Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.08.2017.

OHR DECIDIRAN: SLUŽBENI DOKUMENTI ENTITETA RS-a MORAJU PRIZNATI BOSANSKI JEZIK!

OHR DECIDIRAN: Službeni dokumenti RS moraju priznati bosanski jezik!


Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini navode da Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan u Parizu sadrži tekst Sporazuma na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan.


OHR DECIDIRAN: Službeni dokumenti RS moraju priznati bosanski jezik!

- U skladu s tim, Mirovni sporazum priznaje tri službena jezika u Bosni i Hercegovini. Nadalje, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) je 6. juna 2016. godine prihvatio odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj konstitutivni narodi i ostali imaju ustavno pravo da daju ime svom jeziku, te da Ustav RS ne osporava to pravo - saopćeno je za N1 iz OHR-a.

 

Kako su naveli, Upravni odbor PIC-a je pozvao sve nivoe vlasti, uključujući i vlasti Republike Srpske, da ovo pravo priznaju jednako za sve konstitutivne narode i ostale.

 

- Službeni dokumenti Republike Srpske moraju priznati naziv jezika koji su dali Bošnjaci u Republici Srpskoj (tj. bosanski) te stoga omogućiti Bošnjacima da uživaju isto ustavno pravo da nazovu svoj jezik kako žele, kao i drugi narodi u RS - kazali su u Uredu visokog predstavnika u BiH, prenosi N1.


/////////////////////

KAKO JE DODIG POSTAO DODIK: Je li Dodik novokomponovani Srbin i pravoslavac?

KAKO JE DODIG POSTAO DODIK: Je li Dodik novokomponovani ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651346

Powered by Blogger.ba