Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.07.2017.

ISTORIJSKA DVA I PO SATA: DONALD TRUMP I VLADIMIR PUTIN U HAMBURGU DOGOVORILI PREKID VATRE U SIRIJI 1?

Istorijska dva i po sata: Trump i Putin u Hamburgu dogovorili prekid vatre u Siriji !?

Juli 07. 2017.


Predsjednici SAD-a i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin tokom prvom susreta u Hamburgu dogovorili su prekid vatre na jugozapadu Sirije, ali i razgovarali o navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Prvi sastanak dvojice lidera trajao je dva sata i 15 minuta.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je nakon sastanka da su predsjednici razgovarali o sadašnjim i budućim odnosima dvije zemlje.

Kazao je kako su Trump i Putin pokazali da dijele”jasnu pozitivnu hemiju” tokom njihovog prvog direktnog susreta.

“Što se tiče karaktera njihovog susreta koji je trajao dva sata i 15 minuta, mogu ga opisati kao veoma konstruktivan. Dvojica lidera su, rekao bih, veoma brzo uspostavili vezu”, dodao je on, a prenosi AFP.

Rekao je kako ni Trump, ni Putin, nisu željeli okončati sastanak te da su u jednom trenutku savjetnici poslali suprugu američkog predsjednika, Melaniju Trump, da pokuša prekinuti njihov razgovor, ali se sastanak nastavio još sat, javlja Guardian.

Tilerson je dodao da su dvojica lidera razgovarali o više tema, uključujući situaciju u Siriji i podržali prekid vatre na jugozapadu te zemlje koji će stupiti na snagu od 9. jula, prenosi Reuters.

Oni su također razmotrili kako postići deeskalaciju u drugim dijelovima Sirije koji nisu obuhvaćeni dogovorom o primirju.

Miješanje Rusije u američke izbore

Tilerson je dodao da i Rusija ima interes da Sirija bude stabilna i da dođe do razgovora o budućem vodstvu te zemlje, dodajući da SAD ne vidi buduću ulogu za porodicu Assad.

Način na koji će predsjednik Bashar Al-Assad otići ostaje da bude utvrđeno, ali je izvjesno da će negdje u procesu političke tranzicije on otići, rekao je Tillerson, prenosi Reuters.

Trump i Putin imali su i “oštru razmjenu” mišljenja o tvrdnjama o ruskom miješanju u američke izbore, prenosi AFP.

Rusija je tražila dokaze o navodnom miješanju u američke izbore, rekao je Tillerson, a javlja AP.

Tillerson je kazao kako je Trump nekoliko puta pitao Putina o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, a da je Putin negirao upletenost Rusije.

S druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je kako je Trump prihvatio Putinovu tvrdnju da se Rusija nije miješala u američke izbore.

Dvojica lidera razgovarali su i o stanju na istoku Ukrajine, Sjevernoj Koreji, terorizmu i drugim pitanjima.

Prije sastanka iza zatvorenih vrata, Putin i Trump nakratko su razgovarali pred novinarima.

“Čast mi je sresti se s vama. Radujem se pozitivnim stvarima za Rusiju i Ameriku”, rekao je Putin Trumpu.

“Drago mi je da sam vas sreo lično. Ranije smo pričali telefonom, ali takvi razgovori nikako nisu dovoljni”, kazao je.

“Ako želite imati pozitivan ishod u bilateralnim pregovorima i riješiti većinu pitanja međunarodne politike, onda su doista potrebni sastanci licem u lice”, dodao je Putin.

Prvi susret uživo

Prethodno su se predsjednici Trump i Putin, prilikom prvog susreta uživo, i rukovali.

Trump je u petak ujutro objavio na svom Twitter profilu da se raduje susretu s ruskim predsjednikom.

“Radujem se svim današnjim susretima sa svjetskim liderima, uključujući i sastanak s Vladimirom Putinom. Imamo o mnogo čemu razgovarati”, napisao je Trump.

Gorbačov: Obnoviti povjerenje

Posljednji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov pozvao je američkog i ruskog predsjednika da obnove povjerenje između dvije zemlje.

