Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.05.2017.

KEMAL KURSPAHIĆ : EVROPSKE PORUKE ZA BALKAN

Kurspahić: Evropske poruke za Balkan


Pokazalo se da ni euforiji na krajnjoj desnici ni panici u proevropskoj javnosti nije bilo mjesta


Pokazalo se da ni euforiji na krajnjoj desnici ni panici u proevropskoj javnosti nije bilo mjesta

//////////////////////////////////////

(Komentar*)

Čovjek može imati nekog razumijevanja za domaće cinike i ignorante koji su iz iskustva iz minule tri decenije vladavine nacionalizma na Balkanu zaključili kako „ništa ne zavisi od nas“ i „ništa se ne može promijeniti“: njihova politička samomarginalizacija počiva na spoznaji da i nakon svih već brojnih izbornih ciklusa i cirkusa, s obećanjima „zlatnih kašika“ i „bolje budućnosti“, sve ostaje isto – samo malo gore.

Ali, ako ta masovna demobilizacija od učešća u političkom životu i demokratskim procesima, počiva na iskrenom razočarenju i beznađu značajnih slojeva stanovništva, ona se i sistematski pothranjuje iz propagandističkih štabova vođa i partija čija je misija potkopavanje povjerenja u demokratske institucije, euroatlantske perspektive, međunarodne organizacije i saradnju.

Marine Le Pen, poražena s više nego ubjedljivih 66 prema 34 posto glasova, u odmjeravanju s Emmanuelom Macronom

Marine Le Pen, poražena s više nego ubjedljivih 66 prema 34 posto glasova, u odmjeravanju s Emmanuelom Macronom

Ta ideologija, koja profitira na širenju nepovjerenja prema evropskoj ideji, doživjela je statistički i politički težak poraz u nedjeljnim predsjedničkim izborima u Francuskoj. U njima je predstavnica nacionalističko-antievropske krajnje desnice, Marine Le Pen, poražena s više nego ubjedljivih 66 prema 34 posto glasova, u odmjeravanju s debitantom na političkoj sceni, kandidatom iz centra francuske politike Emmanuelom Macronom.

Krajnja desnica - čiji je rast posljednjih godina pothranjivan nacionalističkom histerijom protiv prognanika i izbjeglica sa bliskoistočnih ratišta; korištenjem zločinačkih napada islamskih ekstremista za širenje strahova i propovijedanje „nepomirljivog sukoba islama i hrišćanstva“, optuživanjem Evropske Unije za sve slabosti nacionalnih ekonomija ... – dobila je krila u dva politička potresa prošle godine.

Prvi je bio „Brexit“ – odluka britanskih birača, sa 52 prema 48 odsto u junu, za izlaz iz Evropske Unije.

Drugi – izbor Donalda Trampa (Trump) za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na novembarskim izborima.

Tramp je nizom izjava i odluka doprinosio narastanju optimizma u redovima krajnje desnice u Evropi da bi u seriji predsjedničkih izbora u ovoj godini mogla pomesti sa scene lidere i stranke posvećene idejama liberalne demokratije.

Britanski birači na referendumu u junu 2016. odlučili sa 52 prema 48 odsto za izlaz iz EU

Britanski birači na referendumu u junu 2016. odlučili sa 52 prema 48 odsto za izlaz iz EU

U vezi s imigracijom – obećao je podizanje „veličanstvenog zida“ na granici s Meksikom i izjavljivao da će Meksiko platiti cijenu tog zida; u vezi s izbjegličkim talasom – najavio je zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države i tek je intervencija nekoliko federalnih sudija za sada spriječila i provođenje te diskriminatorne mjere; u vezi s međunarodnim savezima i ugovorima -proglasio je NATO „beskorisnim“ i zahtijevao od evropskih članica da „plate što duguju“ iako članice tog vojnog saveza nikom ništa ne plaćaju i ne duguju nego su se obavezale da će dva posto nacionalnog dohotka izdvajati za odbranu, a najavio je i američko odbacivanje ranije prihvaćenih sporazuma o klimatskim promjenama i trgovini ...

Uoči francuskih izbora, dok je bivši predsjednik Obama u televizijskoj poruci podržao Macrona, Tramp je praktičnio podržao Marine Le Pen izjavljujući da ona ima „bolja rješenja“ za nacionalnu bezbjednost i imigraciju.

Pokazalo se, međutim, da ni euforiji na krajnjoj desnici ni panici u proevropskoj javnosti nije bilo mjesta. Predstavnik krajnje desnice poražen je na predsjedničkim izborima u Austriji; šampion nacionalističke antimuslimanske kampanje u Holandiji takođe je poražen na tamošnjim izborima; a sada je to isto doživjela i nasljednica stranke profašističkih ideja i prošlosti u Francuskoj koja je neposredno nakon izbornog debakla najavila i promjenu imena te stranke (Nacionalni front).

