Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.08.2017.

ZIJA DIZDAREVIĆ: VELEHRVATSKA SUPERIORNOST SPRAM BiH

Velehrvatska superiornost spram BiH


Zija Dizdarević

Autor
9.8.2017. 


Image result for zija dizdarevic fotos

Foto: Republika

/////////////////////

Izdvajamo

  • U cijeloj toj ustavnoj i političkoj brizi za bh. Hrvate. Hrvatska ih i doslovno, kroz izborna prava, tretira kao dijasporu i etničku manjinu u BiH. Time ovdašnje Hrvate politički Zagreb diskvalifikuje kao konstitutivni narod u BiH (što oni jesu i i historijski i ustavno) i vodi ih kao etničku manjinu a istodobno insistira da konstitutivnost bh. Hrvata dobije još povoljniju zakonodavnu i političku poziciju. Baš svašta.

.............................

Hrvatski izborni zakon omogućava još jednu pravno i politički nekorektnu opciju – pravo bh. Hrvata s dvojnim državljanstvo na pasivno i aktivno glasačko pravo u Hrvatskoj. Tako građani BiH sjede u hrvatskom Saboru (u ovom sazivu – Božo Ljubić, kao kandidat liste hrvatskog HDZ za dijasporu, Željko Glasnović, Ivan Šuker), a jedan od šefova bh. države Čović uredno učestvuju kao glasač u izborima u Hrvatskoj. S obzirom da je Čović (ne samo on, naravno) i hrvatski državljanin imamo i državljane susjedne zemlje u vrhu naše države. A Željana Zovko, negdašnja ambasadorica iliti veleposlanica BiH, sada je u Evropskom parlamentu, dakako, kao kandidat Hrvatske. Svašta. U cijeloj toj ustavnoj i političkoj brizi za bh. Hrvate. Hrvatska ih i doslovno, kroz izborna prava, tretira kao dijasporu i etničku manjinu u BiH. Time ovdašnje Hrvate politički Zagreb diskvalifikuje kao konstitutivni narod u BiH (što oni jesu i i historijski i ustavno) i vodi ih kao etničku manjinu a istodobno insistira da konstitutivnost bh. Hrvata dobije još povoljniju zakonodavnu i političku poziciju. Baš svašta.

Prvi program Hrvatske televizije u subotu 5. 8. 2017. reprizirao je emisiju iz Gruda u okviru serijala «Lijepom našom». Bilo je i drugih bh. mjesta unutar tog projekta. Dakle, HRT smatra ta mjesta u BiH ”Lijepom svojom”.

To se zbilo na dan obilježavanja 22. godišnjice akcije ”Oluja” kojom je Vojska Republike Hrvatske pobijedila agresora iz Srbije i tzv. Republiku Srpsku Krajinu kao dijela ideje o ”Velikoj Srbiji”. Ni ta proslava nije mogla bez spominjanja Bosne i Hercegovine. Premijer Andrej Plenković je istakao da je HV na bihaćkom prostoru spriječila genocid sličan srebreničkom. Hrvatska vojska jeste značajno doprinijela da bihaćki kraj najzad odahne. Ali to je tek epizoda u političkim i vojnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom rata.

Tačno je da su u bihaćkom kraju Armija Republike BiH i njen Peti korpus bili u nezavidnom položaju ljeta 1995. godine. Nije bilo mnogo lakše ni gotovo svo vrijeme agresije, jer je taj dio države uglavnom bio izolovan. Bio je okružen srpskim korpusima, HV-om i jedinicama tzv. Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Fikreta Abdića. Ali Plenković nije spomenu da su dogovorno u okviru «Oluje» tri brigade Petog korpusa (prema svjedočenju komandanta, generala Atifa Dudakovića) ušle duboko u teritoriju Hrvatske i doprinijela nestanku ”RSK”. To je bio rezultat dogovora iz Splitske deklaracije koju su potpisali 22. 7. 1995. predsjednici hrvatske i bh. države Franjo Tuđman i Alija Izetbegović američkim posredovanjem.

