Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.06.2017.

BiH JE IZGUBILA VELIKOG PRIJATELjA: POGLEDAJTE KAKO JE ALOIS MOCK BRANIO BiH 1993. GODINE

BIH JE IZGUBILA VELIKOG PRIJATELJA: Pogledajte kako je Alois Mock branio BiH 1993. godine (VIDEO)

Bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova Alois Mock preminuo je juče u 83. godini života, nakon duge i teške bolesti. Najvećem dijelu građana BiH ostao u dobrom sjećanju kao jedan od rijetkih zapadnih političara koji se zalagao za međunarodno priznanje naše države. Prenosimo intervju koji je Mock dao austrijskoj televiziji 1993. godine.BIH JE IZGUBILA VELIKOG PRIJATELJA: Pogledajte kako je  Alois Mock branio BiH 1993. godine (VIDEO)

Pozdravljam ministra vanjskih poslova, gospodina A. Mocka. Počnimo odmah sa najnovijim ispadima i etničkim čišćenjima koje su proveli Hrvati. Ne koriste li Hrvati, baš kao i prije Srbi, slabost svjetske zajednice kako bi uzeli svoj dio kolača?

 

Naravno, to se upravo događa. I ne smijemo zaboraviti da je zbog slabosti svjetske zajednice, zbog izostanka suzbijanja srpske agresije, vjera kako će preživjeti država BiH postala imaginarnom. Sve je više Hrvata počelo govoriti: Želimo se priključiti Hrvatskoj. Time su, naravno, Muslimani iritirani i razočarani. Razumljivo je da su postali nepovjerljivi. To je opet Hrvate ponukalo na zauzimanje suprotnih stajališta. I tako se Bosna raspada u haosu, a UN nisu u stanju pretovoriti u stvarnost ono što su proglasili. Naime, suzbiti agresiju, etničko čišćenje i provesti odluke Vijeća sigurnosti.

 

Ne osjećate li gorčinu što se sada u Washingtonu naveliko objavljuje, kako vojno žele stvoriti sigurnosne zone. Vi ste to zahtijevali još prije godinu dana kada je još bilo muslimanskog teritorija koji je trebalo braniti. Sada su to još samo enklave, rezervati, tj zarobljenički logori.

 

Nažalost, u pravu ste. Još prije gotovo godinu dana bosansko je vrhovništvo pozdravilo naš prijedlog Vijeću sigurnosti da se Tuzla, Bihać, Sarajevo, Goražde i Travnik proglase vojno zaštićenim zonama. Danas je agresor okupirao 70 posto Bosne i na sigurnosne zone gleda se kao na rezervate, gdje se ponekom Muslimanu dopušta da preživi , a i to možda samo do trenutka novog napada, kada će i ti rezervati biti priključeni nekoj novoj velikosrpskoj tvorevini.

 

Vi ste od samog početka pratili sudbinu ovog područja i diplomatske pregovore. Vi ste bili među prvima koji je svjetsku zajednicu upozorio na to s kakvim će se problemom svijet suočiti. Realno gledajući, vidite li još ikakvu mogućnost da se u Bosni osnuje neka država slična Vance-Owenovom planu ili moramo Bosnu u stvarnosti izbrisati sa zemljopisne karte?

 

Postoji vrlo velika opasnost da Bosna ne preživi. Prvi put se jedna zemlja koja je članica UN-a agersijom briše sa zemljopisne karte. To pruža loš primjer. Ne znamo kada će neko drugi u svijetu doći na tu ideju. Zbog toga se, uprkos minimalnim izgledima, mora učiniti sve kako bi se osigurao opstanak BiH. Čak i ako bi to potrajalo.

 

Amerikanci su Evropljanima otvoreno rekli kako je to odsad evropski problem. Vidite li kakvu mogućnost da Evropa nađe bilo kakvo rješenje?

 

Mislim da sve ovo ipak ostavlja snažan dojam u evropskoj javnosti, da se evropska javnost pita kako se treba voditi činjenica da jedna zemlja nestaje zbog agresije. Kada se ne sudi ratnim zločincima, kada se provode etnička čišćenja za vrijeme tzv. mirovnih pregovora ? Kamo to vodi vjerodostojnost naših ustava? Koje su posljedice? I u istočnoj Evropi još uvijek je nemirno. Kada će neko sljedeći doći na ideju da silom ostvari neki svoj cilj? Mislim da u evropskim zemljama javnosti postaje sve zamišljenijom. Npr. široko zauzimanje stavova u Francuskoj u protekla tri mjeseca . Možemo se samo nadati da neće doći do tragedije ovih naroda, odnosno naših zajedničkih postulata, već da će se ipak nakon nekog vremena oživotvoriti ono što smo proglasili: jamstvo nezavisnosti demokratskih država. Što duže to traje, više će biti žrtava.

