Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.07.2017.

DRAGAN ČOVIĆ UPUTIO JAVNI POZIV HRVATIMA NA PRESELjENjE

Čović uputio javni poziv Hrvatima na preseljenjeDragan Čović, član Predsjedništva BiH

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

////////////////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic kod pape fotos


Image result for dragan covic kod pape fotos


Image result for dragan covic kod pape fotos


Image result for dragan covic kod pape fotos
Image result for dragan covic kod pape fotos


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

........................

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, koji polovinom jula preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koristi svaku priliku da gdje god se pojavi govori o reorganizaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je početkom godine za mostarsku lokalnu tv stanicu prvi put javno 'iscrtao' granice trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini, krajem juna je u Mostaru otišao i korak dalje.

Na manifestaciji 'Lipanjska zora' Čović je najavio izmjenu Izbornog zakona, tvrdeći kako se neće na tome ostati, već da će 'Hrvati u reorganizovanoj Bosni i Hercegovini živjeti na prostoru kojeg je oslobodio i odbranio HVO'.

„Ono što mi tražimo je da se promijeni Ustav Bosne i Hercegovine i na tom se danas do kraja radi i u Bosni i Hercegovini i mnogo dalje od Bosne i Hercegovine. I u tim rješenjima sva ona područja koje je čuvala Herceg Bosna, koja je odbranio HVO, biće sastavnica prostora u kojem će živjeti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. U to ne sumnjajte“, poručio je Čović.

Uprkos ovoj izjavi koja predstavlja javni poziv Hrvatima na preseljenje, bosanskohercegovački političari, posebno Stranka demokratske akcije, koja je koalicioni partner HDZ-a, ostali su nijemi.

Ono što predstavlja iznenađenje je reagovanje hrvatske političke i akademske zajednice na Čovićev prijedlog.

Tako predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kaže da niko nema pravo pozivati ljude na preseljenje niti zanemariti trenutnu poziciju tog dijela hrvatskog naroda, aludirajući na Hrvate koji žive van Hercegovine, gdje je HDZ vladajuća stranka.

"Evidentno je da je gro Hrvata ostalo na područjima gdje je HVO uspio da sačuva kontrolu nad tim teritorijem. Također je evidento da je ogroman broj Hrvata ostao na drugim područjima Bosne i Hercegovine i nemamo pravo niti pozivati te ljude na preseljenje niti zanemariti trenutnu poziciju tog dijela hrvatskog naroda", navodi lider HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

Istovremeno, lider nove Hrvatske stranke Božo Skopljaković kaže da su Čovićevim prijedlogom svi narodi gubitnici.

"Tražiti rješenja unutarnjeg uređenja BiH na ratom osvojenim prostorima ili po etničkom načelu, samo po sebi govori da to ne vodi ka jedinstvu i jednakopravnosti. Za nas, svaki Hrvat i svaki pripadnik HVO-a jednako je važan, stoga pozivamo sve da se prestanemo koristiti braniteljima za dobivanje jeftinih političkih poena", navodi Skopljaković.

Politika koja zaboravlja Hrvate katolike na teritorijama koje nisu etnički čiste, pogrešna: kardinal Vinko Puljić
Politika koja zaboravlja Hrvate katolike na teritorijama koje nisu etnički čiste, pogrešna: kardinal Vinko Puljić

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskug kulturnog društva 'Napredak' mišljenja je da Hrvate treba uvažavati gdje god da žive. On ocjenjuje da 'tamo gdje su većina trebaju uvažavati i ostale narode, ali ih treba štititi i tamo gdje su manjina'.

"Mislim da je šteta da se na taj način razmišlja o Hrvatima u BiH. Nemoguće je sve ljude staviti u jednu općinu, regiju jer ljudi žive ovdje stoljećima, nisu Hrvati kao ni drugi, nismo ovdje nikakvi došljaci", kaže Topić.

