Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.08.2017.

UBIJANJE BiH JE ZAJEDNIČKI PROJEKT ONIH KOJE JE NAROD IZABRAO

Ubijanje BiH je zajednički projekt onih koje je narod izabrao

Zlatko Dizdarević

Autor
15.8.2017. Ubijanje BiH je zajednički projekt onih koje je narod izabrao

.............................

Izdvajamo

  • Drugo je pitanje, više interno za Hrvate u BiH. Zašto Čović šutke prelazi preko ponovljenih tvrdnji Dodika koji podržava stvaranje »trećeg entiteta«, znači Herceg Bosne, ali samo u granicama nacrtanim unutar Federacije BiH. Znači, Posavina, centralna Bosna, Hrvate na drugim mjestima u RS-u, zaboravite. Samo naivnom nije jasno da se ovom šutnjom utvrđuje, zapravo, »hrvatska zajednica Hercegovina«, a da Hrvati koji nisu pod striktnom kontrolom i utjecajem HDZ BiH u priči o »nejednakopravnosti« baš i nisu bitni. Dovoljno je čuti šta katolička crkva i posebno franjevci u BiH o tome kaže. A zašto Kaptol šuti.
...................................
.........................

Dovršava se temeljna podjela na etnose i vjere kao osnov svega. Ostalo je tehnika. Na sve tri strane. Što se države tiče, za razliku od Dodika koji otvoreno promovira RS kao državu, Čovića koji to prepušta prvo njima da bi se »legalizirao« princip pa će sve biti lakše, Izetbegović ide stazama »babe«: Mi, kao, ne bi ali šta da radimo kad oni hoće! Premalo ih shvata unaokolo da im zvona zvone. A i ako shvataju, šute. Misle, možda nije njima. 

Ružne stvari koje se u Bosni i Hercegovini zovu »politička realnost« ne dešavaju  se po logici definitivno skockane države – odvojeno, u svakom dijelu za sebe. Ubijanje BiH je zajednički projekt onih koje je narod izabrao.

To što neki viču da nisu tako htjeli, mislili, da se nisu tome nadali, ne pije vode. Kasno je za pozivanje na Johna Donnea i njegovu genijalnu misao kazanu početkom  sedamnaestog stoljeća, ponovljenu kasnije u naslovu knjige Ernesta Hemingwaya: »Kome zvono zvoni«. J. Donne je davno odgovorio: »Nijedan čovjek nije Otok, sasvim sam za sebe…I zato nikada ne pitaj kome zvono zvoni, Tebi zvoni…«

Ovdašnje zlo je sinhronizirano, usaglašavano, a predstavlja se kao uzajamno zabadanje noža u leđa pa tako izaziva još snažnije ružne strasti da bi se sve dovršilo onako kako profiteri zajednički žele. Preko leđa onih što »nisu Otok, sasvim sam za sebe…« pa ne smiju ni spoznati da zvono njima zvoni. Svakome ponaosob.

U Bosni i Hercegovini oružje demokracije – biraj drugoga ako ti se ne sviđa ovaj sada – onako kako se na njega pozivaju svi u svijetu, neće proći. Biračko tijelo je kupljeno. Da bi se dotukla uspješna država, prvo je rasturano društvo. I »prevaspitavani« pojedinci. Lažima, ucjenama i proizvodnjom mržnje. Domaći su nastavljali rat »drugim sredstvima« da bi učvrstili sebe, a oni  izvana su poodavno učinili sve da istinska demokracija postane igračka i u UN-u.

Tako se, eto, došlo do legalizacije tri projekta u jednom istom. Proglasilo ih se dobrohotnim poklonom »narodu« koji to sam hoće.

U Republici Srpskoj u dubokoj populističkoj nesvijesti s Dodikom na čelu odigravaju na uvijek uspješne opsesije iz istorije, Načertanije i Memorandum. Bošnjaci okupljeni oko Izetbegovića vratili su se »babinom« konceptu definiranom »Islamskom Deklaracijom« i guraju ga ispotiha i lukavo, poput starih orijentalnih zavjera sa »svilen gajtanom« na kraju. Da se »vlasi« ne dosjete. Čovićevi »europejci« također na temeljima tradicije – legalistički, u ime ukradene jednakopravnosti, institucionalno, kako bi drugačije pa nismo Balkan, dolaze do objelodanjenog prijedloga o povratku »Herceg Bosne«.

15.08.2017.

USTAVNI SUD ODBIO APELACIJU ENTITETA RS-e: VOJNA IMOVINA SE MOŽE KNJIŽITI NA DRŽAVU, MAP SE MOŽE AKTIVIRATI!

