Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.05.2017.

VUČIĆEVA ČESTITKA MUSLIMANIMA ZA RAMAZAN

VUČIĆEVA ČESTITKA ZA RAMAZAN: "Srušena džamija nalazi se pored crkve koja takođe nema dozvolu kao i većina kuća u naselju"

“Jučerašnja situacija je izgledala kao da smo izgradili tržni centar na sred Terazija, a ne molitveni prostor. To nije ni džamija. I nalazi se 300 metara od pravoslavne crkve koja takođe nema dozvolu i u naselju u kojem većina kuća nije legalizovana. Jutrošnje rušenje govori da smo juče razgovarali s ljudima koji ne drže riječ“, kaže Jusufspahić.Image result for Vucic u cetnicima


Image result for Vucic u cetnicima


Image result for Vucic u cetnicima


Image result for Vucic u cetnicima


Image result for Vucic u cetnicima


Image result for Vucic u cetnicimaImage result for Vucic u cetnicima

Image result for Vucic u cetnicima

Related image


Image result for civic i dodik karikature


Image result for dragan covic milorad dodik karikature


Image result for dragan covic milorad dodik karikature

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!VUČIĆEVA ČESTITKA ZA RAMAZAN: 'Srušena džamija nalazi se pored crkve koja takođe nema dozvolu kao i većina kuća u naselju' - 3

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izjavio je za Insjader.net da je za vjerski objekat koji je noćas srušen u Zemun Polju podnijet zahtjev za legalizaciju, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih.

 

"Razočarani smo u smislu da smo mi vaspitani da poštujemo datu riječ i nije mi jasno po čijoj vjeri su noćas postupali, u ime čijih interesa? U ime Hrista – nisu“, rekao je Jusufspahić za Insajder.net povodom rušenja objekta Islamske zajednice u Zemun Polju.

 

Jusufspahić navodi da je predstavnicima Islamske zajednice glavna inspektora na terenu rekla da se oni povlače, a da će naredne nedelje predstavnici Islamske zajednice biti pozvani da se dogovore.

 

“Jučerašnja situacija je izgledala kao da smo izgradili tržni centar na sred Terazija, a ne molitveni prostor. To nije ni džamija. I nalazi se 300 metara od pravoslavne crkve koja takođe nema dozvolu i u naselju u kojem većina kuća nije legalizovana. Jutrošnje rušenje govori da smo juče razgovarali s ljudima koji ne drže riječ“, kaže Jusufspahić.

 

On je ponovio da za 45 godina koliko živi u Beogradu, Islamska zajednica nikada nije dobila nijednu dozvolu za gradnju vjerskog objekta. Dodaje da je u slučaju srušenog objekta podnijet zahtjev za legalizaciju i prateća dokumentacija, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih.

 

On smatra indikativnim to što nelegalno izgrađena zgrada univerziteta Muamera Zukorlića koji je poslanik u Skupštini Srbije, a koja se nalazi u samom centru Novog Pazara, ima zaštitu države.

 

Jusufspahić poručuje da je razočaran, ali da Islamska zajednica neće dati povoda za bilo kakvu satanizaciju.

 

IzuS: Pokazatelj primene dvojnih standarda

 

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) najoštrije je osudio rušenje objekta u Zemun Polju. Islamska zajednica u Srbiji, koja ne priznaje Islamsku zajednicu Srbije pod čijim je okriljem sporni objekat, ocijenila je u saopštenju da je rušenje muslimanske bogomolje "još jedan" pokazatelj primjene dvojnih standarda na štetu islamskih vjernika.

 

"Posebno nam teško pada što je slika srušene džamije iz Beograda otišla u svijet umjesto ramazanske čestitke", navodi se u saopštenju.

 

IzuS je pozvala vjernike na uzdržanost, a državne organe da što prije počnu razgovore radi rješavanja nagomilanih problema pripadnika Islamske zajednice u Srbiji.

 

"Istovremeno podsjećamo da je povratak jedinstva Islamske zajednice jedini garant ostvarenja normalnog ambijenta u kome će muslimani ostvarivati sva svoja prava i biti konstruktivni faktor države i društva", navodi se u saopštenju.

 

Omerović: Strašna, opasna i neoprostiva greška

 

Predsjednik Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović saopštio je da je rušenje molitvenog doma za muslimanske vjernike u Zemun Polju, strašna, opasna i neoprostiva greška lokalnih vlasti.

