Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.09.2017.

OVDJE JE SVE OBESMIŠLJENO" "ENTITET REPUBLIKA SRPSKA VEĆ DUGO ŽIVI U DIKTATURI"!

OVDJE JE SVE OBESMIŠLJENO: "Republika Srpska već dugo živi u DIKTATURI"!

Ivana Korajlić iz bh. ogranka Transparency Internationala za ‘Zašto?’ objašnjava šta ostavka glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote pod pritiskom predsjednika Milorada Dodika, zbog navodno tendencioznog izvještaja o izvršenju budžeta javnih institucija za prošlu godinu, znači za nadzor i kontrolu vlasti u ovom dijelu BiH


Image result for sanu, spc, vucic i dodik fotos


Image result for sanu, spc, vucic i dodik fotos

Image result for spc i radovan karadzic i ratko mladic fotos

Image result for sanu, spc, vucic i dodik fotosImage result for sanu, spc, vucic i dodik fotos
Image result for sanu, spc, vucic i dodik fotos
Image result for sanu, spc, vucic i dodik fotos

Image result for spc i radovan karadzic i ratko mladic fotosImage result for spc i radovan karadzic i ratko mladic fotosPrijetnja

Sama služba za reviziju je godinama poništavana time što niti nalazi izvještaja o reviziji nisu uzimani u obzir, niti se po njima postupalo, niti su preporuke uzimane u obzir.

Ovim činom se praktično pokazalo da je ona potpuno stavljena pod kontrolu vladajuće političke partije ili vladajuće koalicije.

 

Pritisak

Sam način na koji je provedena u djelo ostavka glavnog revizora -- prvo pozivanjem na ostavku i prijetnjom smjenom sa sastanka vladajuće koalicije, a ne iz institucija, da bi nakon sastanka između glavnog revizora i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika revizor podnio ostavku -- je očigledan pokazatelj da je izvršen direktni pritisak.

Mi možemo samo nagađati na koji način je stavljeno do znanja glavnom revizoru da mora podnijeti ostavku ali on je evo, zajedno sa zamjenikom, očigledno posustao pod ovim pritiscima.

 

Kontrola

Time se zapravo dokazalo da nama institucije u RS apsolutno ne trebaju ni za šta.

Mi imamo volju jednog čovjeka koji ako tvrdi da je stanje u javnim finansijama onako kako on tvrdi, iako revizorski izvještaji govore suprotno, onda moramo njemu vjerovati na riječ a ne institucijama koje rade svoj posao.

Dakle, potpuno je sve stavljeno pod kontrolu, da ne govorim da je i zakonski i institucionalni okvir ovdje potpuno zanemaren i jednostavno samo se dokazalo ono što već znamo godinama a na ovom primjeru je veoma direktno pokazano da apolutno bilo kakav nadzor ovakva vlast sada ne trpi.

 

Ponašanje

S druge strane, ostale institucije su već odavno pod kontrolom, pravosuđe je također stavljeno pod kontrolu, mediji su stavljeni pod kontrolu, ja ne vidim da je išta više ostalo a što nije pod direktnom kontrolom političkih stranaka, odnosno vladajuće političke stranke SNSD.

Mislim da je ovdje potpuno sve obesmišljeno, ostalo je još jedino da se ljudima na ulici govori na koji način će se ponašati, šta će raditi.

 

Mehanizam

Nažalost, bojim se da je jedino i ostalo da civilni sektor radi svoj posao, da mediji pojačaju svoje aktivnosti kako bi se ukazalo na ovo što se dešava i kako bismo doveli do bilo kakvih promjena.

Vidimo da kada same institucije to pokušavaju budu direktno progonjene.

Svi ostali predstavnici institucija pa i onih nezavisnih očigledno to više ne smiju, pogotovo nakon ovog primjera kada im je poslata konkretna poruka.

Dakle, potpuno smo izgubili svaki oblik mehanizama kontrole i odgovornosti.

 

Funkcije

Mi već odavno nemamo podjelu sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, s obzirom na to da je izvršna vlast preuzela sve ali ako i kontrolore, kao što su službe za reviziju i ostale, stavite pod kontrolu, to nam dodatno pokazuje da živimo u diktaturi, u autokratskom režimu gdje su te institucije izgubile svaki smisao.

Zaključak bi ustvari bilo to da gospodin Dodik bi treba onda preuzeti sve funkcije u državi da barem oni koji misle da ih obavljaju se više ne zamajavaju.