Gorbačov je, uoči summita G20 u Hamburgu, kazao ruskoj agenciji RIA Novosti da je dobro što se taj susret konačno događa, ali da je “sramota što do njega dolazi tek sada”, prenosi AFP.

“Izgubljeno je dosta vremena da bi se nadoknadilo. Oni moraju obnoviti povjerenje”, rekao je Gorbačov.

Bivši sovjetski predsjednik uporedio je taj susret sa svojim prvim susretom s tadašnjim predsjednikom SAD-a Ronaldom Reaganom u Ženevi 1985. godine i kazao da su pojedini članovi Reaganove administracije pokušali spriječiti da do njega dođe.

“On nije podlegao pritisku i mi smo na taj sastanak došli s ozbiljnim, konstruktivnim prijedlozima. Sada lideri moraju pogurati neke stvari. Oni sve moraju staviti za pregovarački stol i uspostaviti mehanizam za suradnju”, ocijenio je Gorbačov.

/////////////////
/////////////////////////

ĆIRO BLAŽEVIĆ OTVORIO DUŠU: 'Mamić i Šuker su mi napravili najveće zlo, a tokom karijere najviše me impresionirao Safet Sušić'

ĆIRO BLAŽEVIĆ OTVORIO DUŠU: 'Mamić i Šuker su mi napravili ...

/////////////////////

BURNO ROČIŠTE ZA 'BANKU SRPSKE': Nenaplativi krediti i na Djevičanskim ostrvima, u Panami, Litvaniji...

BURNO ROČIŠTE ZA 'BANKU SRPSKE': Nenaplativi krediti i na ...

/////////////////////////////////
07.07.2017.

KEMAL KURSPAHIĆ: SREBRENICA PO 'BABUŠKI'

Kurspahić: Srebrenica po 'Babuški'Identični i robotizovani svi "argumenti" poricatelja

Identični i robotizovani svi "argumenti" poricatelja

//////////////////////////////////

(Komentar *)

Kako se približava još jedna, 22. godišnjica, "najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", genocida u Srebrenici, po već viđenom scenariju množe se i provokacije čija je jedina svrha da umanje žrtve i do boli uznemire preživjele.


Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos


Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos


Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos

Image result for knjizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for knjizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for knjizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for knjizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotosImage result for ljiljana bulatovic i srpski nacionalisti fotos


Image result for ljiljana bulatovic negator genocida

NEGATOR GENOCIDA LJILJANA BULATOVIC
Ć  


Image result for milorad dodik i dragan covic karikature


Image result for ljiljana bulatovic negator genocida

LJILJANA BULATOVIC NEGATOR GENOCIDA

...................................

Zakazuje se, pa u posljednji čas odgađa, promocija knjige "Srebrenica: Laž i podvale srpskom narodu" neposredno uoči pokopa još 70 žrtava genocida, među kojima su i djeca.

Onda se umjesto tog kopanja po ranama preživjelih u samoj Srebrenici za 11. juli u Banjaluci najavljuje skup "Podrška generalu Ratku Mladiću – Stop lažima o Srebrenici".

Bolesnu logiku tog nagona da se poriče genocid, umanjuju njegove žrtve i vrijeđaju preživjeli demonstrirao je nedavno prvi srpski gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić u dokumentarnoj emisiji BBC-a "Srebrenica: Poricanje genocida", u kojoj o haškom osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću govori kao o heroju a podržava i ideju "mirnog razlaza Federacije i Republike Srpske".

Na direktno pitanje da li se u Srebrenici dogodio genocid Grujičić odgovara: jeste bio zločin ali ne i genocid: "Na isti način je ubijan i srpski narod ali to nije okarakterisano kao genocid". Rekao je kako tako govore i najviši predstavnici Srbije i Republike Srpske.