 

“Dosljedna primjena zakona u borbi protiv divlje gradnje je naravno nešto što svako normalan podržava. Ali država i njeni organi ne smiju da selektivno primjenjuju zakon. Nekome se dozvoljava da gradi bez dozvole u centru Novog Pazara, a IZ na njenom zemljištu u Zemun Polju, to se ruši u gluho doba noći”, naveo je Omerović.

 

On se u pisanoj izjavi pita koliko osjećaja, sluha i takta imaju oni koji su izabrali da sruše objekat samo dan prije početka svetog mjeseca ramazana.

 

Omerović traži da se hitno kroz razgovore dođe do legalnog rješenja za izgradnju objekta za potrebe muslimanskih vjernika.///////////////////////

BIVŠI ŠEF OHR-a WOLFGANG PETRITSCH: 'Na djelu je balkanizacija EU, a ne evropeizacija Balkana'

BIVŠI ŠEF OHR-a WOLFGANG PETRITSCH: 'Na djelu je balkanizacija ...

///////////////////////////////////////////
///////////////////

Tomislav Nikolić opet sanja Veliku Srbiju : Nadam se da će Srbija i RS jednog dana biti isto !

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić obišli su danas radove na mostu Bratoljub između Bratunca i Ljubovije, piše

26.05.2017.

PSI I DRUGI

Psi i drugi


Heni Erceg

Autor
26.5.2017.

Image result for pavelic i stepinac fotosImage result for pavelic i stepinac fotos
Image result for pavelic i stepinac fotosImage result for pavelic i stepinac fotos


Image result for pavelic i stepinac fotos


Image result for ante pavelic i nezavisna drzava hrvatska
Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos

Image result for kolinda grabar-kitarović , andrej plenkovic i tomson fotos

Image result for kolinda grabar-kitarović , andrej plenkovic i tomson fotos

Image result for kolinda grabar-kitarović , andrej plenkovic i tomson fotos


Image result for kolinda grabar-kitarović i dragan covic fotos


Image result for kolinda grabar-kitarović i dragan covic fotos


Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos


Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos
Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos


Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos


Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos


/Image result for kolinda grabar-kitarović, andrej plenkovic i dragan covic fotos

//////////////////////

Thompson se svojim stihovima ne protivi kakvom totalitarnom režimu, ne ruši nikakve tabue, niti se bori za slobodu riječi, nego posve obrnuto. On veliča krvave, diktatorske režime, muzički je egzekutor državne, nacionalističke politike i banalni propagator nacipornografije. I zato su rasprave o slovenskoj cenzuri tek cinično prenemaganje, a ogavni rezultat glazbe „koja spaja ljude“ jesu upravo one svastike što su ih na malom labradoru iscrtali mladi slušaći Thompsonovih pjesama.

Žuti je labrador radosno istrčao iz svoga dvorišta i pridružio se skupini mladića, sve kako bi se malo poigrao. No umiljato je stvorenje, umjesto nježne igre izloženo torturi, pa će ga jedni zgrabiti i čvrsto držati, a drugi mu po tijelu iscrtati svastike i potom ga šutnuti, te je tako prestrašen noć proveo u nekom grmlju. Vlasnik je prijavio napad kukastim križevima na svoga ljubimca, no, iako se zna tko su „umjetnici“, nadležni nisu reagirali na taj „nestašluk“ naše mladosti. Kao što nisu reagirali ni na toliko fašizma kojim se i ove godine u Bleiburgu komemoriralo „stotine hiljada pobijenih nevinih Hrvata“, kako je to u svom govoru, okružen ustaškim kapama i obilježjima NDH, naglasio predsjednik parlamenta. Dok se iz pozadine derao i ton čitavoj toj ustaškoj priči davao, a tko drugi, nego Marko Perković Thompson.

Lik koji je zajednički nazivnik one mladosti koja svastikama muči labradora i ovoga ološa u Bleiburgu, a u čije su se ime, obranu dostojanstva i njegove neupitne glazbene vrijednosti na noge digle hrvatske institucije, jer mu je, eto, u Sloveniji zabranjen koncert. I izbio je skoro pa bilateralni spor između dvije države, a pjevač koji svoje koncerte započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni!“, a potom uveseljava svoje fanove pjesmuljcima što slave ustaško klanje i poglavnika nekadašnje naci-države, sve uokvireno odvratnim simbolima krvi i tla, taj je dakle zatražio od države da zaštiti njegova ljudska i umjetnička prava, što je ova promptno i učinila.