Nakon ta tri poraza evropskoj desnici preostaje još jedna prilika u izborima možda najznačajnijim za evropsku budućnost – u septembru u Njemačkoj – u kojima se najuticajnijoj evropskoj ličnosti, kancelarki Angeli Merkel, posebno prebacuje to što je „otvorila vrata Evrope“ imigrantima s Bliskog Istoka među kojima su došli i „ljudi opasnih namjera“.

Po svim mjerenjima raspoloženja njemačke javnosti, Merkelova – i pored tog „neoprostivog grijeha“ saosjećanja sa izbjeglima iz ratnih žarišta – ima značajnu prednost uoči tih izbora.

Merkel, uprkos svemu, ima značajnu prednost uoči izbora

Merkel, uprkos svemu, ima značajnu prednost uoči izbora

Jesu li ovi porazi na izborima velikih očekivanja i najava potiskivanja sa scene evropske krajnje desnice? To, prije svega, zavisi od toga kada će izborni pobjednici prionuti na posao obnove ekonomskih temelja prosperiteta i optimizma. Ideji evropskog jedinstva ne mogu toliko štete nanijeti desničari na vlasti u zemljama kao što su Poljska i Mađarska – sa još neiživljenim demokratskim iskustvima – koliko bi joj štetilo neispunjavanje obećanja i potencijala liberalne demokratije.

Ishod izbora u Austriji, Holandiji i sada u Francuskoj snažna je poruka i svima koji to hoće da čuju na Balkanu: za sljedbenike ruskog potkopavanja NATO-a i Evropske Unije – da je preuranjeno i neosnovano zlurado očekivanje raspada tih garanata stabilnosti u Evropi i utoliko važnije bezrezervno opredjeljenje za evropsku budućnost; za propovjednike nacionalizma i podjela – da pokušaju nešto naučiti iz poraza nacionalističkih politika na izborima u evropskim zemljama; za one koji sputavaju euroatlantski put balkanskih zemalja sa sijanjem sumnje u to „hoće li uopšte biti Evrope“ da bismo joj se pridruživali – da to čak i nije toliko važno koliko je važno da se u zemljama naših podneblja prigrle i razviju evropski standardi vladavine prava i jednakosti, sa ili bez članske karte u Uniji.

* Mišljenja izrečena u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Radija Slobodna Evropa
////////////////////////

Otvorena vrata NATO za Zapadni Balkan - Radio Slobodna Evropa


///////////////////////////////////////

Delegacija Kongresa upoznaje Balkan - Radio Slobodna Evropa

12.05.2017.

TRIJUMF SVJETLA NAD TAMOM: "CAREVA DžAMIJA U FOČI MORA BITI SVIJEĆA KOJA OBASJAVA SVIJET"

TRIJUMF SVJETLA NAD TAMOM: "Careva džamija u Foči mora biti svijeća koja obasjava svijet" (FOTO)


-Mnogo puta sam se pitao, šta su to znali naši preci pa su zajedno gradili crkve i džamije, mostove i škole što mi danas nikako da otkrijemo, pa ipak, okupljeni ovdje u Foči povodom novog povjeravanja Careve džamije na čuvanje mi danas još jednom svjedočimo obnovi vjere u univerzalno dobro, u trijumf svjetla nad tamom koja se bila nadvila nad nama – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.TRIJUMF SVJETLA NAD TAMOM: 'Careva džamija u Foči mora biti svijeća koja obasjava svijet' (FOTO) - 2

Prije njenog barbarskog uništenja u jednom danu 1992. ovdje je pet vijekova stajala i trajala Careva džamija koju je 1501. godine dao sagraditi sultan Bajazit II, poručeno je danas na svečanom otvaranju fočanske Careve džamije.

 

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila taj grad. I ona kao i mnoge druge džamije u tom gradu zapaljena je 1992. i srušena do temelja. Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH.

 

Fočanska Careva džamija svečano je otvorena danas nakon godina čekanja, a veliki broj vjernika iz raznih krajeva okupio se u ovom gradu da obilježi tu svečanost.

 

Otvaranju džamije prisustvovao je veliki broj zvanica, među njima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak i generalni direktor agencije TIKA-e Serdar Çama.

 

- Mržnja je srušila Aladžu i Carevu džamiju u Foči, pravoslavni hram u Mostaru i mnoge druge prelijepe Božije kuće u kojima je živio duh svih naših naroda. Još zlu nismo stali u kraj jer smo zaboravili da u borbi sa zlom čovjek mora počinjati od sebe, a ne od drugih jer taj drugi u kojeg upiremo prstom je samo ogledalo u kojem vidimo vlastiti lik. Zapitajmo se čemu riječi naše crkve i  njihove džamije. Zar svi zajedno Božije ime ne zazivamo u našim molitvama skrušeno, a na kraju ćemo goli krenuti na put svoj i sva ćemo blaga ovoga svijeta ostaviti za sobom. Mnogo puta sam se pitao, šta su to znali naši preci pa su zajedno gradili crkve i džamije, mostove i škole što mi danas nikako da otkrijemo, pa ipak, okupljeni ovdje u Foči povodom novog povjeravanja Careve džamije na čuvanje mi danas još jednom svjedočimo obnovi vjere u univerzalno dobro, u trijumf svjetla nad  tamom koja se bila nadvila nad nama – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

