Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.07.2017.

HAŠKI TRIBUNAL: ODBIJEN ZAHTJEV HRVATSKE ZA UČEŠĆE U PRLIĆEVOM POSTUPKU

HAŠKI TRIBUNAL: Odbijen zahtjev Hrvatske za učešće u Prlićevom postupku

Na presudu su ove godine iznesene žalbe, u kojima su Odbrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Tuđmana, Šuška i Bobetka. Haški tužioci su zatražili više kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu.Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
...................................

Haški tribunal (ICTY) odbio je kao neosnovanu žalbu Hrvatske kojom je zatraženo da im se dozvoli učešće u predmetu protiv Jadranka Prlića i još petorice optuženih za zločine počinjene u tzv. Herceg-Bosni.

 ...................................

Predsjednik suda u Haagu Carmel Agius u odluci je naveo da hrvatske vlasti nisu dokazale da je odluka da im se onemogući učešće u predmetu bila pogrešna ili nepravedna.

- Obzirom da Hrvatska nije ni navela da je prvobitnom odlukom došlo do greške u odlučivanju, i s obzirom da preispitivanje ove odluke nije potrebno kako bi se spriječila nepravda, zaključujem da zahtjev nije opravdan - naveo je Agius.

Predsjednik Haškog suda je kazao i da Hrvatska nije stranka u postupku, te da zbog toga ne može imati status u predmetu.

Hrvatska je početkom mjeseca podnijela zahtjev da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Hrvatskoj je prošle godine prvobitno odbijeno da se pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1994. godine.

Vlasti Republike Hrvatske su u žalbi rekli da su navodi tužilaca o tome da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na području BiH - “nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli da se obrate Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorici optuženih za zločine u Herceg-Bosni.

Haški tužioci su se usprotivili ovoj žalbi, kazavši da je Prvostepeno vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao prijatelj suda.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Na presudu su ove godine iznesene žalbe, u kojima su Odbrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Tuđmana, Šuška i Bobetka. Haški tužioci su zatražili više kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbena presuda se očekuje do kraja ove godine, javio je BIRN BiH.

05.07.2017.

ZABRANITI PROMOCIJU KNJIGE NEGATORICI GENOCIDA U SREBRENICI "LJILJANI BULATOVIĆ"

UDRUŽENJA IZ SRBIJE SLOŽNA: "Zabraniti promociju knjige negatorice genocida u Srebrenici"

Ljiljana Bulatović, čija će knjiga biti promovirana u Srebrenici, u tekstovima je veličala Mladića i Karadžića.UDRUŽENJA IZ SRBIJE SLOŽNA: 'Zabraniti promociju knjige negatorice genocida u Srebrenici' - 2
Image result for novinarka ljiljana bulatovic
Image result for novinarka ljiljana bulatovic

Image result for novinarka ljiljana bulatovic

Image result for novinarka ljiljana bulatovic

NEGATOR GENOCIDA LJILJANA BULATOVIĆ    

/////////////////////////////////////////////

Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji pridružilo se zahtjevu udruga i institucija Bosne i Hercegovine da se spriječi promocija knjige novinarke Ljiljane Bulatović Srebrenica - laž i podvala srpskom narodu, koja se treba održati u petak, nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

 

Knjiga Ljiljane Bulatović trebala bi biti predstavljena na manifestaciji "Petrovdanski dani Srebrenice", koja se održava od 6. do 12. srpnja.

 

Bh. mediji podsjećaju da je Bulatović poznata po bliskim odnosima s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, te da je u svojim istupima i tekstovima negirala srebrenički genocid,

 

Nevladine organizacije navode kako je autorica "aktivni negator genocida, bila je lični biograf optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, osnivačica je međunarodnog odbora za istinu o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, napisala je knjige o Srebrenici i Karadžiću, kao i veliki broj tekstova u kojima veliča lik i delo Mladića i Karadžića".

