Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.06.2017.

KROZ "TREĆI KANAL" HNS ŽELI VLASTITU MEDIJSKU PUŠKARNICU!

KUKIĆ I KOVAČEVIĆ O ZAHTJEVU HNS-a: Kroz "treći kanal" HNS želi vlastitu medijsku puškarnicu!

Kanal na hrvatskom jeziku nije potreban, jer ga dovoljno ima na javnim emiterima, i u javnom životu, smatraju profesori Slavo Kukić iz Mostara i Slaven Kovačević iz Sarajeva.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature
Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature


Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature
Image result for dragan covic karikature

Image result for dragan covic karikature

 


Image result for dragan covic karikature


-Posve je jasno da “treći kanal“ kojeg predlaže HNS najmanje ima veze sa ostvarivanjem prava hrvatskog naroda na tv kanal na svom jeziku. HNS želi kanal na kojem bi se isključivo provodila uređivačka politika koju bi diktirali njegovi čelnici, sukus je reakcije dvojice pfofesora na zahtjev HNS o uspostavi zasebnog tv kanala na hrvatskom jeziku, prenosi TV1.

 

„RTV FBIH 1 sa sjedištem u Sarajevu, RTV FBIH 2 sa sjedištem u Mostaru“ pojasnio je Božo Ljubić.

„Zašto u Mostaru ako je sva struktura u Sarajevu. Po srijedi je naprosto ambicija koja stoji u tekstu, da se izmještanjem tog jednog programa federalne televizije u Mostar ostvare sve pretpostavke da se taj dio federalne televizije stavi pod šapu vlastite kontrole“, rekao je Slavo Kukić, iz Mostara.

 

Mnogo veći problem od samog jezika je zapravo preuzimanje uređivačke politike i finansijskih tokova, smatra profesor Slaven  Kovačević.

 

„Televizije koje plaćaju građani, vrlo vidno nastoje da govore na hrvatskom jeziku i to deset godina najmanje, do te mjere da su i akcenat počeli da preuzimaju na taj način da bi im jedan Zagrebčanin pozavidio na poznavanju hrvatskog jezika“, rekao je Slaven  Kovačević, profesor iz Sarajeva.

 

„Nije po srijedi jezik, po srijedi je ambicija da se na račun građana BiH napravi vlastita medijska puškarnica koja će osiguravati produžavanje vijeka vlastitog političkog trajanja“, kazao je Kukić.

On podsjeća da je postojao medij na hrvatskom jeziku. Radio Herceg Bosne.

 

„Neka HDZ odgovori uposlenicima nekadašnjeg radija HB koji je propao iz finansijskih razloga, i gdje su sada na sudu. Neka njima odgovori šta se tamo desilo. Da bi nama građanima ove zemlje mogao odgovoriti da on umije voditi jednu televiziju“, rekao je Kovačević.

 

Da se radi o prijedlogu koji produbljuje podjele u bh. društvu, oslikava i zahtjev da sjedište “trećeg kanala“ bude u Mostaru.

 

“Mostar može biti samo grad Mostaraca, svih koji tamo žive, a u njemu je udio Hrvata i Bošnjaka ako se o njima radi i po zadnjem popisu takav da je što bi se reklo bara-bara, u njemu je i Srba bez obzira što je značajan dio njih otišao, sada  nas njihov broj tjera na pitanje jesu li oni tu građani trećeg reda. Mada se radi o mehaničkoj izmješanosti stanovništva u Mostaru još uvijek, po sebi odbacuje sve snove moguće o Mostaru kao Stolnom hrvatskom gradu kako ga Čović u jednoj izbornoj noći oslovi. On može biti samo grad Mostaraca pa kako god  da se oni izjašnjavaju“, dodao je Kukić.

 

Treba li napominjati i da HDZ-ovu nemoć u Mostaru najbolje oslikavaju rezultati izbora u kojima ova stranka u Mostaru nikada nije odnijela pobjedu u posljednjih 20 godina. Na vlasti su u Mostaru zadnjih 13 godina, što zahvaljujući neodržavanju izbora posljednjih pet, što zahvaljujući postizbornoim poklonu kojeg su dobili u dva mandata 2004 i 2008 godine, u vidu podrške Ljubi Bešliću.

