Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.08.2017.

BAKIR IZETBEGOVIĆ O SARADNJI SA MILORADOM DODIKOM I DRAGANOM ČOVIĆEM

IZETBEGOVIĆ O SARADNJI S DODIKOM I ČOVIĆEM: "Dodik je postao paradigma konflikta, a Čović je očekivao previše i sada je jako nervozan"

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, prokomentirao je skoru posjetu predsjednika Srbije Alakesandra Vučića, te odnos i saradnju sa čelnicima SNSD-a i HDZ-a, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.IZETBEGOVIĆ O SARADNJI S DODIKOM I ČOVIĆEM: 'Dodik je postao paradigma konflikta, a Čović je očekivao previše i sada je jako nervozan'

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, prokomentarisao je poliitku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te neke ocjene koje se pojavljuju u javnosti, a po kojima Milorad Dodik samo naglas izgovara ono što Vučić misli.

 

"Vučić je posljednjih godina promijenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se popravljaju.To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dviju država, tako i u odnosima dvaju naroda", rekao je Izetbegović u intervjuu za Faktor.

 

On je istakao da ta nerješena pitanja treba brže rješavati. "S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj", kazao je Izetbegović.

 

Izetbegović ističe da je Bosna i Hercegovina na vrijeme reagovala kada je u pitanju gradnja Palješkog mosta. "Predsjedništva BiH se o tome oglasilo 2007. godine. Dakle, reagovalo se odmah čim je počela priča o Pelješkom mostu", rekao je Izetbegović. Iz Hrvatske su se, ističe Izetbegović, oglušili na te stavove i nastavili pripreme za izgradnju mosta, zanemarujući stav BiH da je prije toga potrebno ustvrditi granicu između dvije države na moru.

 

"Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije, ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru. Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je tačno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, tačno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007. godine, koji se nakon toga nije mijenjao", smatra Izetbegović.

 

On je potvrdio da s Hrvatskom ima dosta neriješenih pitanja, ali da BiH Hrvatsku smatra prijateljskom državom.

 

Izetbegović je govorio i o odnosima s HDZ-om BiH i čelnikom te stranke Draganom Čovićem, kazavši da bi ti odnosi trebali biti puno bolji, i stranački i personalni. 

 

"SDA i ja smo se trudili sve vrijeme da odnosi budu iskreniji i bolji. HDZ je izgleda očekivao previše i postao nervozan. Počeli su sa jednostranim istrčavanjima i pritiscima na SDA, a to ne može proći. Koaliciju ćemo sačuvati do kraja mandata, napraviti još poneku reformu i manji iskorak, ali zamah koji smo mogli postići boljom saradnjom će očigledno izostati", ističe Izetbegović i dodaje kako je HDZ "već sve zamorio pokušajima da manjina većini nametne volju i ostvari i više od onoga što predviđa konstitutivnost naroda".


///////////////////////

KO JE PETER CVJETANOVIĆ: Neonacist hrvatskog porijekla i zaštitni znak američkih ekstremista

KO JE PETER CVJETANOVIĆ: Neonacist hrvatskog ... - Slobodna Bosna


///////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Nedjelja/nedelja, 13. avgust/kolovoz 2017.

////////////////////////////////////////

Profesor Kukić i ne pomišlja na odustajanje : Čovića se nikada nisam bojao, pobijedio bih ga sa 100 hiljada glasova razlike !


Prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je HDZ BiH proslijedio u parlamentarnu proceduru i koji je zahvaljujući ortaštvu Dragana Čovića i Milorada Dodika dobio zeleno svjetlo u Domu naroda Parlamenta BiH


///////////////////////////////////Damir Arnaut tvrdi : Izetbegović koči Pelješki most samo zbog izbora

Damira Arnauta ubraja se među vodeće eksperte međunarodnog prava u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji. Diplomirao je na Berkeleyju 2002, nakon čega je u SAD-u radio kao odvjetnik, da [...]