Kako poricateljima dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid. 'Babuškama' – nikako"

Na taj način je Grujičić objasnio i lakoću s kojom se iz perspektive srpskog nacionalizma laže o prirodi i razmjerama zločina: ako tako govore najviši predstavnici Srbije i entiteta zašto tako ne bi govorio i "mislio" srpski gradonačelnik Srebrenice i građani sve do djece u školama kojoj se zabranjuju lekcije o opsadi Sarajeva i međunarodno-pravno utvrđenom genocidu u Srebrenici.


To je istorija po principu mitske "Babuške", drvene suvenir-lutke koja se obavezno donosila sa putovanja u Rusiju: kad odvrnete i otvorite tu lutku starice s trouglastom maramom na glavi, iz nje će izviriti ista takva "Babuška", pa onda još jedna i još jedna. Tako je i sa poricanjem srebreničkog genocida u službenoj srpskoj politici: kad čujete Tomislava Nikolića da kaže "bio je zločin ali ne i genocid", isto ćete čuti i od Aleksandra Vučića i od Milorada Dodika sve do Grujičića.

Potpuno su identični i robotizovani i svi "argumenti" poricatelja:

  • "Isto je ubijan i srpski narod" (iako za tako šta nema nikakvih dokaza o namjeri istrebljenja razmjera jednog Prijedora sa logorima Omarska i Keraterm i masovnom grobnicom kao što je Tomašica, ni bilo šta slično spaljivanju desetina žena, djece i staraca u kući u Višegradu i pogotovu ništa približno genocidu u Srebrenici).
  • "Većina poginulih u Srebrenici poginuli su u borbama oko tog mjesta" (laž lako dokaziva snimcima hiljada nenaoružanih zarobljenika, dječaka i staraca, koji su odvedeni na masovna gubilišta gdje je organizovana široka logistika genocida: bageri i kamioni za pokop, iskopavanje i prenos u "sekundarne grobnice" oko 8.000 "nestalih").
  • "Haški sud je izricao političke presude kojima se udovoljava želji Amerike i Engleske" da se lažno osudi srpski narod ("argument" sračunat na prikrivanje stvarnih zločinaca iza "cijelog naroda" kojem se tako nameće kolektivna krivica za nešto što su činile vođe i provodili njihovi sljedbenici).

A kako poricateljima dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid. "Babuškama" – nikako: one imaju vlastitu drvenu pamet i logiku u kojoj, recimo, pričaju o međunarodnoj zavjeri da se Srbima natovari genocid.

Da, umjesto robotizovanog ponavljanja službene mantre "bio-je-zločin-nije-bio-genocid" imaju potrebu da nešto i nauče postoje bogati i uvjerljivi izvori o raširenoj međunarodna zavjeri da se pred svjetskom javnošću nekako prikrije i zataška genocid u Srebrenici.

Našli bi svjedočenja o tome kako su u sjedištu UNPROFOR-a u Zagrebu bjelosvjetski diplomati i činovnici "sanitizirali" izvještaje s terena da se ne vide prave razmjere počinjenih zločina.

Mogli bi naći kazivanje norveške naučnice-antropologa Tone Bringa o tome kako je nakon prvih saznanja o mogućim zločinima velikih razmjera u Srebrenici sa dvije kolegice specijalizovane za ljudska prava hitno otišla u Tuzlu i prisustvovala kazivanju jednog preživjelog iz "kolone smrti" – koji je u detalje opisivao mjesta i događaje i kako je preživio ispod gomile pobijenih – i kako je bila ljudski pokošena kad je vidjela kako je njihov izvještaj koji je poslan u Njujork govorio o "nedokazanim i nepotvrđenim" pričama iz Srebrenice.

Očajna Bringa – zamolila je američkog ambasadora u Zagrebu Pitera Galbrajta (Peter Galbright) da alarmira Vašington. Njegov izvještaj potakao je pomoćnika državnog sekretara Džona Šataka (John Shuttack) da hitno otputuje u Tuzlu i da lično sasluša preživjele iz Srebrenice. Do tada je imao iskustva sa sličnim izvještajem iz Prijedora kad se u administraciji bježalo od kvalifikacije o genocidu jer bi ona obavezivala da se nešto i učini o čemu nije postojala politička volja. Sada je njegov izvještaj o Srebrenici primljen kao alarm da se u Bosni interveniše i zaustavi genocid.