USTAVNI SUD ODBIO APELACIJU RS-a: Vojna imovina se može knjižiti na državu, MAP se može aktivirati!

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kome je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.USTAVNI SUD ODBIO APELACIJU RS-a:  Vojna imovina se može knjižiti na državu, MAP se može aktivirati!

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

Ovom odlukom Ustavni sud BiH stavio je tačku na cijeli slučaj i praktično otvorio mogućnost da se na isti način riješi pitanje i ostale perspektivne imovine, kao i druge imovine koja je pod zabranom raspolaganja.

 

Očekivano, reakcije iz dva entiteta dijametralno su oprečne.

 

alt

 

Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Republike Srpske, suprotna Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Republike Srpske.

 

Kovačević napominje da nije sporno da je Aneksom A na Sporazum o sukcesiji, koji su 2001. godine potpisale novonastale države, imovina bivše SFRJ pripala, po principu pravičnosti, novonastalim zemljama prema mjestu gdje se ta imovina nalazi.

On podsjeća da su sve do 2005. godine tom imovinom, po navedenom principu, nesmetano raspolagali entiteti, tako da je u republici Srpskoj ta imovina uknjižena na tadašnje Ministarstvo odbrane Republike Srpske, odnosno kao vlasništvo Republike Srpske.

alt

 

S druge strane, predsjednik SBiH Amer Jerlagić, pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH i u pisanoj reakciji navodi kako su napokon stvoreni uvjeti za aktiviranje MAP-a ( Membership ActionAkcini plan za članstvo BiH u NATO paktu).

 

"Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH", navodi Jerlagić dodajući da je na ovaj način ispunjen je i posljednji  uvjet iz Talina 2009. godine kada se Haris Silajdžić, kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za MAP uz uvjet da se naknadno riješi problem knjiženja perspektivne vojne imovine. 

///////////////////////////////////

Prvi krug konsultacija o Odgovoru : Duraković se sastao s Kojovićem, Nikšićem, Suljagićem i Jerlagićem

Lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković danas je posjetio Sarajeva gdje je održao prvi krug sastanaka u vezi pripreme javnih konsultacija političkih stranaka koje će biti održane krajem septembra u Srebrenici.

/////////////////////////////////////

OPOZICIJA DEMANTOVALA DODIKA: 'Neće biti vruće jeseni, to iz njega govori veliki strah zbog demografskog genocida koji je napravio'

OPOZICIJA DEMANTOVALA DODIKA: 'Neće biti vruće jeseni, to iz ...

////////////////////////////////////

BISKUP KOŠIĆ ŠOKIRAO VJERNIKE: 'Odričeš li se Maršala? Da, i Führera i Ducea, ali ponajviše Maršala'

BISKUP KOŠIĆ ŠOKIRAO VJERNIKE: 'Odričeš li se Maršala? Da, i ..

///////////////////////

ŽESTOK SUKOB U SNSD-u: Radmanović, Prodanović i Nović kontra Izvršnog komiteta SNSD-a

ŽESTOK SUKOB U SNSD-u: Radmanović, Prodanović i Nović kontra Izvršnog komiteta SNSD-a

15.08.2017.

NACI FAŠISTA "MARIO KARAMATIĆ" OTVORENO PRIJETI USTAVNOM PORETKU BiH, A ZABORAVIO JE DA JE DO 19 VIJEKA U BiH BIO BOŠNJAK KATOLIK, A SAD JE BOSANSKI HRVAT, A NE HRVAT U HRVATSKOJ JER HRVATI U HRVATSKOJ I BOSANSKI HRVATI U BiH IMAJU SAMO ISTI RELIGIJU

KARAMATIĆ OTVORENO PRIJETI USTAVNOM PORETKU BiH: "Izmjene Izbornog zakona ili reaktiviranje Herceg-Bosne, rok je do..."

"Ako se do kraja godine ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, sigurno ćemo tražiti reaktiviranje Herceg-Bosne i u tome ćemo tražiti podršku Sabora Hrvatske", kazao je u intervjuu za „EuroBlic“ delegat HSS u Domu naroda BiH Mario Karamatić

 
On tvrdi da iz kontakata sa kolegama iz hrvatskog Sabora ima informaciju da bi taj prijedlog mogao da dobije potrebnu podršku te institucije.

 Image result for ante pavelic draza mihajlovic fotosImage result for ante pavelic draza mihajlovic fotos

Image result for ante pavelic draza mihajlovic fotosImage result for ante pavelic draza mihajlovic fotos

KO SU BOSANSKI "SRBI" I BOSANSKI "HRVATI"

Kada bi se HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH mogao naći u Predstavničkom domu BiH i šta ako on ne dobije potrebnu većinu?

