Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.08.2017.

MOST KOJI RAZDVAJA BiH I HRVATSKU

Most koji razdvaja BiH i Hrvatsku


Rješenje za Hrvatsku, problem za BiH: Vizuelni izgled Pelješkog mosta

Rješenje za Hrvatsku, problem za BiH: Vizuelni izgled Pelješkog mosta

///////////////////////////////////

Iako je Republika Hrvatska od Evropske komsije dobila 357 miliona eura za gradnju Pelješkog mosta, u BiH se ta odluka osporava i podsjeća da bh. Predsjedništvo nikada nije dalo saglasnost za gradnju mosta koji bi zatvorio pristup otvorenom moru u Neumu i odsjekao Bosnu i Hercegovinu od međunarodnih voda. Stručnjaci upozoravaju da se prvo mora utvrditi međudržavna granica na moru, odnosno u neumskom akvatorijumu.

Odnose BiH i Hrvatske već godinama opterećuje problem izgradnje Pelješkog mosta. Naime, kod Neuma u BiH prekida se kontinuitet državnog teritorija Hrvatske koja želi povezati dubrovačko zaleđe sa maticom zemljom. Most između kopna i poluotoka Pelješac, nazvan „Pelješki“, mogao bi to riješiti ali istovremeno bi nanio štetu BiH - zatvorio bi njen prilaz otvorenom moru, i spriječio ulazak velikih brodova u teritorijalne vode BiH. I jedna i druga država iznose argumente „za“ i „ protiv“ gradnje mosta iako još uvijek, između dvije države, nije izvršeno razgraničenje na moru.

Situacija je nedavno dobila preokret kada je Evropska komisija objavila „da je odobreno 357 miliona eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta, koji će povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom Hrvatske“.

Neum siječe Hrvatsku na dva dijela: Pasoška kontrola BiH u Neumu
Neum siječe Hrvatsku na dva dijela: Pasoška kontrola BiH u Neumu

To je pokrenulo bosansko-hercegovačke parlamentarce koji su zatražili da se Hrvatskoj pošalje nota za obustavu svih radova na izgradnji Pelješkog mosta dok se ne postigne saglasnost dvije države.

Međutim, najviše reakcija i pažnje javnosti izazvao je istup predsjednika Glavnog dobora Stranke demokratske akcije (SDA) Halida Genjca, koji je prije nekoliko dana na vanrednoj Konferenciji za novinare izjavio da BiH nikada nije dala službenu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta.

„Gradnja Pelješkog mosta bez saglasnosti BiH je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija, posebno UN konvencije o pravima mora. Predsjedništvo BiH, tijelo koje po Ustavu BiH ima isključivu nadležnost za vanjsku politiku, nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv, zvanični stav Predsjedništva BiH, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva održanoj 17. oktobra 2007. godine, glasi: BiH je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“, kazao je Genjac.

Odmah je reagovala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Republike Hrvatske, Gabrijela Žalac, koja je poručila da će se most graditi.

"Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta, s obzirom da je Europska komisija odlukom od 7. lipnja odobrila projekt Pelješkog mosta kao najveći projekt u ovoj financijskoj perspektivi. Nema, dakle nikakvih niti međudržavnih ugovora niti bilo čega drugoga što bi priječilo na neki način izgradnju ovog projekta. Potpisan je Ugovor između Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta i korisnika. Slijedi otvaranje ponuda i krećemo s radovima", bila je sasvim jasna hrvatska ministrica Gabrijela Žalac.

Piranski zaljev oko kojeg se Hrvatska sporila sa Slovenijom i odbija da prihvati odluku
Piranski zaljev oko kojeg se Hrvatska sporila sa Slovenijom i odbija da prihvati odluku

Pomorsko društvo BiH smatra da bi se gradnjom Pelješkog mosta ugrozio suverenitet BiH i poništilo njeno pravo da bude spojena sa međunarodnim vodama. Predsjednik društva i stalni sudski vještak saobraćajne struke, Ševal Kovačević, kaže:

„Ne može se gradnja mosta svesti na tehnička pitanja, kao što je visina, a da se prethodno ne riješi krupno političko pitanje – razgraničenje dvije države na moru. Hrvatska je bila obavezna po odlukama međunarodne konferencije o Jugoslaviji 12. januara 1992. godine, kada je preuzela obaveze sukcesije, da se razgraniči sa svim republikama, odnosno novim državama. Ona je posebno imala obavezu da se, osim na kopnu, razgraniči sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom na moru. Ništa nije učinila. Sa Slovenijom je na arbitraži, poznato je kako je izašla iz nje. Sa Crnom Gorom postoji privremeni sporazum na Prevlaci, gdje je prinudno morala zakrenuti ravne polazne linije za 90 stepeni, kako bi se Crnoj Gori omogućio ulaz brodova u Boku Kotorsku. Bosnu i Hercegovinu ona zanemaruje kao pomorsku zemlju. Pravni osnov bi bio ispunjen da Hrvatska može graditi infrastrukturu na tom dijelu da je izvršeno razgraničenje na moru, konkretno u akvatoriju Neum. To Hrvatska konstantno odbija“, kaže Kovačević.