 

Oni podržavaju zahtjeve udruga žrtava iz BiH koje od Mladena Grujičića, načelnika srebreničke općine, bh. institucija i međunarodne zajednice traže da spriječe promociju.

 

Inicijativu su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine. 

 

U Srebrenici se privode kraju pripreme za obilježavanje 22. godine od genocida nad Bošnjacima. Na dan obilježavanja godišnjice genocida 11. jula u Memorijalnom centru Potočari bit će ukopano 70 identifikovanih Bošnjaka. Do sada je ukupno 6.504 identificirane žrtve genocida u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

 

„Negiranje genocida samo potvrđuje genocid, jer ne može se negirati nešto što ne postoji. Dakle, sama činjenica da je toliko aktuelna među nekim srpskim političarima ili krugovima da negiraju genocidu govori o samom genocidu. Nemate potrebu, dakle negirati nešto što ne postoji“, mišljenje je srebreničkog imama Damira ef. Peštalića.

 

Energiju treba preusmjeriti na mnogo korisnije stvari, tvrdi imam Peštelić.

 

„Kamo sreće da svi oni ujedine snage i da se bavimo posljedicama genocida. Da zbog genocida učimo lekcije za budućnost i da na osnovu tih zločina, genocida, grešaka onih koji su mislili da može drugačije nego što je Bosna, ona je naša zajednička. Nadam se da neće doći do promocije knjige, ipak mislim da će razum pobjediti, jer ta nam knjiga ne donosi ništa dobro u ovaj grad“, poručuje srebrenički imam.

 

SB/Agencije

//////////////////////////////////////

///////////////////////////

05.07.2017.

SREBRENICI SE NE POZIVA, MJESTO GENOCIDA ZOVE

U Srebrenicu se ne poziva, mesto genocida zove


Filip David: Nema iskrenog suočavanja sa bliskim događajima

Filip David: Nema iskrenog suočavanja sa bliskim događajima

/////////////////////////////

Da li će neko od zvaničnika Srbije prisustvovati obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula – još nije poznato. Umesto toga iz godine u godinu se u Beogradu uoči 11. jula sećanje na žrtve Srebrenice pretvara u neukusno nagađanje ko će i da li će neko otići ili ko jeste a ko nije pozvan da u Potočarima oda počast ubijenima.

Za sada su svoje prisustvo na komemoraciji 11. jula najavili opozicioni lideri Saša Janković i Čedomir Jovanović. Zvaničnici su još bez stava.

"Većina ovih ljudi koji su sada na vlasti bili su ili na vlasti ili bliski vlasti u trenutku kada se dogodio genocid u Srebrenici. Tu nema nekog iskrenog suočavanja sa događajima iz naše bliske prošlosti i mi vidimo da se manje-više te 90-te godine ovde vraćaju, ali ne zato da bi se preispitivala savest onih koji su doprineli da se događaju te užasne stvari koje su se događale, nego se to koristi za političke kalkulacije", ocenjuje pisac Filip David.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak, nakon susreta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, da ne zna da li će ići na komemoraciju žrtvama u Srebrenici, ali da će svakako tog dana iskazati svoj pijetitet.

"Da vidimo šta je bolje i za same domaćine i koga oni pozivaju, da ništa ne govorim po tom pitanju, oni imaju neke svoje uslove i zahteve. Mislim da je najvažnije da mi sačuvamo naše dobre odnose, a naravno da ću i tog dana iskazati svoj pijetet prema žrtvama na bilo koji način", rekao je Vučić.

S druge strane, opozicioni lider Saša Janković, koji je na aprilskim predsedničkim izborima bio jedan od protivkandidata Vučiću, odlazi ove godine put Potočara.

"Ovo je prvi put da sam pozvan i prvi put ću i otići", kaže Janković.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 22. godine od genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kaže za Radio Slobodna Evropa da nema nikakvih preduslova za dolazak u Potočare.