19.06.2017.

SAFET ORUČEVIĆ, DIREKTOR CENTRA ZA MIR I BIVŠI GRADONAČELNIK MOSTARA : ZAGORČAVAT ĆU ŽIVOT MNOGIMA

Safet Oručević , direktor Centra za mir i bivši gradonačelnik Mostara : Zagorčavat ću život mnogima

Juni 19. 2017.


Odavno jedan događaj kao što je to prošle sedmice bila izložba fotografija “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara…”, kojom je započela tradicionalna manifestacija “Putevima pobjede Armije RBiH 92.-95.”, nije pobudio toliko pažnje javnosti, ali i izazvao snažne emocije.

Nakon više od 20 godina oživjela su sjećanja na mostarske heroje, vitezove koji su branili voljeni grad i svoju jedinu BiH. Fotodokumentacija za ovu izložbu uglavnom je u vlasništvu Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, čiji je direktor i osnivač Safet Oručević bio i jedan od govornika na izložbi.

Impresivna izložba

O ovom događaju Oručević, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih gradonačelnika u historiji Mostara, iako se posljednjih godina rijetko pojavljuje u medijima, govori u intervjuu za naš list. Borac za Mostar i u ratu i u miru, učesnik u pomirenju i obnovi grada, izgradnji novog Starog mosta, komentira i aktuelno stanje u svom rodnom gradu, ali i promašaje bošnjačke politike u Hercegovini, gdje, kako poručuje, “ustupaka više ne smije biti”.

Na otvorenju impozantne izložbe “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara…” jedan od ratnih komandanata čuvene Mostarske brigade Suad Muharemović tokom svog obraćanja konstatirao je da “nema jedinstva među bosanskim i mostarskim patriotima, koje im je tokom rata bilo zajedničko”. Šta je s tim jedinstvom danas, upitao je on, a evo i mi Vas to pitamo? 

– Bila je to stvarno impresivna izložba. Pokazala je puno toga što se događalo i ono najvažnije – jedinstvo boraca i naroda Mostara, Nevesinja, Gacka, Čapljine, Ljubinja i Stoca, koje je ključni faktor opstanka Bošnjaka u Hercegovini. Samo zahvaljujući tom jedinstvu, uspjeli smo se odbraniti na uskom pojasu od samo 500 metara istočnog dijela grada, između dva agresora, VRS s jedne i HVO-a i HV-a s druge strane. Nismo imali oružja, municije, hrane, goriva i vode, ali smo imali jaku volju i borbeni moral da ne dozvolimo finalno etničko čišćenje Hercegovine, koje bi se dogodilo da je Mostar pao.

O tome je govorio Suad Muharemović i upravo to jedinstvo je dovelo do uspješne odbrane i, ono što je najvažnije, očuvanja bosanskohercegovačke supstance u Hercegovini, zahvaljujući čemu je odbranjena država BiH na ovim prostorima, a Bošnjaci Hercegovine imaju kapacitet, i demografski i politički, da ravnopravno učestvuju u svim procesima.

Vjera u jedinstvo 

Imate li Vi odgovor na pitanje zašto tog jedinstva nema danas?

– Razloga za to je mnogo, ali je nesporna činjenica da je veliki broj odgovornih i kompetentnih ljudi i komandanata koji su vodili borbu za odbranu Mostara, Hercegovine i BiH u proteklih 20 godina marginaliziran i nema nikakvu ulogu u vođenju političkih procesa. To nije slučaj samo u Mostaru i Hercegovini, tako je svuda u BiH, i to je ono što nam je donio postratni period. Razumijem politički pluralizam i bogatstvo različitih pogleda na politička događanja. Ne razumijem, međutim, da nema minimuma jedinstva oko najvažnijih, državotvornih pitanja koja određuju sudbinu i položaj naroda u Hercegovini. Ali, to ipak ne znači da tog jedinstva neće biti. Politika je takva i ono što se do jučer činilo nemogućim preko noći se mijenja. Optimista sam i vjerujem u jedinstvo kao trajnu tendenciju za izgradnju bosanskohercegovačkog društva.