O bolesnoj neutralnosti međunarodne zajednice zanimljivo je i svjedočenje novozelandskog diplomate Dejvida Harlanda (David): jednom je iz Sarajeva poslao dnevni izvještaj o kršenjima primirja i napisao da je bilo 920 prekršaja zabrane korištenja teškog naoružanja sa srpske i 80 sa bosanske strane. Iz Zagreba je u Njujork otišao neutralni izvještaj o "hiljadu kršenja primirja" raspoređujući krivicu na obje strane.

Harland o genocidu u Srebrenici kaže: "Da su odobreni vazdušni udari 8. ili čak 10. jula, sve govori da bi srpska ofanziva stala, a svi pobijeni bili bi živi da je UNPROFOR uradio ono za šta je imao mandat ali nije imao političke volje da se uradi".

07.07.2017.

SONJA BISERKO : ALEKSANDAR VUČIĆ I ANA BRNABIĆ MORAJU PRIZNATI GENOCID, MILORAD DODIK STOJI IZA PROVOKACIJA

Sonja Biserko : Vučić i Brnabić moraju priznati genocid, Dodik stoji iza provokacija

Juli 07. 2017.

Osnivačica je i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je u razgovoru za INS da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vručićem i premijerkom Anom Brnabić mora priznati da se u Srebrenici 11. jula 1995. godine desio genocid, te da će to dugoročno biti tema odnosa Srbije i BiH.

– Mislim da je mnogo važnije da oni kažu da to jeste genocid, nego hoće li se neko pojaviti u Srebrenici. To niko nije zvanično rekao u Srbiji, barem u ovih pet godina, a ni ranije. To je ono što se od njih očekuje. Da li će prisustvovati ili ne, to će jednog dana svakako morati da urade, ali na jedan dostojanstven način, a ne ovako… To ostaje tema za Srbiju i odnose sa Bosnom dugoročno. Očigledno nema spremnosti u Srbiji da se time bave na jedan moralan način – kazala je Biserko za INS.

Biserko je zajedno sa predstavnicima više organizacija civilnog društva u srijedu zatražila zabranu odražavanja promocije knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici, osobe koja je poznata kao biografkinja Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te aktivni negator genocida. Zahvaljujući i ovoj reakciji, promocija je danas otkazana.


Image result for knizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for knizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for knizevnica ljiljana bulatovic fotos

Image result for knizevnica ljiljana bulatovic fotos

Ljiljana Bulatović Negator Genocida

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

– Negiranje genocida od  strane Srbije se nastavlja. Pogotovo od nekih snažnih centara u samoj zemlji, a država tu nije baš naročito jasna kada je u pitanju genocid. Treba biti spreman na reakcije od djela društva koji osuđuje genocid u Srebrenici, a zbog svega  što se u Srbiji dešava u pogledu poricanja genocida. Bulatović je poznata po tim svojim knjigama u kojima brani Mladića, Kradžića i negira genocid u Srebrenici. Bilo je prije par godina takvih  pokušaja i na Pravnom fakultetu u Beogradu, kada su neke organizacije osudile taj događaj pa je došlo i do incidenta kojeg su izazvale razne radikalne desne grupe. Nažalost, to je i zvanična politika društva. Onaj dio civilnog društva i medija koji osuđuju genocid, moraju stalno i iznova reagovati. To još uvijek nije prihvaćeno, kao neka istina – kazala je Biserko.

Ona je komentirala i odluku vlasti u Banjoj Luci da dozvole održavanje skupa podrške Ratku Mladiću i to na 11. juli ove godine kada je izvršen genocid u Srebrenici.

– Što se tiče odobravanja sukpa podrške Mladiću 11. jula, to je ono što je proklamovana politika Milorada Dodika i RS, tako da to ne čudi. To je u funkciji provociranja međunarodne zajednice, da se vidi dokle se može ići – zaključila je Biserko.