Jer Thompson nije u Hrvatskoj bilo kakav „umjetnik“, nije on Oliver Frljić, redatelj kojega je ista rulja čiji je Thompson muzički idol, uz pomoć institucija, naprosto prognala iz Hrvatske, nego je on državni orator, dio protokola, nešto poput himne ili zastave, pa je stoga sasvim prirodno da su Sloveniji s najviših razina vlasti upućene diplomatske note. Premijer je zatražio da se istraži kako je moguća takva zabrana, jer da on „ne razumije u čemu je problem“, baš kao što ne razumije zašto je ona ploča s ustaškim znakovljem blizu konclogora Jasenovac ikakav problem. Oglasila se i ministrica kulture, potpuno zgranuta „nedopustivom zabranom“ i narušavanjem demokratskih sloboda hrvatskom državnom pjevaču, a riječ je o istoj osobi koja je na nedavno barbarsko vrijeđanje publike i pokušaje onemogućavanja predstave Olivera Frljića u Splitu kretenski izjavila kako svi oni koji provociraju Hrvate i katolike moraju računati s takvim reakcijama.

Ali ipak najluđom se, kao i uvijek, pokazala predsjednica države koja je oštro protestirala kod slovenskog predsjednika, kazavši kako se Thompsonov koncert ne smije zabranjivati zato jer „glazba spaja ljude“! Naravno, gospođu Kitarović nije teško razumijeti, njoj je, naime, upravo krvoložedna Thompsonova retorika ono što spaja sve hrvatske nacionaliste, fašiste, dakle prave Hrvate. Svi ostali, ili oni druge vjere i nacionalnosti, ionako se ne podrazumijevaju u njenoj viziji Hrvatske, oni su isključeni iz te državotvorne, glazbene priče koja „spaja ljude“, budući da se ovdje ljudima smatraju samo ideološki Hrvati. To jest oni koji bi da je logor Jasenovac bio tek ugodni, privremeni smještaj, povijesni nesporazum s 80 tisuća pobijenih koji se po rasi, naciji, vjeri ili uvjerenju nisu uklapali u ideologiju tadašnje fašističke države Hrvatske, a koju danas, pod državnim patronatom propagira upravo Marko Perković Thompson.

Za njegove stihove: „U Čapljini klaonica bila / puno Srba Neretva nosila / oj Neretvo teci niza stranu / nosi Srbe plavome Jadranu“, ili za onaj o „kući Maksovih mesara“, muzičku odu šefu Jasenovca, Maksu Luburiću, šefica države smatra dakle da spajaju ljude, misli to i vladajuća nacionalistička desnica, pa je zato jedan sitni, provincijski pjevač i mogao postati državni umjetnik. No s one strane granice nisu to tako razumijeli, te su mu koncerti zabranjivani u Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj…, tamošnje vlasti njegove fašističke sklepotine nisu ocjenile kao „glazbu koja spaja ljude“, nego kao ono što one doista jesu – ekstremni nacionalizam koji razdvaja, vrijeđa, isključuje.

Ali fašizam je brz poput korova, pa će Thompson uskoro opet imati priliku „spajati ljude“ u Bosni, u Mostaru, na koncertu što ga tamošnji Hrvati organiziraju u čast grupe svojih oficira, osuđenih u Haagu na 111 godina zatvora zbog strašnih ratnih zločina nad bošnjačkim stanovništvom. Zato je institucionalna obrana Thompsona isto što i zakonito slavljenje zločina, uz šuplje rasprave o slobodi izražavanja, kuražne usporedbe s tobože sličnim zabranama u Jugoslaviji i ostale tlapnje. Jer, Thompson se svojim stihovima ne protivi kakvom totalitarnom režimu, ne ruši nikakve tabue, niti se bori za slobodu riječi, nego posve obrnuto. On veliča krvave, diktatorske režime, muzički je egzekutor državne, nacionalističke politike i banalni propagator nacipornografije. I zato su rasprave o slovenskoj cenzuri tek cinično prenemaganje, a ogavni rezultat glazbe „koja spaja ljude“ jesu upravo one svastike što su ih na malom labradoru iscrtali mladi slušaći Thompsonovih pjesama.