Hrvatski premijer nije ni ukazao koliki je doprinos Armije BiH i Petog korpusa pobjedi njegove države nad srpskim agresorom. Armija BiH je vezivala velike snage otuđene Jugoslovenske armije, paravojnih formacija i specijalnih jedinica iz Srbije i vojske samozvane Republike Srpske, i, spriječila njeno teritorijalno povezivanje sa samoproglašenom Republikom Srpskom Krajinom. U Zagrebu se svjesno zanemaruje da su jedinice Hrvatskog vijeća obrane po naredbi Tuđmana napustile Posavinu 1992. godine u sklopu njegovog dogovora sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem o podjeli BiH. Hrvatsko vijeće obrane je bilo pod komandom HV čije su postrojbe dejstvovale u BiH. HV(O) su podugo vodili rat protiv ARBiH i Bošnjaka. A da su hrvatske vojske i bh. armija od početka bile zajedno, ranije bi bila završena agresija na naše dvije države, s mnogo manje žrtava i sasvim drugačijim geopolitičkim ishodom. No, vratimo se u neprijatnu sadašnjost.

Nedavno je u Sarajevu održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine što je, dakako, dobra vijest. Plenković je kazao da za Hrvatsku, u bilateralnom smislu, važnije države od BiH nema. To je zdrav pristup bh. državi, kao i podrška njenoj cjelovitosti i evroatlantskim integracijama. Prvi čovjek Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zadovoljan je što se razgovaralo o pedesetak tema, dogovorilo o nekoliko i najavilo rješavanja otvorenih pitanja.

Za Hrvatsku ne, ali za BiH je važno rješavanje otvorenih graničnih pitanja na moru i zapadnoj granici. Hrvatska sa nebrojenim otocima zateže oko dva školja. U igri je i Pelješki most i pitanje neškodljivog prolaza u unutrašnje morske vode BiH. U toj priči, kao i kad je riječ o školju, radi se o pravu BiH na pristup otvorenom moru. Trebalo bi što prije i riješiti pitanje bh. imovine u Hrvatskoj, kao i odlaganja nuklearnog otpada uz granicu BiH. Za BiH je strateški važno da u saradnji s Hrvatskom otvori drugi kanal snabdjevanja plinom, kako bi došao kraj ruskom monopolu.

Uspostava instituta zajedničkih sjednica vlada dviju država došla je nakon što se Hrvatska odrekla uspostavljanja paralelnih i specijalnih veza po entitetskoj liniji. Pauza od sedam godina između dvije sjednice izvršnih organa dviju država govori da taj potez bio manifestacione, a dosad ne i radne naravi. Ali je zato Zagreb uspostavio specijalne i paralelne veze sa hrvatskim političkim faktorom u BiH, tačnije sa HDZBiH. Sve političke posjete iz Hrvatske, bez obzira da li se radi o HDZ-u ili SDP-u, naglašavale su tu vezu. Odnos prema državnoj vlasti u BiH bio je formalistički, uz floskule o poštivanju bh. suvereniteta i integriteta i podrške ulasku susjedne zemlje u EU i NATO. U praksi, odnos prema BiH se vidi kao hrvatsko-hrvatsko pitanje.

Vidjećemo da li će Plenković donijeti praktičnu promjenu u odnosu prema BiH. I on je i ovoj prilici tražio izmjene bh. izbornog zakona po želji HDZBiH. To je nastavak uplitanja u unutrašnje odnose BiH. Hrvatski državnici i političari se pozivaju na odredbe ustava svoje zemlje koji ih obavezuje da skrbe nad Hrvatima ma gdje bili. Time je Hrvatska sama sebe ovlastila za upad u suverna prava bh. države, što je van pravne pameti, a politički je riječ o sebi datom ovlaštenju za intervenciju u susjednoj zemlji. Iz Sarajeva nikad nije upućen protest zbog takvog ustavno odnosa prema BiH.