U bh. javnosti se postavlja pitanje kako je Evropska komisija odobrila projekat izgradnje mosta i izdvojila velika novčana sredstva koja će dostaviti Hrvatskoj, a da nije imala u vidu stav BiH? Špekuliše se čak da je neko bh. stav falsifikovao, što je sekretar Ministarstva prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH, Igor Pejić, odlučno demantovao. Rekao je da eventualna krivotvorena saglasnost iz nadležnog ministarstva ne bi značila ništa, jer odluku mora donijeti Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH.

„Stručne skupine su usaglasile tehničke karakteristike mosta, ali se nisu bavile pitanjem pomorske granice jer je to u nadležnosti drugih ministarstava i državne komisije za upravljanje granicama“, izjavio je Pejić za državni radio.

Grupa bosanskohercegovačkih parlamentaraca najavila je da će uputiti pismo predstavnicima međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije – tražeći obustavu bilo kakve aktivnosti vezane za gradnju Pelješkog mosta.

U toku je finalizacija tog pisma i prevođenje na engleski, izjavio je poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) ali se još uvijek ne zna ko će od poslanika Predstavničkog doma staviti svoj potpis na ovaj dopis.

Jer, kako u pogledu i drugih značajnih pitanja, teško da će se oko Pelješkog mosta u BiH postići jedinstveni stav.

///////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Utorak, 8. avgust/kolovoz 2017.

08.08.2017.

HRVATSKA KRŠI SSP - EVROPSKA KOMISIJA TREBA POSLATI INSPEKCIJUN

EDIN DILBEROVIĆ, ČELNIK DIREKCIJE ZA EU INTEGRACIJE: "Hrvatska krši SSP - Evropska komisija treba poslati inspekciju"

Po našim shvaćanjima i shvaćanjima naših susjeda Hrvatska krši SSP. Član 34. SSP-a vrlo jasno kaže da nema povećanja ni uvoznih ni izvoznih carina niti taksi koje bi imale takav učinak a da druge strane trgovinski sporazumi su u vlasništvu Evropske komisije a ne zemalja članica, smatra direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.


EDIN DILBEROVIĆ, ČELNIK DIREKCIJE ZA EU INTEGRACIJE: 'Hrvatska krši  SSP - Evropska komisija treba poslati inspekciju'

Dilberović tvrdi da prava adresa u ovom slučaju nije samo Hrvatska nego Evropska komisija kako bi se ustaanovilo da li je ona dala instrukciju Hrvatskoj šta da radi ili je to Hrvatska uradila bilateralno.

 

"U svakom slučaju ne treba nikome podvlađivati. Bez obzira što BiH ima svoj interes a to je članstvo u EU i samo kopenhagenški kriteriji kažu da nijedna zemlja tako ne može postati članica EU, niti će EU činiti bilo šta što će toj zemlji onemogućiti njen konkurentski i ekonomski održiv položaj na budućem zajedničkom tržištu EU", kaže Dilberović.

 

Istakao je Evropska komisija prema Hrvatskoj mora poslati inspekciju kao i u slučaju nameta i taksi na vino iz BiH.

 

"Prema tome mi, bez obzira što pregovaramo sa EU prvenstveno štitimo interese ove države. U slučaju izvoza vina Evropska komisija je uključila inspekciju prema Hrvatskoj koja treba da dostavi svoje navode a isti slučaj je sa voćem i povrćem. Ovdje se radi o principima i mi ćemo braniti te principe", kazao je Dilberović.

//////////////////////////

'GODINE MRŽNJE, LAŽI I ZLA': Dodik se u jednom Dnevniku RTRS-a pojavljuje čak 11 puta

"GODINE MRŽNJE, LAŽI I ZLA": Dodik se u jednom Dnevniku RTRS-a pojavljuje čak 11 puta

///////////////////////////////////////////


//////////////////////////////////////


Otvoreni grad stao u odbranu emigranata : Chicago tuži Trampovu administraciju

Grad Chicago  podnijet će tužbu protiv administracije predsjednika Donalda Trumpa.Kako se navodi, tužba će biti podnijeta zbog prijetnje o ukidanju federalnih sredstava gradovima koji pružaju utočište ilegalnim imigrantima. "Chicago  neće dozvoliti [...

