Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.08.2017.

POGREŠNO UPRAVLJANJE RAZLIČITOSTIMA DOVODI DO PODJELA

Pogrešno upravljanje različitostima dovodi do podjela


Tipičan primjer podjela u bh. društvu: Mostarska Gimnazija

Tipičan primjer podjela u bh. društvu: Mostarska Gimnazija

//////////////////////////////////////

Način na koji se u Bosni i Hercegovini upravlja različitostima, na primjer u oblasti obrazovanja, u slučajevima ‘Dvije škole pod jednim krovom’, samo dalje produbljava podjele u bh. društvu.

Neki međunarodni naučnici upozoravaju kako se pri upravljanju različitostima u Bosni i Hercegovini nameće model, koji sa bosanskohercegovačkim historijskim iskustvom nema nikakve veze, pa je krajnja posljedica svega da BiH postaje zemlja koja se kontinuirano prazni od svojih građana.

Zašto su različitosti u BiH problem?

Različitosti u društvu kao takve, nisu problem, ali način na koji je društvo podijeljeno u BiH jeste problem, smatra irski filolog, profesor Desmond Maurer, napominjući da društvo i funkcionira zahvaljujući načinu na koji se upravlja različitostima i podjelama - poput podjele rada ili podjele na polove i slično.

Upravljanjem razlikama do diskriminicaije: Azra Hromadžić i Desmond Maurer
Upravljanjem razlikama do diskriminicaije: Azra Hromadžić i Desmond Maurer

Problem je - smatra profesor Maurer, govoreći o etničkim podjelama u BiH - kada se različitostima upravlja na način da dolazi do diskriminacije i društvenog isključenja.

“U društvu sa određenim vrstama razlika, posebno etničke razlike, postaju odrednica svih odnosa. Dolazi do totalizacije te tačke razlika, te konkretne male stvari o osobi, koja se onda odnosi na sve ostalo i određuje da li možete ići u isti kafić, da li možete ići našim dijelom grada i te vrste stvari”, smatra Maurer.

Jedan tipičan primjer podjela u bh. društvu je mostarska Gimnazija, u kojoj se već godinama nastava odvojeno odvija na hrvatskom i bosanskom jeziku.

Upravo taj primjer je u svojoj knjizi, čiji bosanski prevod je promoviran u Mostaru, uzela profesorica Azra Hromadžić, sa Odsjeka za antropologiju na Univerzitetu u Syracusei, u Sjedinjenim Državama. U knjizi “Samo Bosne nema”, profesorica Hromadžić piše i o odnosima etno-religijskih identiteta na slučaju mostarske Gimnazije.

Različitosti nisu izazvale rat

Profesorica Hromadžić tako smatra da ta škola ne odslikava, nego producira podjele.

”Na taj način, što primjenjuje bilo kakav sistem podijeljenog društva. Podijeljeno društvo je ovdje proizvod ovih procesa, koji su ovdje usko vezani za model konsocijalnog suživota, odnosno konsocijalnog modela demokratije, koji pretpostavlja da jedni žive svako u svom taboru, svako u svojoj etniji, svako u svojoj teritoriji i škola to donekle odslikava. Bitno je kakav je to model primjenjen da se bavi pluralnošću. Model koji je ovdje primjenjen ne odgovara istoriji bosanske pluralnosti”, navela je profesorica Hromadžić.

Govoreći na skupu pod nazivom “Živjeti demokratiju u postdejtonskoj bh. državi”, u okviru 12. međunarodne konferencije “Jedinstvo i razlike u Evropi”, u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna, profesori su istakli kako se u BiH nameće monoetnički model, koji podrazumijeva da su društva već očistila i isključila druge i drugačije.

Govoreći o slučaju mostarske Gimnazije, koju je izučavala kao primjer, profesorica Hromadžić je naglasila:

“Ja u knjizi pokazujem da je ovakav model menadžmenta pluralnosti proizveo podjele, koje jesu nastale ratom, ali nisu izazvale rat. One su nastale ratom, ali su legitimizirane, institucionalizirane konsocijalnim modelom. One su na taj način vidljive i one guše bilo kakav drugi impuls”, istakla je Hromadžić.