Poručio je da "se ovim događajem nagovješćuje da se rađa nova nada u nama. Danas su s nama i naši prijatelji koji ohrabruju naša nastojanja da uspostavimo svoj unutarnji mir red i spokoj. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se džamija izgradi ponovo, našim prijateljima Fočacima, prijateljima iz Turske, sadašnjim stanovnicima ovog prelijepog grada Foče, posebno se zahvaljujem muftijama, brojnim dobročiniteljima, vakifima i svima koji s radili na ovoj džamiji. Završavam riječima iz Kur'ana, "a da je Bog htio on bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali on hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite u dobru jer njemu ćete svi vratiti, pa će vas on u onome u čemu ste se razilazili obavijestiti".

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pozdravljajući prisutne, naglasio je da je uvjeren kako džamije Foče nisu samo gnijezdo duhovnosti onih raspršenih muslimana ovog grada, već i zalog obnove zajedništva cijele Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

 

– U zlatnom dobu fočanskog šehera, vakifi su se nadmetali u dobru, i teško je u ovoj čaršiji bilo reći koja je džamija veća, ljepša, važnija. Neke su se isticale skladom i umješnom gradnjom, neke veličinom i probranim položajem u mahali, one skromnije opet onim najvažnijim – dobrim imamom i jakim džematom. Gube se u pamćenju obrisi ovih bogomolja, ali možemo biti sigurni da je ova džamija sultana Bajezida Velije imala sve pobrojane elemente kroz vijekove svog trajanja – kazao je Izetbegović.

 

Predsjednik Građevinskog odbora Careve džamije u Foči Sulejman Pilav podijelio je radost zbog današnjeg svečanog otvorenja džamije, iako se kako je kazao, svugdje nadvila sjena onih koji su ubijeni, raseljeni, i koji nisu dočekali da vide obnovu džamije. Dodao je da džamija svjedoči o još jednoj tradiciji duha naroda koji gradi ono što drugi ruše i za sve generacije koje se poučavaju principima islama, tolerancije i zajedničkog življenja.

 

– Danas možemo biti ponosni jer smo ugradili svaki kamen i svaku gredu u džamiju da ojačamo našu zajednicu i važno je da smo ovdje, da se vratimo i izgradimo bolju budućnost – kazao je.

 

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić smatra da otvorenje Careve džamije predstavlja veliki i sretan događaj.

 

– Iako je ponovna izgradnja počela 2004. godine, projekt obnove doživio je nekoliko izmjena, jer su brojni njeni graditelji baš insistirali i vodili računa o njenoj autentičnosti. Danas ona izgleda onako kako je nekad izgledala – kazao je muftija, koji je zahvalio svim vakifima i svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos u izgradnji džamije.

 

U ime Srpske pravoslavne crkve obratio se Nenad Tupeša koji je pozdravio prisutne izrazivši radost zbog otvorenja džamije te naglasivši da bogomolja koja se podiže predstavlja radost za sve.

 

– Ovo je važan znak i svjedok zajedničkog življenja. Ova džamija treba da bude kao svijeća koja osvjetljava svijet. Otvorenje Careve džamije je radost građana Bošnjaka posebno i radost za sve koji žive u Foči a koje nas je otvorenje džamije okupilo ovdje – kazao je.

 

Dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak čestitao je svim prisutnim ovaj dan, naglasivši da su njihovi preci živjeli ovdje i vladali oko 500 godina, vladali su pravdom, nisu se miješali u tuđe vjerske živote, u tuđu kulturu i slične vrijednosti.

 

Istakao je i značaj rada Turske razvojne agencije TIKA-e, te generalne direkcije Vakufa Republike Turske, naglasivši da trenutno u BiH TIKA realizira oko 47 projekata. Među tim projektima fokusiraju se da rade i druge projekte, restauracije, edukacije i obrazovanje.

 

Izvođač radova bila je firma “Neimari” iz Sarajeva. Većina rekonstrukcije je rađena na osnovu starih fotografija, a izgrađeni su i prateći sadržaji džamije.

 

Izgradnja džamije koštala je oko milion i 500.000 KM


///////////////////////////////


Reis Kavazović u Foči: Naše različitosti su dar Božije mudrosti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović poručio je danas u Foči, na otvaranju Careve džamije, da ćemo posljednju deceniju prošlog stoljeća pamtiti po zlu, javlja Anadolu Agency (AA). Podsjetio

//////////////////

SEMIR OSMANAGIĆ DOBIO KONKURENCIJU: Mostarski geolog Goran Glamuzina tvrdi da je otkrio piramidu kod Neuma!

Mostarski geolog Goran Glamuzina tvrdi da je otkrio piramidu kod ...


//////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
54444143

Powered by Blogger.ba