//////////////////////////////////

Ćamil Duraković, lider pokreta “Odgovor“ : U septembru poziv probosanskim strankama na dogovor o djelovanju u RS

August 08. 2017.Lider pokreta “Odgovor“ Ćamil Duraković najavio je da će ova organizacija u septembru započeti proces moderiranja pregovora svih probosanskih političkih stranaka za dogovor o izbornom nastupu i djelovanju u entitetu Republika Srpska.

– Smatram da SDA, SBB, SDP, BPS, A-SDA, GS, Naša stranka, Nezavisni blok, Stranka za BiH i DF, kao stranke koje su probosanske, koje imaju političku zastupljenost i dijele vrijednosti borbe za prava povratnika, zaštitu građanskih sloboda i princip ravnopravnosti svih na svakom pedlju naše zemlje, trebaju sjesti za jedan sto – poručio je Duraković.

 Smatra da je vrijeme da se postigne dogovor o tome kako djelovati u RS-u na izborima i nakon izbora 2018. godine.

– Ako postoje nepremostive razlike u politikama, hajde da barem znamo ko je na kojoj strani, da probamo imati što manje podjela. Neka minimum priče bude zajednička lista za Narodnu skupštinu RS-a ili zajednički program djelovanja nakon izbora, ali hajde da razgovaramo i da ne gubimo vrijeme na međusobne napade – zaključio je Duraković, saopćeno je iz Pokreta “Odgovor“.

(Kliker.info-Fena)


//////////////////////

Cetnici u regionu : Vučićev i Dodikov povratak na Memorandum?

Kakve reakcije u susjedstvu izaziva zajednička deklaracija o opstanku  srpskog naroda u regionu koju su najavili predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik? Da li je tu samo riječ o manevarsko-taktičkom [...

///////////////////////////

08.08.2017.

ANDREJ NIKOLAIDIS : BALKANSKE DRŽAVE IGRAONICE ZA BOGATAŠE

Andrej Nikolaidis : Balkanske države igraonice za bogataše

August 07. 2017.


Vijest kaže: “Francuski parlament je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emmanuela Macrona.

Piše : Andrej Nkolaidis (Aljazeera)

Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura”.

Dobro… “Moralnost političkog života” je oksimoron.

Ali, realno, nije im loš zakon. Nama bi, u svakom slučaju, valjao sličan. Ne da ga donesu, jer mi mudrih i pravednih zakona imamo “za izvoza”. Nego da ga, za promjenu, sprovedu.

Naše takozvano “usklađivanje sa pravnom stečevinom Evropske unije” ide glatko baš zato što ovdašnji političari znaju da njih zakoni koje su donijeli ne obavezuju. Kako je govorio Baja Pašić: “Dete, mi zakone ne donosimo za one kojima hoćemo, nego one kojima nećemo da učinimo”. A kao što veli crnogorska poslovica: ko nije za sebe, nije ni za drugoga.

Ako nisi učinio sebi, kako ćeš bližnjem svom? To, dakako, nije jedina ovdašnja narodna mudrost koja slavi korupciju. Evo vam još par: ko sjedi pod kruškom, jede kruškeonome ko pretače med na prstima med ostaje…

Albert Camus je tvrdio kako “vladati znači krasti, i to svako zna”.

Doista: naš čovjek to i zna. Kod nas su ljudi, ne bi li opravdali odluku da glasaju za lopove, razvili pravu malu logičku bravuru, koja glasi: oni koji su već na vlasti, dakle već su se nakrali, krašće manje od onih koji još nisu bili vlast, pa nisu bili u prilici da legalno kradu.

Balkansko poimanje pravne države

Isto je, da se razumijemo, svuda i svagda. Samo što u sretnim zemljama zakon ne važi za ljude koje nikada nećeš sresti, jer žive u svojim dvorcima, avionima i jahtama, pa je ta nepravda gotovo pa apstraktna, dakle podnošljiva. Kod nas, međutim, zakon ne važi za elitu sačinjenu od lokalnih šibicara i pijačnih nakupaca skrivenih pod državnim zastavama i u sjeni bogomolja, za ološ koja ti smrdi pod prozorom, stoga je ta nepravda sve samo ne apstraktna – ona je vrlo opipljiva, zato nesnosna.

Kažu kako svaki zakon ima poneku rupu. Kod nas rupe imaju zakone: rupi je, prosto, potrebno nešto da je uobliči.