 

Prije mnogo mjeseci upozoravali ste na to kako bi, ako se žrtvuje Muslimane, mogao nastati novi palestinski problem. Nismo li sada na toj tački, kada stotine hiljada Muslimana, kojima je okupirana domovina i koji su bez izgleda da seu nju vrate, postaje nekom vrstom Palestinaca usred Evrope?

 

Ako izgube državu, mnogi će Muslimani iz očaja postati teroristima, koji će se radikalno koristiti svim sredstvima kako bi pobijedili svoje protivnike. Ali koliko će to biti vrijedno osude, odgovornosti za to neće snositi Muslimani, već UN, koji uprkos svom zadatku nisu zaštitili ovu zemlju i narod.  


Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikature//////////////////

Kemal Kurspahić : Svađe po narudžbi

Juni 02. 2017.


Na vijest o tome kako je 26. maja u 89. godini preminuo jedan od najuvaženijih američkih spoljnopolitičkih znalaca Zbignjev Bžežinski (Zbigniew Brzezinski), savjetnik za nacionalnu bezbjednost u administraciji Džimija Kartera (Jimmy Carter), 1976-1980, u osvrtima na njegov život naglašavan je i njegov intelektualni angažman pored ostalog u vidu učešća na međunarodnim konferencijama o kritičnim temama savremenog svijeta.

Piše : Kemal Kurspahić (RSE)

Tako je Washington Post podsjetio na anegdotu sa jedne takve konferencije koju je ispričao sam Bžežinski u intervjuu s politikologom Čarlsom Gatijem (Charles Gati): na toj se konferenciji susreo s posljednjim sovjetskim vođom Mihailom Gorbačovom. Srdačno su se pozdravili i zagrlili. Sutra je u govoru na konferenciji Gorbačov napao Bžežinskog kao „nepopravljivog hladnog ratnika“. Zašto – pitao ga je Bžežinski nakon toga. „Zbig, Zbig – oni su nas platili. Oni očekuju da se svađamo“. Na Gatijevo pitanje jesu li bili tako dobro plaćeni, Bžežinski je odgovorio: „Ne baš, ali izgledalo je da on misli da jesmo“.

Anegdota me podsjetila na atmosferu u kojoj bjesni balkanska „svađa po narudžbi“ o budućnosti regiona: hoće li sve južno od Save biti samo velika Hrvatska, velika Srbija i velika Albanija ; hoće li se „dofederalizirati“ Bosna i Hercegovina i tako postati „unija tri republike“ ili će se Republika Srpska otcijepiti ostavljajući Bošnjacima i Hrvatima da se dogovore ili da ratuju u vezi sa linijama konačne podjele. U toj debati su najglasniji ili, s obzirom na nikad javno odbačenu miloševićevsko-tuđmanovsku inspiraciju najuticajnijih medija, najglasniji i najagresivniji, zagovornici dovršavanja u miru projekta dogovorenog u Karađorđevu, a osuđenog u Hagu kao udruženi zločinački poduhvat. Bilo da su za to plaćeni, ili tek nagrađeni statusom „vodećih intelektualaca“, zagovornici podjela svako javno suprotstavljanje takvim projektima osuđuju kao unitarističko ili čak šovinističko


Tuđman

Politika podjela: Slobodan Milošević i Franjo Tuđman

Politika podjela: Slobodan Milošević i Franjo Tuđman

///////////////
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Oni, po dijagnozi koju je davno uspostavio irski dramski pisac i romansijer Džordž Bernard Šo (George Bernard Shaw),1856-1950, „kad žele da nešto vjeruju odjednom vide sve argumente za to i postaju slijepi za argumente protiv toga“ – nemaju nikakvog poštovanja za činjenicu da je formiranje „trećeg entiteta“ već jednom pokušano, prije samo četvrt vijeka, i da je završilo u zločinima masivnih razmjera od Heliodroma do Dretelja, od Ahmića do Stupnog Dola, od Centralne Bosne do doline Neretve. Čitam, tako, ovih dana izvode iz televizijskog intervjua jednog od vrućih zagovornika „unije tri republike“ koji sumnjiči današnje partnerstvo u državnoj vlasti SDA sa SDS-om „kojeg je osnovao Radovan Karadžić i koja je vodila RS za vrijeme rata“ a ne sjeća se ratnog partnerstva zna-se-koje stranke s Karadžićem, od Graca u Austriji do Gruda, koje je kulminiralo u dogovoru „predsjednika Herceg-Bosne“ Mate Bobana i gradonačelnika Trebinja Bože Vučurevića o liniji razdvajanja po kojoj će lijeva obala Neretve pripasti Srbima, a desna Hrvatima dok Muslimanima ostaje mjesto „između“, u Neretvi, na šta su se obojica nasmijala.

