se u državi u kojoj je tobože majorizirana.

 Image result for dragan covic karikature fotos

No, kada i ukoliko, a sve su prilike da hoće, haaške sudije pravno i historijski utvrde da je Herceg-Bosna bila zločinački projekat – ne postoji nijedna (geo)politička kombinacija u kojoj je treći entitet moguć. Jer treći entitet je ništa drugo do bezobrazno dijete zločinačke Herceg-Bosne.

 

(Bportal.ba)

//////////////////////////////////////

SENAD ANTE-PORTAL; MITROPOLIT, PA ZAPALIT': Zašto su Dodik i njegova 'sjevernokorejska' televizija ignorirali inauguraciju mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma?! - 2

SENAD ANTE-PORTAL; MITROPOLIT, PA ZAPALIT': Zašto su Dodik i ...

//////////////////////////////////////

ŽARKO PUHOVSKI: “‘Za dom spremni’ je naprosto koljački pozdrav, nije mi jasno zašto ikome treba most na Pelješcu”

“Neki dan je varaždinski gradonačelnik mrtav-hladan rekao da je to zapravo Jelačićev pozdrav, međutim, Jelačićev pozdrav je bio “Za dom”, a njegovi su vojnici odgovarali 'umrijeti spremni'"


ŽARKO PUHOVSKI: ''Za dom spremni' je naprosto koljački pozdrav, nije mi jasno zašto ikome treba most na Pelješcu' - 1

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je za TV N1 da ideja da koljački pozdrav "Za dom spremni" bude dopušten bilo gdje na teritoriji Hrvatske predstavlja sramotu za cijelu naciju.

 

“Ta ideja da bi koljački pozdrav, a “Za dom spremni” je naprosto koljački pozdrav, bio dopušten bilo gdje u Hrvatskoj je po mom sudu nešto što je sramota za čitavu naciju”, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski gostujući na TV N1.

 

“Neki dan je varaždinski gradonačelnik mrtav-hladan rekao da je to zapravo Jelačićev pozdrav, međutim, Jelačićev pozdrav je bio “Za dom”, a njegovi su vojnici odgovarali “umrijeti spremni” što je zapravo verzija starog rimskog pozdrava imperatoru i onda sam gradonačelnik kako nije pazio što govori je rekao da je s tim pozdravom Jelačić krenuo iz Varaždina. Dakle, ako hoće biti “za dom” , ne krećete iz doma, nego branite dom … on je branio dom u Beču i Budimpešti”, objasnio je.

 

Smatra da premijer Plenković ima nekoliko tjedana vremena da  posloži svoju poziciju i da onda prebrojava većinu. “On radi obrnuto – najprije prebrojava većinu odakle pokušava izvući svoju poziciju”, kaže Puhovski.

 

Upitan da prokomentariše problem oko izgradnje Pelješkog mosta, Puhovski je rekao:

 

"Koliko god bilo nepopularno - doista nemam pojma zašto ikome treba most na Pelješcu? Kad se moglo jednostavno napraviti obilaznicu oko Neuma, ako se za vrijeme Hladnog rata moglo ići kroz Istočnu Njemačku kroz Berlin, ne vidim zašto ..."

03.09.2017.

MITROPOLIT HRIZOSTOM PORUČ: "SAMO ISTINA MOŽE POMIRITI NARODE, UČINIMO SVE DA BiH BUDE ZEMLJA LJUBAVI I DOBROTE

MITROPOLIT HRIZOSTOM PORUČIO: "Samo istina može pomiriti narode, učinimo sve da BiH bude zemlja ljubavi i dobrote"

"Oslobodimo se od svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla. Molitva naša jeste i biće da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote. Promijenimo sliku o sebi i svojoj zemlji”, poručio je novoizabrani mitropolit dabrobosanski.

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Sabornom hramu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

  

Ceremoniji ustoličenja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

 

Ceremonija je završena besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da s optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosankom, poručivši da će se truditi opravdati povjerenje svih.

Mitropolija dabrobosanska je, prema njegovim riječima, kroz svoju viševjekovnu istoriju prolazila kroz periode procvata, napretka, ali i stradanja, ali je podsjetio da su osim njenog i stradanja srpskog naroda, na ovim prostorima stradali i ostali.

