Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.08.2017.

OHR DECIDIRAN: SLUŽBENI DOKUMENTI ENTITETA RS-a MORAJU PRIZNATI BOSANSKI JEZIK!

OHR DECIDIRAN: Službeni dokumenti RS moraju priznati bosanski jezik!


Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini navode da Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan u Parizu sadrži tekst Sporazuma na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan.


OHR DECIDIRAN: Službeni dokumenti RS moraju priznati bosanski jezik!

- U skladu s tim, Mirovni sporazum priznaje tri službena jezika u Bosni i Hercegovini. Nadalje, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) je 6. juna 2016. godine prihvatio odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj konstitutivni narodi i ostali imaju ustavno pravo da daju ime svom jeziku, te da Ustav RS ne osporava to pravo - saopćeno je za N1 iz OHR-a.

 

Kako su naveli, Upravni odbor PIC-a je pozvao sve nivoe vlasti, uključujući i vlasti Republike Srpske, da ovo pravo priznaju jednako za sve konstitutivne narode i ostale.

 

- Službeni dokumenti Republike Srpske moraju priznati naziv jezika koji su dali Bošnjaci u Republici Srpskoj (tj. bosanski) te stoga omogućiti Bošnjacima da uživaju isto ustavno pravo da nazovu svoj jezik kako žele, kao i drugi narodi u RS - kazali su u Uredu visokog predstavnika u BiH, prenosi N1.


/////////////////////

KAKO JE DODIG POSTAO DODIK: Je li Dodik novokomponovani Srbin i pravoslavac?

KAKO JE DODIG POSTAO DODIK: Je li Dodik novokomponovani ...

01.08.2017.

RIJEŠEN PROBLEM FINANSIRANJA JAVNOG SERVISA: PRETPLATA ZA TV UZ RAČUN ZA STRUJU

RIJEŠEN PROBLEM FINANSIRANJA JAVNOG SERVISA: Pretplata za tv uz račun za struju!


Predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda (JP EP) BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, a što će biti iskazano na računima za utrošenu električnu energiju za mjesec august 2017. godine, stoji u zajedničkom saopćenju BHRT i RTVFBIH.RIJEŠEN PROBLEM FINANSIRANJA JAVNOG SERVISA: Pretplata za tv uz račun za struju!

Identičan poslovni Ugovor bit će ponuđen i ostalim domaćim elektroprivrednim preduzećima te se očekuje pozitivan odgovor.

 

Uspostavom ovakvog sistema naplate RTV takse, putem Ugovora o poslovnoj saradnji sa elektroprivrednim preduzećima na teritoriji cijele BiH, javni servisi Bosne i Hercegovine, u skoro vrijeme bili bi spremni odgovoriti tehničko-tehnološkim i programskim zahtijevima svih stanovnika BiH, te bi sistem javnog emitiranja, prvi put otkada postoji, bio postavljen na poslovno zdrave osnove sa samostalnim i nezavisnim izvorom finansiranja, kako je to slučaj u svim uređenim demokratskim zemljama svijeta.

 

Poslovnom spremnošću da se uključi u ovaj model, JP EP BiH pokazala je izuzetno visok nivo društvene odgovornosti te stvorila presudno važne pretpostavke da u poslovno osnaženim Javnim servisima BiH i domaća preduzeća, među kojima je i EP BiH, dobiju stabilnog i utjecajnog partnera za razvoj svojih budućih poslovnih aktivnosti.

 

Javni servisi blagovremeno će informirati građane o detaljima prelaska na naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju, uz napomenu da je do zvaničnog početka primjene ovog modela naplate na snazi obaveza aktuelnog plaćanja RTV takse, zaključno sa mjesecom julom 2017. godine.

01.08.2017.

BOSANSKI JEZIK

01.08.2017.

JONATHAN MOORE U BANJALUCI: OBRAZOVNI SISTEM U ENTITETU RS-a DISKRIMINIRA BOŠNJAČKU DJECU

Jonathan Moore u Banjoj Luci : Obrazovni sistem RS-a diskriminira bošnjačku djecu

August 01. 2017.