Mladina

//////////////////////////////

Pjevaj Thompsone!

Pjevaj Thompsone!

  25.May 2017

Zato, kad na tom koncertu njihov „čarobnjak“ otpjeva „Lijepu našu“ u nazočnosti zagrljenih Čovića i Kordića zapitajte se zbog koga je i koji je to narod u Bosni i Hercegovini

26.05.2017.

BEOGRAD: POSLIJE RUŠENjA DžAMIJE U ZEMUNU, VJERNICI KLANjALI DžUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA U ZEMUNU

Beograd: Vjernici klanjali džumu ispred porušenog objekta u Zemun Polju

Maj 26. 2017.

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemun polju u Beogradu, a molitvu je nadgledala policija.

Zemunski imam Emin Zejnulahu ispred objekta je govorio o nastupajućem mjesecu ramazanu i o rušenju objekta i kazao da ne želi da vjeruje da svi građani Srbije na taj način misle o džamiji.

“Obavestio sam muslimane da ćemo džumu klanjati napolju, jer nema mesta unutra. Sutra je ramazan, molim Alaha da nas očisti od greha i ružnog govora. Ja se nadam da će nam vlast izgraditi novu džamiju, pošto su nam ovu nelegalno srušili. Verujem da će tako biti. Ako tako ne bude, onda je to jedna loša poruka za nas muslimane koji smo manjina ovde u Beogradu”, rekao je efendija Zejnulahu.

On je rekao da će večeras na ulici klanjati i teravih-namaz, prenosi agencija Anadolija.

On je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da rušenjem objekta IZ u zemun Polju  vlasti nisu ispoštovale dogovor da se sruši samo krov i dio jednog sprata, za koji je Islamska zajednica predala zahtjev za legalizaciju.

Istaknuo je da su s predstavnicima nadležnih organa, koji su u četvrtak izašli na teren zbog rušenja, postigli dogovor da se ne dira dio objekta koji je u procesu ozakonjenja.

Zejnulahu je istakao da je vjernicima onemogućen pristup objektu starog mesdžida, u kojem su dosad obavljali vjerske obrede, s obzirom na to da je dvorište puno ruševina nakon sinoćnje akcije građevinske inspekcije.

“Na ovaj način želimo poslati sliku svetu i pokušati uticati na vlasti da nam dodele dozvolu”, rekao je zemunski imam.

Također je rekao da će Islamska zajednica tražiti od vlasti da joj dodijele plac i izgrade džamiju kako bi se iskupile za rušenje mesdžida uoči ramazana, mjeseca posta, koji nastupa večeras.

Zejnulahua je sinoć privela policija kad je pokušao spriječiti akciju građevinske inspekcije. Za Al Jazeeru je izjavio da su mu prijetili da će ga oderati i da su ga odveli u stanicu u lisicama.

Isključena struja

Mještani Zemun Polja rekli su da je prije i tokom rušenja bila isključena struja i, kako tvrde, nisu imali pristup internetu i mobilnoj mreži.

Općina Zemun saopćila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun Polje srušen jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

“Radovi su nastavljani i nakon što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava”, navodi se u saopćenju, prenose agencije.

Nakon što je građevinska inspekcija na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donijela Rješenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rješenja i dostavila ih investitoru, koji je nastavio s izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta, dodaje Opština.

(Kliker.info-Aljazeera)

///////////////////////

Ramazanska poruka reisa Kavazovića : Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru

Maj 26. 2017.


Sa zalaskom sunca i pojavom mjeseca hilala, mladog mjeseca, večeras za muslimane Bosne i Hercegovine i diljem svijeta, nastupa mjesec ramazan.Prvi teravih- namaz u svim džamijama bit će klanjan večeras, a prvi sehur i prvi dan posta ove 1438. Hidžretske, 2017. godine, je u subotu, 27. maja.

Povodom ramazana, ramazansku poruku danas je vjernicima uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je ukazao na važnost mjeseca posta, te da je u njemu prilika da se kao muslimani, ali i kao društvo prisjetimo na vrijednosti koje ramazan nosi, solidarnosti, darežljivosti i zajedništva.

