Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.08.2017.

"GRAĐANI BiH ŽELE BITI DIO EVROPSKE PORODICE": AMBASADA SAD-a POSLALA JASNU PORUKU MILORADU DODIKU

"GRAĐANI BiH ŽELE BITI DIO EVROPSKE PORODICE": Ambasada SAD-a poslala jasnu poruku Miloradu Dodiku

Iz ovog Ureda u izjavi za Fenu napominju da je BiH jasno izrazila želju da postane članica NATO-a te da je podnijela zahtjev za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u pismu Predsjedništva BiH, koje je poslato generalnom sekretaru NATO-a 2009. godine.

Blokiranje usvajanja globalnog fiskalnog okvira je neodgovorno i ide nauštrb građana ove zemlje – istaknuto je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH povodom izjave predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da RS blokira usvajanje fiskalnog okvira, jer ne žele pristati na dodatna izdvajanja za Oružane snage BiH.

 

Iz ovog Ureda u izjavi za Fenu napominju da je BiH jasno izrazila želju da postane članica NATO-a te da je podnijela zahtjev za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u pismu Predsjedništva BiH, koje je poslato generalnom sekretaru NATO-a 2009. godine.

 

– SAD su snažno opredijeljene da pomognu BiH da postigne taj cilj – poručili su i istaknuli da građani BiH žele biti dijelom evropske porodice, živjeti u stabilnoj, sigurnoj, prosperitetnoj, multietničkoj državi, koja je u potpunosti integrirana u evro-atlantske institucije.

 

Osim toga, naglasili su da Oružane snage BiH postoje kako bi garantirale sigurnost i odbranu cijele BiH te da bi osigurale neophodnu pomoć građanima kada im je ta pomoć najpotrebnija, kao naprimjer, tokom prirodnih nepogoda.

/////////////////////////

IZDAJE GA SNAGA: 'Milorade, budi muško i raspiši referendum o NATO-u' - 3

IZDAJE GA SNAGA: 'Milorade, budi muško i raspiši ... - Slobodna Bosna

////////////////////////////

//////////////////////////////////////
30.08.2017.

PREMIJER DENIS ZVIZDIĆ: ,,BOSNA I HERCEGOVINA JE U SVOJOJ HILJADU GODINA DUGOJ HISTORIJI, IMALA, IMA I IMAĆE SVOJU IMOVINU"

DENIS ZVIZDIĆ: „Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadu godina dugoj historiji, imala, ima i imaće svoju imovinu“

„Država Bosna i Hercegovina ima nadležnost i obavezu da reguliše cjelokupnu državnu imovinu uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu sa njihovim nadležnostima i potrebama“

Image result for dr. denis zvizdic fotos

„Neutemeljene tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu, nego da sva imovina pripada entitetima i Brčko Distriktu, još su jedan uzaludan pokušaj osporavanja međunarodno-pravnog kontinuiteta, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, saopćio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 Image result for spc, sanu, vucic i dodik

Zvizdić u saopćenju za javnost ističe da takve proizvoljne izjave nemaju niti pravno niti činjenično utemeljenje u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao ni u odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je jedini tumač Ustava Bosne i Hercegovine i čije su odluke obavezujuće za sva državna tijela u Bosni i Hercegovini, pa tako i za funkciju predsjednika bosanskohercegovackog entiteta Republika Srpska.

 

„Osim toga, u skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i pozitivnim propisima koji moraju biti u skladu sa Ustavom, jedino redovni sudovi i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u pravnom sitemu Bosne i Hercegovine imaju nadležnost odlučivati da li nekome pripada pravo na imovinu i njenu zaštitu.

 

Zbog toga, netačne i provokativne tvrdnje neodgovornih pojedinaca da Bosna i Hercegovina nema imovinu su potpuno apsurdne i dio su kontinuiteta neargumentovanih napada na nezavisno sudstvo Bosne i Hercegovine, kao garanta vladavine prava svih demokratskih država“, upozorio je.

 

Zvizdić smatra da je zbog toga još jednom potrebno istaknuti Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je davno utvrđeno da je "Bosna i Hercegovina titular-vlasnik cjelokupne imovine stečene Sporazumom o sukcesiji i sljedništvom i kontinuitetom od SR BiH, koja reflektira: državnost, suverenost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

 

Dalje, „država Bosna i Hercegovina ima nadležnost i obavezu da reguliše cjelokupnu državnu imovinu uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu sa njihovim nadležnostima i potrebama“.

 

Odlukom je potvrđen i vrlo jasan stav Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se kaže da:

 

"Dejtonski mirovni sporazum predviđa samo teritorijalno razgraničenje imeđu dva entiteta, a ne između entiteta i države. Pitanje razgraničenja entiteta ni na koji način ne utiče na vršenje nadležnosti od strane Bosne i Hercegovine na njenoj teritoriji, niti na sposobnost institucija  Bosne i Hercegovine da budu vlasnici imovine koja se nalazi na teritoriji bilo kojeg entiteta."

 

Dakle, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadu godina dugoj historiji, imala, ima i imaće svoju imovinu.