U obrazovanju u Republici Srpskoj postoji diskriminacija prema bošnjačkoj djeci, rekao je danas u Banjoj Luci Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

“Godinama, decenijama, bila je praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski jezik. U Franjevačkom manastiru u Fojnici imaju rječnik bosanskog jezika iz 18. vijeka. Nije bosanski jezik ‘izum’ nakon rata, to je nešto što postoji vjekovima. Praksa je bila u bivšoj vladi entiteta da u dvojnim krajevima, školama, uključujući općine i gradove Zvornik, Bijeljina, Srebrenica, Prijedor da se piše u đačke knjižice bosanski kao jezik. Iz meni nejasnih razloga ova vladajuća koalicija i Pedagoški zavod RS-a su odlučili prije dvije godine uvesti novu politiku imenovati jezik kao jezik bošnjačkog naroda. To jeste formula u Ustavu RS-a, ali problem u diskriminaciji jeste samo u tome što se ne piše jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda, nego srpski, hrvatski i jezik bošnjačkog naroda. To je diskriminacija”, rekao je Moore.

Moore je naveo da treba da se piše ili po Ustavu ili po roditeljima. Prema njegovim riječima, ako srpski roditelji kažu mora to da bude srpski, bošnjački roditelji imaju isto pravo, to je međunarodni princip, narod ima pravo nazvati jezik kako hoće.

“Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski, to je međunarodni princip, ista je politika i u Srbiji, to je nešto što branimo i to je diskriminacija”, rekao je Moore.

On se u Banjoj Luci danas sastao s Branislavom Borenovićem, predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) koji je komentirajući pitanje bosanskog jezika rekao da PDP ima jasan stav o ovom pitanju, a to je da je Ustav RS-a vrhovni dokument i “da se ne može govoriti o bosanskom jeziku”.

"Bojim se da je pitanje jezika previše ispolitizirano. Ustav RS-a je vrlo precizan, riječ je o jeziku bošnjačkog naroda. Postoji i prostor za različito tumačenje, ali treba pitanje jezika odmaknuti od politike i tim se trebaju baviti ustavni eksperti i stručnjaci koji se bave ovom tematikom", rekao je Borenović.

Odgovarajući na pitanje o tome da li se u budućnostiizbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH treba vršiti prema popisu iz 1991. ili 2013. godine Moore je rekao da je jasno da treba promijeniti zakon i da se to može uraditi samo kompromisom.

“Važno je to promijenitii što prije, jer imamo malo više od godinu dana do sljedećih općih izbora. Kakvo će biti rješenje ne znam, rekao sam više puta kao i drugi ljudi, predstavnici međunarodne zajednice rekli, kao što je rekla predsjednica Centralne izborne komisije BiH – nema odgađanja izbora, oni će biti u oktobru iduće godine. Veoma je važno riješiti sva ta pitanja samo konsenzusom domaćih političkih lidera BiH što prije”, rekao je Moore.

On i Borenović razgovarali su tokom današnjeg sastanka o slobodi medija, izbornom procesu, obrazovanju i pravosudnim institucijama, te o povratak u FBiH i RS.

Borenović je rekao da je izrazio nezadovoljstvo što su Srbi povratnici u FBiH uskraćeni da obilježavaju datume koji su im značajni, kao što je Grmečka korida, tradicija stara 245 godina, za koju vlasti Unsko-sanskog kantona nisu ponovo izdale odobrenje da se održi na Međeđem brdu, podno Grmeča.

(Kliker.info-AA)

///////////////////////////////////

////////////////////////////////////////

Image result for bosanski jezik

Bosanski jezik - Wikipedia

01.08.2017.

ŽELJEZNICE POVEZALE SARAJEVO I BANJALUKU

Željeznice povezale Sarajevo i BanjalukuNova dimenzija putničkog saobraćaja: Dragan Savanović

Nova dimenzija putničkog saobraćaja: Dragan Savanović

//////////////////////////////////////

Danas počinje saobraćati brzi voz na relaciji Sarajevo – Banjaluka. Direktori entitetskih željeznica tvrde da će ova linija putnicima ponuditi bolji, brži i komforniji prevoz.

Direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović i generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enes Džafić dotakli su se i aktuelnog pitanja ulaska Bosne i Hercegovine u Transportnu zajednicu, gdje su konstatovali da BiH još nije spremna na takav korak.

Za četiri sata i pedeset minuta, brzi voz iz tzv. talgo garniture, prelaziće put između Banjaluke i Sarajeva. Enes Džafić kaže da će ova linija putnicima ponuditi dosad neviđeni vid komfora.

"Svi vagoni su klimatizovani, pružaju usluge interneta, posjeduju TV prijemnike, radio, bife salon, tako da nijedna željeznička uprava u regionu ne može reći da ima superiorniji vozni park nego što mi nudimo našim građanima i Federacije i Republike Srpske i svim turistima koji posjećuju našu zemlju", riječi su generalnog direktora Željeznica Federacije BiH.