"Mi imamo stav koji je logika za svakog normalnog čovjeka a to je da onaj ko negira zašto bi dolazio na nešto što negira", navodi Duraković objašnjavajući da svako ko negira presudama Međunarodnog suda utvđen genocid nije poželjan u Potočarima.

"Sve ambasade u Bosni i Hercegovini su preko Ministarstva spoljnih poslova dobile samo obavještenje šta se dešava 11. jula u Potočarima. One to dalje prosljeđuju svojim zemljama. Mi imamo dženazu, odnosno sahranu, i mi nikoga i ne pozivamo na tu dženazu i sahranu. Ukoliko neko želi da dođe, država sa državom treba da korespondira, ne može država da korespondira sa organizacionim odborom. To je stvar dve države kako će se one dogovoriti", objašnjava Ćamil Duraković.

Zvaničnici u Beogradu govore da se u Srebrenici dogodio strašan zločin i maskar, ali ne upotrebljavaju reč genocid. Takođe je Skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici u kojoj se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Međutim, u samoj Deklaraciji se ne pominje reč genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid koji je počinila Vojska Republike Srpske. Taj sud je odlučio da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini, ali da je kriva što nije učinila sve što je u njenoj moći da genocid u Srebrenici spreči.

U julu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 8.000 ljudi.

[RSE specijal – Srebrenica: Svaka fotografija je neispričana priča]

Početkom godine Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, izjavio je da niko ne dovodi u pitanje težinu zločina u Srebrenici, ali da se postavlja pitanje zašto se insistira na pravnoj kvalifikaciji da je to bio genocid.

Vučić je napadnut kada je kao premijer Srbije prisustvovao komemoraciji srebreničkim žrtvama na 20. godišnjicu. Deo prisutnih mu je najpre zviždao, a pogođen je i kamenicom u glavu, te ga je obezbeđenje evakuisalo.

Uoči odlaska govorio je da je spreman da sagne glavu u Potočarima ako to Bošnjaci budu želeli. Prošle godine je 11. jula, obraćajući se medijima sa tadašnjom pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, rekao da rukovodstvo Srebrenice ima pravo da nekoga želi ili ne želi u Potočarima 11. jula.

"Mi smo i danas poštovali odluku Bošnjaka da niko od nas nije dobrodošao u Srebrenici, nama je zbog toga žao, ali ćemo nastaviti da ulažemo u poboljšanje odnosa između Srba i Bošnjaka", rekao je Vučić prošle godine.


Prethodno je, kako su tada preneli mediji, organizacioni odbor za obeležavanje stradanja u julu 1995. godine u Srebrenici doneo odluku da je "državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima na osnovu prošlogodišnjeg iskustva i činjenice da državni vrh Srbije negira da se u Srebrenici desio genocid".

U ovom trenutku Vlada Srbije još nije raspravljal da li će i ko u ime vlade prisustvovati komemoraciji 11. jula u Srebrenici.

Nova premijerka Ana Brnabić je tokom rasprave u parlamentu o izboru nove vlade odgovarajući na poslaničko pitanje rekla da će vlada odlučitiko će ove godine ići u Srebrenicu.

Najavljujući svoj odlazak u Potočare na komemoraciju srebreničkim žrtvama lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je rekao da odlazi jer bi ga bilo sramota da niko iz Srbije ne ode.

"Ako ode Ana Brnabić, ona će biti moj predstavnik tamo. Nisam išao kad je išao Aleksandar Vučić, smatrao sam da je to dovoljno", prenose mediji reči Jovanovića.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast bila praksa da visoki zvaničnici odlaze na "okrugle" godišnjice, pa je tako nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić bio u Srebrenici 2005. i 2010. godine.

"Onda nije bilo nagađanja da li će se ići ili neće, nego je bilo najnormalnije da se ode i nije bilo drame oko toga. Sada je svaka godišnjica prilika za razna prepucavanja ili licitiranja", kaže Popov.