Različita viđenja o tome kako urediti hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini, u odnosu na lidera HDZ-a, ima i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

On je u nekoliko navrata do sada upozoravao da je "politika koja zaboravlja Hrvate katolike na teritorijama koje nisu etnički čiste, pogrešna".

„Ovo što se sada sugerira da se pravi entitet, a da se ne dira RS, to nije pravedno. Ako će se praviti treći entitet onda se de facto mora razmontirati, ne razmontirati nego korigirati”, izjavio je kardinal Vinko Puljić.

I analitičari navode kako je posljednja poruka budućeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovina "najstrašnija moguća poruka koju su Hrvati Bosne i Hercegovine mogli dobiti, odnosno da, ili će živjeti na prostoru kojeg će Čović kontrolisati, ili neka se sami snalaze".

Čović vrlo dobro zna da ne može "uskrsnuti Herceg Bosnu": Slavo Kukić
Čović vrlo dobro zna da ne može "uskrsnuti Herceg Bosnu": Slavo Kukić

Profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić odgovara na pitanje - šta je razlog ovakvoj Čovićevoj izjavi.

„Ja osobno mislim da Čović vrlo dobro zna da ne može 'uskrsnuti Herceg Bosnu' i da su druga vremena u odnosu na prvu polovicu devedesetih, ali, to njemu i nije cilj, već novo političko talasanje kojim će izazvati novu homogenizaciju hrvatskog biračkog tijela oko sebe kao nacionalnog spasitelja.

Zašto? Zato što mu je jasno da mu mnogi trendovi u zadnjih pola godine ne idu na ruku. Ni činjenica da svakodnevno podilazi Dodiku kada on nasrće na Bosnu i Hercegovinu, niti staje na stranu biskupa Komarice, kao nacionalni lider u situacijama kada bi morao stati, niti ima odgovore na činjenicu da je Hrvata u ovoj zemlji sve manje, a on je svo vrijeme u vlasti i odgovoran je za te procese“, zaključuje Kukić.

/////////////////////////
///////////////////
03.07.2017.

VIKTOR IVANČIĆ: STENOGRAMI O PODJELI BOSNE OTKRIVAJU DA JE FRANjO TUĐMAN SAM SEBI RADIO IZA LEĐA

Viktor Ivančić: Stenogrami o podjeli Bosne otkrivaju da je Tuđman sam sebi radio iza leđa

Juli 03. 2017.


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic kod pape fotos
Image result for dragan covic kod pape fotos


Hrvatski novinar Viktor Ivančić rekao je da u Hrvatskoj istina trenutno nije na naročitoj cijeni, a to se dešava iz razloga jer joj istina uglavnom šteti.

Ivančić je podsjetio da je hrvatski Sabor ranije usvojio Deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj stoji da Hrvatska nije vodila agresiju u Bosnu i Hercegovinu, iako, dodao je Ivančić, i oni koji su predložili i oni koji su usvojili takvu deklaraciju znaju da to nije istina.

– Kada sam se prije 15 godina pokušao uklopiti u taj žanr (Deklaraciju o Domovinskom ratu), onda je to zvučalo ovako: Hrvatska se ponosno i legitimno branila od agresivnih poteza Bošnjaka koje su ovi poduzimali na teritoriji vlastite države – rekao je Ivančić u Mostaru, prenosi agencija Patria.

U Mostaru je u subotu promovirana knjiga “Stenogrami o podjeli Bosne” u izdavaštvu Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net, a na promociji su govorili bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, teolog fra Drago Bojić, novinar Senad Pećanin te novinar Viktor Ivančić.

Stenogrami se uglavnom odnose na razgovore između bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, kao i razgovore između Tuđmana i nekih od tadašnjih predstavnika bh. hrvata.

– U tim autentičnim zapisima s važnih sjednica političkog vrha Hrvatske iz devedesetih, sve vrvi desetinama eksplicitnih dokaza o tome da je Franjo Tuđman ne samo dijelio Bosnu, nego bio opsjednut idejom da ta država zapravo uopće ne treba postojati – napisala je, između ostalih, Heni Erceg u ovoj knjizi.

