Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.08.2017.

'KADA BIH BAR MOGLA DA ZAKOPAM SINA'

'Kada bih bar mogla da zakopam sina'


RSE/Fotogalerija

RSE/Fotogalerija

/////////////////////////

Na Korićanskim stijenama na Vlašiću obilježena je 25. godišnjica ubistva više od 200 Bošnjaka, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Njih su 21. augusta 1992. godine iz konvoja, koji je krenuo na razmjenu iz Prijedora prema Travniku, strijeljali pripadnici interventnog voda prijedorske policije, a njihova tijela pala su u provaliju duboku 300 metara.

S buketom cvijeća u rukama, na Korićanske stijene i ove godine je došla Zumra Zaimović (81). Ona sve ove godine bezuspješno traga za tijelom sina koji je imao 32 godine kada je ubijen.

"Sina jedinca sam izgubila i do danas nisam pronašla nijednu njegovu kost. Da pronađem bar jednu, ja bih ga zakopala da znam gdje je. Već imam 81 godinu i pitanje je hoću li doživjeti da ga pronađem. Možda je ovo zadnji put da sam ovdje došla", kaže Zaimović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zaimović: Hoću li doživjeti da ga pronađem?
Zaimović: Hoću li doživjeti da ga pronađem?

Ružu u ponor na mjestu stradanja, danas je bacio i Fikret Alić čija je fotografija, na kojoj se nalazi iza logorske žice, obišla svijet.

Alić je preživio prijedorske logore Keraterm i Trnopolje nakon čega je uspio ući u konvoj sa ženama i djecom koji ih je, preko Vlašića, vozio na razmjenu. Kako kaže, i sam je za dlaku izbjegao smrt na Korićanskim stijenama.

"Ovim putem sam prošao sedam dana prije ljudi koji su tu ubijeni. Izvodili su me, tukli, trebali su me ubiti i silovati jer sam bio u ženskoj uniformi koju sam obukao usput, kod jedne vode. Sreća nisam ostao tu i nisam završio ovdje kao ostali", kazao je Alić.

Fikret Alić na naslovnici lista "Time", logor Trnopolje
Fikret Alić na naslovnici lista "Time", logor Trnopolje

Na Korićanskim stijenama i danas je upozoreno da posmrtni ostaci svih ubijenih nikada nisu pronađeni, a bivši logoraš i predsjednik Saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović ističe da je to odgovornost nadležnih institucija, kao i procesuiranje svih odgovornih za ovaj zločin.

"Na Korićanskim stijenama strijeljana su 224 bivša logoraša i civili koji su, u akciji etničkog čišćenja u okolini Prijedora, ugurani u isti konvoj. Za ovaj zločin je osuđeno 11 osoba, među njima i Darko Mrđa koji je osuđen u Haagu. Međutim, za nas je ovaj proces daleko od završenog i očekujemo od Tužilaštva BiH da ponovno otvori ovaj predmet, jer postoji još odgovornih koji su slobodni građani i žive u BiH ili drugim zemljama", ističe Duratović.

"Najveći krivci su organizatori, odnosno članovi kriznog štaba općine Prijedor iz tog perioda i na to smo spremni još jednom upozoriti na protestu ispred Tužilaštva BiH", dodaje Duratović.

Strijeljanje na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba koje su svjedočile u sudskim procesima.


///////////////////////////////////////


VUJOŠEVIĆ PORUČIO IZ BOLNICE: 'Vodit ću BiH makar i s jednom nogom. Neka ne brinu dušmani'!

VUJOŠEVIĆ PORUČIO IZ BOLNICE: 'Vodit ću BiH makar i s jednom ...


/////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Utorak, 22. avgust/kolovoz 2017.

 


////////////////////////////////////////////////

ČAVIĆ PROZREO DODIKOVU MANIPULACIJU: "Nemoj se kriti iza naroda, imate većinu i donesite odluku protiv ulaska u Nato pakt"

Reagujući na izjavu Milorada Dodika, prema kojoj narod treba da se izjasni o NATO-u na referendumu, lider NDP-a Dragan Čavić istakao je da se Milorad Dodik ponovo poigrava referendumom, te da vješto manipuliše narodom.ČAVIĆ PROZREO DODIKOVU MANIPULACIJU: 'Nemoj se kriti iza naroda, imate većinu i donesite odluku protiv ulaska u Nato pakt'

Predsjednik NDP-a je istakao da je odluka o odnosu prema integraciji BiH u NATO jednako strateški značajna kao i odluka o ulasku BiH u EU, ali da se ovo pitanje ne smije rješavati na brzinu, niti koristiti u službi manipulacija.