Iste večeri kada je održana ova izložba, u Mostaru je organiziran skup podrške haškoj šestorci na kojem je nastupio Marko Perković Thompson. Nacionalne tenzije su bile dovedene do usijanja, slike Mostara i jakih policijskih snaga raspoređenih duž nekadašnje ratne linije razgraničenja obišle su svijet. Kako ste Vi sve to doživjeli?

– Thompsonov koncert podrške ljudima kojima se sudi za ratni zločin prema Mostarcima nikome nije donio ništa dobro. Organizatori su dobili dva šamara, jedan od predstavnika međunarodne zajednice, a drugi od vlastitog naroda, jer uz svu pompu uspjeli su skupiti nekoliko hiljada posjetilaca na koncertu na kojem je ulaz bio slobodan. I to, uglavnom, djece, dakle, uz silni trud i organizirani prijevoz.

I mostarski Hrvati su pokazali da ih ne zanimaju ove „pučke“ predstave i da se oni ne identificiraju s bilo kakvim zločinima ili osobama kojima se sudi za zločine. S druge strane, porodice žrtava, preživjeli logoraši i svi oni koji su preživjeli pakao istočnog dijela Mostara 1993. godine doživjeli su još jedan emocionalni udarac koji nikome nije trebao. Ali, Mostarci su i ovaj put pokazali zrelost i ostali dostojanstveni. Thompson je „odsvirao“ svoje u Mostaru.

Zašto je Mostar u ovakvoj situaciji? 

– Mostar je mjesto teškog ratnog sukoba i stradanja. To je bio brutalno podijeljen grad. Grad čiji je istočni dio poput Hirošime sravnjen sa zemljom, srušene su sve škole, ambulante, hiljade domova i sedam mostova. Sve što su generacije Mostaraca stvarale, pretvoreno je u prah i pepeo. Mostar je, iako teško razoren i podijeljen, imao snage za spor i bolan put pomirenja i ujedinjenja. Danas je to Grad u kojem se ipak zajedno živi i tako će biti zauvijek. Nije bilo lako praviti te korake ujedinjenja, ali smo iz perspektive žrtve pružali ruku pomirenja, radi naše djece i radi našeg Mostara. Rušili smo zidove i plotove podjela, jer smo se i u ratu borili za jedinstveni Mostar i Bosnu i Hercegovinu, a ne za pola ili dio nečega.

Istovremeno, izgradili smo u kratkom roku gotovo sve što je porušeno, uz pomoć međunarodnih donatora i sa istoka i sa zapada, i kao kruna svega, napravili smo svih sedam mostova i Stari most – kao svjetski spomenik mira i sve to za samo sedam-osam godina. Zahvaljujući tome, Mostar danas živi kao jedan grad, multietnički centar Hercegovine, a ne nikakav stolni ili podijeljeni grad. Sve su tiši i slabiji djelioci i mrzitelji u Mostaru i svakim danom će sve više slabiti.

Šta je, prema Vama, razlog ekonomskog zaostajanja Bošnjaka u Hercegovini?

– Moramo znati da je Mostar teško stradao i da su svi privredni kapaciteti u minulom ratu teško stradali. Što nije ubijeno u ratu, ubila je privatizacija, loše vođenje ili tržište. Hercegovina i njena privreda imaju perspektivu kroz turizam koji je već danas glavna privredna grana u Mostaru koju, naravno, treba modernizirati i urediti, kroz poljoprivredu i obnovljive izvore energije. Za pravilan, strateški pristup privrednom razvoju Hercegovine, treba i kompetentan i stručan tim koji će svakodnevno raditi na ovom problemu. To je zadatak onih ljudi koji danas vode politiku Mostara i Hercegovine.

Gdje je danas Sarajevo u odnosu na Mostar? Je li dovoljno doći iz Sarajeva, dati kakvu zapaljivu izjavu i otići, a brojna mostarska, kao i stolačka pitanja, ostaviti neriješena?

