Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.08.2017.

UŽARENA ATMOSFERA U MANJEM ENTITETU: ČIME JE REVIZOR DUŠKO ŠNJEGOTA IZAZVAO BIJES MILORADA DODIKA

UŽARENA ATMOSFERA U MANJEM ENTITETU: Čime je revizor Šnjegota izazvao bijes Milorada Dodika?

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik je zatražio od glavnog revizora službe za reviziju Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će biti smijenjen, čime je navukao neviđeni bijes opozicije i otkrio da su upravo finansije RS-a njegova najbolnija tačka pred izbore 2018. godine.
UŽARENA ATMOSFERA U MANJEM ENTITETU: Čime je revizor Šnjegota izazvao bijes Milorada Dodika?

Dodik je rekao da je revizorski izvještaj o stanju budžeta za prošlu godinu „tendenciozan“ i ustvrdio da RS ima prihode u plusu od 40 miliona KM, mada je, nešto ranije,Vlada RS sama priznala budžetski manjak od 40 miliona KM. Revizori su pak utvrdili manjak od 170 miliona KM, što je povećanje budžetskog deficita od oko 100 miliona KM u poređenju s godinom ranije.

 

U zaštitu revizora Šnjegote ustala je opozicija u manjem bh. entitetu. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas na pres konferenciji da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik od ovog entiteta napravio geto.

 

Govoreći o najavljenoj smjeni glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, Čavić je rekao da je to kap koja je prelila čašu i da bi smjena bila ukidanje posljednje institucije u RS-u koja je koliko-toliko zadržala nezavisnost.

 

''Posljednja institucija koja je bila donekle objektiva je institucija Glavne službe za reviziju javnog servisa. Poziv za ostavku gospodinu Šnjegoti i iznošenje laži, vrhunac su cinizma. Sudovi i tužilaštva su odavno pod ogromnim političkim uticajem SNSD-a i njegovih lidera'', rekao je on i dodao:

 

''Poziv na smjenu Šnjegote je potpuno neprihvatljiv. Ukoliko to dođe na dnevni rad, trebamo napustiti Parlament i u njega se ne vraćati do izbora. Predložiću našim koalicionim partnerima da se ne vraćamo u Narodnu skupštinu dok se ne provedu odluke, odluke o referendumu. Dosta je više. Pa kakav je to suficit kad ista ta Vlada ne isplaćuje poticaje za poljoprivredu, kako se može tako bezočno lagati javnost Republike Srpske. To je potpuna neistina. Svaka druga zarađena marka ide za otplatu kredita. Kredite pokrivamo kreditima'', pojasnio je Čavić.

 

Mada se stiče dojam da se cijeli spor između vlasti i Službe revizije vodi oko utvrđivanja visine budžetskog deficita, upućeni tvrde da se stvarni izvor bijesa Milorada Dodika i njegovih pobočnika krije na drugom mjestu. Revizori su po prvi put javno ustanovili ono o čemu se do sada pričalo samo u kuloarima. Otkrili  su da je na računu za posebne namjene, tzv. escrow računu, od nekadašnjih 1,5 milijardi KM, ostalo manje od pola miliona KM!

 

Na račun za posebne namjene uplaćivan je novac od privatizacije preduzeća u Republici Srpskoj, između ostalog i od Telekoma Srpske, Rafinerije nafte Brod i drugih firmi.

 

Revizori su prvi put utvrdili da je ovaj račun skoro potpuno ispražnjen, mada je veći dio novca plasiran u obliku kredita. No, revizori su utvrdili da kredite skoro niko ne vraća, najčešće u zakulisnom dogovoru s Vladom RS koja na taj način kupuje socijalni i politički mir.  

 

Nalaz revizije pobija tvrdnje Vlade RS koja već deceniju objašnjava da se novac troši racionalno i u privredni razvoj. Značajnog privrednog razvoja nema, ali nema ni novca.

''Vlada se odnosi veoma neodgovorno prema finansijama, u pogledu prikupljanja sredstava i trošenja. Veći dio sredstava koja pripadaju RS su pokrali, a drugi dio su proćerdali'', izjavio je nedavno član Odbora za finansije i budžet u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić.

Revizija je utvrdila da je Vlada pojedinim poreskim obveznicima prolongirala rokove plaćanja poreza, iako nisu ispunjavali uslove za to. Novac je najvećim dijelom dat u vidu pozajmica i zajmova. Na kraju prošle godine, na escrow račun trebalo je da bude vraćeno 87 miliona maraka – ali nije. 