''I sada se sjećam trojnog potpisa na podršku ulasku BiH u NATO kojeg su u Istambulu  potpisali Boris Tadić, Taip Erdogan i Haris Silajdžić. Tada Dodik nije rekao ni riječ protivljenja, a bio je Predsjednik Vlade RS, jer je njegov prijatelj Boris Tadić uradio nešto nezamislivo potpisujući akt u ime države kojoj ne pripada, i snažeći Silajdžićev stav za pristupanje BiH u NATO savez'', kaže Čavić. 

Čavić ističe da se Dodik još jednom poigrao referendumom, te da to predstavlja opasnu i nepotrebnu manipulaciju.

''Podsjećam da je referendum o Danu Republike okončan onako kako je to Ustavni sud BiH i tražio, donošenjem Zakona koji ispunjava zahtjeve Ustavnog suda BiH, čima Dan Republike više nije državni praznik određen zakonom, kao i da je referendum o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH prošao sve procedure donošenja, ali je zaustavljen od izvršenja skrivanjem odluke u nečijoj ladici zbog čega nije objavljen u Službenom glasniku RS.

Dodik ne treba u ovo pitanje uguravati narod. Budući da se deklariše kao hrabar čovjek, iako svoju političku hrabrost može dokazati ne isturajući narod ispred sebe. Neka pripremi  Odluku o odbijanju Republike Srpske pristupanju NATO savezu, zakaže sjednicu Narodne skupštine RS  i usvoji tu istu odluku. Valjda za takvu odluku ima većinu'', poručuje Čavić.

Čavić je podsjetio na važnost pitanja stanja i pozicije Oružanih snaga u BiH, ističući da Srbi nemaju potrebe izlaziti iz okvira Dejtonskog regionalnog principa odnosa Oružanih snaga.

''Uputiću sve one koji danas larmaju o ovom pitanju na Aneks 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazum o regionalnoj  stabilizaciji. Još tada, sada daleke 1995. godine, velike sile su pitanje odnosa oružanih snaga regiona obuhvatile posebnim aneksom, jedinim u cijelom Dejtonskom sporazumu koji je obavezivao ne samo BiH već i Hrvatsku i tada Saveznu republiku Jugoslaviju.

Dakle, i tada je vladalo ubjeđenje da se ovo pitanje može riješavati samo u regionalnom kontekstu, a nikako pojedinačno. U tom smislu Srbi nemaju potrebe izlaziti iz okvira Dejtonskog regionalnog principa'', napominje Čavić.

Lider NDP-a je istakao da nema odluke o ulasku BiH u NATO sve dok se o tome definitivno ne odredi Srbija.

''Do tada nema zapreka da se oružane snage BiH ponašaju kao i Vojska Srbije i da učestvuju u zajedničkim programima obuke, učestvuju u mirovnim misijama, zajedničkim vojnim vježbama, na način kako se to čini i sada. Ako Srbija odluči da pristupi u NATO, Republika Srpska to treba podržati i u BiH, a ako se to ne desi, rješenja treba tražiti u statusnoj ustavnoj neutralnosti.

Zbog svega prethodnog smatram da bi održavanje referenduma po ovom pitanju bilo nepotrebno sve dok se Srbija definitivno ne odredi po ovom pitanju, i zato nema potrebe za njegovim održavanjem'', kaže Čavić.

Na pitanje da li očekuje da odluka o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH ubrza aktivaciju akcionog plana, Čavić ističe da je Akcioni plan za članstvo u NATO politički proizvod SNSD-a dok je vršio vlast na nivou BiH.

''Do promjene stava došlo je zadnjih godina od kako nisu dio koalicije u vlasti, u institucijama BiH. Potpuno je bilo nepotrebno pokretati bilo kakav pravni spor oko bilo koje imovine koja je bila sastavni dio imovine SSNO SFRJ, a ta je opet sukcesionim sporazumom postala predmet sukcesije između država nasljednica SFRJ. Ovo pitanje je dodatno zaleđeno i odlukom Visokog predstavnika u BiH još 2004.godine a ta odluka je još na snazi.