– Mostar je u odnosu na Sarajevo tamo gdje je uvijek i bio. Daleko od očiju, ali nije daleko od srca. Sarajevo jeste takvo kakvo jeste, često samo sebi dovoljno, ali ključno je da li u Mostaru i Hercegovini ima jedinstva i snage da se nametnu Sarajevu u rješavanju ključnih problema. Kada bi bilo takve politike, bilo bi mnogo manje problema u Hercegovini.

Moj dug

Nerijetko se u gradu na Neretvi čuje „…treba Safa ovdje“. Namjeravate li se vratiti u politiku?

– Da budem iskren, takav eho dolazi i do mene. Nikad mi nije manjkalo ponuda da se vratim u politiku i sve sam ih odbio. Dakle, nemam namjeru obavljati bilo kakvu političku funkciju, uradio sam dovoljno kad je bilo najteže. Volio bih da nikad i ne pričam o politici, ali da bi se to ostvarilo, trebale bi biti sahranjene sve ideje stolnog grada ili grada iz dva dijela.

Dakle, dok god budu živjele te ideje koje kompromitiraju sve za što smo se borili u Mostaru, i ja ću govoriti i zagorčavati život nosiocima tih vrijednosti bez obzira s koje strane Mostara oni dolazili. Kao što sam rekao u jednom ranijem intervjuu, mene nikakva fotelja ne interesira.

U Mostaru tražim mjesto gdje ću biti sahranjen i našao sam ga. Ali u jedinstvenom i zajedničkom Mostaru, tako da svi oni koji ga svojataju ili dijele neće biti mirni dok god sam živ. To je moj dug prema mojim mrtvim i živim saborcima, koji najbolje znaju kroz šta smo sve prošli.

Zarad zajedničkog života mora se riješiti tzv. hrvatsko pitanje u BiH

Gdje su promašaji bošnjačke politike u Hercegovini i kojim putem, uopće, ići?

– Mislim da je proteklih petnaest godina u Mostaru i Hercegovini, kada gledam iz ugla bosanske politike, provedeno u, za mene, neprihvatljivoj stagnaciji i defanzivnoj politici. U kontinuitetu je afirmirana atmosfera straha od majorizacije, i u toj atmosferi straha kreirana politika koja je, fudbalskim žargonom kazano, igrala „bunker“ umjesto da zabija golove. Istovremeno je, uprkos pobjedi probosanskih stranaka, u dva mandata HDZ-u prepušteno mjesto gradonačelnika. Zašto je to dopušteno, nikad mi neće biti jasno.

Strah je potpuno neutemeljen, jer u Mostaru nijedan narod nema ni natpolovičnu većinu, imamo značajan povratak Srba, kojima smo prvi pružili ruku još 1994. godine. Mostar je često bio žrtva političkih ustupaka zarad mira u Federaciji i to se mora promijeniti.

Osnovni uzrok ovakve politike vidim u nedostatku samopouzdanja i limitiranosti nekih ljudi koji su posljednjih petnaest godina kreirali bošnjačku politiku u Mostaru i Hercegovini.
Ne smije više biti ustupaka u Hercegovini, koju svojata Čović bez ikakvih opravdanih razloga. Ali se, također, zarad zajedničkog života, mora riješiti tzv. hrvatsko pitanje u BiH i posebno način izbora članova Predsjedništva, bez pristajanja na ultimatume.

I to pitanje će prvenstveno odrediti Hrvati između sebe. Unutar hrvatskog korpusa je sve više onih koji se protive ovakvim prijedlozima HNS-a.

To će sigurno biti urađeno na način koji će zadovoljiti istinsku potrebu svih bosanskohercegovačkih Hrvata, a ne samo onih u Hercegovini, na način za koji se zalaže i Katolička crkva, a koji će osigurati trajnu ravnopravnost na cijelom teritoriju BiH, a ne samo u jednoj regiji i u korist jedne stranke.

“Mimar mira“ pun ponosa i dostojanstva

Bliži se 13. godišnjica obnove Starog mosta, kada Centar za mir i multietničku saradnju tradicionalno dodjeljuje nagrade „Mimar mira“. Nesumnjivo, i ove godine bit će priređen raskošan program?