Satri most u Mostaru, gradu koji je trebalo da bude prijestolnica "Herceg Bosne"

Satri most u Mostaru, gradu koji je trebalo da bude prijestolnica “Herceg Bosne”

Da ne bude zabune: nisu ni „probosanske snage“, kako same sebi tepaju bošnjačke partije, ni najmanje nevine za današnje oživljavanje ideje etničke podjele kao najboljeg – da ne kažem – „konačnog rješenja“ bosanskohercegovačke uporno poticane ustavne krize.

One su se, od pojave na političkoj sceni uoči „prvih demokratskih izbora“, teturale u krajnostima: od vezivanja zastava na predizbornim skupovima sa HDZ-om i zajedničkog predizbornog apela trojice vođa sljedbenicima da glasaju za „narodne stranke“ do javnih jadikovki bivšeg reisa Islamske zajednice kako su Bošnjaci jedini narod koji nije dobio svoju državu što, naravno, i nije moguće bez novih razgraničenja..

„Probosanske snage“ su, takođe, propustile da afirmišu prednosti zajedničkog življenja na teritoriji Federacije (na fotografiji Bakir Izetbegović)

„Probosanske snage“ su, takođe, propustile da afirmišu prednosti zajedničkog življenja na teritoriji Federacije (na fotografiji Bakir Izetbegović)

Od samih početaka nacionalnog političkog organizovanja, jedan narod – jedna stranka, bilo je logički izvjesno kako će prevaga tog modela vjerovatnije voditi konfrontaciji nego kooperaciji. To je potkrijepljeno i mapama budućeg teritorijalnog „razdvajanja naroda“, najprije dogovaranim između Miloševića i Tuđmana, ali zatim prihvaćenim kao „osnova mirovnih pregovora“ i od bošnjačkog vođe Izetbegovića u bezbrojnim rundama tih pregovora – od Lisabona preko Ženeve do Dejtona – da bi u ratnim vremenima svaka nova mapa ponuđena u pregovorima izazivala nove talase etničkog progona i masovnih zločina.

Ni u ratnim ni u mirnodopskim vremenima nijedna od nacionalističkih partija na teritorijama na kojima je imala većinu i vlast nije pokazala civilizacijsku doraslost ideji jednakih prava svih građana: negdje se to manifestuje u otvorenoj diskriminaciji manjinskog stanovništva – u školstvu, zapošljavanju, ličnoj i imovinskoj bezbjednosti – a negdje u favorizovanju idejno ili rodbinski najbližih u privatizacijskoj pljački i preraspodjeli društvenih dobara.

„Probosanske snage“ su, takođe, propustile da afirmišu prednosti zajedničkog življenja na teritoriji Federacije ili bar u kantonima u kojima su svih poratnih godina imale većinu: nisu, jednostavno, pokazale kako bi to one mogle učiniti Bosnu i Hercegovinu društvom vedrijih perspektiva. Za takvo šta potreban je fokus na evropsku budućnost umjesto obnavljanja sukoba iz balkanske prošlosti.

///////////////////////

MOSTARSKI AKADEMIK BOŽO ŽEPIĆ: 'Najbolje rješenje za BiH jeste formiranje tri nacionalne republike'!

MOSTARSKI AKADEMIK BOŽO ŽEPIĆ: "Najbolje rješenje za BiH jeste formiranje tri nacionalne republike"!


////////////////////

NEPOŽELJAN U NOVOM TRAVNIKU: Načelnik Lendo traži zabranu Thompsonovog koncerta! - 2
Image result for marko perkovic thompson ustasa
Image result for marko perkovic thompson ustasa

NEPOŽELJAN U NOVOM TRAVNIKU: Načelnik Lendo traži zabranu ...

02.06.2017.

MOSTARSKI AKADEMIK BOŽO ŽEPIĆ: "NAJBOLjE RJEŠENjE ZA BiH JESTE FORMIRANjE TRI NACIONALNE REPUBLIKE"!

MOSTARSKI AKADEMIK BOŽO ŽEPIĆ: "Najbolje rješenje za BiH jeste formiranje tri nacionalne republike"!

Akademik iz Mostara, Božo Žepić, objavio je tekst na portalu HMS-a u kome se otvoreno zalaže za teritorijalni preustroj BiH i formiranje tri nacionalne republike. U nastavku pročitajte argumente akadenika Žepića za ovakav preustroj BiH, za koji smatra da bi bio idealan jer bi "pomirio građanski i nacionalni princip".MOSTARSKI AKADEMIK BOŽO ŽEPIĆ: 'Najbolje rješenje za BiH jeste formiranje tri nacionalne republike'!