Umjesto da se ovo pitanje riješava političkim dogovorom, što je i suština srpskog konsenzusa  o ovom pitanju iz 2012.godine, neko iz RS je neodgovorno i improvizovano ušao u sudski postupak ne znajući njegov ishod, iako je bilo za pretpostaviti šta će se dogoditi sa ovakvom dosadašnjom praksom sudova i ustavnog suda BiH'', kaže Čavić.

Aktivacija MAP (akcionog plana za članstvo) zavisi isključivo od NATO i ako oni odluče da intenziviraju aktivnosti za pristupanje BiH u NATO to će se i dogoditi, napominje on.

''Onda stvari za nas u Republici Srpskoj stoje loše jer bi to značilo da NATO želi ubrzano da okonča svoje oblikovanje u regionu prije odluke Srbije.Tada nećemo imati izbora i moraćemo se suprotstaviti  takvoj aktivnosti kroz djelovanje u institucijama BiH. Bez našeg učešća takva odluka ne može biti donesena u institucijama BiH'', zaključio je Dragan Čavić.
22.08.2017.

NACIONALISTIČKO LUDILO POLITIČKOG LUZERA

NACIONALISTIČKO LUDILO POLITIČKOG LUZERA: Kako Ljubić zapaljivim izjavama i prijetnjama potkopava Čovića i HDZ BiH!

Vlastito nacionalističko ludilo Ljubić je uspio nadmašiti jučerašnjom izjavom da će, ako ne dođe do pravovremenih izmjena Izbornog zakona, doći do izvanrednog zasjedanja HNS-a na kojem će se donijeti strateške odluke kojima će se “promijeniti politička paradigma prema partnerima u BiH i prema aktualnim rješenjima u BiH”. To bi, kako je kazao, značilo “prelazak Rubikona”.NACIONALISTIČKO LUDILO POLITIČKOG LUZERA: Kako Ljubić zapaljivim izjavama i prijetnjama potkopava Čovića i HDZ BiH! - 3

Božo Ljubić, bivši političar i aktuelni predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, ne prestaje zabavljati javnost huškačkim i zapaljivim izjavama s kojima sve ozbiljnije prijeti da zasjeni i predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ljubić je je posljednjih mjeseci između ostalog Armiju BiH usporedio s ISIL-om, najavljivao treći entitet i prijetio raspadom države ukoliko se BiH ne ustroji po njegovoj volji. Ipak, vlastito nacionalističko ludilo Ljubić je uspio nadmašiti jučerašnjom izjavom da će, ako ne dođe do pravovremenih izmjena Izbornog zakona, doći do izvanrednog zasjedanja HNS-a na kojem će se donijeti strateške odluke kojima će se “promijeniti politička paradigma prema partnerima u BiH i prema aktualnim rješenjima u BiH”. To bi, kako je kazao, značilo “prelazak Rubikona”.

 

Svakome ko je iole obrazovan ne treba naročito mnogo objašnjavati da od Cezarove historijske epizode s „prelaskom Rubikona“ ovaj pojam simbolizuje početak građanskog rata. Ljubić je tako otvoreno zaprijetio da će, ako ne bude po volji njega i njegovih političkih istomišljenika, doći do građanskog rata u BiH. Ovo je prvi put, još od čuvene prijetnje jednog drugog doktora, Radovana Karadžića u Skupštini BiH 1992., da neki političar zaprijeti ratom. Ovako nešto na pamet nije palo čak ni Miloradu Dodiku koji je i pored sve zapaljivosti i nepremjerenosti svojih izjava bilo kakvu mogućnost rata u BiH odlučno odbacivao.

 

No, šta je Ljubića, kojeg su nekoć mnogi smatrali glasom razuma i kompromisa među hrvatskim političarima, navelo na ovakvu radikalnu retoriku i siledžijske prijetnje čak i ratom ukoliko njegova volja ne bude ispoštovana?