Stoga: šta god im iz EU kažu, naši usvoje. Čudi me, pravo da vam kažem, da do sada samoinicijativno nisu donijeli još strožije antikoruptivne zakone od onih evropskih.

Ne znam kako je na francuskom, ali na našem “pravna država” znači državu u kojoj nema ni prava ni pravde. Dok smo živjeli u komunističkoj neslobodi, dok još nismo ni stali na put koji vodi među razvijene demokratije i pravne države, čovjek je, a da ga ne uhvate, mogao ukrasti nešto iz firme: šrafciger, kanister goriva, borer… Ali nisi mogao ukrasti cijelu firmu – cijeli rudnik, kombinat aluminijuma, elektroprivredu, cijeli Telekom, kao što možeš u pravnoj državi.

Dok smo bili zaostali, kriminala je bilo neusporedivo manje pa se čovjek osjećao sigurnije. Sa razvojem pravne države, došlo je do snažnog razvoja kriminala. Ne velim da je povezano, ali brate – koincidira. Onomad su, recimo, ratne zločince hapsili, zatvarali, a ponekog i strijeljali. Sa razvojem pravne države, ratni zločinci su počeli dobijati ulice i biste, kao i sve manje kazne, a to su pratili sve veći, svečaniji i spontaniji narodni dočeci, kada bi se vrnuli sa vaspitno-popravnog boravka u zatvoru sa četiri zvjezdice.

Kad jači tlači

Biće sam vam ovo već negdje ispričao, no nećete mi zamjeriti…

Tokom Olimpijade u Sarajevu neki je nesretni konobar pokušao, čini mi se Kirku Douglasu, naplatiti više nego što je iznosio račun. Neko od domaćina iz Douglasove pratnje to je primijetio. Glumcu su vraćene pare, kojih je ionako imao previše. Negativac koji se pred uglednim gostom usudio oskrvnuti ugled naše zemlje javno je žigosan i ponižen: mediji su, shodno Partijinoj praksi obračuna sa “mangupima u našim redovima” danima brujali o njegovom nepočinstvu.

A šta ako taj konobar nije bio mangup, nego brižni otac, recimo, troje bolešljive djece, kojem je očajnički trebao svaki dinar? Ili je sa porodicom živio u memljivoj podstanarskoj sobi na, recimo, Vratniku, odakle je morao iseliti već sljedećeg ponedjeljka, ne prikupi li do tada novac za kiriju? Šta ako čovjek nije bio kvaran, nego očajan?

Danas, kada se bogatstvo i društveni ugled stiču pljačkanjem čitavih fabrika i paljenjem čitavih država, priča o čovjeku javno osramoćenom zbog 100 dinara djeluje kao bajata bajka sa moralnom poukom koja nije poučna, nego komična i, nekako, nadrealna. Tako, uostalom, djeluju i priče o negdašnjim našim herojima.

Ideologija je slijepa i gluva za finese. Utoliko je svaka ideologija skladište beživotnih misli čija praznina glasno odjekuje, pa se čine velike i značajne. Sva je istina u malim pričama koje, kao pod smetovima snijega, leže na bjelini margina važnih, svijet-definišućih ideja.

Zemlje koje su nikle kao cvijeće iz groba Jugoslavije, evo jedne takve male istine ispisane nevidljivim mastilom, i nisu države, nego igraonice za bogate: pljačkaonice u kojima se divlja djeca tranzicije, naša kapitalistička odojčad, igraju Zapada, demokratije i slobodnog tržišta. Vaspitačice nema, njeni emisari tek ponekad navrate, blago ukore pa po glavi pomiluju male nasilnike. Kao što nema ni kućnog reda, koji ionako staje u samo jednu rečenicu, koja isto znači i na našem, i na francuskom i engleskom: jači tlači.


////////////////////////////////////


MUSLIMANSKO-JEVREJSKI DIJALOG: 'Suživot dva naroda u Sarajevu treba biti uzor mnogima u svijetu'

MUSLIMANSKO-JEVREJSKI DIJALOG: 'Suživot dva naroda u ...

/////////////////////////////////////////

HRVATSKI EKSPERT LUKA BRKIĆ: 'Pravilnik je usvojen ishitreno, treba spustiti loptu i dijalogom riješiti problem s državama regije'

HRVATSKI EKSPERT LUKA BRKIĆ: 'Pravilnik je usvojen ishitreno ...

///////////////////

U BiH IMA 7.968 ŽRTAVA MINA: Njemačka izdvaja 100.000 eura za njih

U BiH IMA 7.968 ŽRTAVA MINA: Njemačka izdvaja 100.000 eura za njih

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56678792

Powered by Blogger.ba