Očekujem da to bude na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma. Ukoliko zakon ne dobije podršku, to znači da će taj zakon završiti svoju parlamentarnu proceduru. U tom slučaju, očekujem da dođe do nekog drugog prijedloga o kojem bi se moglo razgovarati. Bilo čiji prijedlog, koji bude podrazumijevao izbor legitimnih predstavnika naroda u institucijama u BiH - mi ćemo podržati, pa makar to bio i prijedlog SDA. Međutim, moram nasaglasiti da je i ovaj naš prijedlog prihvatljiv SDA, jer su tako tvrdili u razgovoru s nama. Zašto sada izlaze iz te priče, nije mi jasno.

 

Ranije ste govorili da ako ne prođe hrvatski prijedlog izmena Izbornog zakona, da je moguće aktiviranje priče o Herceg-Bosni. Da li i dalje stojite pri tome?

Naglašavam, nama je prihvatljiv bilo koji prijedlog koji riješava presudu Ustavnog suda BiH i pitanje izbora legitimnih predstavnika. Što se tiče reaktiviranja Herceg-Bosne, ako do kraja godine ne dođe do izmjena Izbornog zakona, HSS će tražiti povratak na prvobitno stanje, prije Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Ići ćemo i prema HNS, da to postane njegov službeni stav. Budući da su pred Međunarodnim sudom pravde zainteresirane stranke isključivo države, a budući da je iluzorno očekivati da se postigne konsenzus unutar BiH oko toga, ići ćemo sa inicijativom prema Hrvatskoj da ona pokrene postupak i odredi agenta i prikupi dokumentaciju.

 

Očekujete da će Hrvatska stati iza toga? Da li bi to bilo miješanje u unutrašnje stvari BiH?

Hrvatska ima ustavnu obavezu da se brine o Hrvatima u BiH i to je potpisala u Dejtonu. To nije miješanje u unutrašnje stvari BiH. Zašto bi Hrvatska ili Srbija gledale kako njihov narod neko majorizira u BiH i bira im predstavnike u institucijama. Iz kontakata koje smo imali sa predstavnicima pojedinih hrvatskih stranaka u hrvatskom Saboru, pa preko Bože Ljubića, koji je poslanik u Saboru, svi oni tu inicijativu drže kao jedno od mogućih rješenja. Vjerujte, u kontaktu s kolegama iz hrvatskog Sabora, i to ne samo iz sestrinske HSS, ta inicijativa će u hrvatskom Saboru sigurno dobiti potrebnu većinu glasova.

 

Karamatić je najavio i skoro pokretanje procedure oko formiranja hrvatskog TV kanala, kazavši kako će se ta priča definitivno otvoriti na idućoj sjednici Doma naroda BiH, kada će na dnevnom redu biti prijedlog zakona o Javnom RTV servisu koji je pripremio HNS, a koji predviđa uvođenje FTV 2, odnosno kanala na hrvatskom jeziku. „Ukoliko ne dođe do usvajanja tog zakona, Hrvati nisu zainteresirani za postojanje ovakvog Javnog RTV servisa“, kazao je Karamatić.

 

(SB/Blic)

//////////////////////////////

KO SU BOSANSKI "SRBI" I BOSANSKI "HRVATI"

Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.

Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.

Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.

O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere,govori,1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin,govoreci o "potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena".

Osvrnimo se,dakle, na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."

Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema,i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio,Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka",i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete,nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka,bez obzira na vjeru).

Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolički Bošnjaci,tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema "preobratiti",odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja),i o tome kaze sljedece:"Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak.".NAPOMENA:U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni,a ni kasnije,sve do 1920 godine!!(Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom,dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni)I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca....Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv."bosanski Srbi"),inace,poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha,a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima.

Veci problem,pak,Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika,pa o tome kaze:"Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."

Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. "bosanski Hrvati",ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaic,itd.

Tako,hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: "U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave...

"Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje."

Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu,po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE",Zagreb,1989.,dolazi do sljedecih konstatacija:

"....No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a jos manje vjesta konstrukcija barskog nadbiskupa koji pise sredinom 12. stoljeca...."

Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:


Znaš Bošnjače, nije davno bilo,

Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,

Kad u našoj Bosni ponositoj,

I junačkoj zemlji Hercegovoj,

Od Trebinja do Brodskijeh vrata,

Nije bilo Srba ni Hrvata.

A danas se kroz svoje hire,

Oba stranca ko u svome šire. [...]

Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,

Naše ime ponosno i drago.http://www.zemljabosna.com/sadrzaj1.html
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651328

Powered by Blogger.ba