 

Njegovi lični motivi mogu bili različiti, no prije svega treba uzeti u obzir da Božo Ljubić nastupa iz pozicije političkog gubitnika. Naime, Ljubić je već dva puta doživljavao težak politički poraz od aktuelnog predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Prvi put na unutarstranačkim izborima kada se 2005. kandidirao za predsjednika ove stranke. Potom je osnovao HDZ 1990. koji je, nakon solidnih rezultata u početku, na posljednim općim izborima 2014. bio potopljen od HDZ-a BiH, poslije čega se Ljubić povukao s mjesta predsjednika ove stranke.

 

Shodno tome, druga stvar koju treba uzeti u obzir jeste da Ljubić u ovom trenutku nema direktnu političku odgovornost. Kao predsjednik parapolitičke organizacije HNS koja se samoproglasila nadležnom da predstavlja političke interese „svih Hrvata u BiH“, Ljubić, za razliku od Čovića i drugih prvaka HDZ-a, ne mora strahovati da će zbog svojih istupa i djelovanja morati snositi i direktne političke posljedice. On je predsjednik jedne nevladine organizacije, a ne izabrani politički funkcioner koji odgovara glasačima. A s obzirom da je upravo HDZ BiH glavni pokrovitelj i lider u HNS-u, Ljubiću je kao predsjedniku ove organizacije otvoren prostor da svojim zapaljivim izjavama, prijetnjama i megalomanskim zahtjevima, HDZ BiH primorava na političku radikalizaciju te pred njega postavlja nerealne ciljeve koje kao vodeća stranka hrvatskog naroda u vlasti ne može ispuniti. Stoga je vrlo moguće da je jedan od Ljubićevih skrivenih ciljeva ponovna konfrontacija s Čovićem i u konačnici optužba da nije ispunio očekivanja Hrvata u BiH te da je potreban novi lider.

 

I za sam HDZ BiH koji uživa nedvojbenu podršku hrvatskog naroda u BiH i ukupnu relaksaciju odnosa u zemlji najbolje rješenje bilo ukloniti Ljubića, jer je svakom razumnom jasno da su zahtjevi koje HNS postavlja politički nemogući, a da prijetnje koje se ispred ove organizacije upućuju mogu uroditi samo kontraefektom, dodatnom izolacijom Hrvata u BiH i uništavanjem mogućnosti za bilo kakav kompromis, čime HDZ trasira sebi siguran put da u konačnici od svega dobije NIŠTA.

 

S druge strane, s obzirom na odnos snaga u BiH, historijsko iskustvo nas uči da bilo kakvi pokušaji povlačenja iz zvaničnih državnih institucija i osnivanja paralelnih, a čime Ljubić prijeti, mogu zavšiti jedino onako kako je završio Jelavićev eksperiment s Hrvatskom samoupravom 2001. godine. U HDZ-u BiH su valjda toga svjesni.

 

(D.H.)

//////////////////////////////

Ljubić potvrdio : HDZ otvoreno traži etno-teritorijalnu podjelu Bosne i Hercegovine

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH Božo Ljubić govoreći o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO rekao je da hrvatska politika u BiH i hrvatski narod apsolutno podržavaju euroatlantske integracije, što

/////////////////////////////////

Intervjui

Elvedin Nezirović : Mostaru nedostaje sistemska kultura sjećanja
///////////////////////////

Dragan Bjelogrlić : Čovjek se teško miri s tim da primitivci odlučuju o našim sudbinama

///////////////////////////////////////////

Zlatko Dizdarević : Ujedinjeni narodi umrli su u Palestini, a definitivno pokopani kasnije u

//////////////////////////////////////

Andrej Nikolaidis : Dragi Rex, dragi Amerikanci: Vama je Hasanbegović u Bijeloj kući

////////////////////////////////////

Miljenko Jergović : U kojem trenutku fizičko nasilje postaje legitimno?

////////////////////////////////////

Boris Dežulović : Strasti Orijenta i Maca Diskrecija

/////////////////////////

Kemal Kurspahić: Sarajevo i Virdžinija – poređenje neuporedivog

///////////////////////////////////////////

/////////////////////////////

//////////////////////////////

 
DODIKOV SALTO MORTALE: Od vojne vježbe MUP RS sa NATO-om, do agitovanja protiv NATO

DODIKOV SALTO MORTALE: Od vojne vježbe MUP RS sa NATO-om, do agitovanja protiv NATO

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59653498

Powered by Blogger.ba