(Kliker.info-INS.ba)

////////////////////
////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Petak, 7. juli/srpanj 2017.

07.07.2017.

'PREŽIVIO SAM STRIJELJANJE U SREBRENICI'

'Preživio sam strijeljanje u Srebrenici'

Nedžad Avdić ispred mezara svog oca, Potočari

////////////////////////////////

Jula 1995. godine Nedžad Avdić, tada 17-ogodišnjak, preživio je strijeljanje u Petkovcima kod Zvornika. Prije toga, na početku rata, njegovo selo u okolini Vlasenice je zapaljeno i sa porodicom je izbjegao u Srebrenicu.

Prilikom pada Srebrenice, sa ocem je krenuo šumama u konvoju spasa. Nedžad je zarobljen, a otac je ubijen na tom putu i, nakon što je ekshumiran, sahranjen u Memorijalnom centru Potočari.

Nedžad je nakon 20 godina šutnje odlučio da progovori. Širom svijeta prenosi istinu o događanjima u Srebrenici i proglašen je počasnim doktorom univerziteta Luton u Velikoj Britaniji. Vratio se u Srebrenicu, našao posao, oženio se i dobio troje djece.

Drama Nedžada Avdića počela se odvijati dok je još kao izbjeglica boravio u Srebrenici.

"Naše selo u blizini Vlasenice je spaljeno odmah na početku rata, a mi smo protjerani i došli smo u Srebrenicu. Ja sam tada imao 17 godina. U Srebrenici je bilo teško, ali sam navikao da svakodnevno gledam masakre, mnogo ubijenih ljudi. Međutim, ono što se dogodilo u julu 1995. godine, na to nisam bio spreman, bio sam šokiran", kaže.

Poslije 20 godina šutnje, odlučio sam progovoriti. I šutnja je nekad zločin"

Ono na šta nije bio spreman je gledanje smrti u oči.

Prilikom pada Srebrenice, on je sa odraslim muškarcima krenuo šumama prema Tuzli. U opštoj gužvi, izgubio se od oca i nikada ga više nije vidio. Zarobljen je i odveden na strijeljanje u selo Petkovci kod Zvornika.

"Poslije zarobljavanja, doveli su nas u jednu školu u selo Petkovci kod Zvornika. Čim je pao mrak, oni su počeli sa ubijenjem. Imali su jasan plan – svi treba da budemo ubijeni", prisjeća se Nedžad Avdić.

Teškom mukom, prisjeća se tog 14. jula, dana kada je trebao da bude ubijen.

"Ne mene je red došao negdje oko ponoći 14. jula. Prije toga, cijelog dana trajalo je strijeljenje. Čuo sam jauke. Ruke su nam vezali, skinuli gornji dio odjeće, cipele i čarape. Utovarili su nas na kamione. Na putu do strjelišta vidio sam mnogo mrtvih ljudi na obje strane puta. Tad sam shvatio da je to i moj kraj. Do tada sam se nadao da ću ostati živ, isto kao što su i drugi imali nadu. Nismo ni mogli pomisliti da će nas srpski vojnici sve strijeljati", priča Nedžad.

Iako ranjen, pukom srećom je preživio.

"Kamion nas je potom dovezao na mjesto za strijeljanje. Čim je kamion stao, naredili su nam da izađemo i počeli su pucati. Krio sam se iza ljudi, svi su se krili, nadajući se da ćemo živjeti koju sekundu duže. Molili smo da nam daju koju kap vode, pa da nas onda ubiju. Nisu nam dali vode, samo su pucali", kaže on.

U tim trenucima, riječi su Nedžada Avdića, samo sam pomišljao kako ću umrijeti i da moja majka nikad neće saznati gdje sam i kako sam završio.

