Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.06.2017.

SIMBOLIČNA PORUKA: SA STAROG MOSTA U ZRAK PUŠTENO 150 BALONA

SIMBOLIČNA PORUKA: Sa Starog mosta u zrak pušteno 150 balona


Baloni su pušteni uz pjesmu "Stari" Kemala MontenaČlanovi Udruge ''Djeca rata Mostara'' u 21 sat sa Starog mosta u Mostaru u zrak su pustili 150 balona što predstavlja simboličnu poruku

 

Naime, 150 balona predstavlja kaznu od 150 godina zatvora, kojoj se nadaju, za šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne koji očekuju drugostepenu presudu pred Haškim tribunalom.

 

Baloni su pušteni uz pjesmu "Stari" Kemala Montena.

 

U Mostaru se večeras održava koncert potpore haškoj šestorci koja u Hagu čeka drugostepenu presudu se održava u organizaciji Udruge Hrvatsko Srce Nade-Mostar, pod pokroviteljstvom Odjela za branitelje Hrvatskog Narodnog Sabora te Zaklade za pružanje pravne pomoći hrvatskim braniteljima HVO-a.

 

Haški tribunal osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

 

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

 

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina. 

 

Izricanje drugostepene presude Žalbenog vijeća očekuje se u novembru 2017. godine.

 

(SB/N1)


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
08.06.2017.

DAVOR IVO STIER O SLUČAJU "PRLIĆ I DRUGI" : HRVATSKA BI MOGLA BITI PROGLAŠENA AGRESOROM NA BiH

Davor Ivo Stier o slučaju “Prlić i drugi” : Hrvatska bi mogla biti proglašena agresorom na BiH

Juni 08. 2017.


Hrvatska bi, ukoliko bude potvrđena nepravomoćna presuda nad šestoricom Hrvata koji su u maju 2013. osuđeni zbog zločina nad muslimanima u BiH, mogla biti proglašena agresorom na BiH.

To je potvrdio Davor Ivo Stier, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, koji je kazao da je vlada sve učinila kako bi u ovom predmetu zaštitila interese Hrvatske.

“Sud je stvoren ne da sudi državama i ne da stvori novo pravo, nego da se drži norme postojećeg međunarodnog humanitarnog prava. Na tom standardu Hrvatska inzistira”, rekao je Stier novinarima u New Yorku.

Dodao je kako će članicama VS-a poručiti da se ICTY mora držati statuta i mandata VS-a, osobito u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije preširoko tumačiti.

Podsjećamo, riječ je o slučaju Prlić i drugi, u kojem su šestorica Hrvata osuđeni na kazne od 10 do 25 godina, zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog pokreta u kojem je sudjelovao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

U tom predmetu osuđeni su bivši predsjednik Vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar odbrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić, te načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

(Kliker.info-Fena)


///////////////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
////////////////////////

Image result for ante pavelic i franjo tudjman fotos//////////////////////////////
Image result for ante pavelic i franjo tudjman fotos

Image result for ante pavelic i franjo tudjman fotos

//////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

/////////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

/////////////////////////////

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

/////////////////////////////////////


///////////////////////////////////////

BRAMMERTZ PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a: "O genocidu u Srebrenici se uči širom svijeta, ali ne u državi u kojoj je počinjen"

Poricanje zločina i neprihvatanje činjenice koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je duboko zabrinjavajuće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnu zajednicu.

Konstatirao je to glavni tužilac MKSJ-a Serge Brammertz tokom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

 BRAMMERTZ PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a: 'O genocidu u Srebrenici se uči širom svijeta, ali ne u državi u kojoj je počinjen'

- Vijeće je osnovalo MKSJ kako bi utvrdili činjenice i izveli pojedince pred lice pravde za zločine koje su počinili. Tokom više od dvije decenije rada, nezavisne i nepristrasne međunarodne sudije, koje su osigurale da suđenja budu pravična i razmotrile ogromnu količinu dokaza, utvrdile su istinu o onome što se dogodilo. Sukobi na području bivše Jugoslavije svijet su naučili novom izrazu za užase izvršene nad nedužnim civilima: etničko čišćenje. U jednom predmetu za drugim pred MKSJ, taj sud je utvrdio da su širom bivše Jugoslavije visoki politički i vojni zvaničnici sprovodili zločinačku kampanju etničkog čišćenja – kazao je Brammertz.

 

Tužilaštvo je, dodao je Brammertz, ponudilo neoborive dokaze o masovnim grobnicama oko Srebrenice i dokazalo van razumne sumnje da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i djece, dok je gotovo 30.000 žena, djece i starijih osoba prisilno otjerano.