Dragan Savanović kaže da otvaranje ove linije daje novu dimenziju putničkom saobraćaju.

"Ubijeđen sam da će komforom odrediti putnike da radije putuju vozom nego drugom vrstom prevoza", ističe direktor Željeznica Republike Srpske.

Očekuje se da kapacitet voza bude ispunjen preko 50 odsto, a karta za drugi razred koštaće 26 maraka (oko 13 evra).

Za prvi razred biće skuplja za 50 odsto, dok će se po nešto nižim cijenama voziti učenici, studenti i penzioneri.

Cijena karte za drugi razred - 26 maraka
Cijena karte za drugi razred - 26 maraka

Kada je u pitanju ulazak Bosne i Hercegovine u transportnu zajednicu, prvi ljudi entitetskih željeznica smatraju da BiH još nije spremna na takav korak, jer nisu konkurentni zbog slabe infrastrukture i opremljenosti, te napominju da se radi o "kolaču" teškom oko 140 miliona maraka (više od 71,5 miliona evra) koji bi završio van zemlje.

Tako Džafić smatra da prije velikih ulaganja u željeznički saobraćaj ne treba žuriti sa tim procesom.

"Svako prijevremeno otvaranje tržišta zahtijeva minimum 400 miliona grant sredstava iz Evropske unije koje je neophodno uložiti u željezničku infrastrukturu. Susjedne zemlje, Hrvatska, Slovenija, nisu otvorile tržište prije ulaska u Evropsku uniju, a u značajnoj mjeri su iskoristile evropske fondove kao grant sredstva", navodi Enes Džafić.

Džafić i Savanović su istakli da će nastaviti razvijati putnički saobraćaj na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

01.08.2017.

JONATHAN MOORE: BOSANSKI JEZIK POSTOJI VIJEKOVIMA I U ENTITETU RS-a NE SMIJE BITI DISKRIMINACIJE

JONATHAN MOORE: Bosanski jezik postoji vijekovima i u RS-u ne smije biti diskriminacije


Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas u Banjoj Luci da u Republici Srpskoj (RS) ne smije da postoji diskriminacija prema bošnjačkoj djeci, u pogledu upotrebe bosanskog jezika.JONATHAN MOORE: Bosanski jezik postoji vijekovima i u RS-u ne smije biti diskriminacije

-Decenijama je bila praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski. U Franjevačkom samostanu u Fojnici imaju i rječnik bosanskog jezika iz 18. vijeka. Nije bosanski jezik 'neki izum' nakon rata, to je nešto što postoji vijekovima – naglasio je Moore.

U bivšoj Vladi RS-a je, kaže, bila praksa da se u pojedinim sredinama u đačke knjižice upisuje bosanski jezik.

-Iz meni nejasnih razloga ova vladajuća koalicija u RS-u i Pedagoški zavod RS-a su prije dvije godine odlučili uvesti novu politiku i imenovati jezik bošnjačkog naroda. To jeste forma u Ustavu RS-a, ali je problem u diskriminaciji, jer se ne piše jezik srpskog naroda i hrvatskog naroda u knjižicama, već samo srpski ili samo hrvatski jezik, dok su za Bošnjake naveli – jezik bošnjačkog naroda. To je diskriminacija – upozorio je šef Misije OSCE-a, u izjavi novinarima, nakon razgovora s predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Branislavom Borenovićem.

Međunarodni princip je, naglasio je Moore, da narod ima pravo nazvati jezik kako hoće.

-Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski. To je međunarodni princip i taj princip branimo - istakao je naglasivši da Misija OSCE-a želi da vidi kvalitetno obrazovanje u BiH.

Borenović je izrazio bojazan da je pitanje jezika previše ispolitizirano te istakao da je Ustav RS-a jasno propisao da se u RS-u ne može govoriti o bosanskom jeziku.

-Bojim se da je pitanje jezika ušlo u sferu teške politike – upozorio je Borenović.

Šef Misije OSCE-a u BiH je ponovio da će parlamentarni izbori u BiH biti održani naredne godine, a da do promjene Izbornog zakona može doći samo na osnovu kompromisa i konsenzusa i to bi, kaže trebalo učiniti što prije.

Nije ulazio u moguća nova rješenja u Izbornom zakonu.

Kada su u pitanju naredni izbori, Borenović je rekao da u toj stranci smatraju da postoji mnogo osnova da se promijeni Izborni zakon BiH, bar u tehničkom dijelu kako bi izbori bili pošteni i fer.