–  Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo mala spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije – kazao je Kavazović.

U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, dodao je, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo, i što nismo stekli, ramazan podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo.

– Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date. Primijetimo blagodati vjere, porodice, zdravlja, mira, slobode, domovine. Nikada ih ne uzimajmo zdravo za gotovo – rekao je Kavazović te podsjetio  da nam u Kur'anu Allah dž.š. kazuje da će  svaku blagodat koju ljudi prepoznaju i na kojoj mu budu zahvalni uvećati.

Islamska zajednica u BiH je  ove godine u fokusu  vjerskog djelovanja stavila džemat, a Kavazović je naglasio da je džemat ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj džamiji i mahali.

Kazao je da je zajednica jaka koliko su jake i naše veze, u svakom od džemata, a naša se snaga mjeri našim odnosima prema najslabijim među nama.

Istakao je da kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajemo i one druge kojima su one uskraćene, i treba im biti na usluzi.

– Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru. Posebno moramo pokazati solidarnost prema najslabijim našim džematima u svakom gradu, a posebno onim povratničkim. Danas kada očekujemo prvi teravih-namaz,  molim Uzvišenog da blagodat ramazana i njegov blagoslov osjete svi ljudi posebno naša braća u domovini, Sandžaku, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori. Ramazan šerif mubarek olsun – čestitka je reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića.

Ramazan ove godine ima 29 dana, a najduži dan posta ima 18 sati i devet minuta.

(Kliker.info-Fena)

///////////////////////////////////////
26.05.2017.

U ZEMUNU SRUŠENA DžAMIJA, BAŠ ZA PRVI DAN RAMAZANA: BEOGRADSKI MUFTIJA MUSTAFA JUSUFSPAHIĆ OČEKUJE OBJAŠNjENjE O RUŠENjU DžAMIJE U ZEMUNU

Jusufspahić: Očekujemo objašnjenje o rušenju džamije u Zemunu


Srušen nelegalni verski objekat Islamske zajednice

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić izjavio je danas da Islamska zajednica Srbije očekuje objašnjenje o rušenju njihovog verskog objekta u beogradskoj opštini Zemun, prenosi Beta.

"Očekujem da nas u ovim danima premijer Vlade Aleksandar Vučić primi na sastanak koji smo zatražili. Očekujemo da nam se objasni zašto se nad nama danas primenjuje nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopnjača i čime smo mi to zaslužili", rekao je Jusufspahić u Bajrakli džamiji u Beogradu.

U Zemun Polju protekle noći srušena je nelegalno izgrađena džamija koju je podigla Islamska zajednica. Kako je prenela Televizija N1, akcija rušenja počela je između tri i četiri sata posle ponoći, kada su jake policijske snage i Žandarmerija blokirale naselje. Rušenje verskog objekta bilo je planirano za juče, ali se okupio veliki broj građana koji su to sprečili.

Jusufspahić je rekao da za 47 godina koliko živi u Beogradu, Islamska zajednica nije dobila nijednu dozvolu za izgradnju bilo kog prostora, pa čak ni molitvenog.

On je upitao hoće li mu neko objasniti zašto je to tako.

"Mi grešimo kada gradimo nelegalno, kao i 50 odsto celokupnog stanovništva u ovoj zemlji. To je urbanistički problem, ali ne bi smeo da bude politički problem. Ali to jeste politički problem", rekao je on i dodao da nije korektno da se opština Zemun tako ophodi prema muslimanima Beograda.

Upitao je i zašto u okolini tog verskog objekta nijedan drugi nema građevinsku dozvolu.

"Zar samo baš mi morali - objekat nema komercijalnu vrednost, ni trgovačku priču, već je versko obrazovnog karaktera i tu želimo da naš najsiromašniji sloj ljudi sačuvamo od ulice da ne postanu socijalni problem cele društvene zajednice", rekao je Jusufspahić.

On je upitao zašto grad Beograd uskraćuje slobodu veroispovesti ako to država garantuje.

"Zar mislite da ja treba da se klanjam na ulici da bi pokazao kako je ovaj grad kosmopolitski", rekao je on i pozvao vernike na smirenost "u ovim teškim danima", ali "svečarskim danima za muslimane".