"Jedan vojnik je narednio da legnemo i kad smo to učinili, počeli su pucati po nama. Jedan metak me pogodio u lijevo stopalo. Bolovi su bili užasni. Tada sam želio samo da umrem. Dok sam ležao, bio sam pogođen u desnu stranu grudnog koša i u ruku. Očekivao sam da će me pogoditi još jedan metak. U jednom trenutku ugledao sam vojničku čizmu pored sebe. Mislio sam da je došao da me dokrajči, jer ko god je davao znake života, bio je ubijen naknadno. Pucao je u čovjeka do mene. Poželio sam da puca i u mene", govori Nedžad.

Sa još jednim ranjenikom, vidio je užasan prizor. Bio je iscrpljen, ali, uspio je da se spasi.

"Mislio sam da te trenutke neću preživjeti. Nije bilo šanse da ostanem živ. Vojnici su otišli i pošto sam mnogo iskrvario, čekao sam da umrem. Okrenuo sam se na drugu stranu da zauzmem položaj, kako bih lakše umro. U tom momentu vidio sam jednog momka koji je takođe ostao živ. Uspjeli smo ustati. Trebali smo negdje bježati, ali nismo znali gdje smo i u kom pravcu treba da bježimo. Danima smo lutali, spavali na pravoslavnim grobljima, u kanalima, u porušenim kućama i slučajno smo nabasali na jedno selo i tako smo se spasili", priča on.

Nedžad Avdić među nišanima Memorijanog centra Potočari
Nedžad Avdić među nišanima Memorijanog centra Potočari

..................................

Poslije 20 godina šutnje, Nedžad Avdić je odlučio da progovori. Promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Lutonu.

"Mnogi negiraju ono što se dogodilo u Srebrenici jula 1995. godine, ali ja sam odlučio da o tome govorim na jedan dostojanstven način, ne zloupotrebljavajući ni jednog trenutka ličnu tragediju. Odlučio sam da o tome treba govoriti jer je nekad i šutnja zločin. Ja o tome, poslije 20 godina šutnje, govorim ovdje u Bosni i Hercegovini, na koledžima, na univerzitetima širom svijeta jer ima mnogo ljudi koji o tome žele slušati. Univerzitet u Lutonu u Velikoj Britaniji dodijelio mi je počasni doktorat. To je za mene veliko priznanje, ali i za sve druge koji se za istinu bore na jedan dostojanstven način", zaključuje on.

Poslije svega što je proživio, Nedžad Avdić se vratio u Srebrenicu. Svakog dana posjeti mezar svog oca koji je ukopan u Memorijalnom centru Potočari.

Dobio je posao i postao otac.

//////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////

'NAJVEĆA RATNA PREVARA 90-ih GODINA' : Kako su snage Armije BiH nasamarile Fikreta Abdića i vojsku krajiških Srba

'NAJVEĆA RATNA PREVARA 90-ih GODINA' : Kako su snage Armije ...

///////////////////

ZAVRŠENA ZAJEDNIČKA SJEDNICA DVIJU VLADA: Premijeri Plenković i Zvizdić zadovoljni ostvarenim napretkom - 2

ZAVRŠENA ZAJEDNIČKA SJEDNICA DVIJU VLADA: Premijeri ...

/////////////////////////////


//////////////////////////////

Dijaspora

////////////////////////////////////

Dženita Abaza na čelu Kalmara : Bosanka gradonačelnica najboljeg turističkog grada u

 ///////////////////////////////////////////////

Dr. Mahira Tanović : BiH je fenomen u negativnom smislu zbog nereda koji se održava već četvrt vijeka

//////////////////////////////////////////////

Intervjui

Ambasador Jonathan Moore: Treći entitet ne dolazi u obzir
///////////////////////////////////////////////////

Saša Janković : Siguran sam da nam ništa ne fali, samo imamo vlasti koje na površinu iznose i podstiču

///////////////////////////////

Prof. dr. Rešid Hafizović: Stjecanje znanja je najljepša zahvala islamu

//////////////////////////////////

Dnevnik

Šemsudin Gegić Shems : DNEVNIK SEOBENOG LICA (II)

 
Šemsudin Gegić Shems : DNEVNIK SEOBENOG LICA

07.07.2017.

SREBRENICE, IMAL' KRAJA?

SREBRENICE, IMAL’ KRAJA?