 

“Sjetimo se danas i ovog trenutka svih nevino stradalih, svih nestalh, prognanih i obespravljenih u ovom gradu i cijeloj BiH. Blagodarimo da su vremena stradanje i patnje iza nas, da od sada pa ubuduće možemo i trebamo da obnovimo život na ovim prostorima. Ne dopustimo da neko zbog žrtve i stradanja ostavlja svoja ognjišta, svetinje svoje. Obnovimo sebe djelom naših svetih predaka koje nikakva stradanja i nevolje nisu pokolebale da ostanu na svojim etništima. Svjedoci smo da tek poslije sukoba i ratova, svi izvlačimo zaključke o besmislenosti ratovanja i tragičnosti međusobnih sukoba. Umjesto neprestalnog bacanja u tragičme prošlosti i previranja u njima, tražimo i apelujemo da krenemo sa programom istine i pomirenja”, rekao je mitropolit Hrizostom.

 

Dodao je da će istina sve narode osloboditi trauma i pomiriti ih međusobno.

 

“Bog nam svakodnevno dajemo priliku i snagu da obnovimo put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Da tako obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Neka nam ljubav prema drugima, poštovanje i uvažavanje drugih i različitih budu pokretačka snaga kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH. Uklonimo između sebe zidove razdora, prije svega one psihološke i mentalne. Znamo da svi razumijete o čemu govorim, govorim o stvarima svima nama poznatim. Oslobodimo se od svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla. Molitva naša jeste i biće da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote. Promijenimo sliku o sebi i svojoj zemlji”, poručio je novoizabrani mitropolit dabrobosanski.

///////////////////////////////////////////

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: "Ovo je novi početak za BiH"

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.

Ustoličenje i uvođenje u tron 61. po redu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak građenja zajedništva u Sarajevu i BiH i daljeg razvoja međureligijskih i međuljudskih odnosa u bh. glavnom gradu, neke su od poruka sa današnjeg događaja koji je svečano upriličen u Sabornom hramu u Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon ceremonije ustoličenja izjavio je da ovo jedan duhovni čin sa mnogo poruka, želja i mnogo nadanja u koje ulazi i novoizabrani mitropolit.

 

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.

 

Istakavši kako je djelovanje mitropolita duga tradicija na ovim prostorima, Čubrilović je izrazio nadu da budućnost u BiH neće biti "krvava" kao njena historija i bliska prošlost i da u neke buduće duhovne događaje neće pratiti obezbeđenje kakvo je danas viđeno u Sarajevu.

 

"Očekujem i mnogo više povjerenja i veliku podršku radu, puno sreće mitropolitu i svim našim građanima i građanima Sarajeva", poručio je Čubrilović.

 

Jedan od pristunih bio je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Istakao je da je današnji svečani događaj od velikog značaja za Sarajevo i dalji razvoj međureligijskih i međuljudskih odnosa u tom gradu.

 

"U ovom gradu Mitropolija dugo godina postoji i bilo je na neki način pusto što dvije godine nismo imali mitropolita sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu. Naravno, ovo će puno pomoći i boljem radu Međureligijskog vijeća BiH koje je ove godine obilježilo 20 godina rada, a kojim u ovom periodu upravo predsjedava Srpska pravoslavna crkva, tako da su se sve stvare stekle u jednom. I ova današnja kiša nam je svima dobro došla kao božiji blagoslov poslije duge suše", rekao je Finci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica istakao je da je ustoličenje mitropolita dabrobosanskog veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane koji žele živjeti u miru, napretku i prosperitetu.

 

"Mitropolit Hrizoston u svom obraćanju je uputio jednu jasnu poruku da dolazi u miru, da želi da bude čovjek koji će da živi u miru zajedno sa ostalim narodima i u tom miru da svi imamo ista prava", rekao je Govedarica.

 

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu u Sarajevu prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici gradskih vlasti, predstavnici međunarodne zajednice, vjerskih zajednica i mnogobrojni vjernici.

03.09.2017.

