Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.05.2017.

KRAJ POLITIČKE KRIZE U MAKEDONIJI, IVANOV DAO MANDAT ZAEVU ZA SASTAV VLADE

Kraj političke krize u Makedoniji, Ivanov dao mandat Zaevu za sastav Vlade


Image
Zoran Zaev i Đorđe Ivanov tokom prvih konsultacija koje su se završile neuspehom

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je mandat za sastavljanje Vlade Republike Makedonije predsedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

Pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodelivanje mandata lideru parlamentarne većine.

Predsednik SDSM-a izrazio je zahvalnost i rekao da su otklonjene dve prepreke za davanje mandata, odnosno da je predsednik Skupštine Talat Džaferi poslao pismo predsedniku Ivanovu da formiraju parlamentarnu većinu, a da je manadatar izjavu dostavio u obliku garancije.

"Garantujemo zaštitu državnih interesa i unapređenje života svih građana, bez obzira na etnicku, versku i jezičku pripadnost. Garantujemo da će proces donošenja odluka o građanima Makedonije biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava, ne dovodeći državu u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema drugoj državi. Niti jedan dokument, platforma, deklaracija, akt ili delovanje, koji bi bili u suprotnosti sa ovim navedenim stavovima, ne mogu biti uslov niti osnov za formiranje i delovanje Vlade Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozdravili su davanje mandata Zoranu Zaevu i ocenili to kao "još jedan važan korak ka formiranju Vlade".

"Nadamo se da će ovaj konstruktivni duh prevladati kako bi zemlja mogla konačno izaći iz krize. Očekujemo brzo formiranje Vlade koja će implementirati delove Pržino sporazuma i provesti važne reforme", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Evropski zvanični su takođe pozvali parlamentarne stranke da ostave podele sa strane i zajedno rade na reformama, što će zemlju ponovno vrattiti na put evroatlantskih integracija.

"Spremni smo pomoći novoj vladi u njenim reformskim naporima", navodi se u saopštenju Mogerini i Hana.

Nakon meseci političkog vakuuma u kojem je Ivanov odbijao da mu mandat, danas je iz Kabineta predsednika stiglo šturo saopštenje u kojem se navodi da će Ivanov dati mandat za sastav Vlade Zaevu.

"Neću dati mandat onome ko pregovara o platformama drugih država, kojima se ucenjuje Makedonija i ugrožava država", rekao je Ivanov u javnom obraćanju kada je odbio dati mandat Zaevu.

On je tada rekao da je prepreka za davanje mandata SDSM-u platforma partija Albanaca u Makedoniji, koja je, kako je ustvrdio, neustavna i nezakonita.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji u intervjuu objavljenom u ponedeljak na portalu Balkan Insight rekao je kako veruje da će predsednik Ivanov učiniti „pravu stvar” i dati mandat za sastav vlade Zaevu.

Novi mandatar Zoran Zaev, prema Ustavu, u roku od 20 dana od dana dobijanja mandata treba Skupštini da dostavi program i predloženi sastav Vlade. Na predlog premijera na osnovu programa, Skupština odlučuje o Vladi većinom glasova poslanika.

Sadašnja parlamentarna većina u 120-članom Sobranju Makedonije ima podršku 67 poslanika koalicije koju predvode SDSM, DUI, BESA i Savez

/////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Srijeda/sreda, 17. maj/svibanj 2017.

/////////////////////

Tuča ispred Ambasade Turske u Vašingtonu

Tuča ispred Ambasade Turske u Vašingtonu - Radio Slobodna Evropa

//////////////////////////

Zašto se i kako osuđenik suda nepriznatog entiteta našao u zatvoru na teritoriji Srbije?

Robijaju u Srbiji po presudi nepostojeće države krajiških Srb

////////////////

Haris Hrle, ambasador BiH u SAD : Duga i plodna tradicija saradnje s republikanskim čelnicima u SAD-u


 Obilježavanje 25. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjene nacije obilježit će se 22. maja u UN House u glavnom gradu Brazila, Braziliji. Budući da Bosna

////////////////////


//////////////////////


MASOVNA TUČA U WASHINGTONU: Edoganovi tjelohranitelji napali kurdske prosvjednike ispred rezidencije turskog ambasadora u SAD?!

MASOVNA TUČA U WASHINGTONU: Edoganovi tjelohranitelji napali ..

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56401263

Powered by Blogger.ba