Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.06.2017.

KOLEKTIVNA DžENAZA 70 ŽRTAVA GENOCIDA : 11. JULA ĆE BITI UKOPANI OČEVI I SINOVI HASANOVIĆ, HARBAŠ...

Kolektivna dženaza 70 žrtava genocida : 11. jula će biti ukopani očevi i sinovi Hasanović, Harbaš…

Juni 30. 2017.


Za kolektivnu dženazu u Potočarima, 11. jula ove godine, spremni su posmrtni ostaci 70 osoba koje su identificirane do 30. juna 2017. godine.Posmrtni ostaci 70 žrtava genocida koje su do sada identificirane, pronađeni su u masovnim grobnicama Kozluk, Liplje, Čančari, Kamenica, Zalazje i Zeleni Jadar.

Kako nam je potvrđeno, najmlađa osoba predviđena za ukop ove godine je Šefik Ademović, rođen 1979. godine, a imao je 16. godina.Pored njega, 11. jula 2017. godine biće ukopani njegovi vršnjaci Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić, svi rođeni 1979. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Alija Salihović, rođen 1923. godine, a imao je 72. godine.

Među 70 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, a koje će biti ukopane 11. jula 2017. našla su se i tri pronađena oca i sina, Abdulah i Ševket Hasanović, Bajro i Adem Harbaš te Hasan i Hazim Mehmedović. Ukopani će biti i braća Zaim i Zejad Imamović, kao i Fadil i Senahid Ćerimović.

Kako je ranije potvrđeno iz Instituta za nestale osobe, ovo će do sada biti najmanja dženaza od kako su 2003. godine počeli kolektivni ukopi u Potočarima.

(Kliker.info-N1)

//////////////////////////////

//////////////////////////////

///////////////////

Svetozar Pudarić : Samo bošnjački nacionalizam može uništiti Bosnu i Hercegovinu

///////////////////////////////

Safet Oručević , direktor Centra za mir i bivši gradonačelnik Mostara : Zagorčavat ću

////////////////////////
//////////////////////

//////////////////////////////
//////////////////////////////////

Ćamil Duraković : Priča onih koje sam izgubio

//////////////////////////////
/////////////////////////////////////

Vedrana Rudan: Tito u Mrduši Donjoj

///////////////////////////////////
/////////////////////////////

Emil Karamatić : Besmisleni balkanski prioriteti

//////////////////////////////////////
////////////////////////////////

Nura Bazdulj – Hubijar : Zabludjela ovčica

 
30.06.2017.

SJEĆANjE NA DAN SPASA I TUGE: OBILjEŽENA GODIŠNjICA DEBLOKADE MOSTARA

Sjećanje na dan spasa i tuge : Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Midhada Hujdura Hujke

Juni 30. 2017.


Organizacije proistekle iz Armije Republike BiH obilježile su danas u Mostaru dan deblokade istočnog dijela grada, te godišnjicu pogibije komandanta tadašnje mostarske 41. brigade slavne Armije RBiH, Mithada Hujdura Hujke, prenosi agencija Patria.

Program obilježavanja dana kada je iz potpunog okruženja snaga HVO-a i HV-a oslobođeno na desetine hiljada civila 1993. godine, počeo je u Podharemu, nakon čega je na Šehitlucima položeno cvijeće i odata počast poginulima.

U ime Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Hercegovačko-neretvanskog kantona, velikom broju prisutnih obratio se Sead Salčin. On je kazao kako je pogibija komandanta Mithada Hujdura Hujke i njegovih saboraca 30. juna 1993. godine nukleus Šehitluka. Podsjetio je kako su Šehitluci u prošlosti određeni kao područje koje će opominjati „na potrebu opreza u našem životu na ovim prostorima“.

– I poslije 30. 6., Šehitluci su vratili svoju staru namjenu – rekao je Salčin.

On je kazao da se u tim teškim danima na smrt komandanta i njegovih saboraca reagovalo „pčelinjim instinktom“, te je za kratko vrijeme izabran novi komandant i nastavljeno je sa borbom „za život i smrt“.

Podsjetio je i na niz značajnih datuma i bitaka koji su uslijedili, uključujući i 15. juli 1993. godine, „dan naše potvrde i opstanka“, te da se uprkos i velikim gubicima opstalo.

Salčin je podsjetio i da na stolici hercega Stjepana, s koje je izricao presude prestupnicima, piše ‘Si kami varda’, odnosno “Ovaj kamen pamti čiji je bio, čiji je sada i čiji nikada neće biti”.

On je kazao i da se neće odgovarati na provokacije, poput onih od drugog dana Bajrama, te nedavno u južnoj zoni pjesmama “Ustani bane Jelačiću” i slično.

– Mi smo 1993. godine kazali šta je: sačuvali smo grad i za prijatelje i za neprijatelje, ovaj jedinstveni i zajednički grad Mostar, onakav kakav je u našim srcima – rekao je Salčin, pozivajući na dostojanstvo.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Suljo ef. Cikotić, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće i proučile Fatihu za poginule.

Program je nastavljen u Sjevernom logoru, na mjestu pogibije komandanta i saboraca, a za poslijepodnevne sate predviđena je posjeta spomen-ploči u Marića mahali, zatim polaganje cvijeća na šehidskim turbetima u Vrapčićima i Potocima, dok će centralna manifestacija obilježavanja 30. juna biti upriličena na sportskom igralištu Osnovne škole Bijelo Polje.