Stav da Hrvatska nije počinila agresiju na BiH, kaže Ivančić, uglavnom se branio time da ni jedno političko tijelo nikada nije donijelo ni jednu službenu odluku koja bi označila početak te agresije.

– I, zaista nije – rekao je Ivančić.

– Ali, jeste donijela ukaz o tome da agresije nije bilo. Bilo koji kriminolog amater rekao bi da je to ponašanje sitnog lopova za kojeg je očigledno da laže.

Franjo Tuđman nikad nije donio javnu, konkrenu odluku o tome da se povede agresija na BiH, ali kada pročitamo ove stenograme, a to su stenogrami sa zatvorenih sastanak državnog vrha, jedino što se može zaključti da je Tuđman sam sebi radio iza leđa – zaključio je Ivančić.

(Kliker.info-NAP)

///////////////////////////////////
//////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Ponedjeljak/ponedeljak, 3. juli/srpanj 2017.

///////////////////////////////////////////
03.07.2017.

PRUSAC: HILjADE VJERNIKA NA CENTRALNOJ MANIFESTACIJI 507. DANI AJVATOVICE

Prusac: Hiljade vjernika na centralnoj manifestaciji 507. dani Ajvatovice

Juli 03. 2017.


Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije 507. dani Ajvatovice, javlja Anadolu Agency.

Oko 250 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Konjanici, bajraktari i više hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca.

Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

Muftija travnički Ahmed Adilović je podsjetio da su ovogodišnji Dani Ajvatovice počeli prije skoro dva mjeseca.

“Od ukupno preko 90 programskih sadržaja, dio smo izveli prije najodabranijeg mjeseca ramazana, dio u toku samog ramazana, a ostali dio nakon tog mubarek mjeseca i Ramazanskog bajrama. Programski sadržaji su izvođeni na teritoriji devet općina, sa učesnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, te bratske Republike Turske. To je bio bogat kolorit raznovrsnih aktivnosti: vjersko-kulturnih, naučno-edukativnih, sportskih i socijalnih programa”, rekao je Adilović u obraćanju prisutnima.

On je naglasio da Ajvatovica nije svetište nego dovište.

“Ovom prilikom i sa ovoga mjesta hoću da naglasim da Ajvatovica nije svetište, a oni koji dolaze na plato Ajvatovice nisu hodočasnici, kao što to neki pogrešno shvataju, a neki prikazuju. Ovo mjesto nije sveto, nego je dar od Boga, kao što su Njegov dar i ostale prirodne ljepote koje nam daruje. Kamen u ajvatovičkoj stijeni nije svet i ne treba ga nositi kao relikviju i nadati se da će nam on pomoći. Također, ne smijemo vjerovati da ovo mjesto ili ova stijena pomažu, nego se na svakom mjestu – pa i na ovom – trebamo obraćati samo našem Gospodaru, koji sve zna i sve može. Hodočasnici su oni koji obavljaju petu islamsku dužnost, tj. hadž, kojeg nikakvo okupljanje, pa ni Ajvatovica, ne mogu zamijeniti. Ajvatovica je naše dovište, ona je mjesto na kojem njegujemo našu tradiciju i na kojem zajednički, u velikom broju, upućujemo iskrene dove Svemogućem Stvoritelju, Allahu, dž.š”, rekao je muftija Adilović.

Kazao je da je “ajvatovička staza naša višestoljetna tradicija, to je staza odanosti našoj vjeri i tradiciji, te našem narodu i domovini.”

“To je staza nesebičnosti i davanja, te pomoći svima koji ovaj prostor dijele sa nama. Naša lijepa vjera i pozitivna tradicija su ključ za opstojnost i prosperitet našeg naroda i domovine, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima. Bošnjački narod je stoljećima bio odan svojoj vjeri, oplemenjujući svoj život njenim mudrim načelima, a pozitivnu tradiciju je njegovao i iz nje crpio snagu za bolju i ljepšu budućnost. Naš narod je uvijek poštovao drugo i drugačije, što je jedino ispravno, i zbog čega je ova sredina uvijek bila otvorena i multikulturalna. Da nije tako bilo, na ovim prostorima ne bi bilo drugih naroda. Shodno svojoj tradiciji, naš narod će i dalje poštovati druge, ali i tražiti poštivanje svojih prava”, rekao je Adilović.