Hrvatski izborni zakon omogućava još jednu pravno i politički nekorektnu opciju – pravo bh. Hrvata s dvojnim državljanstvo na pasivno i aktivno glasačko pravo u Hrvatskoj. Tako građani BiH sjede u hrvatskom Saboru (u ovom sazivu – Božo Ljubić, kao kandidat liste hrvatskog HDZ za dijasporu, Željko Glasnović, Ivan Šuker), a jedan od šefova bh. države Čović uredno učestvuju kao glasač u izborima u Hrvatskoj. S obzirom da je Čović (ne samo on, naravno) i hrvatski državljanin imamo i državljane susjedne zemlje u vrhu naše države. A Željana Zovko, negdašnja ambasadorica iliti veleposlanica BiH, sada je u Evropskom parlamentu, dakako, kao kandidat Hrvatske. Svašta.

Paternalizam iz Hrvatske ostvaruje se po dvije osnovne – kao samopodrazumijevajuće pokroviteljstvo nad ovdašnjim Hrvatima i kao države superiorne spram Bosne i Hercegovine. Vidno je i prisustvo sentimenta iz vremena tzv. Nezavisne države Hrvatske po kojem je, s početkom agresije na BiH, uspostavljena nelegalna «Hrvatska Republika Herceg-Bosna», kao i sad živući politički cilj.

U cijeloj toj ustavnoj i političkoj brizi za bh. Hrvate. Hrvatska ih i doslovno, kroz izborna prava, tretira kao dijasporu i etničku manjinu u BiH. Time ovdašnje Hrvate politički Zagreb diskvalifikuje kao konstitutivni narod u BiH (što oni jesu i i historijski i ustavno) i vodi ih kao etničku manjinu a istodobno insistira da konstitutivnost bh. Hrvata dobije još povoljniju zakonodavnu i političku poziciju. Baš svašta.

Plenkovićev nastup u Sarajevu odudara od odnosa predsjednice («svih Hrvata») Kolinde Grabar Kitarović. Ona oličava kompleks više vrijednosti koju je obuzeo Hrvatsku nakon što je ušla u NATO i EU i posebno se demonstrira prema susjedima, a bazirana je osnovnom pristupu BiH koji je definisao Franjo Tuđman. Riječ je o posmatranju BiH kroz velehrvatski interes kompatibilan s velikosrpskim (otud strateško partnerstvo Dragana Čovića i Milorada Dodika, koje Zagrebu ne smeta) i odbojnosti prema Bošnjacima i muslimanima. Predsjednica Republike Hrvatske u unutrašnjim i međunarodnim istupima sustavno a neosnovano tvrdi o Bosnu i Hercegovinu kao uporištu radikalnog islama i poligonu za terorizam i time opasanoj po EU i NATO. Tamošnji vajni državni i političari i velehrvatski napaljenici ne shvataju da bi se eventualnim odvajanjem Republike Srpske, Hrvatska našla u velikosrpskom graničnom zagrljaju.

Kolinda Grabar i drugi tamošnji zvaničnici, uslovljavaju podršku BiH za NATO i EU ispunjavanjem zahtjeva Čovićevom HDZ-u. Dnevnik 2 Hrvatske televizije slijedi taj rezon kao i stav predsjednice kad je riječ o navodnoj terorističkoj opasnosti iz BiH.

Otuda će odnosi između dviju država zavisti od toga da li će doći do konsenzusa u samoj Hrvatskoj da je dobrobit ukupne bh. države (a ne samo njene hrvatske komponente) strateška korist za Zagreb. Ta relacije zavisiće više od toga da li će EU i, posebice, Njemačka odlučno kormilariti ponašnjem susjeda prema BiH, u težnji da se političko i ekonomsko-socijalno stanje stabilizuje i unapređuje kako bi se neučlanjene balkanske zemalje uvelo u EU i NATO.

N1

///////////////////////////

Vojno-redarstvena akcija ‘Oprosti’

Vojno-redarstvena akcija ‘Oprosti’

  9.Aug 2017

Kako smo došli tako bešćutni i oneljuđeni da nam i najobičnija isprika ljudima čiji su cijeli životi bespovratno uništeni ispada nepotrebna i nepoželjna, kakvu smo to usranu Domovinu napravili kad

09.08.2017.