 

Reakcija

Ono što je posebno izneneđujuće je da delegacija Evropske unije nije reagovala.

Imali smo reakciju OHR-a kojeg svakako, u posljednje vrijeme pogotovo, niko od nosilaca vlasti, žargonski rečeno, ne zarezuje.


////////////////////////////////////

DODIKOVI "ZAVETNICI" SPREMAJU "JESENJI UDAR" : Ekstremisti najavili novi scenarij za vruću jesen u RS-u i za to optužili Mektića

"Iza organizacije ovog scenarija stoje pojedine strane obaveštajne službe, ali i nevladine organizacije kojima direktno upravlja iskompromitovani ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, jedan od glavnih predvodnika udara na Republiku Srpsku i pokušaja nasilnog svrgavanja njenog legitimno izabranog državnog rukovodstva", navodi se u saopštenju.Srpski sabor "Zavetnici" saopštio je danas da su došli do saznanja da se "u narednom periodu planira niz subverzivnih aktivnosti koje imaju za cilj destabilizaciju Republike Srpske".

 

Inače, Milorad Dodik angažovao je ove srpske ekstremiste iz Beograda da održe miting podrške zločincu Mladiću 11.jula u Banjoj Luci.

 

Milorad Dodik i “Zavetnici” dugogodišnji su saradnici. Kad god Dodiku zatreba neko da odradi specijalno-ekstremne operacije izazivanja mržnje u BiH, Dodik pozove “Zavetnike”. Tako je prošle godine predsjednik RS-a pozvao ove ekstremiste na miting koji je održavao protiv Saveza za promjene u Banjoj Luci. Međutim, Granična policija BiH je na Graničnom prelazu Rača zaustavila autobuse “Zavetnika” i tako ih spriječili da podrže Dodikov miting.

 

U saopštenju Zavetnika se dodaje da se, "prema njihovim pouzdanim informacijama, prozapadne strukture u BiH i unitarističke vlasti u Sarajevu pripremaju da širom Srpske isceniraju ulične nemire u akciji pod nazivom 'Јesenji udar'".

 

"Iza organizacije ovog scenarija stoje pojedine strane obaveštajne službe, ali i nevladine organizacije kojima direktno upravlja iskompromitovani ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, jedan od glavnih predvodnika udara na Republiku Srpsku i pokušaja nasilnog svrgavanja njenog legitimno izabranog državnog rukovodstva", navodi se u saopštenju.

 

"Zavetnici" tvrde da će, prema njihovim saznanjima, "logističku podršku ovom planu pružiti i pojedine opozicione stranke iz Republike Srpske, partneri Bakira Izetbegovića u vlasti u Sarajevu - SDS, PDP, NDP, kao i pojedini mediji koji se nalaze pod njihovom kontrolom".

 

U saopštenju se dodaje da "Zavetnici" već godinama unazad upozoravaju na metode podrivanja samostalnosti i integriteta Republike Srpske kako spolja tako i iznutra.

 

"Zavetnici" ističu da je "krajnja namera Zapada da izdejstvuje reviziju Dejtonskog sporazuma kako bi se ukinula samostalnost Republike Srpske, a srpski narod lišio svoje istorijske državotvornosti".

 

"Očigledno je da je rukovodstvo u Banjaluci prepoznato kao najveća smetnja centralističkim krugovima u Sarajevu okupljenim oko Bakira Izetbegovića i Ćamila Durakovića koji su spremni na sve kako bi u potpunosti ugasili Republiku Srpsku. Državno rukovodstvo Srpske godinama uspešno odoleva permanentnim pritiscima, ali priprema uličnih nemira zahteva sveobuhvatne mere predostrožnosti", dodaje se u saopštenju.

 

"Zavetnici" upozoravaju da se "ne sme dozvoliti narušavanje volje građana Republike Srpske i da je jedina legalna i legitimna ona vlast koju je izabrao narod".

 

(S.B.)

////////////////////////////////

//////////////////////////////////////


Samer Rešidat odgovorio Nini Raspudiću : Nisi ti mostarska raja, ti si papak

Samer Rešidat, član Glavnog odbora Demokratske fronte, reagirao je na svom Facebook profilu na stavove publiciste i filozofa Nine Raspudića.Njegov status prenosimo u cjelosti: Slušam sinoć Ninu Raspudića na N1 i pokušavam [...]

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133861

Powered by Blogger.ba