 

''To je očigledno postalo vrlo popularno rješenje za nedostatak likvidnog novca, tako da se novac s escrow računa koji je pozajmljen, ne vraća. A vidimo da neki fondovi traže da se potpuno oslobode obaveze vraćanja'', kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović, komentarišući Izvještaj Glavne službe revizije.

 

Nakon posljednjeg izvještaja Glavne službe revizije, Dodik više ne može vrdati – vrijeme je da se podvuče crta i da napokon objasni javnosti kako je potrošio 1,5 milijardi KM  s escrow računa, bez skoro ijednog vidljivog ekonomskog efekta.

///////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////

GOVEDARICA PORUČIO DODIKU: "Spreman sam i da se pobijem u Narodnoj skupštini!"

Tvrdi da SDS neće dozvoliti predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodik, “da se ponaša kao velmoža”, najavljujući da će boriti protiv takvog “diktatorskog ponašanja, kako bi RS bila demokratska parlamentarna demokratija, u kojoj će se poštovati vladavina prava i glas naroda”GOVEDARICA PORUČIO DODIKU: 'Spreman sam i da se pobijem u Narodnoj skupštini!' - 1

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ustvrdio je danas da je spreman da se i “pobije u parlamentu RS-a”, boreći se protiv “diktatorskog ponašanja Milorada Dodika” i najavljene smjene glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote.

-Napad na glavnog revizora je jedna vrsta presedana, koji ne postoji ni u jednoj savremenoj državi. Nema potrebe da Šnjegota podnosi ostavku i borit ćemo da ne bude smijenjen u Narodnoj skupštini, u kojoj sam spreman da se u parlamentu, zajedno sa mojim svim kolegama da se pobijem. Jer ovdje se izgleda stvari neće riješavati, a da se nećemo dobro potući u parlamentu. Pa ko bude jači, neka smijeni Šnjegotu - ustvrdio je Govedarica.

Tvrdi da SDS neće dozvoliti predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodik, “da se ponaša kao velmoža”, najavljujući da će boriti protiv takvog “diktatorskog ponašanja, kako bi RS bila demokratska parlamentarna demokratija, u kojoj će se poštovati vladavina prava i glas naroda”.

Reagujući na današnju najavu predstavnika vladajuće većine, da će biti smijenjen glavni revizor RS-a Duško Šnjegota, Govedarica je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da pored primitivizma koje je Dodik danas pokazao to predstavlja i “uvod u dikataturu”, ali da se on Dodika ne boji.

- Imamo vanrednu situaciju, koju nažalost izaziva prvi čovjek RS-a, koji treba da bude pomiritelj i poziva na jedinstvo - ustvrdio je Govedarica.

Naveo je da ni u jednoj zemlji u svijetu nije zabilježeno da vlast napada na nezavisnu instituciju revizije.

Tvrdi da Dodik govori o NATO savezu, iako BiH niko ne zove u tu vojnu alijansu, jer nema ništa drugo da ponudi građanima.

Naveo je i da se predsjendik RS-a treba da stidi svoje izjave da “neki pojedinci u Hercegovini sami pale vatru u šipražju da bi iznikla trava za ispašu stoke”.

Lider SNSD-a je danas najavio da SNSD, DNS i SP neće glasati da se interpelacije opozciije o teškom stanju ekonomije, zdravstva i drugih oblasti u RS-u nađe na dnevnom redu parlamenta, ustvrdivši da je na sva ta pitanja odgovoreno kroz godišnje i periodične izvještaje Vlade i javne debate.

Tvrdi da se vlast ne plaši razmatranja tih interpelacija, te da su sasvim drugačiji podaci institucija RS-a, koji govore o povećanim prihodima za 40 miliona KM u budžetu RS-a bez intervencije međunarodnih finansijskih institucija.

Dodik je najavio i smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava.

 

 

(SB/FENA)

////////////////////////////////////////////

KRAJ MANDATA ISTINSKOG PRIJATELJA BiH: Novalić primio u oproštajnu posjetu ambasadora Moorea

KRAJ MANDATA ISTINSKOG PRIJATELJA BiH: Novalić primio u ...

/////////////////////

DODIK ZAPRIJETIO GLAVNOM REVIZORU: 'Ako Šnjegota ne podnese ostavku, mi ćemo ga smijeniti'!

DODIK ZAPRIJETIO GLAVNOM REVIZORU: "Ako Šnjegota ne podnese ostavku, mi ćemo ga smijeniti"!

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59809925

Powered by Blogger.ba