PORUKA MILORADU DODIKU: "PODNESI OSTAVKU, U SUPROTNOM BIĆEŠ SMIJENJEN!"

PORUKA DODIKU: "Podnesi ostavku, u suprotnom bićeš smijenjen!"

Glavna služba javne revizije otkrila je kako Vlada Željke Cvijanović laže građane u pogledu visine budžetskog deficita za prošlu godinu. Istovremeno revizori su otkrili da na eskrov računu više nema ni jedne konvertibilne marke od 1,5 milijardi kojima je ova vlada „gospodarila".
PORUKA DODIKU: 'Podnesi ostavku, u suprotnom bićeš smijenjen!'


Zbog posljednjeg brutalnog i nezakonitog gaženja institucija Republike Srpske, a vođenji upravo njegovim modelima djelovanja, Pokret "Treći blok" od predsjednika Republike Milorada Dodika traži podnošenje ostavke.  U suprotnom biće „smijenjen"!

 

U Pokretu „Treći blok" svjesni su, ističu, da su aktuelni nezakoniti potezi predsjednika Dodika preduzeti kako bi se od građana i javnosti prikrio enormni kriminal i rastrošnost njegovog režima.

Glavna služba javne revizije otkrila je kako Vlada Željke Cvijanović laže građane u pogledu visine budžetskog deficita za prošlu godinu. Istovremeno revizori su otkrili da na eskrov računu više nema ni jedne konvertibilne marke od 1,5 milijardi kojima je ova vlada „gospodarila".

Pritom su otkrivene brojne nazakonitosti, nepravilnosti i primjeri lošeg upravljanja, i upravo to je esencija aktuelnih problema. U skladu sa zakonskim obavezama glavni revizor Duško Šnjegota revizione izvještaje dostavlja Narodnoj skupštini na dalje razmatranje, navodi se u saopštenju Pokreta.

Navode, kako bi spriječio da najviše političko i zakonodavno tijelo Republike Srpske, u javnom prenosu, raspravlja o ovim eklatantnim dokazima nezakonitosti i rastrošnosti njegovog režima, predsjednik poseže za novim nezakonitostima, pa čak i za javnim prijetnjama i pritiscima prema Dušku Šnjegoti.

No, nedavna izjava predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića otkriva mračne namjere režima, odnosno da parlament neće ni raspraviti ovaj teški društveni problem.

Ovim činom nedvosmisleno je dokazano da Milorad Dodik i skupštinu stavlja u funkciju prikrivanja kriminala i lošeg gospodarenja, odnosno činjeničnog utvrđivanja koliku je nepovratnu štetu pretrpila Republika Srpska.

U Pokretu „Treći blok" potpuno smo sjevesni činjnice da Milorad Dodik nastoji sve institucije Republike podrediti sopstvenoj autokratiji i krajnje kriminalizovanim ličnim interesima.

Izostanak javne rasprave u parlamentu biće konkretan dokaz da su naše institucije u čvrstim kandžama Dodika i njegove mafijaške oligarhije. Zato ovaj trenutak određujemo kao „crvenu liniju" preko koje nežemo preći.

Znači, u slučaju da Dodikov nezakoniti napad na službu javne revizije prođe bez skupštinske rasprave i uz medijsko prenošenje sjedice smatraćemo da institucionalni sistem Republike Srpske više ne postoji, navedeno je u saopštenju.

To automatizmom znači da Pokret „Treći blok" napušta principe institucionalnog djelovanja i prelazi na vaninstitucionalnu borbu.

"U suštini naš zahtjev za ostavkom predstavlja Dodikovo 'izlazno rješenje' iz situacije koju je sam produkovao. Činom ostavke predsjednik predupređuje 'smjenu' do kakve će svakako i neizostavno doći", navodi se u saopštenju i dodaje:

"U Pokretu smo vrlo precizno razradili političke poteze kakvima ćemo Milorada Dodika udaljiti sa pozicije koju ovako teško zloupotrebljava. Normalno, u ovom trenutku nećemo otkrivati svoje poteze, ali ono sa čim Dodik mora računati jeste naša više puta dokazana hrabrost u situacijama suprotstavljanja institucionlnom nasilju njegovog aparata prinude."