 

Pa ipak, danas se genocid poriče. Etničko čišćenje se poriče. Individualna krivica visokih političkih i vojnih rukovodilaca se poriče – kazao je glavni tužilac.

 

Ipak, ističe on, poricanje zločina i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca je nastavljena.

 

- Prije nekoliko dana ministar obrazovanja Republike Srpske je izjavio da će zabraniti udžbenike koji učenike podučavaju o nedavnoj prošlosti, uključujući i o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Te činjenice se predaju u učionicama širom svijeta, ali ne i u državi gdje su ti zločini počinjeni – poručio je Brammertz, a zatim se osvrnuo i na nastup „ultranacionalističkog pjevača, čiji su koncerti zabranjivani u nekoliko država, na koncertu u Mostaru u čast šestorice osuđenika koji su prvostepeno proglašeni krivim u predmetu Prlić i drugi“.

 

- Ove neprihvatljive provokacije, koje su samo najnovije u dugom nizu, predstavljaju vrijeđanje žrtava, ovog Vijeća i svih koji vjeruju u pravdu – dodao je.

 

Time se, objašnjava Brammertz, šalje jasna poruka da se priznaju svoje žrtve, ali ne i tuđe, te da su "vaši ratni zločinci naši heroji".

 

- Kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj prije dvije decenije, kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas – izjavio je Brammertz, naglasivši da je sada važnije nego ikada da se odgovori na ove izazove.

 

Brammertz je kazao da će MKSJ za nekoliko mjeseci zatvoriti svoja vrata, te da se očekuje izricanje presuda u dva posljednja predmeta, prvostepenom u predmetu Mladić i žalbenom u predmetu Prlić i drugi.

/////////////////////

Valentin Inzko : Bonske ovlasti ukoliko Dodik raspiše referendum

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko u razgovoru za N1 istaknuo je da očekuje od Milorada Dodika da bude ozbiljan političar i da izbriše iz stranačkih dokumenata stavove o raspisivanju [...]

//////////////////////////

RATNI ZLOČINAC TRAŽI OSNIVANJE NOVE RS: 'Srbima u FBiH dati pravo da formiraju zajednice opština' - 3

RATNI ZLOČINAC TRAŽI OSNIVANJE NOVE RS: 'Srbima u FBiH dati ...

////////////////////////////////////
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

RATNI ZLOČINAC TRAŽI OSNIVANJE NOVE RS: 'Srbima u FBiH dati pravo da formiraju zajednice opština'

RATNI ZLOČINAC TRAŽI OSNIVANJE NOVE RS: 'Srbima u FBiH dati ...

///////////////////////////

Image result for USTAŠKE PORUKE U THOMPSONOVIM PJESMAMA: Podrška haškim osuđenicima uz "Za dom spremni", Pavelićeve uzrečice i Crnu legiju
Image result for USTAŠKE PORUKE U THOMPSONOVIM PJESMAMA: Podrška haškim osuđenicima uz "Za dom spremni", Pavelićeve uzrečice i Crnu legiju

Image result for USTAŠKE PORUKE U THOMPSONOVIM PJESMAMA: Podrška haškim osuđenicima uz "Za dom spremni", Pavelićeve uzrečice i Crnu legiju

USTAŠKE PORUKE U THOMPSONOVIM PJESMAMA: Podrška ...

08.06.2017.

FRA MILE BABIĆ: ŽRTVE ZASLUŽUJU KONCERT, A NE ZLOČINCI

Fra Mile Babić u Pressingu : Žrtve zaslužuju koncert, a ne zločinci


Juni 07. 2017.


Zašto hrvatski nacionalisti napadaju i vrijeđaju bosanske Franjevce, kako su borci za multietničnu BiH postali velikobošnjački unitaristi, ko će pokrenuti dijalog između bosanskih i hercegovačkih Hrvata? O svemu u Pressingu večeras filozof i teolog, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Mile Babić.

Fra Mile Babić je u večerašnjem Pressingu objasnio zašto je prisutan toliki nacionalizam u BiH.

Kod nas imamo religiozni kolektivizam, ljudi pripadaju kolektivu a nemaju osobne vjere. Pravi vjernik ima osobnu vjeru i odgovornost. Ovi danas su sveli vjernika na puku pripadnost religijskom kolektivu“, kazao je i dodao:

Nacionalisti propagiraju nacionalne vrijednosti koje su partikularne, a ljudske vrijednosti su univerzalne. Oni negiraju ljudske vrijednosti svom vlastitom narodu“.

Za sutra je najavljen skup podrške Hrvatima osuđenim prvostepenom presudom u Hagu, kao i koncert Thompsona u Mostaru.