Specijalni gosti manifestacije u Potocima-Bijelo Polje su armijski general Atif Dudaković, te ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, najavili su organizatori.

*Kliker.info/NAP(

///////////////////////////

Zlatko Dizdarević : Njima ne treba naš mir

Kako vrijeme prolazi, a raznih bjelosvjetskih planova o našoj budućoj sreći i rahatluku sve je više, češće mi pada na pamet jedna stara sjajna, kratka i – ko bi onda

////////////////////

///////////////////////


BIVŠI GRADONAČELNIK MOSTARA, SAFET ORUČEVIĆ: 'Deblokada Mostara je bila ključna bitka za opstanak multietničke Hercegovine'

BIVŠI GRADONAČELNIK MOSTARA, SAFET ORUČEVIĆ: 'Deblokada ...

//////////////////////////

'VJENČANJE GODINE' U TURSKOJ : Pogledajte detalje s raskošne svadbe Buraka Özçivita i Fahriye Evcen (VIDEO) - 2

'VJENČANJE GODINE' U TURSKOJ : Pogledajte detalje s raskošne ...

30.06.2017.

JOKOB FINCI : ZA 20 GODINA DJELOVANjA MRV DOKAZALI SMO DA SE U BiH NE MRZIMO I DA MOŽEMO ZAJEDNO

Jakob Finci : Za 20 godina djelovanja MRV dokazali smo da se u BiH ne mrzimo i da možemo zajedno


Juni 30. 2017.Međureligijsko vijeće BiH obilježava 20 godina postojanja. Tim povodom, gost Dnevnika TV1 bio je Jakob Finci, član Skupštine Međureligijskog vijeća i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, te jedan od inicijatora osnivanja MRV-a 1997. Ističe da su vjerski lideri, znajući da se i poslije rata mora živjeti zajedno, još toko rata vodili pripreme za stvaranje MRV-a.

”Najveći šok smo izazvali kada smo posjetili zajedno sjedište NATO-a u Briselu. Kada je tadašnji generalni sekretar Solana začuđeno rekao: ‘Ja sam mislio da se vi tamo tučete, a vaš četvorica zajedno došli da se dogovorimo kako održati mir u Bosni’. To je ono što je bila loša slika BiH, da je bio vjerski rat. Da se mrzimo i ne možemo zajedno. Čini mi se da smo u ovih 20 godina kroz MRV dokazali da to nije tako“, poručio je Finci.

Za pomirenje treba puno vremena.

”Niko ne pamti da je Vili Brant tek 1971. kleknuo i tražio oprost od Poljaka za sve što su im Nijemci uradili. Dosta je vode proteklo dok je do toga došlo. Tako je i kod nas. Već imamo generaciju rođenu poslije rata i koja nije ništa pretrpjela u ratu. Koja se nažalost previše hrani onim što čuje kod kuće. Govorimo da nam ne valja obrazovnje, ali zboravljamo na aspekt vaspitnja i kućnog odgoja“, objasnio je Finci u Dnevniku TV1.

MRV je naročito dobrog napravilo formiranjem odbora u 15 gradova širom BiH.

”BiH je predugo bila izmješana da bi se tako lako etnički očistila kako neko razmišlja. BiH podsjeća na hljeb u kojem su brašno, voda i germa sastojci, kao naša tri naroda. Jevreji su malo soli između dva prsta. Dali su poseban ukus BiH. Hljeb može biti bez soli, pa i BiH bez Jevreja, ali ne može hljeb biti bez brašna, vode i germe. Kako god ga režete, naći ćete pomalo od sva tri sastojka“, kategoričan je Finci.

Veliki uspjeh MRV-a bio je obilazak vjerskih lidera stratišta tri naroda, kaže Finci.

„Pokazali su da se može zajedno, da treba otići na svako mjesto i da se treba pomoliti i iskazati puno poštovanje žrtvama. To nam fali, jer smo svi opterećeni svojim žrtvama. Jedino mi je žao što se vjerskim nisu pridružili i politički lideri“, kaže predsjednik Jevrejske zajednice.

Osvrnuo se Finci i na Deklaraciju MRV-a o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

”To ostavlja dubok trag. Mnogi te osobe gledaju kao da su one namjerno htjele da im se to desi. Zato potpisujemo Deklaraciju, da pozovemo ljude da ih pokušaju shvatiti. Da spriječimo prenošenje toga na sljedeću generaciju. Ovo je dobr znak da krenemo tim putem“, poručio je Finci.

(Kliker.info-Vijesti)

///////////////
////////////////////////////////////////////////


HRVATI ŽESTOKO UDARILI PO ZAPADNIM SUSJEDIMA: 'Slovenci su rasisti i arogantni kokošari s kojima ništa ne može fer'

HRVATI ŽESTOKO UDARILI PO ZAPADNIM SUSJEDIMA: 'Slovenci su .

//////////////////////

JA TAKO MISLIM: Dodika treba uputiti na vanredni ljekarski pregled!

JA TAKO MISLIM: Dodika treba uputiti na vanredni ljekarski pregled ...

//////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64449050

Powered by Blogger.ba