///////////////////////////////////
13.08.2017.

BRČKO BI SE BEZ IKAKVOG DVOUMLJENJA MOGLO PROGLASITI GRADOM MUČENIKOM BiH

Mučno i šokantno : Fotograf je ‘srpskom Adolfu’ dao 500 maraka da ubije nesretnog zarobljenika samo radi fotografije !!! (FOTO)

August 12. 2017.


Brčko bi se bez ikakvog dvoumljenja moglo proglasiti gradom – mučenikom BiH. Konkretnije, njegovi stanovnici muslimanske i hrvatske nacionalnosti koji su ratnih godina proživljavali istrebljenje najgore vrste.

Zatočeni civili su od strane srpske paravojske ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se još uvijek traga. Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, nakon njihovog odvođenja u zatočeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Također, veliki broj osoba prošao je kroz teške oblike torture, fizička i psihička zlostavljanja, a žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć te su navedeni zločini ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih obitelji. Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zatočenih žena i muškaraca. Neke od izravnih egzekucija civila, na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti diljem svijeta.

PLATIO ZA UBISTVO , PA DOBIO PRESTIŽNU NAGRADU!

Jednu od najmučnijih fotografija mučkog ubojstva ovjekovječio je srpski fotograf Bojan Stojanović koji je za taj uradak uglednu nagradu World Press Photo. Zabilježio je trenutak u kojem kasnije osuđeni ratni zločinac, Goran Jelisić Adolf, ubija zarobljenika u okupiranom Brčkom, na sjeveru Bosne. Uz tu, Stojanović je snimio cijeli niz fotografija, od dovođenja zatočenika do njegova leša nacesti. Goran Jelisić, poznatiji kao “Srpski Adolf”, za ratni je zločin osuđen na 40 godina zatvora. Ono što ovu priču čini najmučnijom jest podatak koji je u javnost iznio Srđan Ilić, jedan od iskusnijih i istaknutijih srbijanskih ratnih fotoreportera:

– Priča je ružna i loša za našu profesiju. On je (Stojanović) platio Adolfu (ubojici s fotografije) da ubije te muslimane da bi oni to slikali. Njih dvojica su dolazili kod mene u AP i tražili da im posudim auto, napišem neku akreditaciju, dam unaprijed pare i opremu za razvijanje i slanje slika, jer će oni donijeti »fenomenalne slike« koje do tada nisu viđene. Naravno da im nisam dao ništa, jer je sve izgledalo jako neozbiljno.  Poslije toga Bojan se pojavio u restoranu Kluba književnika u Beogradu s gomilom printanih slika tog događaja i pričao za stolom da su platili tom Adolfu 500 maraka da ubije tih nekoliko muslimana. To se događa kad su svi etički kriteriji, moralne norme napuštene.

screenshoot

(Kliker.info-Dnevno)


//////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////

Intervjui

Bojan Šušnica: Deklaracijom elite u RS-u i Srbiji pripremaju regiju na krupne događaje


//////////////////////////////////////////

Mirsad Miro Purivatra, direktor SFF-a: Ovakav ili onakav, film će kao umjetnost ostati

 ////////////////////////////////////

Profesor Marinko Pejić,predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH (HNV)  : Nisam za treći entitet

///////////////////////////////////////////

Kolumne

Emir Suljagić : Oluja: laži i istine

/////////////////////////////////////////////

Faruk Šehić: Kako se kalio čelik u Bihaćkom džepu

////////////////////////////////////////

Kemal Kurspahić : Konkurs za ‘nagodne Bošnjake’

//////////////////////////////////////////

Gojko Berić : Grmljavina nad Bosnom

/////////////////////////////////////////

Enes Ratkušić : Čevljanovići su , zapravo, rezultat bolonjskog procesa, a ne balkanska zabava

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651309

Powered by Blogger.ba