Svaki moralan i odgovoran čovjek bi trebao napraviti koncert za žrtve. To je normalan i vjerski pristup. Pravda i zadovoljština se mora ispuniti prema žrtvama, a ne prema onima koji su počinili te zločine. Tokom povijesti čovječanstva je mnogo ljudskog zla predstavljalo zločince kao heroje“, smatra fra Mile Babić.

Fra Mile Babić je kazao da sve nacionaliste treba podsjetiti na njihovu pozadinu.

Da malo nacionaliste podsjetimo na njihovu pozadinu. Na izborima devedesetih nekadašnji komunisti i udbaši su postali nacionalisti. Gdje god postoji kolektivizam, nema govora o slobodi. Kod njih je zabranjena sloboda misli, govora i savjesti. Oni su smrt za svoj narod“, kazao je Babić.

Dodao je da današnji obrazovni sistem školuje većinom nacionaliste.

Pogledajte naše škole. Ko ide u školu više je nacionalno ideologiziran nego onaj ko ne ide u školu. Škole uče ljude da budu nacionalno isključivi, a nacija postoji radi čovjeka. Politika i religija postoje radi ljudske osobe, a oni sve to izvrću“.

Babić je komentarisao navode Nine Raspudića koji je bosanske franjevce nazvao “daidžama” i “kvislinzima”.

Raspudić nas je nazvao daidžama, a fra Anđela Zvizdovića “kvisling” i izdajica. Podsjetimo se, 1463. godine najveća svjetska sila dolazi u BiH, Osmansko carstvo i sultan Mehmed el Fatih. Ljudi bježe iz Bosne, a fra Anđeo Zvizdović dolazi pred sultana i pita mogu li ostati u BiH njegovi katolici. Sultan ih poziva da se vrate i živi. Da je fra Anđeo pobjegao, katolika ne bi bilo u BiH. Sačuvao je kulturu, narod i ne bi se sačuvali do danas. Da nije fra Anđela bilo, ne bi bilo ni Nine Raspudića, ni mene. I oni njega nazivaju izdajnikom, a nacionalisti su izdajice“.

Šta misli o “trećem entitetu” u BiH?

Zlo svako dolazi iznutra. Neće mene ništa tuđe uništiti, nego unutrašnje. Vrlo je važno to za vjernike jer mi polazimo od toga da vjernik treba sebe da prvo očisti. Nije izdajica onaj koji govori istinu, nego onaj koji širi laž. Da nije bilo fra Anđela Zvizdovića ne bi nas bilo tu. Nema treći entitet. Nego kao u Evropi da imamo demokratske slobode. Što svi idu u Njemačku? Zato što tamo imaju ljudska i demokratska prava. Ovdašnji profiteri im prodaju nacionalna prava kao ljudska“, objasnio je fra Mile Babić.

Fra Mile Babić smatra da su najveći borci za “svoje narode” najviše opljačkali upravo svoje narode.

Svako je u BiH opljačkao svoje. Tolika je razlika između današnjih bogatih i ostalih ljudi da je to bezobrazno. Kako je to tako? Eto gdje nas vodi taj nacionalizam, u rat i bijedu. Najlakše je ljudima manipulirati. Hrvatski lideri pričaju da su za Hrvate, a oni vode u uništenje Hrvata. Svaki dan sa svojom politikom iseljavaju Hrvate. Kad su posjetili stratište kod Prijedora? Nikad niko nije to ni spomenuo“.

Fra Babić smatra da nacionalisti peru svom narodu mozak radi interesa.

Oni radi svog interesa peru ljudima mozak. Ako slušate njihove vijesti ispada da su agresori na BiH bili muslimani, a ne velikosrpska politika. Oni stalno mijenjaju vrijednosti. Ono što je zlo proglašavaju dobrim. Nikad neće reći istinu. Oni dole sve isto govore. Ko danas ugrožava njihov jezik? Ko im brani da ga govore? Ljudi odlaskom iz zemlje pokazuju da im ne vjeruju“, kazao je fra Mile Babić.

Fra Mile Babić je objasnio razliku između građanske države i države naroda.

Uzmimo za primjer Francusku i Ameriku. Kod njih je pravilo da su svi građani slobodni i svi su politički subjekti. Kad bi oni htjeli da država služi narodima, a ne građanima to bi bio rat svih protiv sviju. Posebno u Americi koja ima stotine naroda. Ja sam za građansku BiH, ali u pravom smislu građansku“.