Boris Tadić u Srebrenici, 2010.
Boris Tadić u Srebrenici, 2010.

Popov dodaje da ga čudi priča oko odlaska Saše Jankovića.

"Da je bilo pitanje da li je zvan ili nije zvan, eto sad su me zvali pa idem. Mislim da je bilo najnormalnije i da nije zvan i ranije da je išao. Mi iz nevladinih organizacija i ljudi koji su antiratno opredeljeni išli smo i zvani i nezvani. Mene niko nikad nije zvao u Srebrenicu. Tamo sam bio ne znam koliko puta do sada", zaključuje Aleksandar Popov.

U ime izgradnje dobrih odnosa sa susedima Vlada Srbije je do sada donirala pet miliona evra za razne projekte u Srebrenici. Takvi gestovi nikada nisu direktno povezivani sa potrebom prevazilaženja srebreničke traume.

Ipak, iskustva iz godine u godinu, najčešće na godišnjicu zločina, pokazuju da donacije ne mogu zalečiti duboke rane.

////////////////////
.......................
//////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Srijeda/sreda, 5. juli/srpanj 2017.

05.07.2017.

PREPORUKA HDZ 1990: NEKA SE DRAGAN ČOVIĆ ISELI IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Preporuka HDZ 1990: Neka se Čović iseli iz Bosne i Hercegovine!

Juli 05. 2017.


Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica

Image result for karikatura dragana covica

Related image

Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica


Image result for karikatura dragana covica

 

Related image

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice 1990 i delegat u Klubu Hrvata koji djeluje u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska Mijo Perkunić smatra neprihvatljivim poziv čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana  Čovića o preseljenju Hrvata.

Prema pisanju bh. medija, Čoviće je na manifestaciji “Lipanjska zora” najavio izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, tvrdeći da se “neće na tome ostati, već da će Hrvati u reorganiziranoj Bosni i Hercegovini živjeti na prostoru kojeg je oslobodilo i obranilo Hrvatsko vijeće obrane”.

“Hrvatima je dosta iseljenja i preseljenja, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Pozivam Čovića da se on iseli kako bi Hrvati mogli funkcionalno djelovati unutar Bosne i Hercegovine”, rekao je Perkunić novinarima u Banjoj Luci.

‘Čović nije mjerilo koliko je ko Hrvat’

Perkunić je pozvao predsjednika HDZ-a 1990 Iliju Cvitanovića da zbog, kako je rekao, takve Čovićeve politike, što prije sazove sjednicu Predsjedništva i Središnji odbor stranke kako bi zauzeo stav o istupanju iz Hrvatskog narodnog sabora, a da Cvitanović preuzme lidersku poziciju u vođenju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“To je jedina šansa koja je još preostala Hrvatima da bi ostali u Bosni i Hercegovini”, ustvrdio je Perkunić.

Po njegovim riječima, “Čović nije mjerilo koliko je tko Hrvat”.

“Izjavom o preseljenju Hrvata Čović je pokazao svoje pravo lice i da je čovjek sukoba i manipulacija. Što on više izaziva sukobe, sve je manje Hrvata u Bosni i Hercegovini”, smatra Perkunić.

(Kliker.info-AJB)

//////////////////////////////////
///////////////////////

ALEKSANDRA PANDUREVIĆ TRAŽI SUSPENZIJU NIKOLE ŠPIRIĆA: 'Radi se o krivičnom djelu'

ALEKSANDRA PANDUREVIĆ TRAŽI SUSPENZIJU NIKOLE ŠPIRIĆA ...

/////////////////////////

VISOKI AMERIČKI DIPLOMATA HOYT JEE: 'Region neće dostići EU ni za 30 godina' - 3

VISOKI AMERIČKI DIPLOMATA HOYT JEE: 'Region neće dostići EU ni ...


//////////////////////////////////////// //////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375622

Powered by Blogger.ba