Uz to predsjednik mora uobziriti činjenicu da Pokret „Treći blok" samo slijedi opštu opredjeljenost građana za svrgavanje njegovog režima i oslobađanja od njegove tiranije.

Čvrsto smo opredijeljeni da zauzmemo prve redove svenarodnog bunta protiv Dodikove diktature i daljeg razaranja Republike Srpske, koji će neminovno nastupiti u ovoj aktuelnoj situaciji.

Znači, Dodik može izbjeći posljedice onoga šta je sam proizveo i to jednostavnim podnošenjem ostavke.

U suprotnom biće „smijenjen", navodi se u saopštenju pokreta "Treći blok".

////////////////////////////////////

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: "Ovo je novi početak za BiH"

Ja "se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.
Ustoličenje i uvođenje u tron 61. po redu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak građenja zajedništva u Sarajevu i BiH i daljeg razvoja međureligijskih i međuljudskih odnosa u bh. glavnom gradu, neke su od poruka sa današnjeg događaja koji je svečano upriličen u Sabornom hramu u Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon ceremonije ustoličenja izjavio je da ovo jedan duhovni čin sa mnogo poruka, želja i mnogo nadanja u koje ulazi i novoizabrani mitropolit.

 

"Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom", rekao je Čubrilović.

 

Istakavši kako je djelovanje mitropolita duga tradicija na ovim prostorima, Čubrilović je izrazio nadu da budućnost u BiH neće biti "krvava" kao njena historija i bliska prošlost i da u neke buduće duhovne događaje neće pratiti obezbeđenje kakvo je danas viđeno u Sarajevu.

 

"Očekujem i mnogo više povjerenja i veliku podršku radu, puno sreće mitropolitu i svim našim građanima i građanima Sarajeva", poručio je Čubrilović.

 

Jedan od pristunih bio je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Istakao je da je današnji svečani događaj od velikog značaja za Sarajevo i dalji razvoj međureligijskih i međuljudskih odnosa u tom gradu.

 

"U ovom gradu Mitropolija dugo godina postoji i bilo je na neki način pusto što dvije godine nismo imali mitropolita sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu. Naravno, ovo će puno pomoći i boljem radu Međureligijskog vijeća BiH koje je ove godine obilježilo 20 godina rada, a kojim u ovom periodu upravo predsjedava Srpska pravoslavna crkva, tako da su se sve stvare stekle u jednom. I ova današnja kiša nam je svima dobro došla kao božiji blagoslov poslije duge suše", rekao je Finci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica istakao je da je ustoličenje mitropolita dabrobosanskog veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane koji žele živjeti u miru, napretku i prosperitetu.

 

"Mitropolit Hrizoston u svom obraćanju je uputio jednu jasnu poruku da dolazi u miru, da želi da bude čovjek koji će da živi u miru zajedno sa ostalim narodima i u tom miru da svi imamo ista prava", rekao je Govedarica.

 

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu u Sarajevu prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici gradskih vlasti, predstavnici međunarodne zajednice, vjerskih zajednica i mnogobrojni vjernici.


//////////////////////////////

NENAD ČANAK: "Vlada Srbije ni u kom slučaju ne smije dati garancije za puštanje Ratka Mladića"

Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država", naveo je Čanak u saopštenju.


NENAD ČANAK: 'Vlada Srbije ni u kom slučaju ne smije dati garancije za puštanje Ratka Mladića' - 2

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas Vladu Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtjev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

 

"Optužnica tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana djela. Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država", naveo je Čanak u saopštenju.

 

Podsjetio je da je Ratko Mladić 14 godina bio jedan od najtraženijih bjegunaca na Interpolovoj potjernici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina, a Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

 

On je kazao da su ratovi devedesetih godina prošlog vijeka na svjetlost dana vratili masovne zločine protiv čovječnosti i predstavljaju tamnu stranicu u istoriji balkanskih naroda.

 

"Suđenje optuženicima za ratne zločine prilika je da se cijele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime", poručio je Čanak.