Čedomir Petrović

Autor
6.7.2017.


SREBRENICE, IMAL’ KRAJA?

..........................................

Izdvajamo

  • Biografkinja cedi iz sebe zlo, koje govori da su "oni" još uvek tu, i biće ih još dugo, i opet bi isto učinili u Srebrenici i svuda, i malo su Mladić i vojska Republike Srpske pobili, moglo je to i više... Cedi otrov koji ubija nerođene, u gradu, "U kome bi bilo poželjno premestiti hiljade mučki i zločinački ubijenih Muslimana, negde u Federaciju, a tu zemlju iskoristiti za poljoprivredne radove, zato što je plodna". Misao koja je iz glave, putem glasa ili napisana na papiru, izašla u javnost, ne govori ništa dobro o njenom autoru. Ona će imati predstavljanje nečega, što će čitati samo oni koji bi obrađivali tu zemlju.

Image result for ljiljana bulatovic

Image result for ljiljana bulatovic

Image result for ljiljana bulatovic


Image result for ljiljana bulatovic

Image result for ljiljana bulatovic

Ljiljana Bulatović

............................

Da li je nekad promovisan “Mein Kampf” u Mauthausenu?  

Kažu da će u Srebrenicu doći, biografkinja najvećeg srpskog zločinca, Ratka Mladića, da predstavi svoju novu knjigu, u kojoj će veličati njegov život i delo.

Sa pojavom Miloševića, Karadžića i Mladića, budi se ono ludilo, i prokletstvo osvajačkog naroda, koji je uvek želeo više, nego što je njegovo, bio razapet između stvarnog i mogućeg, bio mali, a patološki želeo da u svemu bude najveći…

Biografkinja cedi iz sebe zlo, koje govori da su “oni” još uvek tu, i biće ih još dugo, i opet bi isto učinili u Srebrenici i svuda, i malo su Mladić i vojska Republike Srpske pobili, moglo je to i više… Cedi otrov koji ubija nerođene, u gradu, “U kome bi bilo poželjno premestiti hiljade mučki i zločinački ubijenih Muslimana, negde u Federaciju, a tu zemlju iskoristiti za poljoprivredne radove, zato što je plodna”. Misao koja je iz glave, putem glasa ili napisana na papiru, izašla u javnost, ne govori ništa dobro o njenom autoru. Ona će imati predstavljanje nečega, što će čitati samo oni koji bi obrađivali tu zemlju. Da li je nekad promovisan “Mein Kampf” u Mauthausenu?

Mezarje (groblja) su svetinje za one čiji su najbliži tu, zavijeni u bele čaršave, pokopani bez kovčega, na desnom boku, ili na leđima, sa očima usmerenim prema Meki. Za mezare se daje život, lakše no za žive. Tu nas čekaju oni, čiju krv delimo, da budemo zajedno i u večnosti, pred nama.

To uvrediti, i želeti da se prekopa, to je znak da ne pripadaš nikome, i da te niko ne vidi i ne čuje, kad hodaš. Hoćete samo oni koji su kao ti. Da si rođen, a nisi.  Ideš, a ne znaš kuda.

Cediće iz sebe, knjigu o laži i podvali, a hiljade mrtvih su napisali još pre 22. godine, svoje knjige istine o stravičnim patnjama i umiranju, kad mu nije bilo vreme.

Srebrenica je grad u Republici Srpskoj, koja ako podrži ovo, prestaje da ima prava na svoju državu. Svako ko uzme u ruke, to što ona donosi, svaki list je okrvavljeni nož, svaka strana zarđala žica, korice su Srebrenica. Njihova želja je da se vrate u te dane i noći, kada se vršio genocid nad jednim narodom, dobrim narodom, smernim, trpeljivim do bola. Narodom koji je izrodio velike slikare, književnike, sportiste, muzičare, glumce, i Aliju Sirotanovića, heroja-rudara, čije ime nosi jedna mala ulica na periferiji Breze.

Ne zagađujte, tek poteklu bistru vodu na izvoru. Ne sipajte so na živu ranu.