Piše: Akademik Božo Žepić

 ////////////////////////////

Želim prvo naglasiti da je rasprava i javno mišljenje o tomu postalo ne samo delikatno, već također i opasno. Čim to spomenete dolazite u opasnost da vas napadnu kao nekog tko dijeli Bosnu, protudaytonski djeluje, zagovara „treći entitet“, ruši ustavni poredak, i slično. To samo govori u kakvoj zemlji živimo i čemu smo sve izloženi samo za „drukčije mišljenje“.

Image result for pavelic i tudjman

 

Image result for pavelic i tudjman

Image result for pavelic i tudjman

Image result for pavelic i tudjman

Image result for pavelic i tudjman

Image result for pavelic i tudjman

Image result for pavelic i tudjman


Image result for kolinda grabar, andrej plenkovic dragan covic  tomson

Image result for kolinda grabar, andrej plenkovic dragan covic  tomson


Image result for kolinda grabar, andrej plenkovic dragan covic  tomson

Image result for kolinda grabar, andrej plenkovic dragan covic  tomson

Image result for kolinda grabar, andrej plenkovic dragan covic  tomson

Image result for dragan covic i tomson


Image result for dragan covic i tomson

Image result for dragan covic i tomson

Pa ipak, poziv intelektualca zahtijeva društveni angažman i javno iznošenje vlastitih stavova i mišljenja, koja u biti nikog ne obvezuju.

 

Prije nego što izravno odgovorim na pitanje, još jednom uvodno želim naglasiti da postoji veći broj modela budućeg državnoga ustrojstva, ali da nažalost – ne postoji niti jedan model koji bi bio svima prihvatljiv! Pošto se znade da svaka politika ima svoj, popuštanjem i uvažavanjem ne samo svojih već i tuđih interesa, te iskrenim i otvorenim dijalogom, moglo bi se doći do zajedničkog kompromisnog modela. Problem je što za to ne postoji politička volja, što su interesi i stavovi proturječni do totalne međusobne isključivosti i, što su sve relevantne politike odbojne na ustavne promjene, ako sve ne bi bilo po njihovu!

 

To je ključni razlog zbog kojega svi vide da ovako ne ide, a nitko nije spreman na popuštanje i kompromis! Bosna i Hercegovina zato ostaje konfliktno i podijeljeno društvo, nedovršena i nefunkcionalna država, asimetričnog i neučinkovitog političkog sustava, te upitne dugoročne opstojnosti.

 

U pet mojih dosadašnjih knjiga s raznovrsnom tematikom o Bosni i Hercegovini, analizirao sam više modela, njihove pozitivne i negativne strane i došao do spoznaje da bi se kompromisno rješenje moglo najlakše pronaći tako da BiH bude uređena kao federacija, primjenom formule: 3-3-3-3- tri naroda, tri republike, tri razine vlasti i tri razine lokalne samouprave. Zašto tako mislim, dugačak je popis razloga i argumenata, ali ću ovdje izložiti samo najvažnije:

 

-Federativno uređenje imanentno je etnički složenim državama, pa se i u teoriji i u praksi, pokazalo ponajboljim, jer „model tri republike“ predstavlja kompromis između dvije krajnosti: unitarno – centralističkog (bošnjačkog), s jedne, i konfederalno – decentralističkog (srpskog), s druge strane;

 

-Model „tri republike“, za razliku od svih drugih, nužno ne podrazumijeva ukidanje Republike Srpske, a time ne ruši temelje Dytonskoga mirovnog sporazuma, ne izaziva potpunu odbojnost srpskoga naroda i njegove nacionalne politike i, što je najvažnije ne vodi u sukobljavanje, već mirno i sporazumno rješavanje krucijalnih političkih i ustavno-pravnih pitanja. On podrazumijeva reorganizaciju Federacije BiH, a ne isključuje reorganizaciju  Republike Srpske;

 

-Ovaj model podrazumijeva dosljednu i potpunu primjenu načela federalizma. On  zagovara Bosnu i Hercegovinu kao federaciju, sastavljenu od tri republike. Tri rezolucije Europskoga Parlamenta zagovaraju i za BiH predlažu federalizam, od kojih posljednja, između ostalog „ističe i da BiH neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU dok se ne uspostave odgovarajući institucijski uvjeti“ pa „poziva sve političke vođe da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja, kako bi se zajamčilo da se svi građani mogu kandidirati, da mogu biti izabrani i da mogu obnašati funkcije na svim političkim razinama pod jednakim uvjetima…..“;

 

-Model „tri republike“ osigurava potpuno ostvarivanje načela jednakopravnosti.  Jednaki „institucijski uvjeti“, a time jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovih pripadnika, postoje samo u onim složenim državama gdje svaki konstitutivni narod i njegovi pripadnici, odnosno građani koji ga čine, imaju jednake institucije za ostvarivanje i zaštitu svojih individualnih i kolektivnih građanskih i političkih prava. Nema, niti je moguća jednakopravnost naroda i građana, gdje jedan narod (srpski), ima svoj nacionalni entitet a druga dva nemaju. Druga je stvar što to politika najbrojnijeg (bošnjačkog)  i neće, a politika najmalobrojnijeg (hrvatskog) i ne traži!? Bez ukidanja Republike Srpske, ili uspostave još dvije republike za Bošnjake i Hrvate, nemoguće je ostvariti načelo institucionalne, a time i svake druge jednakopravnosti;