///////////////////////////

ODNIO HAG ŠALU:  Posljednja stanica vlaka za Treći entitet

ODNIO HAG ŠALU: Posljednja stanica vlaka za Treći entitet

////////////////////////

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: 'Ovo je novi početak za BiH'

ZVANIČNICI O USTOLIČENJU MITROPOLITA U SARAJEVU: "Ovo je novi početak za BiH


//////////////////////////////////////

Sjeverna Joreja ponovo testira : Dva velika podrhtavanja tla opet uznemirila svijet

Dva jaka podrhtavanja dogodila su se u nedjelju ujutro u Sjevernoj Koreji, zbog čega mnogi vjeruju da je ta država obavila svoj šesti nuklearni test. U prvim  izvještajima Američkog geološkog zavoda

03.09.2017.

NURA BAZDULJ-HUBIJAR: BERLINSKI ZID JE ZA ZIDOVE U NAŠIM GLAVAMA BIO MALA MACA

Bazdulj-Hubijar: Berlinski zid je za zidove u našim glavama bio mala maca


Nura Bazdulj-Hubijar

Nura Bazdulj-Hubijar

Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 1951. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1975. Objavila je 37 naslova za sve dobne skupine. Prevedena na desetak stranih jezika. Uvrštena u čitanke i školsku lektiru. Dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja. Žena, majka, nana. Živi u Travniku.

Subota, 26. avgust

Dvadeset šesti je dan mjeseca augusta 2017. godine. Bilo je ovo uglavnom vrelo ljeto, možda će se po tome pamtiti. Temperature plus 36 i više stepeni je bilo teško podnositi i mladim, zdravim ljudima.

Ponovo čitam "Priču o ljubavi i tami" Amosa Oza. Uvijek me opčine čarolija i moć vrhunske književnosti, one koja je u stanju da nam ubjedljivo pokaže kako smo istovremeno i svi isti i svi različiti. To je autobiografska proza koju ispisuje muškarac, Izraelac, stariji od mene nekih dvanaest godina, u istorijskom smislu važnih, jer se on rodio prije, a ja poslije Drugog svjetskog rata, ali opet mene ženu i Bosanku njegovo pisanje dira u srce.

Razlog je, naravno, s jedne strane u ljudskoj sposobnosti (možda i potrebi) za empatijom, a s druge u činjenice da su one glavne relacije u ljudskim životima, između djece i roditelja, muževa i žena, braće i sestara uvijek i svugdje tako prokleto slične. Postoji ovdje još jedna sličnost o kojoj mi je draže da i ne razmišljam previše, a to je sličnost između tek nastalog Izraela i današnje Bosne, a u smislu stalnog fokusiranja na položaj žrtve, na neprestano prisjećanje na prethodni rat, na stvaranje nacionalne kohezije.

Nedjelja, 27. avgust

Teška muka ili bolest ponekad u našim glavama upale neko svjetlo koje nam pokaže da je jedini ispravan put, jedini pravi put – put ljubavi, brige i dobrote za drugog čovjeka. U vremenu sloma iluzija i poraza idealista, vremenu kada je, ne samo regionalno nego globalno, došlo do apsolutnog poremećaja sistema vrijednosti, kad se stid, pristojnost, čista ljubav, dobrota, poštenje i ine kategorije, smatraju ni manje ni više nego smiješnim, pa i sramnim, kad se u svim oblastima života i rada dešavaju ružne i nedopustive i neoprostive stvari, kad počnjemo gubiti povjerenje ne samo u vlast (tu je definitivno izgubljeno) nego i u školstvo, zdravstvo, sve, pojavi se neko ko vrati vjeru da još ima ljudi.

Hvala dragom doktoru Eldinu Burazeroviću, neurohirurgu iz Sarajeva, koji je meni došao kao trak svjetla u dubokom mraku. Ne govorim ovo zbog njega ili sebe, nego ljudi kojima treba pomoć. Da mi vjeruju kako još ima izuzetno stručnih ljekara koje u radu vode čast, svijest i savjest.