Zašto smo takav narod? Ja znam mnogo dobrih ljudi u mom narodu, samo nikad ne znam gde su. Uvek kad su potrebni, nema ih. Ili su na putu, ili na odmoru, zauzeti sastancima, kada moraju na sud za zločine, svi se teško razbole.

Kažu, neki su pozvani u Srebrenicu, a neki nisu. Pa, zar se na to poziva? Hoće li tražiti razvodnicu da im pokaže gde im je mesto? Na balkonu ili u parteru. Da li će poneti neke grickalice. Da li će neko ići i na promociju, i na komemoraciju?

Ako nemaš to u glavi, i srcu, i celom svom telu, toliko žestoko i toliko istinito, da te trese groznica, i da hoćeš da eksplodiraš od bola i sopstvenog poniženja, nemoj ići.

Znao sam Srbe, koji su se kajali, molili za izvinjenje, tražili oprost grehova i za druge. Jahali sa turcima, i borili se zajedno, protiv nekog trećeg, četvrtog…

Znam kad su majke i braća davali kćerke i sestre, za krvnog neprijatelja, samo da Srbiji bude bolje. Gde su sada ti Srbi?

Ko je Ljiljana Bulatović: Mladićeva "sestra po duhu" i bliska prijateljica ...

07.07.2017.

USTAVNI SUD BiH: DAN NEZAVISNOSTI I DRŽAVNOSTI U SKLADU S USTAVOM

Ustavni sud BiH: Dan nezavisnosti i državnosti u skladu s Ustavom

Juli 06. 2017.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Ustavni sud je utvrdio da je Zakon o proglašenju praznika u skladu s Ustavom, te da, za zastupnike sporne, odredbe nisu u suprotnosti s Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika u decembru prošle godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminisani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u RS-u.

Zahtjev je podnesen nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

“Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je uoči odluke Ustavnog suda rekao da će u BiH nastupiti politički haos ako sud ne proglasi neustavnim Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH tvrdeći da je na isti način neustavnim proglašen Dan RS-a”, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Izborni zakon i vitalni nacionalni interes Bošnjaka

Ustavni sud BiH danas je razmatrao i apelaciju Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka prijedlogom Izbornog zakona Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ustavni sud je ustanovio da vitalni nacionalni interes nije povrijeđen i da je sve urađeno u skladu s procedurama.

Riječ je o proceduri koju su u maju pokrenuli bošnjački delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je Dom naroda usvojio hitnu proceduru za razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub Hrvata. Bošnjački delegati su tvrdili da se ovim izmjenama povećava diskriminacija.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora su isticale kako se prijedlogom želi spriječiti da jedan narod bira političke predstavnike drugom.

“Bošnjački delegati su tvrdili da su izmjene štetne po njihov naciolani interes u sva tri dijela: u izboru za člana Predsjedništva BiH, delegate u Parlamentu FBiH i vijećnike u Gradu Mostaru. Rekli su da se izmjenama samo pravi veća diskriminacija i naveli da se u slučaju njihovog usvajanja ne bi mogi izabrati ni Bošnjaci ni Hrvati ni Srbi u mjestima gdje nisu većina”, izvještava Skenderagić.

“S druge strane, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, koje su predložile izmjene, ističu da je njihov jedini cilj da onemoguće da jedan narod bira političkle predstavnike drugom narodu. Podsjećaju na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva bIh iz reda hrvatskog naroda uz tvrdnju da je izabran glasovima Bošnjaka. Stranke okupljene oko HNS-a kažu da izmjene ne disriminiraju nikog i da omogućava da se izaberu i Hrvati koji žive u mjestima gdje nisu većina. Navode da je za to potrebno samo da za njih glasa većina Hrvata, a ne, kako kažu, sarajevska čaršija.”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je i da je odredba člana Zakona o policijskim službenicima neustavna, jer je neprecizna i nejasna.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijela je Borjana Krišto, tada zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(Kliker.info-Aljazeera)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375593

Powered by Blogger.ba