MARINKO PEJIĆ: NISAM ZA TREĆI ENTITET KAKO ZAMIŠLJA DRAGAN ČOVIĆ

Pejić: Nisam za treći entitet kako ga zamišlja Čović


Marinko Pejić: Hrvati u BiH su institucionalno zapostavljeni

Marinko Pejić: Hrvati u BiH su institucionalno zapostavljeni

////////////////////////////////////////

O političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, konkretnije, položaju Hrvata i svim inicijativama koje su u posljednje vrijeme aktualne, za Radio Slobodna Europa govori profesor i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH (HNV) Marinko Pejić.

  • Položaj Hrvata u BiH

Nije dobar. Stanje u Bosni i Hercegovini općenito nije dobro. Ljudi su obespravljeni. Što se tiče Hrvata, moram kazati da su oni institucionalno zapostavljeni. Formalno-pravno gledajući, imaju ista prava, kao konstitutivni narod, ali u realizaciji toga nije tako. Primjerice, u Republici Srpskoj, Dejtonski ustav je to omogućio, na neki način – kada se formirala Vlada, devet je predstavnika iz srpskog naroda, pet iz bošnjačkog i tri iz hrvatskog. Dakle, Srbi mogu sa devet predstavnika mogu prostom većinom donijeti odluke koje ne odgovaraju ni Bošnjacima ni Hrvatima.

Tako i u Federaciji, nažalost. Imamo odnos devet–pet-tri, gdje Hrvati imaju pet, a Srbi tri predstavnika. Po europskim standardima ne bi trebalo biti tako, već iz svakog konstitutivnog naroda treba barem sa 30 posto zastupljen svaki od naroda, tako da jedan narod ne može nadglasati ova dva zajedno. Kod nas se to, nažalost dešava.

Kad je u pitanju neravnopravnost Hrvata, moram naglasiti da su u samom svom korpusu bosanski Hrvati zapostavljeni u odnosu na hercegovačke Hrvate. Ja sam Hercegovac podrijetlom, živim u Sarajevu, i ne govorim to zato što živim u Sarajevu, nego što je to pogubeljno za bosanske Hrvate. Bosanski Hrvati su na neki način dezorijentirani i izgubljeni zbog takve situacije. Ovi dolje hoće svoj kanton, treći entitet. Oni to zapravo već imaju, dolje u Hercegovini, ali nas su u Bosni zapostavili.

  • Hrvatsko narodno vijeće nije za treći entitet

Nisam za treći entitet kao što ga ovi zamišljaju, Čović (Dragan) i ovi iz HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica BiH), samo u Federaciji, a Republiku Srpsku ne spominju nikako. Pa tamo je najveći problem, tamo su i Hrvati i Bošnjaci u drugom planu, zapostavljeni. Samo u banjalučkoj biskupiji, nedavno je to istakao biskup Komarica (Josip), od 120 i nešto hiljada katolika Hrvata, sad ima nekih sedam hiljada. To je samo pokazatelj šta se desilo, a u cijeloj RS takvo je stanje što se tiče Hrvata i, naravno, Bošnjaka. A njihov ministar, Čordaš (Davor), izjavljuje da Hrvati nemaju problema u Republici Srpskoj. Još malo, pa će biti u pravu – neće ih biti nikako, pa neće biti ni problema.

A prekjučer je Dodik (Milorad) izjavio da nema o povratku ni govora, može jedino doći posjetiti, na groblja doći, da posjeti. Užas jedan. Ako želimo ustroj, mora se nešto mijenjati, jer ovo se pokazalo nefunkcionalnim. Dakle, na cijelom području Bosne i Hercegovine može biti federalizacija, kao što je Biskupska konferencija jednom predlagala, regionalizacija, tuzlanski, banjalučki, mostarski, sarajevski, otprilike tako regionalizacija, na gospodarskoj osnovi i regionalnoj, u tom smislu, po europskim standardima.

  • Uloga Crkve u rješavanju hrvatskog pitanja

Fratri su tu posebno bili bliski narodu, stoljećima čuvaju Bosnu i oni se zalažu za cjelovitu Bosnu, međutim, raslojavanje je i kod njih nastalo. Izbor provincijala, prethodnog i ovog, bio je kandidat profesor Šarčević (Ivan), nije prošao. Mislim da bi on odigrao značajnu ulogu, ima ispravne stavove, vrhunski intelektualac. Dakle, uvažava se Crkva i ona igra značajnu ulogu, ali nije kao što bi trebalo.