Prema drugom Vatikanskom saboru, mi svećenici i biskupi moramo biti stranački neutralni. To je izrekao papa Franjo. Mi moramo davati sud na temelju moralnih i kršćanskih principa. Nemamo mi pravo kao kršćani tražiti da Bošnjak ima manja prava od Hrvata. Papa je bio tu i rekao: Razlike nas obogaćuju, ali ako ih pretvorimo u suprotno eto nam rata“, dodao je fra Mile Babić.

Fra Mile Babić smatra da oni koji žive u zemlji koju ne vole su u bolesnom stanju.

Živjeti u zemlji u kojoj ne voliš je bolesno stanje. To je protiv pameti, to je izluđivanje. Ja živim po svojoj savjesti, to je moja odgovornost. Svako ima svoju, a ovi koji truju ljude lažima oni iseljavaju ljude odavde“.

(Kliker.info-N1)PROTEST SPORAN, THOMPSON NIJE: Policija zabranila protestni miting u Mostaru! - 3

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

PROTEST SPORAN, THOMPSON NIJE: Policija zabranila protestni miting u Mostaru!

Udruženje "Djeca rata" Mostar odustalo je od protestnog mitinga na Španskom trgu povodom Thmpsonovog koncerta budući da MUP HNK nije izdao odgovarajuću dozvolu.PROTEST SPORAN, THOMPSON NIJE: Policija zabranila protestni miting u Mostaru!

Danas su iz ovog udruženja objavili da se protesni miting neće održati jer MUP HNK nije izdao odgovarajuću dozvolu.

 

"Na današnjem sastanku sa odgovornima u policiji dobili smo rješenje da nam je zabranjeno svako okupljanje i mi ćemo to rješenje zakonski ispoštovati. Kao Udruženje građana mi ćemo poštovati odluke državnih institucija bez obzira što su na glavnim pozicijama u njima osobe koje dozvoljavaju nastupe osobama koje veličaju zločine i zločince i samim tim terorišu nas - žrtve rata", naveli su iz ovog Udruženja. 

 

"Skup na Veležovom stadionu ima simboličku vrijednost isto kao da se u Vukovaru održava skup podrške Šljivančaninu, Arkanu, Šešelju i kapetanu Draganu na kojem pjevaju Baja Mali Knindža, Ceca i Bora Čorba! Očekujemo sankcije prema organizatorima ovog koncerta kao i Gradonačelniku te policijskim dužnosnicima koji su dali dozvolu za održavanje ovog monstruoznog skupa", navodi se u saopćenju za javnost Udruženja "Djeca rata" Mostar.

 

Inače, vjesti o Marku Perkoviću Thompsonu odavno su prešle granice Hrvatske i regiona, a vodeće svjetske diplomate traže da se odložii njegov koncert u Bosni i Hercegovini kako njegov nastup i pjesme, uvredljive za Srbe i Bošnjake, ne bi doveli do dodatnih razilaženja u ionako podijeljenoj zemlji, piše agencija Reuters.

 

Britanska agencija podsjeća da je Thompson, čiji koncerti se otkazuju širom Evrope, pozvan u Bosnu kako bi održao koncert u čast hrvatskih čelnika bivše Herceg Bosne u Hagu, istih onih kojima se sudi pred sudom za ratne zločine u BiH između 1992. i 1995. godine.

 

Koncert pod naslovom "Veliki skup podrške hrvatskim čelnicima u Hagu, te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a" trebalo bi da se održi u četvrtak u zapadnom dijelu Mostara.

 

U gradu koji je nakon raspada Jugoslavije podijeljen na istočni i zapadni dio, između Hrvata katolika i muslimana Bošnjaka, koji su se u ratu borili jedni protiv drugih, ovaj koncert smatra se događajem visokog rizika, navodi Reuters.

 

Thompsonove pjesme veličaju ratnu paradržavu bosanskih Hrvata, Herceg-Bosnu, i pozivaju na ubistva četnika što je, objašnjava Reuters, pogrdni naziv za Srbe koji se koristio tokom rata.

 

Nekoliko bošnjačkih stranaka takođe je pozvalo na zabranu koncerta. Najavili su i protest u centru Mostara, ali gradonačelnik Ljubo Bešlić iz vladajućeg HDZ-a rekao je da to neće dozvoliti, prenosi portal "Index.hr".

 

Diplomati koji su se okupili u Sarajevu smatraju da lideri bosanskih Hrvata koji sponzorišu Thompsonov koncert u Mostaru, na ovaj način omalovažavaju evropske vrijednosti i želju BiH da se pridruži evropskoj zajednici zemalja. Među zemljama koje nadgledaju sprovođenje mira u BiH su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Njemačka, Francuska, Britanija, itd., podsjeća Reuters.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
63720584

Powered by Blogger.ba