/////////////////

U ZEMUNU SRUSEN OBJEKAT ISLAMSKE ZAJEDNICE BAS ZA PRVI DAN RAMAZANA

Srušen nelegalni verski objekat Islamske zajednice

Srušen nelegalni verski objekat Islamske zajednice - N1

//////////////////////////////////////

Sud rehabilitovao Nikolu Kalabića

Image result for Cetnicki vodja nikola kalabic fotos

Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg četničkog komandanta Nikolu Kalabića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u valjevskom pravosuđu.

Zahtev za rehabilitaciju podnela je Kalabićeva unuka Vesna Kalabić.

Sud je utvrdio da se sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića, smatraju ništavnim.

Takođe, ništavnim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. godine. Kada je Sreski sud u Mionici, septembra 1946. godine proglasio Kalabića za narodnog neprijatelja, oduzeta mu je imovina. Njegova unuka zahtev za rehabilitaciju podnela je i zbog restitucije sa namerom da u posed vrati plac od 1,3 hektara na Divčibarama.

Viši tužilac u Valjevu najavio je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.


/////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Petak, 26. maj/svibanj 2017.

26.05.2017.

SELEKTOR NOGOMETNE REPREZENTACIJE BiH, MEHMED BAŽDAREVIĆ, ODABRAO ZMAJEVE ZA OKRŠAJ S GRČKOM

POVRATAK MEDUNJANINA I BEŠIĆA: Baždarević odabrao Zmajeve za okršaj s Grčkom

Selektor nogometne A reprezentacije BiH danas je na konferenciji za medije objavio spisak nogometaša pozvanih za utakmicu protiv Grčke, koju naš najjači državni tim igra 9. juna na Bilinom Polju u Zenici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Na Baždarevićevom spisku se nalazi 28 igrača.POVRATAK MEDUNJANINA I BEŠIĆA: Baždarević odabrao Zmajeve za okršaj s Grčkom


Meša je pozvao trojicu golmana, a to su Asim Begović (Chelsea), Ibrahim Šehić (Qarabag) i Kenan Pirić (Zrinjski).

Kada je riječ o defanzivcima, poziv su dobili Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ognjen Vranješ (AEK), Edin Cocalić (Mechelen), Toni Šunjić (Palermo), Ervin Zukanović (Atalanta), Dario Đumić (NEC Nijmegen), Samir Memišević (Groningen) i Daniel Pavlović (Sampdoria). Sead Kolašinac (Schalke) je suspendovan zbog kartona.

Vezni red je dobio izuzetno važno pojačanje povratkom oporavljenog Muhameda Bešića (Everton), poziv je ponovo dobio i Haris Medunjanin (Philadelphia Union), a tu su još Senad Lulić (Lazio), Miralem Pjanić (Juventus), Sanjin Prcić (Rennes), Mato Jajalo (Palermo), Gojko Cimirot (PAOK), Rade Krunić (Empoli), Edin Višća (Basaksehir), Avdija Vršajević (Osmanlispor), Danijel Milićević (Gent) te Miroslav Stevanović (Željezničar),

Meša je odabrao pet napadača, a to su Vedad Ibišević (Hertha), Rijad Bajić (Konyaspor), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb), Kenan Kodro (Osasuna) i Edin Džeko (Roma).

Na rezervnom spisku su trojica veznjaka, Tomislav Tomić (Zrinjski), Haris Duljević (Sarajevo) i Dino Beširević (Radnik Bijeljina).


BiH dočekuje Grčku na stadionu Bilino Polje u Zenici 9. juna.

Tabela:

1. Belgija 13
2. Grčka 11
3. BiH 10
4. Kipar 4
5. Estonija 4
6. Gibraltar

///////////////////////////
////////////////////////////////////////////////////


AUSTRIJSKI AMBASADOR O KONCERTU THOMPSONA U MOSTARU: "Bez presedana osuditi političku podršku ratnim zločincima"!

Posebne dobrodošlice, odavanje počasti i slavljenje osuđenim ratnim zločincima, sa bilo koje strane, potrebno je osuditi, jer takve aktivnosti same po sebi mogu predstavljati nezakonite postupke, poručio je austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, povodom najavljenog skupa podrške prvostepeno presuđenim ratnim zločincima u Mostaru.