  • Hrvatski politički predstavnici isključuju intelektualce iz HNV-a u javne rasprave

Mi smo ih pozvali zadnji put, kad smo imali konferenciju "Položaj Hrvata", nitko nije došao. Pozvali smo sve predstavnike vlasti, od vrha do dolje, nije došao nitko. Oni kada su održavali skup u Neumu, nedavno, nas nisu pozvali. Nikoga iz Sarajeva nisu pozvali. U Sarajevu je ipak još uvijek intelektualna elita. Tu su dva teološka fakulteta, to je velika koncentracija intelektualaca, profesora, koji, kao crkveni ljudi, imaju i dobar stav prema Bosni i Hercegovini. U Sarajevu imamo i Hrvatsko društvo znanosti i umjetnosti. Preko 150 profesora, magistara, to su stariji profesori, ali to je jedna intelektualna snaga koju bi trebalo pozvati na raspravu. Ali, ne. Oni to ne žele.

  • Uloga Republike Hrvatske u rješavanju položaja Hrvata

Ovo što oni rade prema nama, ja to kratko kažem - kad odem u Zagreb, tamo još uvijek malo predajem – "Samo nas vi nemojte više braniti!". Oni trebaju prvo priznati da je Bosna i Hercegovina nezavisna država, isto kao i Hrvatska i da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu dijaspora, kao što oni nas smatraju. Ako je riječ o dijaspori, onda su oni više naša dijaspora, nego mi njihova. Svaki treći, ili blaže, četvrti stanovnik Hrvatske porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Ako se sjećate, onaj dolazak predsjednika Sabora i njihovih zvaničnika u Stolac. Pa ne može se tako doći! I reći: "Ovo je Hrvatska!". Pa pustite to. Može se pomoći savjetima, lijepo, a ne doći i takve istupe praviti! To je za mene kontraproduktivno. Njihova politika prema Bosni i Hercegovini nije ispravna.

Ovdje normali ljudi, patriote, koji vole Bosnu i Hercegovinu, žele suradnju sa svim narodima. Bez toga nema napretka Bosne i Hercegovine. A oni, vrlo često, i u samom vrhu izjavljuju, ne znam, da su Bošnjaci teroristički nastrojeni, i u tom smislu. Ma nemojte takve stvari govoriti. Jednostavno, to nije dobro. Ja tako mislim i kod nas u HNV-u takvi su stavovi. A nadam se da je i kod svih normalnih ljudi u Bosni i Hercegovini.

  • Rješenje

Nešto se mora raditi u reformiranju Ustava. Ili donošenje novog ustava koji bi bio po europskim standardima, da omogući prava svim građanima Bosne i Hercegovine, na cijelom području BiH. Ako se napravi tako da svi građani budu ravnopravni, onda samim tim i Hrvati, kao konstitutivni narod, i Bošnjaci, i Srbi, bit će ravnopravni i neće biti nikakvih problema. A ovo, treći entitet, četvrti, to nije rješenje.


/////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Srijeda/sreda, 9. avgust/kolovoz 2017.


09.08.2017.

SJEVERNA KOREJA PRETI NAPADOM NA SAD

Koreja preti napadom na SAD


Grafički prikaz razdaljine između Severne Koreje i Guama na južnokorejskoj televiziji


Grafički prikaz razdaljine između Severne Koreje i Guama na južnokorejskoj televiziji

/////////////////////////////

Severna Koreja upozorila je danas (9. avgust) da bi mogla da ispali rakete, u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp zapretio vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i besom" kakvu svet do sada nije video.

Tramp je ovo izjavio nakon procene američkih obaveštajnih službi da je Severna Koreja uspela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu da nose postojeće rakete.

Pjongjang je upozorio da bi bilo kakva američka vojna akcija mogla da izazove svetski rat.

“Bilo kakav pokušaj SAD da pokrene preventivni rat biće dočekan sveopštim ratom u cilju uništavanja svih neprijateljskih uporišta, uključujući i kopneni deo SAD”, saopštio je spiker na severnokorejskoj državnoj televiziji.