„Što se tiče aktuelne teme uknjižbe vojne imovine koja je izazvala veliku nervozu snaga i pojedinaca iz bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su protiv civilizacijskih integracija, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će i dalje, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno i ažurno raditi na realizaciji uvjeta za aktivaciju Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO paktu. 

 

Pozivam i sve druge institucije i pojedince koji su uključeni u proces uknjižbe perspektivne vojne imovine, kao uvjeta za aktivaciju MAP-a, da svoj posao završe brzo, odgovorno i u skladu sa vladavinom prava, čime će značajno doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu čitave Bosne i  Hercegovine, ali i regiona zapadnog Balkana“, poručio je Zvizdić.

 

(SB/Fena)  

30.08.2017.

MINISTAR ADIL OSMANOVIĆ PISAO HRVATSKOJ I EU: POSTOJE PRAVNE SMETNJE ZA IZGRADNJU PELJEŠKOG MOSTA

OSMANOVIĆ PISAO HRVATSKOJ I EU: Postoje pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta

Povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću u kojem ga obavještava o postojanju pravnih smetnji za izgradnju mosta.

Image result for ministar adil osmanovic fotos

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

 

"Ovim putem uvaženog ministra želim obavijestiti da ovo ministarstvo, između ostalog, obavlja poslove vezane za koordinaciju u oblastima geodezije, geologije i meteorologije prema inostranstvu. Također ovo ministarstvo pruža podršku radu Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine. U skladu sa navedenim, a kako se iz Republike Hrvatske uveliko javno najavljuje početak izgradnje Pelješkog mosta u blizini još u potpunosti neuređene državne granice sa Bosnom i Hercegovinom, ovim putem, a u skladu sa gornjim nadležnostima, želim vas obavijestiti da postoje pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta u smislu poštivanja relevantnih odredbi unutrašnjeg zakonodavstva BiH i međunarodnog prava, a koje su sadržane u sljedećem", napisao je Osmanović.

 

Dodaje da je na nivou Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske usuglašen je u junu 1999. godine prijedlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Sastavni dio ovog prijedloga činila je mapa s 86 geodetskih karata u razmjeru 1:25000 na kojima je ucrtana, odnosno identificirana granična crta. Prijedlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, zajedno s mapom grafičkih priloga, parafirali su ovlašteni predstavnici izaslanstava obiju država, a kao svjedoci ovaj su prijedlog parafirali i predstavnici Ureda visokog predstavnika (OHR-a) koji su pratili cjelokupan proces rada.

 

"Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine uputila je početkom jula 1999. godine navedeni ugovor u daljnju proceduru (davanje ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH), a obzirom da je u čl. 23. istog utvrđeno da taj ugovor stupa na snagu na dan primitka posljednje pisane obavijesti upućene diplomatskim putem kojom ugovorne strane obavještavaju jedna drugu da su ispunjeni uslovi predviđeni njihovim unutrašnjim zakonodavstvom za stupanje na snagu tog ugovora. Ugovor o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su na međudržavnoj razini 30.07.1999. godine predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman", ističe Osmanović.

 

Kompletan sadržaj pisma možete pročitati ovdje.30.08.2017.

ANTE NOBILO TVRDI: HRVATSKA ĆE BITI PROGLAŠENA KRIVOM ZA AGRESIJU NA BiH, HERCEG-BOSNA JE BILA PARADRŽAVA

Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo tvrdi : Hrvatska će biti proglašena krivom za agresiju na BiH, Herceg-Bosna je bila paradržava


August 30. 2017.


Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, široj bh. javnosti poznat kao branilac generala HVO-a Tihomira Blaškića tokom suđenja u Hagu, kazao je u razgovoru za INS kako će drugostepena presuda bivšem vojnom i političkom vrhu tzv. Herceg-Bosne na čelu sa Jadrankom Prlićem, koja će biti objavljena u novembru ove godine, vjerovatno potvrditi učešće Hrvatske u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća.


Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature


Nobilo , najpoznatiji je po branjenju brojnih osoba iz javnog života, za INS otvoreno govorio o tzv. Herceg-Bosni i pokušajima da se ona reafirmira, a čemu smo svjedočili i jučer na obilježavanju njezine 24. godišnjice u Mostaru i Grudama.

“Herceg-Bosne je idejno trebala biti organizacijska mreža hrvatskog naroda u BiH usmjerena na obranu od agresije. Nedvojbeno je da se tada BiH raspala po nacionalnim šavovima i da kao država nije mogla osigurati jedinstvenu zajedničku obranu. U toj situaciji došlo je do organiziranja naroda. Kasnije kad su apetiti hrvatskih političara, prije svega onih iz Hrvatske, porasli, onda su oni Herceg-Bosni, dakle, organizacijskoj strukturi hrvatskog naroda u BiH, dodali teritorijalni princip i na taj način oni stvaraju paradržavu. U jednom trenutku su rekli da gdje god su Hrvati relativna ili apsolutna većina, ta općina ulazi u Herceg-Bosnu. Ako vlasti dodate teritorij, onda imate državu. I dalje su se oni ponašali prema Herceg-Bosni kao da se radi o državi, a problem je bio u tome što se u osnivačkim aktima HZ HB nedvojbeno govori da je to organizacija ekskluzivno hrvatskog naroda”, tvrdi Nobilo.