Iako povijesno miroljubiv, bošnjački narod je, kako je rekao, kroz svoju povijest doživio mnoge nepravde i patnje, te čak deset pokušaja istrebljenja sa ovih prostora.

“Zato se ne možemo pomiriti sa trenutnim stanjem, u kojem se otvoreno negira državotvornost jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, te međunarodnim sudskim presudama dokazani genocid nad našim narodom. Ne možemo se pomiriti sa negiranjem prava najbrojnijem bosanskohercegovačkom narodu da koristi svoj jezik i da ga zove bosanskim, kako se stoljećima zvao. Ne smijemo se pomiriti sa uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava Bošnjacima, sa nepotpisivanjem ugovora od strane države jedino sa Islamskom zajednicom i odugovlačenjem donošenja zakona o restituciji u nedogled. Ostvarenje tih i drugih osnovnih ljudskih prava ne smijemo čekati, nego se moramo zajednički, organizovano i civilizacijskim sredstvima truditi da ih što prije ostvarimo radi nas samih, ali više radi naše djece i generacija koje dolaze”, rekao je Adilović i dodao:

“Hoćemo državu sa jednakim pravima za sve, hoćemo društvo u kojem će se svi osjećati sigurno i dostojanstveno, društvo u kojem će naši mladi imati priliku za normalan život i posao, a ne da moraju napuštati svoju domovinu da bi ostvarili pravo na rad. Da bi se to ostvarilo, svi se trebamo uključiti, te zakonitim sredstvima i na pozitivan način pomoći ostvarenju naših ciljeva.”

Ambasador Republike Turske Haldun Koc je podsjetio da Turska i Bosna i Hercegovina imaju mnogo zajedničkog, a jedno od zajedničkih kulturnih i historijskih blaga je i Ajvatovica na koju iz godine u godinu dolazi i sve više turskih gostiju.

“I ove godine su na manifestaciji učestvovali tradicionalni vojni orkestar Turskih oružanih snaga te predstavnici Saveza izviđača Tursle. Kao i svake godine, i ovu Ajvatovicu smo doživjeli jako emotivno”, rekao je ambasador Koc.

Nakon programa klanjan je podne-namaz i proučena dova.

Bajraktare, zadužene predstavnike džemata iz BiH i dijaspore za nošenje zastava, koji su nosili bajrake prema platou Ajvatovice, slijedilo je više stotina posjetitelja ove manifestacije iz BiH, Turske i drugih zemalja. Nakon dolaska na mjesto za koje se vjeruje da je lokalitet na kojem se odvojila stijena kako bi pitka voda došla u Prusac, mnogi vjernici iskoristili su priliku da okuse vodu koju smatraju ljekovitom.

Tradicionalni turski vojni orkestar mehter, koji je i ove godine došao ispred Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske, nastupio je u okviru obilježavanja 507. Dana Ajvatovice. Orkestar mehter izvodio je kompozicije na turskom i bosanskom jeziku. Svečanost je svojim nastupom uveličala i derviška grupa poznatija i kao “nebeski plesači” ili Semazem, te domaći horovi i izvođači.

Programu na platou Ajvatovice prisustvovali su muftija travnički Ahmed Adilović, muftija banjalučki Osman Kozlić, glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad Slipac, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti, mnogobrojni imami i veliki broj vjernika.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. stoljeću nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, četrdeseto jutro od dolaska na dovište Ajvaz-dedo je usnio san o sudaru dva ovna. Kada se probudio, stijena je bila razdvojena, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

(Kliker.info-AA)

///////////////////////////////
//////////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375603

Powered by Blogger.ba