– To je već tradicionalna manifestacija, da pokažemo da Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje i samo je jedan dio aktivnosti Centra za mir. Kroz 16 godina rada prikupili smo značajnu arhivsku građu koja svjedoči o zločinima, urbicidu, ali i politici obnove suživota i predstavlja važno polazište za afirmaciju građanskih vrijednosti i pomirenja na prostorima Mostara i Hercegovine. U sklopu tih aktivnosti dodjeljujemo i dvije nagrade “Mimar mira” i međunarodnu nagradu “Mostar Peace Connection” ljudima i organizacijama koji su dali svoj doprinos uspostavi mira i pomirenja. Nema tu nimalo raskoši, ali ima puno ponosa i dostojanstva. Tako će biti i ove i svih narednih godina.

Meliha Smajkić (Avaz)

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
19.06.2017.

,,VJERUJ U BOGA, ALI NE I U POPA"

„Vjeruj u Boga, ali ne i u popa“

Vedran Sršen

Autor
16.6.2017. „Vjeruj u Boga, ali ne i u popa“

Nakon učestalih ispada biskupa Košića

Foto: Pixsell /Anto Magzan

I svi u Hrvatskoj, jadnoj i poniženoj zemlji, to vide a šute, zločin se prekriva krunicom, škropi svetom vodicom i uzdiže u blaženstvo nebesko.

Mnogima od nas posljednjih dana, nakon najnovijih političkih ispada biskupa Košića, u pismu kojim dijeli ljude, proziva i etiketira neprijateljima sve neistomišljenike, na misao navire jedno sasvim prosto i jednostavno pitanje: Ima li Hrvatska političara koji će „začepiti“ usta biskupu Košiću? Ima li tu ijedan koji će reći – E, pa dosta biskupe Košiću, prevršio si mjeru! Ima li itko u ovoj našoj oguljenoj i „jadnoj“ zemlji, opljačkanoj do kostiju – a kada se to odigravalo biskupa Košića se čulo nije da o tome viče – da stane na put takvom ponašanju i reče jednom običnom popu: „Dosta pope“!

Jer to, što popovi po Hrvatskoj rade već više od dvadeset godina, prevršilo je svaku mjeru. Nije li ono biskup Marin Barišić „štiteći“ Norca, „ vukao za rukav“ ljude na splitsku rivu, prijeteći udarom i skidanjem s vlasti „bezbožnika“, kako oni nazivaju one koji se ne uklapaju u njihov politički kalup i ne sviraju po njihovim notama, a otvarajući vrata sa splitske rive Sanaderu koji će Hrvatsku guliti i reći  „Mi  smo u banani“.

Ne drže li ti neki „pokvareni“ popovi po crkvama mise za Antu Pavelića, a cijela Crkva katolička i politička elita o tome šuti, a kada netko iz nevladinih udruga to pokuša osuditi dobije „pendrekom po glavi“ i mandatnom novčanom kaznom po džepu od toliko i toliko kuna, sve po zakonima koji se na jedne primjenjuju, a za druge ne važi.

Oni su ti koji uzdižu u nebesa osuđene ratne zločince kao Darija Kordića, vodajući ga sa ženom Venerom po katoličkim župama Hrvatske i Bosne i Hercegovine i predstavljajući ga kao pravednika koji je u haškim kazamatima nevin trpio za vjeru katoličku, naciju i Domovinu, pripremajući teren možebitnog novog Blaženika kada dovoljno isperu mozak naroda koji zaboravlja na istinu i činjenice. Oni su ti koji miješaju vjeru i zločin, njegujući iskrivljeni sustav vrijednosti, slaveći „politiku osvete i krvi“, a rušeći moralne, kršćanske i ljudske zasade. I svi u Hrvatskoj, jadnoj i poniženoj zemlji, to vide a šute, zločin se prekriva krunicom, škropi svetom vodicom i uzdiže u blaženstvo nebesko.

Oni u svojim biskupskim dvorima promoviraju lažni Sedlarov film o Jasenovcu, oni – koji bi trebali ljubiti istinu, potpisuju peticije da se u Hrvatsku vojsku, vojsku Republike Hrvatske, koja je sljednica zavnohovske Hrvatske, uvede pozdrav ustaške fašističke NDH – „Za Dom Spremni“!