Iz te činjenice, dodaje, proizlazi da je onda i Herceg-Bosna bila paradržava jednog, hrvatskog, naroda.

“Herceg-Bosna je bila rezervna opcija Franje Tuđmana za podjelu BiH, ako se steknu uvjeti. No, imala je ona i pozitivnu ulogu, jer je dala doprinos preko HVO-a u obrani od srpskog agresora, ali, nažalost, došlo je do nepotrebnog rata između Armije RBiH i HVO-a od 1992. do 1994. godine, Washingtonskog sporazuma. Slojevita je ta Herceg-Bosna. Od početne namjere, koja je bila izraz nužde, prerasla je u potencijalni žeton za podjelu BiH”, smatra Nobilo.

Govoreći o reaktiviranju ideje Herceg-Bosne kaže da primjećuje inicijativu dr. Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je napisao knjigu te hrvatski mediji donose njegove intervjue i izvode iz knjige.

On, s jedne strane, navodi Nobilo, pokušava odbraniti hrvatsku politiku u BiH i tzv. Herceg-Bosnu i potencirati opasnost od navodnih radikalnih islamskih elemenata u BiH, uz opaske da je Herceg-Bosna prva doživjela «udar džihadista i stranih ratnika». Nadalje, Nobilo primjećuje da se na svim stranama dižu tenzije, što ne upućuje na dobro.

“Kao da se bude stare aveti, kao da se (sve) uzburkava i kao da se smatra da bi moglo doći do događaja koji bi mogli drugačije odrediti  sudbinu BiH. Hrvatski narod se smatra nezadovoljnim jer su Bošnjaci i Srbi dobili države u državi. Postoji frustracija Hrvata. Međutim, ja bih rekao da su Hrvati sami kriv za tu situaciju kroz Herceg-Bosnu i da je moguće da je potrebnije voditi samostalniju politiku u odnosu na Hrvatsku. Vidite cijeli Balkan, šta se dešava u Makedoniji, Kosovu, kao da se nanovo dijele svjetske karte i kao da se nanovo otvaraju neke šanse, za možda neke propale politike. Tako da sve ovo možda i nije slučajno”, ističe Nobilo.

U očekivanjima od drugostepene novembarske presude u slučaju «Prlić i ostali», Nobilo je vrlo precizan.

“Ja očekujem, ponavljam to, da će biti označeno da je do zločina (na prostorima Hercegovine, te srednje Bosne) došlo u okvirima međunarodnog oružanog sukoba, gdje je strana sila, dakle, van BiH, praktički Hrvatska. Haški tribunal je utvrdio da se u okviru hrvatsko-bošnjačkog rata radilo o međunarodnom oružanom sukobu, jer je HVO tretirao ka agenta Republike Hrvatske, kao nekog ko u ime i za račun strane države djeluje, a Hrvatska ima sve poluge zapovjedne odgovornosti nad HVO, što je objektivno i sasvim točno. U  to sam apsolutno siguran jer to je nedvojbena praksa Haškog tribunala”, objašnjava Nobilo.

Hrvatska je, dodaje, u toj konstelaciji ratovala na tuđem terenu.

“Možemo je zvati agresorom ili kako god hoćemo. Druge dvije stvari su problematične. Jedna je udruženi zločinački poduhvat (UZP). Ja osobno kao branitelj ne vodim UZP jer kada nemate dokaza o konkretnoj odgovornosti svih koje ste obuhvatili optužnicom, pokušavate dokazati taj udruženi zločinački poduhvat. To je pravna konstrukcija koja je vrlo suspektna. Treća, i za javnost najvažnija stvar, jeste da li će u UDZ-om biti obuhvaćen i predsjednik Franjo Tuđman. To su otvorena pitanja koja i Hrvatsku, bez obzira na individualne sudbine okrivljenika može interesirati. Što se tiče međunarodnog oružanog sukoba, mislim da će to biti apsolutno potvrđeno”, zaključio je Nobilo.

Faruk Vele (INS)


////////////////////////////
/////////////////////////////

Poruka Dragana Čavića : ‘Ovo je gotovo, ovo je kraj, Dodik je od RS-a napravio geto’

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je danas na pres konferenciji da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik od ovog entiteta napravio geto.Govoreći o najavljenoj smjeni glavnog revizora RS-a [...]

///////////////////////////////

////////////////////////////

LIDER HS-a, KREŠIMIR ZUBAK: 'Referendum u RS-u o članstvu BiH u NATO-u bio bi neustavan'!

LIDER HS-a, KREŠIMIR ZUBAK: 'Referendum u RS-u o članstvu BiH u ...

/////////////////////////

Brane popuštaju , obavezna evakuacija u dijelovima Houstona, vanredno stanje u Louisiani : Dvanaest hiljada vojnika u borbi za spašavanje života

Pukao je nasip južno od teksaškog grada Houstona i stanovništvo je pozvano da "odmah napusti" tu zonu. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) predviđa da će jake kiše još dva dana padati [...]

//////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651312

Powered by Blogger.ba