Ponedjeljak, 28. avgust

U selu poviše Travnika imamo malu vrtnu kuću sa dosta ruža i drugog cvijeća i maleni voćnjak. Nigdje na cijelom svijetu ne nalazim takav spokoj kao tamo. Zemlja i trava i nebo i ptice, mace i cuke lutalice, mravi, leptiri i pčele su oni sa kojima se divno razumijem. Danas gledam drveće i čisto ne mogu povjerovati koliko je na njemu i ispod njega žutog lišća. A još je više od mjesec dana kalendarskog ljeta. Dijelim sa vama taj težak utisak. Sjetih se Rilkeove pjesme:

"Opada lišće, ko da iz daljina pada,
uz opor i odrečan let,
kao da venu usred nebeskih tmina
daleke bašte.
I teška zemlja noću
pada iz roja zvezda u samoću.
Svi mi padamo. Pada i ruka.
Pad u svakom od nas živi neizbežno.
Pa ipak Nekobeskonačno nežno
padanju ovom daje smer i sklad."

Javne kuhinje ne mogu opslužiti ni približno onoliko ljudi kojima je nužan bar jedan obrok dnevno
Javne kuhinje ne mogu opslužiti ni približno onoliko ljudi kojima je nužan bar jedan obrok dnevno

Utorak, 29. avgust

Naprosto su zapanjujući podaci o broju nezaposlenih, socijalno ugroženih, penzionera sa minimalnom penzijom i drugih sličnih kategorija. Javne kuhinje ne mogu opslužiti ni približno onoliko ljudi kojima je nužan bar jedan obrok dnevno. Da u srcu Evrope postoji još gladnih i golih i bosih, bez krova nad glavom, bez vode, bez struje, bez onog elementarnog za život, čovjek teško može povjerovati. S druge strane milioneri, milijarderi, svi kao poštenim radom stekli ono čime raspolažu.

Predstavnici vlasti konstantno održavaju živim nacionalizam, tobožnji strah od drugog i drugačijeg, napetost, nesigurnost, osjećaj ugroženosti. Tako sistemski grade zidove u našim glavama prema onim "drugim, trećim, ostalim". A kad se u glavama takvi zidovi izgrade i učvrste, oni će i ostati. Njih ne mogu srušiti ni krampovi ni bageri ni eksploziv. Berlinski zid je za zidove u našim glavama bio mala maca. Ima tu dobrim dijelom zasluga porodice, ali i oni su instruisani. Napisala sam davno da se mržnja ne naslijeđuje u genima. Mržnji se uči. Učite svoju djecu da vole.

Ne smiju učiti od nas. Pokazali smo se loši učitelji.

Srijeda, 30. avgust

Čitam neki tekst o cijenama kozmetičkih preparata, estetskih operacija... Može estetski hirurg korigirati usne, grudi, stražnjicu i šta ja znam šta sve još, ali niti jedan ne može izvršiti korekciju duše. Svi manje-više brinemo o svome tijelu. Hranimo ga, grijemo, uljepšavamo, njegujemo. A sva ta masa je samo ambalaža za ona 22 grama duše. Čovjek je – duša, nevidljiva i smještena na nama neznanom mjestu.

Možda zato zaboravimo da i nju treba hraniti, grijati, uljepšavati, njegovati, više nego tijelo. Dušom osjećamo, dušom volimo, dušom strahujemo, dušom čeznemo, dušom patimo, dušom se radujemo. Ne vjerujem da je središte bilo koje emocije u srcu, ono je tako vidljivo, stvarno, tačno znamo gdje je i koji mu je zadatak. Nije ono za najsuptilnije stvari.

Kad nas ta 22 grama napuste, nestaje života. Nakratko ostane isto tijelo, isti organi, koji će se uskoro pretvoriti u amorfnu masu, ugraditi svoje atome u neke travke, opnice voća, cvijeće, a duša se, jednako nevidljiva i laka, oslobođena okova koji su je sputavali, vine u nebo i lebdi među sazvježđima. Vječna. Zar nije zaslužila da više ulažemo u nju?