-To će biti izbori koji će imati veliki izazov za njihovo provođenje na pošten način, jer postoji mnogo osnova za izborne manipulacije – ustvrdio je lider PDP-a.

Rekao da je bilo riječi o stanju slobode medija, te je naveo da RS treba da ima javni servis koji je profesionalan.

Na sastanku je razgovarano o stanju povrataka u entitetima.

Lider PDP-a je izrazio nezadovoljstvo, jer Srbi koji su se vratili u Federaciju BiH, u Unsko-sanski kanton, nisu u mogućnosti da organizuju "Grmečku koridu".

 

 

(FENA/SB)


/////////////////////////////////////////////POTPREDSJEDNIK SAD-a DIGAO BALKAN NA NOGE: Zvizdić i Crnadak pozvani na Specijalni sastanak u Podgoricu

POTPREDSJEDNIK SAD-a DIGAO BALKAN NA NOGE: Zvizdić i ...


///////////////////////////////////////////

BOROVAC: Osporavanje bosanskog jezika je udar na povratnike u RS

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, u reagiranju na posljednje istupe čelnika RS-a, naglasila kako osporavanje prava na upotrebu jezika podriva Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja udar na najugroženiju kategoriju stanovnika u BiH - povratnike.BOROVAC: Osporavanje bosanskog jezika je udar na povratnike u RS

Navodi da je ovaj problem posebno izražen u obrazovnom sistemu entiteta RS-a gdje se onim najranijvijim - djeci povratnika uskraćuje njihovo pravo da se obrazuju na svom jeziku i njega nazivaju bosanskim. Ne odustaje se od nastojanja da se on preimenuje u jezik bošnjačkog naroda, iako je i Ustavni sud BiH zaključio da je ustavno pravo svakog konstitutivnog naroda i ostalih, da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, a ne da im taj naziv bilo ko nameće.

- Svima treba biti jasno da pitanje upotrebe i naziva bosanskog jezika, kojim prema posljednjem popisu govori više od polovine građana BiH, niti je, niti će ovisiti o bilo kojem pojedincu - navela je ministrica Borovac.

Posebno je, kako je naglasila, zabrinjavajuće da osporavanje prava povratnika dolazi od strane čelnika RS-a.

- Upravo oni bi trebali graditi ambijent suživota i međusobnog razumijevanja, pokazati empatiju i razumijevanje prema povratničkoj populaciji, zaštititi ih i spriječiti njihovu diskriminaciju po bilo kojem osnovu… A, oni čine upravo suprotno, što ima dalekosežne posljedice na svakodnevni život povratnika u RS - smatra Borovac.

Navodi da stanje na terenu dokazuje da su povratnici odlučni u svojoj namjeri da ostanu na svojim ognjištima te ih ovakvi napadi i osporavanja njihovih prava dodatno snaže u toj odluci.

- Upravo zato zaslužuju i snažnu podršku svih struktura društva, vladinog i nevladinog sektora, kao i međunarodne zajednice. Svi zajedno smo dužni osigurati da se svaki građanin BiH osjeća kao svoj na svome u svakom dijelu ove zemlje, a tu poseban senzibilitet moramo iskazati prema povratnicima - zaključila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na kraju je ponovila da osiguranje samo krova nad glavom nije dovoljan garant povratka te da je neophodno osigurati mjere održivosti, jednak pristup pravima, proporcionalno zapošljavanje, poštivanje bogatstva naših različitosti uz njihovo puno uvažavanje u oblastima obrazovanja, kulture i drugim sferama života.

-Poštivanje vladavine prava je prvorazredno pitanje političke svijesti i odraz odgovornosti prema građanima ove zemlje te jedini način da se osigura evropska budućnost naše zemlje – smatra Borovac, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

 

(FENA/SB)

////////////////////////////////////////

PLAVŠIĆEVA OTKRILA ZAŠTO JE PRIZNALA KRIVICU U HAAGU: 'Mislila sam da ću umrijeti na robiji, jer niko nije htio svjedočiti u moju korist, svjedocima je prijetio...' - 2

PLAVŠIĆEVA OTKRILA ZAŠTO JE PRIZNALA KRIVICU U HAAGU ...

///////////////////////

Potpredsjednik SAD Mike Pence uoči dolaska u Crnu Goru: Amerika je uz vas

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence stigao je sinoć u posjetu estonskoj prijestolnici Talinu, kojom započinje četverodnevnu evropsku turneju tokom koje će, pored Estonije, posjetiti i Gruziju i Crnu Goru. On [...]

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61459608

Powered by Blogger.ba