Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.07.2017.

PROF. DR. DENIS ZVIZDIĆ: "BiH JE DRŽAVA VEĆ 1.000 GODINA, A ENTITETI SU NASTALI U DEJTONU"

ZVIZDIĆ ODBRUSIO DODIKU: "BiH je država već 1.000 godina, a entiteti su nastali u Dejtonu"

Povodom današnje prijetnje predsjednika RS, Milorada Dodika, da će nastati politčki haos ako Ustavni sud ne ukine Dan nezavisnosti odnosno Dan državnosti BiH, reagirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji kaže da je ovo još jedan pokazatelj da je izborna kampanja nažalost počela četrnaest mjeseci prije vremena i da ona uvijek sa sobom nosi neproduktivnu i radikalnu retoriku.Image result for prof dr denis zvizdic

Prof. Dr. Denis Zvizdić

................................

“Mi svaki dan svjedočimo nekoj od izjava čiji je cilj izazivanje novih tenzija. Ja bih jako volio da predsjednik Republike Srpske govori o ekonomskim pokazateljima u RS-u, o nivou zaduženja, o činjenici da radnici u prosvjeti, zdravstvu imaju najmanje plaće u regionu, o novim zaduženjima , o nemogućnosti realizacije osnovnih zakonskih uvjeta, a ne o Prvom martu ili 25. novembru“, rekao je Zvizdić.

 

Dodaje da je potrebno posvetiti se pravim pitanjima koja su od životnog značaja za BiH.

 

"Nisu prava pitanja poruka da Sarajevo nikada nije bilo u opasadi, da u Srebrenici nije bilo genocida ili da Srbi imaju dvije države. Dakle, nemaju Srbi dvije države. Srbi imaju Srbiju, i imaju državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj žive kao ravnopravan i konstitutivan narod“, rekao je Zvizdić.

 

Dodaje da su takve poruke neproduktivne, i da se potrebno posvetiti Reformskoj agendi i otvaranju novih radnih mjesta, povećanju životnog standardna.

 

 „Moja je poruka je da prestanemo koristiti jezik mržnje“, kaže Zvizdić.

 

On je dodao da je 1. mart državni praznik i da će se nastaviti slaviti zato što je riječ o obnovi državnosti poslije skoro 480 godina.

 

“BiH nije nastala u Dejtonu i to je moja poruka onima koji na takav način govore o državnosti BiH koja je stara 1000 godina, a entiteti su nastali u Dejtonu“, kaže Zvizdić.


////////////////////////////
////////////////////

Francis Fukuyama,jedan od najcjenjenijih političkih mislilaca na svijetu tvrdi : “BiH treba snaga koja se zasniva na državljanstvu a ne samo na etničkoj pripadnosti”

Juli 05. 2017.Jedan od najcjenjenijih političkih mislilaca na svijetu i profesor američkog univerziteta Stanford Francis Fukuyama u razgovoru za N1 je kazao da je BiH talac vlastitog političkog sistema. Zemlja u “okovima” Dejtona ne može naprijed, smatra Fukuyama.

“BiH ima jedan od najkomplikovanijih političkih sistema na svijetu”, kaže Fukuyama te dodaje da ne vidi mogućnost stvaranja jake demokratije, jake države BiH uz postojeći sistem.

Ističe i da bi se BiH i njeni političari trebali posvetiti rješavanju vlastitih problema. Očekivanja da će to neko drugi uraditi su neutemeljena. Dodaje ipak da je utjecaj Rusije na prostoru Balkana velik te da bi EU i SAD trebale to prepoznati i pojačati vlastiti angažman.

Na pitanje da li je ipak realno takvo očekivanje, posebno od SAD-a i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa u vidu podrške, Fukuyama kaže kako američki predsjednik, što se tiče Balkana, zna samo to da mu je supruga porijeklom iz Slovenije, ali da će američka administracija ipak držati kontinuitet svog odnosa prema regiji.

Zaključuje da je nužno da mladi i civilno društvo uzmu aktivnije učešće u političkim procesima, preuzmu svoju demokratsku ulogu – da biraju svoje predstavnike, koji će BiH povesti putem prosperiteta. Ključ drže građani, poručuje Fukuyama.

(Kliker.info-NAP)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
81644073

Powered by Blogger.ba