AUSTRIJSKI AMBASADOR O KONCERTU THOMPSONA U MOSTARU: 'Bez presedana osuditi političku podršku ratnim zločincima'! - 3


AUSTRIJSKI AMBASADOR O KONCERTU THOMPSONA U MOSTARU: 'Bez presedana osuditi političku podršku ratnim zločincima'! - 3

"Jasno i bez presedana takođe treba osuditi i politički angažman pojedinaca na podršci ili saglasnosti sa takvom ideologijom koja u pozadini ima ratni zločin, terorizam i religijski fanatizam, bez obzira na kojoj strani", poručio je ambasador Pammer u izjavi za Vijesti.ba.

On je napomenuo da su takve aktivnosti u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima, vladavinom prava i demokratskog suživota.

"U mnogim evropskim zemljama ove pravne norme se strogo poštuju. Za multikulturalnu državu sa postratnom prošlošću, ovakvo ponašanje je potrebno za bilo kakvu perspektivnu budućnost", naveo je ambasador Pammer.

Pored austrijskog ambasadora, koncert u čast osuđenim ratnim zločincima od međunarodnih predstavnika do sada već osudili Ambasada SAD-a, delegacija EU te OHR. 

////////////////////////

VLADA JAPANA DONIRALA 230.000 KM ZA OBNOVU DVIJE ŠKOLE: Od 1996. za više od 80 osnovnih škola širom BiH Japanci osigurali 50 miliona KM

VLADA JAPANA DONIRALA 230.000 KM ZA OBNOVU DVIJE ŠKOLE: Od 1996. za više od 80 osnovnih škola širom BiH Japanci osigurali 50 miliona KM

26.05.2017.

TUŽNA GODIŠNjICA U TUZLI : PREŽIVIO SREBRENICU, ALI NIJE TUZLANSKU KAPIJU

Tužna godišnjica u Tuzli : Preživio Srebrenicu, ali nije tuzlansku Kapiju

Maj 25. 2017.


Tužna godišnjica u Tuzli. Na današnji dan 1995. godine ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske usmrtila je u Tuzli 71 osobu, najviše mladih, dok je preko 200 ljudi ranjeno. Ovaj zločin nad civilnim stanovništvom ostat će upamćen kao “Zločin na Kapiji”. Tuzlaci su danas ubijenim sugrađanima odali poštu i položili vijence.

Jednog sina Nure Alispahić iz Srebrenice ubili su Škropioni, drugi je uspio pobjeći u Tuzlu. Ali Admir Alispahić nije uspio preživjeti Kapiju. Nura je bila u Srebrenici i nakon mjesec saznala da je poginuo.

“Kad mi je poslao pismo njegov drug i rekao. Samo je rekao: Da je moja majka, ona bi mene spasila. Bio je jož živ tada. I umro je. Svako je svoje spašavo. On da je spašen, da je doša nama, možda bi ostao živ”, kaže Nura Alispahić.

Bivši general Republike Srpske Novak Đukić kao komadanat Taktičke grupe „Ozren“ osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio granatiranje Tuzle. Pobjegao je u Srbiju i nije odslužio kaznu. Njegova odbrana tražila je od Suda BiH ponovno suđenje koje je odbijeno. Roditelje ne pronalaze utjehu godinama. Sjećanja su jedino što imaju.

“Mislim ne možemo to nikako da podnesemo. Vjerovali smo u sudstvo. Više ne vjerujem ni u šta. Barem ja ne vjerujem”, poručuje Esma Slijepčević, roditelj.

“Moj sin Elvis bio je reprezentativac. Trebao je u junu te 1995.godine ići na Evropsko prvenstvo u stonom tenisu. Ali ubijen je 25. maja”, sjeća se Šemsudin Alagić, roditelj.

Hoće li pravda ikada biti zadovoljena? Hoće li je roditelji doživjeti?

“Među ovom grupom roditelja, čija su djeca ubijena na Kapiji, već je 30 posto koji su već umrli. I to ranom smrću. Veliki bol. Pitanje je za nas ostale koliko ćemo još uspjeti izdržati tu nepravdu, tu bol”, otkriva Hilmo Bučuk, roditelj.

“Nikada neće biti, niti je bila. Nikad. Ja sam oboljela za svojom djecom. Nikada niko nije došao da vidi kako sam i šta radim. Sama sam”, dodaje Nura Alispahić.

(Kliker.info-N1)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53256004

Powered by Blogger.ba