A što ćemo, biskupe, sa deset Božjih zapovjedi. Što ćemo sa  – „ Ne ubij“.

Što ćemo sa – „Ne laži“.

Oni poistovjećuju sebe sa vjerom. Oni nas uistinu drže i doslovce ovcama koje ne znaju da vjera i pop nije jedno te isto. Ponašaju se kao da ovaj naš hrvatski narod nije imao jednoga Stjepana Radića, koji je zbog svećeničkih, odnosno biskupskih izleta u politiku još prije gotovo sto godina poručio

 „Vjeruj u boga, ali ne i u popa“.

Radićeve poruke, izrečene u njegovom poznatom govoru u Stepinčevu Krašiću 28.9.1924. godine, aktualne su i danas, ali, na žalost u današnjoj Hrvatskoj ih nema tko prenijeti:

„Stari satrapski popovski ugled raspao se kao što nestaje gusta magla na suncu. Narod je prestao da vjeruje u popa, ali zato nije izgubio svoje kršćanske vjere. Time je najbolje oborena u prah ona popovska doskočica da oni čuvaju vjeru u narodu. Ne čuvaju je oni, nego je čuva narod od njih.

… Kada popovi vjeru pomiješaju sa politikom i to sa ovako poganom politikom osvete, krvi, oholosti i proždrljivosti, onda nisu učitelji nego rušitelji vjere i crkve.

Kada naši biskupi pišu političko pismo i kad oni hoće da budu hrvatskom narodu i političke vođe, onda je moja i naša dužnost da to prosudimo i ako treba i osudimo.“

Hrvatska se danas ponaša kao da nije imala Stjepana Radića, kao da njegovo djelo nije i naša stečevina, vrijednost i kao da njegove poruke više ne žive.

Hrvatska se treba probuditi i pokazati – Živi li Stjepan Radić još uvijek u Hrvatskoj?

/////////////////////////

///////////////////////////////

Ko će s kim da sastavi vladu?

Ko će s kim da sastavi vladu?

  19.Jun 2017

Foto: Profimedia Pre deceniju i po, kada se pojavila grupa mladića predvođena Albinom Kurtijem, ulicama Prištine sa šarafcigerima u rukama bušene su gume automobilima UMNIK-a, zgrade gde je bila smeštena

/////////////////////////////////////

Knjiga identiteta

Knjiga identiteta

  19.Jun 2017

Crnogorske studije kulture i identiteta, zbornik, Fakultet dramskih umjetnosti, Cetinje, 2016. Radmila Vojvodić, istaknuta crnogorska teatarska redateljka i aktualna rektoresa Univerziteta Crne Gore i profesor Janko Ljumović, aktualni ministar kulture

19.06.2017.

TAKO RADE CIVILIZIRANA DRUŠTVA: ŠVICARSKI POLITIČAR OSUĐEN ZBOG NEGIRANjA GENOCIDA U SREBRENICI

TAKO RADE CIVILIZIRANA DRUŠTVA: Švicarski političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se sankcionira javno poticanja na nasilje i mržnju kao i negiranje genocida, ali malo je izgledno da će predloženi zakon biti usvojen u Parlementu BiH zbog frontalnog protivljenja goleme većine stranaka iz Republike Srpske.TAKO RADE CIVILIZIRANA DRUŠTVA: Švicarski političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici


Image result for milorad dodik i draza mihajlovic

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Negiranje genocida u Srebrenici koji je utvrđen u brojnim presudama Međunarodnog suda u Hagu, nije a vjerovatno neće ni biti kažnjivo djelo u BiH i Srbiji, ali na svu sreću postoje i države s bitno drukčijom pravosudnom praksom od naše. 

 

Među njima je i Švicarska iz koje je upravo stigla vijest koju bi trebali pročitati političari u BiH, a osobito oni iz Republike Srpske.

 

Naime, lokalni političar iz švicarskog kantona Ticino Donatello Poggi osuđen je za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine. 

