Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.08.2017.

JONATHAN MOORE: BOSANSKI JEZIK POSTOJI VIJEKOVIMA I U ENTITETU RS-a NE SMIJE BITI DISKRIMINACIJE

JONATHAN MOORE: Bosanski jezik postoji vijekovima i u RS-u ne smije biti diskriminacije


Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas u Banjoj Luci da u Republici Srpskoj (RS) ne smije da postoji diskriminacija prema bošnjačkoj djeci, u pogledu upotrebe bosanskog jezika.JONATHAN MOORE: Bosanski jezik postoji vijekovima i u RS-u ne smije biti diskriminacije

-Decenijama je bila praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski. U Franjevačkom samostanu u Fojnici imaju i rječnik bosanskog jezika iz 18. vijeka. Nije bosanski jezik 'neki izum' nakon rata, to je nešto što postoji vijekovima – naglasio je Moore.

U bivšoj Vladi RS-a je, kaže, bila praksa da se u pojedinim sredinama u đačke knjižice upisuje bosanski jezik.

-Iz meni nejasnih razloga ova vladajuća koalicija u RS-u i Pedagoški zavod RS-a su prije dvije godine odlučili uvesti novu politiku i imenovati jezik bošnjačkog naroda. To jeste forma u Ustavu RS-a, ali je problem u diskriminaciji, jer se ne piše jezik srpskog naroda i hrvatskog naroda u knjižicama, već samo srpski ili samo hrvatski jezik, dok su za Bošnjake naveli – jezik bošnjačkog naroda. To je diskriminacija – upozorio je šef Misije OSCE-a, u izjavi novinarima, nakon razgovora s predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Branislavom Borenovićem.

Međunarodni princip je, naglasio je Moore, da narod ima pravo nazvati jezik kako hoće.

-Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski. To je međunarodni princip i taj princip branimo - istakao je naglasivši da Misija OSCE-a želi da vidi kvalitetno obrazovanje u BiH.

Borenović je izrazio bojazan da je pitanje jezika previše ispolitizirano te istakao da je Ustav RS-a jasno propisao da se u RS-u ne može govoriti o bosanskom jeziku.

-Bojim se da je pitanje jezika ušlo u sferu teške politike – upozorio je Borenović.

Šef Misije OSCE-a u BiH je ponovio da će parlamentarni izbori u BiH biti održani naredne godine, a da do promjene Izbornog zakona može doći samo na osnovu kompromisa i konsenzusa i to bi, kaže trebalo učiniti što prije.

Nije ulazio u moguća nova rješenja u Izbornom zakonu.

Kada su u pitanju naredni izbori, Borenović je rekao da u toj stranci smatraju da postoji mnogo osnova da se promijeni Izborni zakon BiH, bar u tehničkom dijelu kako bi izbori bili pošteni i fer.

-To će biti izbori koji će imati veliki izazov za njihovo provođenje na pošten način, jer postoji mnogo osnova za izborne manipulacije – ustvrdio je lider PDP-a.

Rekao da je bilo riječi o stanju slobode medija, te je naveo da RS treba da ima javni servis koji je profesionalan.

Na sastanku je razgovarano o stanju povrataka u entitetima.

Lider PDP-a je izrazio nezadovoljstvo, jer Srbi koji su se vratili u Federaciju BiH, u Unsko-sanski kanton, nisu u mogućnosti da organizuju "Grmečku koridu".

 

 

(FENA/SB)


/////////////////////////////////////////////POTPREDSJEDNIK SAD-a DIGAO BALKAN NA NOGE: Zvizdić i Crnadak pozvani na Specijalni sastanak u Podgoricu

POTPREDSJEDNIK SAD-a DIGAO BALKAN NA NOGE: Zvizdić i ...


///////////////////////////////////////////

BOROVAC: Osporavanje bosanskog jezika je udar na povratnike u RS

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, u reagiranju na posljednje istupe čelnika RS-a, naglasila kako osporavanje prava na upotrebu jezika podriva Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja udar na najugroženiju kategoriju stanovnika u BiH - povratnike.BOROVAC: Osporavanje bosanskog jezika je udar na povratnike u RS

Navodi da je ovaj problem posebno izražen u obrazovnom sistemu entiteta RS-a gdje se onim najranijvijim - djeci povratnika uskraćuje njihovo pravo da se obrazuju na svom jeziku i njega nazivaju bosanskim. Ne odustaje se od nastojanja da se on preimenuje u jezik bošnjačkog naroda, iako je i Ustavni sud BiH zaključio da je ustavno pravo svakog konstitutivnog naroda i ostalih, da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, a ne da im taj naziv bilo ko nameće.

- Svima treba biti jasno da pitanje upotrebe i naziva bosanskog jezika, kojim prema posljednjem popisu govori više od polovine građana BiH, niti je, niti će ovisiti o bilo kojem pojedincu - navela je ministrica Borovac.

Posebno je, kako je naglasila, zabrinjavajuće da osporavanje prava povratnika dolazi od strane čelnika RS-a.

- Upravo oni bi trebali graditi ambijent suživota i međusobnog razumijevanja, pokazati empatiju i razumijevanje prema povratničkoj populaciji, zaštititi ih i spriječiti njihovu diskriminaciju po bilo kojem osnovu… A, oni čine upravo suprotno, što ima dalekosežne posljedice na svakodnevni život povratnika u RS - smatra Borovac.

Navodi da stanje na terenu dokazuje da su povratnici odlučni u svojoj namjeri da ostanu na svojim ognjištima te ih ovakvi napadi i osporavanja njihovih prava dodatno snaže u toj odluci.

- Upravo zato zaslužuju i snažnu podršku svih struktura društva, vladinog i nevladinog sektora, kao i međunarodne zajednice. Svi zajedno smo dužni osigurati da se svaki građanin BiH osjeća kao svoj na svome u svakom dijelu ove zemlje, a tu poseban senzibilitet moramo iskazati prema povratnicima - zaključila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na kraju je ponovila da osiguranje samo krova nad glavom nije dovoljan garant povratka te da je neophodno osigurati mjere održivosti, jednak pristup pravima, proporcionalno zapošljavanje, poštivanje bogatstva naših različitosti uz njihovo puno uvažavanje u oblastima obrazovanja, kulture i drugim sferama života.

-Poštivanje vladavine prava je prvorazredno pitanje političke svijesti i odraz odgovornosti prema građanima ove zemlje te jedini način da se osigura evropska budućnost naše zemlje – smatra Borovac, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

 

(FENA/SB)

////////////////////////////////////////

PLAVŠIĆEVA OTKRILA ZAŠTO JE PRIZNALA KRIVICU U HAAGU: 'Mislila sam da ću umrijeti na robiji, jer niko nije htio svjedočiti u moju korist, svjedocima je prijetio...' - 2

PLAVŠIĆEVA OTKRILA ZAŠTO JE PRIZNALA KRIVICU U HAAGU ...

///////////////////////

Potpredsjednik SAD Mike Pence uoči dolaska u Crnu Goru: Amerika je uz vas

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence stigao je sinoć u posjetu estonskoj prijestolnici Talinu, kojom započinje četverodnevnu evropsku turneju tokom koje će, pored Estonije, posjetiti i Gruziju i Crnu Goru. On [...]

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
59651471

Powered by Blogger.ba