Kad nas ta 22 grama napuste, nestaje života
Kad nas ta 22 grama napuste, nestaje života

Četvrtak, 31. avgust

Danas nešto mislim kako je dobro i lijepo što sam ostarjela. Da sam mlada, za sebe ne bih mogla naći ni kutak. Više od pola života sam se osjećala sretnom (uslovno kazano, jer šta je uopće sreća?), bezbrižnom, sigurnom, ispunjenom. U ovom vremenu se prosto ne snalazim. Primjećujem to i kod mase drugih ljudi. Čak i oni koji imaju sve materijalno, kuće, vile, skupe automobile, najsavremenije mobitele, uglavom izgledaju napeti, zamišljeni, zabrinuti. Ne može čovjek a ne doći do zaključka – Ovi ljudi imaju sve, samo radosti nemaju.

A vijesti koje čujem, pročitam, redovno su ružne, ponekad opasne po mentalno zdravlje. Boli me zlostavljanje, a svakodnevno su zlostavljani gotovo svi, djeca, životinje, žene, muškarci. Malodobne curice rađaju, droga, alkoholizam, prostitucija haraju, kriminal, korupcija, mržnja, zlo, sirovost i surovost na sve strane. Na društvenim mrežama postoje zatvorene grupe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije koje imaju nekoliko hiljada članova, a na kojima se roditelji hvale incestuoznim vezama sa svojom djecom. Kako sve to prihvatiti, kako se pomiriti?

Cijeli svoj život sam investirala boreći se da na mlade djelujem edukativno. Je li sve bilo uzalud? Jesam li ostala Don Kihot koga je i Sančo Pansa napustio pa samo u pratnji mrvice nade idem na vjetrenjače a i na putu prema njima postavljeni znakovi zabrane?

Prazniku se najviše raduju djeca
Prazniku se najviše raduju djeca

Petak, 1. septembar

Danas je Kurban-bajram, najveći praznik muslimana. Raduju mu se mnogi. Najviše djeca. Samo djeca znaju za istinsku, nevinu radost. Klanjat će se bajram-namaz, obići mezarja, podijeliti kurbani, skupiti porodice pa uz bogat blagdanski ručak slaviti. A nakon ručka će vrijedne domaćice služiti baklave i druge poslastice.

Ja, ovakva kakva sam, (ako je sve po Božijoj volji, onda sam zbog toga ovakva), složila sam baklavu, podijelila kurban, napravila bajramski ručak. Ali, radosti nema. Tek radost zbog uspomena na davne Bajrame. Danas više mislim na one koji nemaju ni hljeba, kamoli pečenja i baklave, na one bolesne, ostavljene, zaboravljene, nemoćne, na one koji su ovu zemlju branili a sad više od dva mjeseca čekaju ispred zgrade vlade da riješi njihova prava.

[RSE/Video, avgust 2017.]


Mučno je bilo vidjeti kako im dolazi resorni ministar "osiguran" mladim, snažnim, zdravim tjelohraniteljima. Od koga da ga brane? Od osiromašenih, izgladnjelih, uglavnom oboljelih ljudi koji i jesu dali zdravlje romantičarski vjerujući u neko bolje sutra. A boljeg sutra za nas ni na vidiku.

I mislim na rečenicu meni dragog Simmela: Kada bi svaki čovjek usrećio samo jednog čovjeka, cijeli bi svijet bio sretan.

Bajram mubarek olsun svima koji ovaj praznik slave!

03.09.2017.

NOVI ČOVJEK U OHR-u SLUŽIO JE U BiH KADA SE UKINULA TZV. HERCEG-BOSNA!

OVO SE ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: Novi čovjek u OHR-u služio je u BiH kada se ukinula tzv. Herceg-Bosna!


Nakon što je dosadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton imenovan za šefa misije OSCE-a u BiH, na njegovu poziciju je došao iskusni američki diplomata Dennis Hearne.

Hearne je  odlično upućen u političke odnose u BiH. Služio je u BiH u burnom razdoblju od 1993. do 1996. godine kao politički savjetnik prvog američkog ambasadora u BiH Victora Jakovicha.

 

Upravo u tom razdoblju ukinuta je paradržavna tvorevina Herceg-Bosna i formirana Federacija BiH, što je bila ključna pretpostavka za združene vojne akcije Hrvatske vojske i Armije BiH, nakon kojih je potpisan Deytonski mirovni sporazum.