 

Apelacioni sud presudom od 2. juna 2017. godine priznao je da je Donatello Poggi kriv zbog rasne diskriminacije i negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici. Poggi je 2012. godine objavio dva teksta na portalima TicinoLibero i Corriere del Ticino, gdje je odbio priznati da se u Srebrenici dogodio genocid, te je iznosio svoje mišljenje, a ne činjenice.

 

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bez ozbiljnih argumenata i dokaza bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava, što je shvaćeno kao čin diskriminacije.

 

Poggi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uslovne zatvorske kazne te novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka, prenosi Corriere del Ticino.

///////////////////////

LIGA PRVAKA I LIGA EVROPE: Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki saznali imena evropskih rivala

U sjedištu UEFA-e u Nyonu održan je žrijeb prvog i drugog pretkola Lige prvaka i ždrijeb prvog pretkola Europske lige


LIGA PRVAKA I LIGA EVROPE: Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki saznali imena evropskih rivala

Fudbaler Zrinjskog, aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, u drugom pretkolu Lige prvaka igrat će protiv slovenskog Maribora; trener Zrinjskog, Blaž Slišković, pred žrijeb je izjavljivao da bi volio da Zrinjski izvuče upravo taj tim.

 

Celtic (Škotska), Legia Warszawa (Poljska), Maribor (Slovenija), Malmö (Švedska), Rosenborg (Norveška) i FH Hafnarfjördur (Island) bili su mogući protivnici Zrinjskog, koji je kao nenosioc bio smješten u grupi prilikom žrijeba u Nyonu.

 

U drugom pretkolu imat ćemo i jedan duel bivše Jugoslavije između beogradskog Partizana i podgoričke Budućnosti, dok je hrvatski prvak Rijeka imala puno sreće i u drugom pretkolu čeka pobjednika meča New Saints - Europa.

 

Fudbaleri Sarajeva u prvom pretkolu UEFA Evropske lige igrat će protiv moldavske ekipe Zaria Baltija, dok će Željezničar igrati protiv crnogorske Zete. 

 

Sarajevski Plavi će igrati protiv crnogorskog tima, koji je prije nekoliko godina eliminisao Bordo tim iz Evropske lige, te će stoga tim sa Grbavice imati priliku da osveti komšije s Koševa.   

 

Sarajevski rivali ne bi trebali imati problema da izbore prolaz u narednu fazu najmasovnijeg evropskog takmičenja, gdje neće biti nosioci i očekuju ih znatno teži rivali.

 

To se ne može reći za Široki Brijeg. Osvajač Kupa BiH nije bio u povlaštenom položaju u današnjem žrijebu, te je za protivnika dobio izuzetno kvalitetnog rivala, ekipu Ordabasyja iz Kazahstana. 

 

Prve utakmice igraju se 29. juna, a revanši 6. jula. Sarajevo će biti domaćin na Koševu, dok će Željezničar nakon 13 godina domaću utakmicu igrati na domaćem terenu stadiona Grbavica. Široki Brijeg će domaćin biti na Pecari 6. jula.


//////////////////////////////
////////////////////

LUKSUZ U ISTOČNOM SARAJEVU: Poslanici iz RS-a ne koriste smještaj plaćen 26 miliona KM - 3

Poslanici iz RS-a ne koriste smještaj plaćen 26 miliona KM | Fokus.ba

////////////////////////////////////


MEKTIĆ ODBRUSIO ČOVIĆU: "Istrijebio si Srbe pa bi sada da ih štitiš, ne petljaj se gdje ti nije mjesto"

///////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////

POTPUNI RASPAD U REPUBLICI SRPSKOJ: Dugovanja za PIO dostigla enormnu cifru od pola milijarde KM, ovo su najveći dužnici

////////////////////////////////


/////////////////////////

Zločin u Virginiji : Sedamnaestogodišnja muslimanka ubijena nakon izlaska iz džamije (Video)

Pripadnici policije u američkoj saveznoj državi Virginiji pronašli su tijelo za koje sumnjaju da je 17-godišnja muslimanka koja je napadnuta u blizini džamije prije nego što je nestala. Tinejdžerica, koju

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64451728

Powered by Blogger.ba