 

-Model „tri republike“ najbolje rješava otvoreno nacionalno pitanje svih, osobito hrvatskoga naroda, koji je u najtežem položaju. Samo on podrazumijeva da svaki narod i njegovi pripadnici imaju svoju nacionalnu republiku i sve institucije političkog, pravnog i izbornog sustava, koji iz toga proizlaze. Mada, ne treba zanemariti činjenicu da „Daytonski sporazum u tom cilju predlaže stvaranje pomno izrađenog konstitucijskog i institucijskog okvira, koji ne bi trebao zaustaviti već uznapredovali proces stvaranja triju odvojenih nacionalnih država kojemu teže sva tri etnička vodstva. Ali, Dayton je potvrdio i rezultate rata.“  Time je legalizirao ratna osvajanja i etničko čišćenje po onoj poznatoj narodnoj izreci „tko je što jamio – jamio je“. Dakle, nisu i ne dijele BiH oni koji predlažu njezino unutarnje uređenje od tri republike, ne dovodeći time ni najmanje u pitanje opstojnost države, njezinu teritorijalnu cjelovitost, te njezin nacionalni, narodni i građanski suverenitet. BiH je podijeljena od strane međunarodne zajednice nametnutim Daytonskim sporazumom i njegovim aneksom IV, koji je ustvari: oktroiran, nepravedan, nefunkcionalan i neusvojen (nelegitiman) Ustav za Bosnu i Hercegovinu! Dok se taj Ustav ne promijeni, načela federalizma, institucionalne, izborne i druge jednakopravnosti, ostat će samo „mrtvo slovo na papiru“;

 

-Model „tri republike“ podrazumijeva državu BiH s tri razine političke vlasti, gdje bi nacionalne republike bile središnja razina, između „savezne“ države i lokalne samouprave. Model unitarne – „građanske ili regionalizirane“ BiH to ne podrazumijeva. Sadašnji ekscentrični model od „dva entiteta i tri naroda“ to omogućuje samo u Federaciji BiH, ali ne i u Republici Srpskoj;

 

-Model „tri republike“ jedini podrazumijeva uspostavu ravnoteže između načela  građanskog, s jedne, i etno-nacionalnog, s druge strane. Oba druga relevantna modela: unitarno centralistički i konfederalno decentralistički, podrazumijevaju supremaciju građanskog nad nacionalnim, ili obrnuto;

 

-Model „tri republike“ podrazumijeva teritorijalnu raspodjelu prostora, sukladno međunarodnim aktima da svaki narod ima pravo na životni prostor i slobodno raspolaganje prirodnim i ekonomskim resursima. Međutim, to nipošto ne znači da svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, u njoj ne bi bili suvereni, niti da bi bili  lišeni građanskog suvereniteta na cijelom prostoru države, sukladno odluci Ustavnoga suda BiH.

 

Slobodno iznoseći prethodno razmišljanje, daleko sam od pomisli da raspravljeni model nema i svoje negativne strane. Najveća je u tomu što nije prihvatljiv vladajućim politikama niti jednog od dva brojnija naroda, koji njegovim odbacivanjem najbolje brane nepravednim Daytonom stečene vlastite privilegirane pozicije. On, također, nema potporu međunarodne zajednice koja, istina, kao najvažnije postavlja pitanje: „može li se Bosna održati kao država“, a ipak se opredijelila za ono „što se može graditi i što se mora poticati“ a to je „uvođenje u javni život takvih mjerila i institucija u kojima neće dominirati etnicitet.“

 

Stavljajući etno-nacionalno pod tepih ona na najbolji način produljuje agoniju ove napaćene zemlje, opravdava neograničeno trajanje međunarodnog protektorata nad njom, njezinim narodima i građanima, te privilegirani položaj vlastite administracije u njoj. Što se tiče Bosne i Hercegovine najbolji od svih bio bi onaj model koji bi omogućio njezin opstanak, državni, narodni i građanski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost, demokratsko uređenje, ekonomski prosperitet i socijalnu pravdu, mir i blagostanje, uspješan europski put, te  institucionalnu i svaku drugu, individualnu i kolektivnu, jednakopravnost njezinih naroda i građana. Iznalaženje i realizacija  takvog modela, nažalost, spada u područje irealnih iluzija. Model „tri republike“, ipak, to nije.