Interakcija u “smrdljivom WC-u”

Maurer kaže da na taj način škola postaje mjesto simbola konflikta, da se mora baš tu naglasiti konflikt, jer u suprotnom konflikt se neće moći provesti svugdje drugo. Škole sa različitim programima postoje u svijetu, kaže Maurer, ali...

“U ovom konkretnom slučaju, za tu školu, za Stolac, za većinu škola gdje postoje ‘Dvije škole pod jednim krovom’, svrha nije očuvati zajednicu ili identitet, svrha je osigurati podjelu i držati ljude razdvojenima, prisiljavajući ih na simboličku tačku konflikta, samim tim što su zajedno”, naglasio je Maurer.

Profesorica Azra Hromadžić takođe kaže kako je izučavajući slučaj mostarske Gimnazije primijetila da u toj školi nema čak ni zajedničkih javnih prostora za učenike. Tačnije, jedini prostor za međusobni susret je WC.

“Oni nakon što izađu iz škole, koja je nominalno jedinstvena, svako ide na svoju stranu. Znači, gura takvu transetničku, međuetničku, panetničku, kako god želite, interakciju u smrdljivi WC. Mislim, to je simbolično, to je ja mislim vrlo simbolično”, dodala je Hromadžić.

I međunarodna zajednica pojačava nacionalni princip

Profesori smatraju da svi ti procesi uključuju i predstavnike međunarodne zajednice, koja doprinosi njihovom obnavljanju i nastavljanju.

Maurer navodi detalj da u mostarskoj Gimnaziji nakon navodnog objedinjavanja nema etničkih simbola.

“Nema nacionalnih simbola na zidovima. Osim onih koji govore ko je šta donirao. Ali, šta to govori? To su sve nacionalni simboli, samo što nisu naši. Tako da međunarodna zajednica pojačava nacionalni princip”, ustvrdio je Maurer.

Podsjećanja radi, nedavno su se učenici u Jajcu usprotivili konceptu ‘Dvije škole pod jednim krovom’. O tome je govorila Lana Prlić, aktuelna potpredsjednica SDP-a BiH, koja je ne tako davno takođe bila učenica mostarske Gimnazije.

“Meni je zaista drago da se napokon krenulo pričati o tome, ali ne samo sa strane političara, hajmo reći bivših učenika kao što sam ja, već sa strane djece koja svaki dan idu u te škole”, kazala je Prlić za Radio Slobodna Evropa.

.....................................

KO SU BOSANSKI "SRBI" I BOSANSKI "HRVATI"

////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Srijeda/sreda, 2. avgust/kolovoz 2017.

02.08.2017.

SASTANAK ZVIZDIĆ - PENCE: POTPREDSJEDNIK SAD-a BiH SMATRA KLJUČEM STABILNOSTI, MIRA I SIGURNOSTI REGIJE ZAPADNOG BALKANA

SASTANAK ZVIZDIĆ - PENCE: Potpredsjednik SAD-a BiH smatra ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana


SAD su još jednom pružile podršku euroatlantskim integracijama BiHSASTANAK ZVIZDIĆ - PENCE: Potpredsjednik SAD-a  BiH smatra ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana - 3

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Podgorici, na marginama Samita Jadranske povelje, s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom kojeg je informisao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenom napretku na euroatlantskom putu.

 

Zvizdić je rekao da euroatlanstke intergacije ostaju glavni vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine, te istaknuo ogroman napredak BiH na evropskom putu učinjen u prošloj godini kao i značajne pomake u ispunjenju uslova za aktivaciju MAP-a.

 

Naglasio je bitnost držanja političkog fokusa međunarodne zajednice na Bosni i Hercegovini i stalnoj podršci nastavku reformskih procesa i euroatlantskih integracija. Dodao je da građani Bosne i Hercegovine žele bolji i kvalitetniji život, ali da je taj cilj ostvariv samo kroz nastavak reformi i ubrzane euroatlantske integracije.

