Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.05.2017.

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANjE GENOCIDA KANADA : CVIJET SREBRENICE URUČEN ČLANOVIMA KANADSKOG PARLAMENTA

Institut za istraživanje genocida Kanada : Cvijet Srebrenice uručen članovima Kanadskog parlamenta

Maj 17. 2017.


U znak zahvalnosti Kanadi za sve što je učinila za istinu o največem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici i za pravdu za žrtve tog strašnog zločina, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada koji broji više od 100 istaknutih svijetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode se pismeno obratio predsjedniku – spikeru Kanadskog parlamenta gospodinu Geoff Regan sa molbom da se Cvijet Srebrenice, simbol genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, uruči svim članovima Kanadskog parlamenta.

U pismu između ostalog piše: “Želimo vas podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici.

U proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U nekim kanadskim školama i fakultetima se izučava genocid u Srebrenici. Gradonačelnici Hamiltona i Windsora su proglasili 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ovi pokazatelji jasno govore da je Kanada svijetski lider u traganju za istinom o genocidu u Srebrenici i pravdi za žrtve tog zločina. U godini kada Kanada obilježava 150 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada naša domovina, Bosna i Hercegovina, obilježava 25 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada obilježavamo 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine podjela Cvijeta Srebrenice članovima Kanadskog parlamenta znaći zaista mnogo za sve Kanađane bosanskohercegovačkog porijekla, ali i za mnoge Kanađane koji su duboko suosjećali sa patnjama bosanskohercegovačkih građana u agresiji”.

U odgovoru predsjednika Kanadskog parlamenta Geoff Regan, poslanom profesoru Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida, Kanada između ostalog piše:  “Zahvaljujem se za vaše pismo u vezi distribucije Cvijeta Srebrenice članovima Kanadskog parlamenta, kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici. Želim da vam se zahvalim što ste me podsjetili na 11. Juli kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Veoma mi je drago čuti da sa vašim radom osiguravate da se ova tragedija ne zaboravlja i ne ponavlja. Ja ću osigurati da su Cvijet Srebrenice bude distribuiran  svim parlamentarnim političkim partijama, odnosno svim članovima Kanadskog parlamenta. Pozdravljam i cjenim vaš rad i rad Instituta za istraživanje genocida, Kanada. Ovaj vaš cjenjeni rad je od suštinskog značaja za pamćenje i sprečavanje genocida, te nas podsjeća na važnost očuvanja vrijednosti slobodnog i demokratskog društva”.

U pismu zahvale predsjedniku Kanadskog parlamenta profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada je između ostalog napisao:  “U ime Upravnog odbora i Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada i u ime svih Kanađana bosanskohercegovačkog porijekla i njihovih organizacija i zajednica najsrdačnije se zahvaljujemo na podjeli Cvijeta Srebrenice, simbola genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, članovima Kanadskog parlamenta. To je veliki doprinos kulturi pamćenja u Kanadi i svijetu, velika pobjeda istraživača genocida i aktivista ljudskih prava i sloboda i veliki poraz negatora genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini”.

(Kliker.info-IGK)

17.05.2017.

KRAJ POLITIČKE KRIZE U MAKEDONIJI, IVANOV DAO MANDAT ZAEVU ZA SASTAV VLADE

Kraj političke krize u Makedoniji, Ivanov dao mandat Zaevu za sastav Vlade


Image
Zoran Zaev i Đorđe Ivanov tokom prvih konsultacija koje su se završile neuspehom

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je mandat za sastavljanje Vlade Republike Makedonije predsedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

Pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodelivanje mandata lideru parlamentarne većine.

Predsednik SDSM-a izrazio je zahvalnost i rekao da su otklonjene dve prepreke za davanje mandata, odnosno da je predsednik Skupštine Talat Džaferi poslao pismo predsedniku Ivanovu da formiraju parlamentarnu većinu, a da je manadatar izjavu dostavio u obliku garancije.

"Garantujemo zaštitu državnih interesa i unapređenje života svih građana, bez obzira na etnicku, versku i jezičku pripadnost. Garantujemo da će proces donošenja odluka o građanima Makedonije biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava, ne dovodeći državu u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema drugoj državi. Niti jedan dokument, platforma, deklaracija, akt ili delovanje, koji bi bili u suprotnosti sa ovim navedenim stavovima, ne mogu biti uslov niti osnov za formiranje i delovanje Vlade Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozdravili su davanje mandata Zoranu Zaevu i ocenili to kao "još jedan važan korak ka formiranju Vlade".

"Nadamo se da će ovaj konstruktivni duh prevladati kako bi zemlja mogla konačno izaći iz krize. Očekujemo brzo formiranje Vlade koja će implementirati delove Pržino sporazuma i provesti važne reforme", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Evropski zvanični su takođe pozvali parlamentarne stranke da ostave podele sa strane i zajedno rade na reformama, što će zemlju ponovno vrattiti na put evroatlantskih integracija.

"Spremni smo pomoći novoj vladi u njenim reformskim naporima", navodi se u saopštenju Mogerini i Hana.

Nakon meseci političkog vakuuma u kojem je Ivanov odbijao da mu mandat, danas je iz Kabineta predsednika stiglo šturo saopštenje u kojem se navodi da će Ivanov dati mandat za sastav Vlade Zaevu.

"Neću dati mandat onome ko pregovara o platformama drugih država, kojima se ucenjuje Makedonija i ugrožava država", rekao je Ivanov u javnom obraćanju kada je odbio dati mandat Zaevu.

On je tada rekao da je prepreka za davanje mandata SDSM-u platforma partija Albanaca u Makedoniji, koja je, kako je ustvrdio, neustavna i nezakonita.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji u intervjuu objavljenom u ponedeljak na portalu Balkan Insight rekao je kako veruje da će predsednik Ivanov učiniti „pravu stvar” i dati mandat za sastav vlade Zaevu.

Novi mandatar Zoran Zaev, prema Ustavu, u roku od 20 dana od dana dobijanja mandata treba Skupštini da dostavi program i predloženi sastav Vlade. Na predlog premijera na osnovu programa, Skupština odlučuje o Vladi većinom glasova poslanika.

Sadašnja parlamentarna većina u 120-članom Sobranju Makedonije ima podršku 67 poslanika koalicije koju predvode SDSM, DUI, BESA i Savez

/////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Srijeda/sreda, 17. maj/svibanj 2017.

/////////////////////

Tuča ispred Ambasade Turske u Vašingtonu

Tuča ispred Ambasade Turske u Vašingtonu - Radio Slobodna Evropa

//////////////////////////

Zašto se i kako osuđenik suda nepriznatog entiteta našao u zatvoru na teritoriji Srbije?

Robijaju u Srbiji po presudi nepostojeće države krajiških Srb

////////////////

Haris Hrle, ambasador BiH u SAD : Duga i plodna tradicija saradnje s republikanskim čelnicima u SAD-u


 Obilježavanje 25. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjene nacije obilježit će se 22. maja u UN House u glavnom gradu Brazila, Braziliji. Budući da Bosna

////////////////////


//////////////////////


MASOVNA TUČA U WASHINGTONU: Edoganovi tjelohranitelji napali kurdske prosvjednike ispred rezidencije turskog ambasadora u SAD?!

MASOVNA TUČA U WASHINGTONU: Edoganovi tjelohranitelji napali ..

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
54444192

Powered by Blogger.ba