 

OHR je vrhovni tumač Deytonskog mirovnog sporazuma, a diplomata Dennis Hearn do najsitnijih detalja poznaje sadržaj ugovora sklopljenog u Washingtonu kojim je formirana Federacija BiH, kao i ugovora u Daytonu kojim je okonačn rat i formirana nova državna struktura BiH.

////////////////////
//////////////////////////////

Hafiz Spahić bez dileme : “Tzv. Islamska država čini najveće zlo islamu i muslimanima”

Septembar 02. 2017.


Muslimani u svijetu nemaju puno razloga da se raduju jer su u teškoj situaciji, rekao je hafiz Ismet efendija Spahić gostujući na N1 televiziji.

Njihova krv se najviše proljeva u svijetu, ali to je djelo naših ruku, kako kaže Kur'an. Muslimani se moraju popraviti, da bi Allah izmijenio njihovo stanje. Allah neće mijenjati stanje dok ne postanemo bolji. Kada su se bolesti ubacile u islamski svijet i pogrešna učenja i najveći dio te krvi koja se proljeva među muslimanima je od ruku njihovih sinova“, kazao je hafiz Ismet efendija Spahić.

Na pitanje koje bolesti i kakva pogrešna učenja su ubačena u islamski svijet hafiz Ismet efendija Spahić je odgovorio:

Bolesti su vrlo opasne, a ovo je bolest koja je zakačila muslimanski svijet. Bolest isticanja, bolest nekakvih novih ideja, a Kur'an je vječan i nema promjene u njemu, nema ni novih ideja u tom smislu. Nažalost, oni ih izmišljaju. Ne znam kakav je to musliman da se opaše dinamitom i da dođe među nevine ljude i da ih pobije. Tu nema ni jedno slovo od muslimana.

Hafiz Ismet efendija Spahić tvrdi da je to ubačeno sa strane u islamski svijet.

Davno sam rekao, učitelji sjede u Tel Avivu i Americi i podučavaju ih tih bolesnim stvarima. A Kur'an kaže ko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet. Oni toga nisu svjesni.”

Efendija Spahić ističe da se muslimani moraju promijeniti iznutra.

Moramo biti pošteniji, određeniji, Bogu biti bliži. Čovjek je čudan, on tvrdi da pripada vjeri, a vjeri pripada samo onaj od čijeg su jezika i ruku mirni drugi ljudi. Musliman nije musliman ako legne sit, a komšija mu je gladan.”

Kako se oduprijeti tome da se islam izjednačava s terorizmom?

To su ljudi koji samo pričom govore da su dobri muslimani. Kada bi bili svjesni šta urade, ne bi to nikada uradili, jer Bog to ne voli. To ne vole ni ljudi, a oni to rade po nagovoru, po nečijem interesu. Neko hoće da se to desi. Mislim da to što se dešava sa tzv. Islamskom državom, a tu nema ništa od Islamske države, već družina koja nanosi najveće zlo islamu, muslimanima, pa drugima. Ta skupina nije svjesna da to što rade rade protiv islama i muslimana. Onaj ko ih plaća, zna za šta ih plaća. To je jedna uslužna skupina ljudi koja želi da nanese zlo muslimanima, jer nema većeg zla za muslimane od tzv. Islamske države. Onaj ko je svjestan toga, ne odlučuje o tome. Mi možemo samo osuđivati to, jer nemamo nikakve moći”, rekao je ef. Spahić.

Ljudi iz BiH su odlazili na strana ratišta. Kako im pomoći?

Treba s njima razgovarati, kazati im pravu stvar. Odlazak da proljeva tuđu krv je zlo. Oni toga moraju biti svjesni. Taj njihov odlazak nije odlazak u neki hajr, već u odlazak zlo. Prvo zlo nanesu sebi jer dobar broj njih pogine. On nije šehid, već šejtanski šehid kada pogine tamo. Dobar broj njih zapostavi porodicu, ženu i djecu. Neki od njih odvedu porodicu u taj belaj. Što im to treba, u ime koga? Oni su dobri ljudi kada bi se s njima razgovaralo prije, a sada je kasno“, izjavio je hafiz Spahić za N1.

(Kliker.info-N1)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467830

Powered by Blogger.ba