 

Slijedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu, kao i doprinos stabilnosti regije, istaknuo je predsjedavajući VMBiH, bila bi aktivacija MAP-a za našu zemlju.

 

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je rekao da SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana. Ponovio je neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

 

Zvizdić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz VMBiH. 

 

(SB/Fena)

////////////////////////

Majk Pens: Budućnost Balkana je na ZapaduPodrška regionu u približavanju Zapadu: Majk Pens

Porukom da je budućnost Zapadnog Balkana na Zapadu, počeo je drugi dan zvanične posjete potpredsjednika Sjedinjenih Država Majka Pensa (Mike Pence) Crnoj Gori.

Pens je pred liderima zemalja regiona okupljenih u ili oko Američko-jadranske povelje, za govornicom poslao oštru poruku koja se odnosila na Rusiju, koju je optužio da hoće da na silu crta nove granice, i u tom pogledu se osvrnuo na dešavanja u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora prošle godine.

"Rusija nastavlja da iscrtava nove granice silom na Zapadnom Balkanu. Nastojala je da destabilizuje region i podijeli vas međusobno i ostatak Evrope. Namjere su bile jasne prošle godine kada su moskovski agenti pokušali da poremete izbore i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO savez", rekao je Pens. Kada je riječ o evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Pens je istakao kako će SAD, pod predsjednikom Trampom, podržati svaku zemlju koja teži evropskoj budućnosti.

Podrška regionu u približavanju Zapadu: Majk Pens
Podrška regionu u približavanju Zapadu: Majk Pens

“Bilo da je to budućnost u NATO ili Evropskoj uniji, ili u obje organizacije, SAD će vas podržati, jer svaki put vodi jačoj Evropi. I, kao što je predsjednik Tramp rekao u Poljskoj, snažna Evropa je blagoslov za Zapad i za cijeli svijet. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Dejtonski sporazum i principe koje on predstavlja. Mi ćemo podržati dijalog između Srbije i Kosova, da se u cjelosti normalizuju odnosi među njima.“

Potpredsjednik SAD-a posebno se osvrnuo i na terorizam u svijetu naglasivši kako je on prijetnja svima - Americi, Evropi ali i Zapadnom Balkanu.

“Sjedinjene Američke Države su zahvalne vašem doprinosu u globalnoj kampanji da se porazi IDIL (Islamska država Iraka i Levanta), i da se borba protiv terorizma u Avganistanu nastavi. Želim da bude jasno-predsjednik Tramp neće posustati i neće odustati dok ne pohvata i ne uništi IDIL u njegovom jezgru, tako da više ne prijeti našem narodu, našim saveznicima i našem načinu života.“

Prethodno su se učesnicima skupa obratili koopredsjedavajući Jadranskom poveljom, premijeri Makedonije i Crne Gore - Zoran Zaev i Duško Marković.

Članstvo Crne Gore u NATO je ohrabrenje, čekamo da Makedonija postane 30 članica, istakao je Zaev.

Makedonija sledeća članica NATO: Zoran Zaev
Makedonija sledeća članica NATO: Zoran Zaev

“Mi energično radimo u regionu, otvaramo se prema našim susjedima, duboko smo u razgovorima i nadam se da će to doprinijeti našem procesu integracije i da će to omogućiti snažno kretanje zemlje u pravcu Evropske unije i NATO-a. Mi smo ohrabreni entuzijazmom i optimizmom naših gradjana, i podrškom koju dobijamo od SAD-a i naših zemalja prijatelja u Evropskoj uniji.“

Crna Gora je kao nova članica NATO spremna da pruži aktIvan doprinos očuvanju i djelovanju Transantlantske zajednice, poručio je premijer Marković.

“Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana. To je interes svih. Kako Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, tako i nas sa ovih prostora. Bezbjednost, ekonomija, demokratija, neraskidivo su isprepletani procesi. Mi u Crnoj Gori ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće. Spremni smo, i sa novim ohrabrenjem, da nastavimo sa ključnim reformskim procesima. Samo tako postajemo dio rješenja a ne dio problema kao u prošlosti. Sa druge strane, poruka jasne perspektive članstva mora biti uvijek i u svakom momentu, glasna i čvrsta. Pojačana zalaganja NATO-a i EU, u pogledu regiona u tom smislu su veoma dobrodošla.“

Pens je prije sastanka sa liderima zemalja regiona, imao zvanični razgovor sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. Poruke Pensa čija posjeta je već dobila prefiks istorijske, sa jednakom pažnjom osluškuju i u susjednim zemljama.