Pjongjang je naveo da "trenutno pažljivo razmatra operativni plan” kako bi gađao zone oko Guama raketama srednjeg ili dugog dometa "Hvasong-12”, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Plan se privodi kraju i mogao bi da se sprovede čim to lider Severne Koreje Kim Džong-un bude odlučio, dodala je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Guam pripada teritoriji SAD i na tom ostrvu u Pacifiku, na kome živi 163 hiljada ljudi, nalazi se američka vojna baza koja je ključna za operacije u azijsko-pacifičkom regionu.

U vazduhoplovnoj bazi "Andersen" na Guamu su stacionirani bombarderi "B-1B".

U vazduhoplovnoj bazi "Andersen" na Guamu su stacionirani bombarderi "B-1B"
U vazduhoplovnoj bazi "Andersen" na Guamu su stacionirani bombarderi "B-1B"

Guverner Gvama Edi Kalvo rekao je da je ostrvo spremno na bilo kakvu mogućnost napada, te naglasio da je Guam američka teritorija i da je u kontaktu sa Belom kućom gde su mu američki zvaničnici rekli da nema promene u nivou pretnji, prenosi Rojters.

“Guam je američka teritorija... Mi nismo samo vojna instalacija”, rekao je Kalvo.

Kongresmenka iz Guama Medlin Bordalo takođe je uverena da američke snage mogu da zaštite Guam od nuklearne pretnje Pjongjanga.

Ona je pozvala Trampa da pokaže "čvrsto liderstvo" i radi sa međunarodnom zajednicom na deeskalaciji tenzija i sprečavanju Severne Koreje da unapređuje svoj oružani arsenal.

Tramp: S. Koreja će se suočiti sa vatrom i besom

Tramp je nekoliko sati ranije upozorio Severnu Koreju da će se suočiti s "vatrom i besom" posle izveštaja da američki obaveštajci veruju da je ta zemlja uspela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu da nose postojeće rakete.

"Bilo bi dobro za Severnu Koreju da više ne preti SAD. Pretnje severnokorejskog predsednika Kima Džong-una idu iza granica normalnih izjava i biće dočekane vatrom i besom i osetiće moć kakvu svet do sada nije video."

List Njujork tajms (New York Times) piše da je Tramp komentare izneo nakon što je Severna Koreja ranije danas upozorila da će mobilisati sve svoje resurse u "fizičkoj akciji" kao odgovor na nove sankcije UN.

"Čopori vukova dolaze da uguše naciju. Moraju znati da će strateški koraci Severne Koreje praćeni fizičkom akcijom biti izvedeni nemilosrdno i uz mobilizaciju svih nacionalnih snaga", navodi se u saopštenju koje je prenela državna agencija Severne Koreje.

“Vošington post” (The Washington Post) je objavio u utorak da je Severna Koreja proizvela minijaturne bojeve glave koje mogu da se smeste unutar raketa – što je ključni korak u njenim nastojanjima da postane nuklearna sila.

“Vošington post” je objavio procenu američkih obaveštajnih službi da je Severna Koreja razvila kapacitete za lansiranje nuklearnih bojevih glava, uključujući i interkontinentalne rakete.

Kim Džong-Un proslavlja lansiranje rakete Hvasong-14
Kim Džong-Un proslavlja lansiranje rakete Hvasong-14

Ovaj list je preneo, pozivajući se na neimenovane američke obaveštajce, da je Vojno-obaveštajna agencija ovog meseca završila poverljivu analizu.

Procenjuje se da Severna Koreja raspolaže sa 60 nuklearnih bojevih glava, dok neki stručnjaci smatraju da je taj broj znatno manji.

Japansko Ministarstvo odbrane je, u odvojenom saopštenju, navelo da je moguće da je Severna Koreja izradila minijaturno nuklearno oružje i razvila nuklearne bojeve glave.

To otkriće verovatno će povećati zabrinutost zbog sve veće pretnje Severne Koreje koja, znatno brže razvija svoj nuklearni program nego što su mnogi eksperti predvideli.