//////////////////////

OVAKO JE BAKA SLIŠKOVIĆ GOVORIO 1994.: 'Mostar je prijestolnica hrvatskog naroda i to će biti u svim kombinacijama'

Blaž Slišković: Zna se, Mostar je prijestolnica hrvatskog naroda i to će .

//////////////////////////////

KO SU BOSANSKI "SRBI" I BOSANSKI "HRVATI

 

Image result for karta bosne 19 vijeku karta

 

KO SU BOSANSKI "SRBI" I BOSANSKI "HRVATI"


02.06.2017.

OVAKO JE BLAŽ (BAKA) SLIŠKOVIĆ GOVORIO 1994 GODINE

OVAKO JE BAKA SLIŠKOVIĆ GOVORIO 1994.: „Mostar je prijestolnica hrvatskog naroda i to će biti u svim kombinacijama“

U javnost je procurio isječak iz magazina "Hum", koji je objavljivan u Mostaru tokom ratne 1994., a objavljeno je svega šest brojeva tog magazina nakon čega je ugašenOVAKO JE BAKA SLIŠKOVIĆ GOVORIO 1994.: 'Mostar je prijestolnica hrvatskog naroda i to će biti u svim kombinacijama'

Slišković u spomenutom intervjuu govori o sebi, svojoj borbi za "hrvatski Mostar" i o tome kako Mostar vidi nakon rata. Na samom početku spomenutog intervjua, pak, Slišković govori o razlozima angažiranja u voljenom Zrinjskom. 


"To smatram svojom obavezom prema ovom napaćenom hrvatskom narodu i to je prilika da se na neki način odužim svom rodnom gradu za koji se nisam mogao boriti puškom kada je u posljednje dvije i po godine dva puta napadnut", rekao je Slišković.

 


Novinar "Huma", Mate Brbor, potom postavlja Baki novo pitanje: "Svojim dolaskom i ljubavlju koju pokazujete u tim iscrpljujućim putovanjima kao i htijenjem u igri, reklo bi se da trenutno dajete za svoj Mostar gotovo onoliko kao da ste se borili s puškom u ruci." 

 

"Nije to baš tako. Tačno je da je politika i sport i kultura, ali niko nema pravo niti može zaboraviti ono što su dali svi ti mladi ljudi za očuvanje ovog našeg hrvatskog Mostara", rekao je Slišković.

Novinar "Huma" pita Sliškovića kako vidi Mostar u budućnosti na šta on poručuje sljedeće:

"Zna se. Mostar je prijestolnica hrvatskog naroda i to će biti u svim kombinacijama. Nema problema da u Mostaru žive i drugi narodi, ali zna se, i mora se znati, čiji je Mostar. Zar je uzalud palo toliko mladih života?", pitao se nekadašnji selektor BiH.

A kada ga je novinar upitao da kaže nekoliko rečenica o Zrinjskom, Baka je odgovorio na sljedeći način:

"Mislim da Zrinjski ima sve uvjete da, igralo se u takozvanoj Bh. ligi, ili ipak, što je moja veća želja, da u Hrvatskoj ligi bude pri samom vrhu. No, o tom potom", rekao je Slišković.

 

"Igrao sam ja za tu reprezentaciju BiH u Belgiji i Njemačkoj. Ali to je bilo drugačije. Igralo se za humanitarne svrhe i u drugim uvjetima od ovih sadašnjih.

 

Sada su stvari drugačije. Ja, recimo, protiv nogometaša muslimana nemam ništa protiv, većina njih kao i ja nisu krivi za ovo što nam se dogodilo, ali za sad ne razmišljam da igram za tu reprezentaciju.

 

Možda bih, recimo, igrao u uvjetima kada bi u reprezentaciju, opet ponavljam ako se neke stvari reguliraju, bilo pozvano, recimo devet-deset Hrvata. Zašto ne bih i ja, ali ovako neću", poručio je te 1994. godine Baka Slišković.

Kada je u pitanju spomenuti list, treba dodati da se na stranicama nakon Sliškovićevog intervjua nalazi tekst o Bošnjacima u kojem piše: 

"Preko noći od čovjeka postaju zvijeri i obrnuto. Žive od danas do sutra, a isto tako i misle. Zanimljivo je kako su Srbi i Crnogorci u proteklih 200 godina riješili problem svojih Bošnjaka.

 

Na prste se mogu prebrojati bogomolje, sakralni spomenici i groblja, te ljudi koji žive na njihovim prostorima. Naravno, za Bošnjake je to posve normalno.

 

Ti potomci Hrvata, Vlaha, čak i Srba, u svojim genima imaju čitav spektar raznolikosti teško razumljiv zapadnoj civilizaciji", pisalo je u prvom broju magazina "Hum" za kojeg je Baka Slišković dao intervju prije 23 godine. 

 

(Source.ba/SB)

////////////////////////

KO SU BOSANSKI "SRBI" I BOSANSKI "HRVATI"

Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.

Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.

Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. "Hrvati" i tzv. "Srbi".Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.

O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere,govori,1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin,govoreci o "potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena".

Osvrnimo se,dakle, na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."

Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema,i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio,Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka",i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete,nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka,bez obzira na vjeru).

Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolički Bošnjaci,tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema "preobratiti",odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja),i o tome kaze sljedece:"Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak.".NAPOMENA:U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni,a ni kasnije,sve do 1920 godine!!(Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom,dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni)I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca....Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv."bosanski Srbi"),inace,poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha,a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima.

Veci problem,pak,Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika,pa o tome kaze:"Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."

Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. "bosanski Hrvati",ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaic,itd.

Tako,hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: "U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave...

"Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje."

Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu,po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE",Zagreb,1989.,dolazi do sljedecih konstatacija:

"....No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a jos manje vjesta konstrukcija barskog nadbiskupa koji pise sredinom 12. stoljeca...."

Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:


Znaš Bošnjače, nije davno bilo,

Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,

Kad u našoj Bosni ponositoj,

I junačkoj zemlji Hercegovoj,

Od Trebinja do Brodskijeh vrata,

Nije bilo Srba ni Hrvata.

A danas se kroz svoje hire,

Oba stranca ko u svome šire. [...]

Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,

Naše ime ponosno i drago.http://www.zemljabosna.com/sadrzaj1.html

///////////////////////

//////////////////////


GRADONAČELNIK NEW YORKA ORGANIZOVAO IFTAR: 'Doseljenici naš grad čine sigurnijim'

Gradonačelnik New Yorka organizovao iftar ... - Oslobođenje

////////////////////////

NOVI VELIKOSRPSKI PLAN DRŽAVE SRBIJE: Novi Pazar će biti centar pravoslavlja

NOVI VELIKOSRPSKI PLAN DRŽAVE SRBIJE: Novi Pazar će biti ...

//////////////

RASPISANA MEĐUNARODNA POTJERNICA: Pobjegao Davor Mandić koji je osuđen u predmetu 'Lutka'!

Pobjegao Davor Mandić koji je osuđen u predmetu 'Lutka'!

//////////////////

POSLANIK SDS MILADIN STANIĆ: 'Pozivam Vladu RS-a, koja ne zna da radi svoj posao, da prenese situaciju iz Federacije BiH u RS'

POSLANIK SDS MILADIN STANIĆ: 'Pozivam Vladu RS-a, koja ne zna ...

////////////////////////

///////////////////////////////

////////////////////////

“Most za budućnost” : Srednjoškolci iz Jajca nagrađeni priznanjem 18 ambasadora u BiH

Borbom za jedinstveni nastavni plan i program srednjoškolci iz Jajca su pružili veliki dopirnos izgradnji mostova i povezivanju naroda u Bosni i Hercegovini, navedeno je u zajedničkoj izjavi 18 ambasadora

02.06.2017.

SEAD ĐULIĆ : DOK JE OVAKVIH KONCERATA, MOSTAR NE MOŽE BITI PRIJESTOLNICA KULTURE

Sead Đulić : Dok je ovakvih koncerata, Mostar ne može biti prijestolnica kulture

Juni 01. 2017.


Ako već želimo biti evropska prijestolnica kulture, onda moramo narodski kazano pomesti ispred svojih vrata. Može li se biti prijestolnica kulture ako smo iz grada protjerali (ne u bukvalnom smislu) najznačajnija imena umjetnosti i kulture.

Uništavanje nacionalnih spomenika

Kako u Evropu ako smo školama oduzeli imena najznačajnijih pisaca ovog grada – Hamze Hume, Svetozara Ćorovića, Osmana Đikića i Alekse Šantića, zapitao se na današnjoj konferenciji za medije Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a Mostara, dugogodišnji pozorišni umjetnik i direktor Pozorišta mladih Mostar.

Kazao je i da se s imenima nabrojanih književnika “maše kad zatreba”, ali da nažalost oni danas nemaju svoje škole u svom gradu.

– S druge strane, škole nose imena drugih pisaca i pjesnika koji nemaju vezu s Mostarom i s BiH, a tako se u Evropu ne ide. Ne može se u Evropu ni ako uništavamo nacionalne spomenike kulture uz fašističke povike u gradu. Nacionalni spomenik kulture je Partizansko groblje koje se uništava u kontinuitetu. Hoćemo li u aplikaciji pokazati njegov današnji izgled? Može li se biti evropska prijestolnica kulture s potpuno nacionalno podijeljenom kulturom. Gradsko vrijeće donijelo je svojevremeno odluku o ujedinjenju određenih institucija kulture, dati su i rokovi, ali to nikad nije sprovedeno u djelo, rekao je Đulić, kazavši da se to u djelo može sprovesti i danas.