"Prenosim vam pozdrave od predsjednika Trampa (Donald Tramp, predsjednik SAD-a) koji me ovamo poslao, u znak našeg savezništva kroz NATO i velikog poštovanja koje imamo za vaš narod i za vašu državu", poručio je Pens.

Tim kurtoaznim riječima, prvi saradnik šefa Bijele kuće Donalda Trampa (Trump), drugi čovjek svjetske super sile Majk Pens, obratio se svom domaćinu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću pred brojnim kamerama i novinarskim ekipama u podgoričkoj Vili Gorica, u kojoj su održani zvanični razgovori predstavnika dvije države koje su odnedavno i formalno NATO saveznice.

Razgovori o budućnosti Crne Gore: Majk Pens i premijer Crne Gore Duško Marković
Razgovori o budućnosti Crne Gore: Majk Pens i premijer Crne Gore Duško Marković

"Kako što ste rekli, u NATO-u postoje velike ali i male zemlje, ali mi smatramo da nemamo male saveznike. Svi naši saveznici su podjedako značajni i veoma cijenimo vaš doprinos NATO-u", rekao je Pens koji je uputio i poruku Zapadnom Balkan: "Budućnost Zapadnog Balkana, mi vrlo čvrsto vjerujemo je na Zapadu i radujemo se da ćemo raditi na izgradnji sve boljih odnosa između Evropske unije, Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država".

Danas je veliki dan za Crnu Goru ali i čitav region Zapadnog Balkana rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

"Današnji dan je potvrda da snovi zaista mogu da postanu stvarnost. Ali možda još više od toga potvrda da se naporan, posvećen i odgovoran rad isplate. Crna Gora je primjer za to", istakao je Duško Marković.

Potpredsjednik Majk Pens se sastao i sa liderima dijela opozicionih političkih partija građanske profilacije. Na sastanku sa Pensom su bili lideri partija, Ranko Krivokapić (SDP), Dritan Abazović (URA), Miodrag Lekić (Demos), Aleksa Bečić (Demokrate) i potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević.

I drugi dan posjete američkog potpredsjednika protiče u znaku mjera bezbjednosti koje su do sada neviđene u Crnoj Gori i u kojima učestvuju brojni pripadnici crnogorske javne i tajne policije, ali i američki bezbjednjaci.

Centar Podgorice je od juče praktično blokiran, dok policijski helikopter učestalo nadlijeće samo jezgro grada.

Pojačano prisustvo policije uočljivo je oko svih važnih državnih institucija.

Jake bezbjednosne mjere u Podgorici
Jake bezbjednosne mjere u Podgorici

Vruć dan sa političkog i bezbjednosnog aspekta prate i gotovo nepodnošljivi vremenski uslovi, pošto se za danas Podgorici predviđa da će temperatura preći 41 stepen.

Gosti i domaćini imali su priliku da razgovaraju i sinoć tokom svečane večere priređene u čast posjete najvišeg američkog zvaničnika koji je ikada doputovao u Crnu Goru.

Tom prilikom Majk Pens zahvalio je Crnoj Gori na "vodećoj ulozi u odbrani i stabilnosti Zapadnog Balkana".

"Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska, nadahnjuje svijet i čestitam vam na tome. Za naš savez i za naše prijateljstvo, da bude sve dublje i dublje, za još bliže odnose naroda Crne Gore i Amerike u nezavisnosti i slobodi", riječi su američkog potpredsjednika.

Sastanak Američko-jadranske povelje, koji je okupio predsjednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Kosova, Srbije i Makedonije, je najvažniji međunarodni skup ikada održan u Crnoj Gori.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56678792

Powered by Blogger.ba