Retorika između Bele kuće i Pjongjanga je dramatično zaoštrena nakon što je severnokorejska armija obavila dva uspešna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog meseca, čime je napravila značajan pomak u razvoju naoružanja kojim bi mogla da gađa bilo koji kopneni cilj u SAD.

Japan je saopštio da je danas obavio zajedničke vojne vežbe sa američkim nadzvučnim bombarderima u japanskom vazdušnom prostoru, u blizini Korejskog poluostrva.

U manevrima u regionu južnog japanskog ostrva Kjušu učestvovala su dva američka bombardera "B-1B lanser" i dva japanska borbena aviona "F-2", saopštilo je japansko vazduhoplovstvo.

Američki avioni, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, prethodno su obavili vežbe sa snagama Južne Koreje.

Pjongjang ignoriše apele međunarodne zajednice

Savet bezbednosti UN je prošlog vikenda jednoglasno usvojio nove sankcije Severnoj Koreji u cilju pritiska da okonča nuklearni program.

Pjongajng je saopštio da se ovim merama krši njegov suverenitet upozorivši da je spreman da da Vašingtonu “žestoku lekciju” sa svojim strateškim nuklearnim snagama kao odgovor na bilo koju američku vojnu akciju.

Severna Koreja ignoriše pozive međunarodne zajednice da obustavi svoj nuklearni program. Njene vlasti ističu da je to legitimno sredstvo odbrane od “američkog neprijateljstva” optužujući Vašington i Seul za jačanje tenzija redovnim vojnim vežbama u regionu.

Usred tenzija izmedju SAD i Severne Koreje, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue izrazio je danas bojazan od novih nuklearnih napada tokom obeležavanja 72 godine od američkog nuklearnog napada na Nagasaki, 9. avgusta 1945. godine u kome je poginulo više od 70 hiljada ljudi, javila je agencija AP.

//////////////////////
//////////////////////////////////////
09.08.2017.

MUAMER ZUKORLIĆ PORUČIO BEOGRADU: "PITANJE ENTITETA RS-a OTVARA I PITANJE SANDžAKA"

ZUKORLIĆ PORUČIO BEOGRADU: "Pitanje RS otvara i pitanje Sandžaka"

– O RS u Srbiji ne bi smjelo i moglo da se priča bez Sarajeva. Hoću da kažem da, ako bi se pričalo o RS, onda bi se tu moralo uključiti i Sarajevo, ali i Sandžak – kaže Zukorlić za “Danas”.ZUKORLIĆ PORUČIO BEOGRADU: 'Pitanje RS otvara i pitanje Sandžaka' - 2

Vrlo me zanima dijalog o Kosovu, i pozdravljam tu inicijativu. Smatram da bi u taj dijalog trebalo da se uključe sve strukture, svi predstavnici institucija i istaknuti građani, kao i Bošnjaci, kaže poslanik i predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Muamer Zukorlić.

  

– Pitanje Kosova nije samo srpsko-albansko pitanje, već i regionalno i bezbjednosno – kaže on.

 

Međutim, navodi i da bi pitanje uključivanja bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) u taj dijalog predstavljalo raspakivanje cijelog regiona.

 

– O RS u Srbiji ne bi smjelo i moglo da se priča bez Sarajeva. Hoću da kažem da, ako bi se pričalo o RS, onda bi se tu moralo uključiti i Sarajevo, ali i Sandžak – kaže Zukorlić za “Danas”.

 

Prema njegovim riječima, bilo koja politička ideja jeste legitimna sve dok podrazumijeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta, države, granica država i tome slično.

 

– Ne može se tretirati pitanje RS u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutrašnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome da učestvujemo, ali i svi važni faktori u cijelom regionu. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji cijelog regiona – ističe Zukorlić.

///////////////////////////////////////


/////////////////////////////////////////


Microsoft Olimpijada u Americi : Svjetski uspjeh 16-godišnje Amile Mujkić iz Novog Travnika

učenica Sarajevo Koledža Amila Mujkić iz Novog Travnika danas je osvojila deseto mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista, koje se održava već 16 godina, a mnogi ga znaju pod

//////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651298

Powered by Blogger.ba