Poseban poraz današnjeg Mostara su nazivi ulica, od koji neke već dvije decenije nose imena deklarisanih fašista poput Mile Budaka i Jure Francetića.

– Ne može se ljude iz Evrope dovesti, a organizovati koncerte poput ovog koji je najavljen za narednu sedmicu. Mostar nema ozbiljnu strategiju razvoja kulture, a da ima, onda bismo znali šta treba uraditi i kad možemo konkurisati za evropsku prijestolnicu, dodao je Đulić.

Podrška propaloj politici

Na koncert se nadovezao i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Edin Zagoričić.

– Riječ je o koncertu koji daje podršku propaloj politici procesuiranoj u Haagu i ne vidimo apsolutno nikakvu potrebu za tim. Mostar je grad bez izbora koji mora prema naprijed, a ne baviti se prošlošću i to onom najcrnjom. Ne vidimo problem u Thompsonu o kojemu je Evropska unija rekla sve, već u podršci propaloj ideologiji koja je sijala zlo. Najmanje važno je ko pjeva. On je samo jedna karika u tom lancu. Zašto nisu pozvali Olivera Dragojevića da pjeva, zapitao se Zagorčić, objašnjavajući zbog čega je svojevremeno SDP u Gradskom vijeću glasao protiv promjene naziva ulica.

– Tražili smo da se u paketu skinu sve ulice dokazanih zločinaca, ali Gradsko vijeće nije pristalo na takav aranžman i to je jedina istina. Dakle, ne trgovina, već sistemsko rješenje. U to vrijeme postojalo je šest općina, a za promjenu naziva trebalo je dvije trećine glasova u općinskim vijećima.
One su donesene da bi kasnija fuzija općina otklonila mogućnost promjena naziva, jer danas je ovdje samo za budžet lako dobiti dvije trećine glasova, dodao je predsjednik mostarskog SDP-a.

Osvruli su se članovi SDP-a i na današnji izgled grada, kazavši da je neshvatljivo da su na ulicama vidne tolike količine smeća i otpada, dok u gradu egzistira pet komunalnih preduzeća, predlažući niz prijedloga za čistiji Mostar.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Image result for andrej plenkovic, kolinda grabar kitarovic i tomson


Image result for andrej plenkovic, kolinda grabar kitarovic i tomson


Image result for andrej plenkovic, kolinda grabar kitarovic i tomson


Image result for dragan covic i tomson

Image result for dragan covic i tomson

///////////////////
/////////////////////////////////////////

"DOMOLJUB A NE USTAŠA": Urednik slovenske televizije smijenjen zbog priloga o Thompsonu

Urednik emisije 'Tednik' na slovenskoj nacionalnoj televiziji, Igor Pirkovič, smijenjen je u srijedu jer je u svojoj emisiji emitirao prilog o Marku Perkoviću Thompsonu u namjeri da pjevač pojasni optužbe koje su se u slovenskim medijima pojavile na njegov račun nakon otkazivanja njegovog koncerta u Mariboru.


'DOMOLJUB A NE USTAŠA': Urednik slovenske televizije smijenjen zbog priloga o  Thompsonu - 1


'DOMOLJUB A NE USTAŠA': Urednik slovenske televizije smijenjen zbog priloga o  Thompsonu - 2

Kako pišu Slovenske novice, Pirkovič je, prema mišljenju mnogih, u svojoj emisiji, hrvatskog pjevača predstavio nekritično i jednostrano kao velikog domoljuba.

 

O Pirkovičevoj smjeni očitovali su se i novinari emisije 'Tednik' koji su se u svojoj zajedničkoj izjavi distancirali od priče o Thompsonu i odgovornost prebacili isključivo na Pirkoviča.

 

''Budući se u javnosti, ali i na sjednici Programskog vijeća RTV Slovenija, odgovornost stavlja na teret cijeloj redakciji Tednika, naglašavamo kako je prilog isključivo autorsko djelo urednika Igora Pirkoviča. Pri izradi istoga nije sudjelovao nitko drugi iz uredništva'', stoji u izjavi novinara spomenute emisije.

 

Članovi programskog vijeća RTV Slovenija zaključili su kako je autor priloga o Thompsonu kršio načela nepristranosti, vjerodostojnosti, odgovornosti i pravednosti.

 

‘S novinarskog stajališta Pirkovičev prilog je bio neprofesionalan. Autor priloga je mišljenje mogao pitati bar nekog hrvatskog novinara koji je upoznat s problematikom, a da i ne govorimo o ideološkoj spornosti i relativiziranju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, rekla je Jedrt Jež Furlan, članica programskog Vijeća.

Inače, Pirkovič je autor himne Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, a nedavno je izdao i knjigu poezije naslova 'Slovenija, probudi se'.

////////////////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
62914740

Powered by Blogger.ba