Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.05.2017.

SRAM-a NEMA, A SMRAD NAS GUŠI

SRAM-a nemamo, a SMRAD nas guši


Igor Galo

Autor
8.5.2017. 


SRAM-a nemamo, a SMRAD nas guši

Foto: flickr

/////////////////////////

Izdvajamo

  • Proizvodnja smrada je naš svakodnevni posao, to je naš usud i naša sudbina – sve dok smo živi. Prednost SMRADA u odnosu na SRAM je u tome što za SMRAD imamo ugrađene detektore, pa je SMRAD mjerljiv, može ga se izbjeći, na primjer … Priroda se pobrinula, dala nam je nos ali to nije naša zasluga. Od svog začetka, prvih pelena … ljudsko biće najprije proizvede smrad, čak i prije prvog glasa ili glasovanja … a onda ukoliko bude malo sreće, znanja i dobre volje učini i poneku radost drugome, pa je ukupni smrad podnošljiv. Sa svojim smradom se treba znati nositi. Oni najbolji od nas, znaju SMRAD svesti na minimum, međutim ima i onih koji svoj vlastiti smrad ne mogu kontrolirati, pa se taj smrad širi nekontrolirano.
......................
...............................

Čovjek je u osnovi slab, nemoćan i jadan. Nosi svoju kanalizaciju sa sobom, a neki od nas je baš prazne naokolo… i to prosipanje traje li ga traje i kako stvari stoje niti za SRAM niti za SMRAD nemamo lijeka.  

Kakav je to naslov? O čemu ja to trtljam. Kako o čemu – trtljam o našoj stvarnosti. Dvije mi imenice zapele za um, smetaju i zaprečuju misao …?

SRAM i SMRAD su te imenice – mora da je neka greška? Prva, imenica je koja od pamtivijeka dominira u svijesti ovog jadnog ljudskog roda. Ona se ne vidi, niti osjeća, neopipljiva je. Druga, također dominira od pamtivijeka u našem društvu – i jako se osjeća.

Za onu prvu nema detektora, hoću reći – SRAM  se ne da izmjeriti nekim instrumentom, jer taj još nije otkriven. Savršeno prikriven fenomen. Potpuno nematerijalan, a svi znaju da kruži oko nas, čak i u nama ali tko da ga aktivira. Fenomen SRAM – ne ukazuje se, nema opipljive i mjerljive manifestacije, osim ako dotični subjekt to sam ne obznani, što je ravno čudu u Međugorju. Mnogi se bez nade nadaju da možda postoji – SRAM.

Bingo! Vele Ameri kad nešto pogode …ali su fulali. Sram ne postoji.

Ta jednostavna riječ SRAM, sklepana oko samo jednog samoglasnika, najmističnija je od svih pojmova koji se riječima može opisati. Svatko normalan misli i uvjeren je da zna da SRAM postoji, ali navedite mi barem jednu osobu koja je to javno izgovorila –„ Sram me je za …“ pa onda nabraja što je sve sramno učinio ili sramno odobrio, od najprizemnije ulične varijante SRAMA do isto tako prizemnog SRAMA koji se u našem Saboru događa. Što god se tamo događalo ili dogodilo nikoga nikad nije bilo SRAM, barem ja nisam čuo. Jer, sve što rade, što su uradili bilo je u interesu našeg naroda, naravno.

Uvažavajući tužnu činjenicu da vam nitko nije rekao ili nije skupio petlju da to prizna, da prizna da ga je SRAM, moram konstatirati da sram ne stanuje kod nas, u Hrvatskoj. Za vašu utjehu ne stanuje niti drugdje na ovoj planeti. SRAM je pojam kojeg svi znaju u svom značenju ali je neprimjenjiv. Zapravo neupotrebljiv u praksi, što će reći da SRAM po svim pokazateljima NE POSTOJI.

Možda mi dokazni postupak nije utemeljen na znanstvenim istraživanjima i znanstvenim metodama ali me je barem SRAM što taj ne-znanstveni uradak obznanjujem. Sramiti ću se poslije, dodatno,  kad me netko bez srama uputi u temu i sve mi to pojasni.

Slijedeća imenica za koju sam se zakačio, zapravo je benigna, a ona je

SMRAD

I ta jednostavna riječ, imenica, nažalost ima samo jedan samoglasnik, kao i ona prethodna. Međutim, ta riječ SMRAD je potpuno ljudska, hoću reći da je primjerena svim ljudima bez ikakve rasne, etničke ili druge podjele. Svi smo ujedinjeni u SMRAD-u.  Nasuprot prethodnom, riječ SRAM nije primjerena svim ljudima – iako, milioni su cijepljeni protiv SRAMA, što se baš dobro vidi kod nas u Hrvatskoj. Tu sram ne stanuje.

Proizvodnja smrada je naš svakodnevni posao, to je naš usud i naša sudbina – sve dok smo živi. Prednost SMRADA u odnosu na SRAM je u tome što za SMRAD imamo ugrađene detektore, pa je SMRAD mjerljiv, može ga se izbjeći, na primjer … Priroda se pobrinula, dala nam je nos ali to nije naša zasluga.  Od svog začetka, prvih pelena … ljudsko biće najprije proizvede smrad, čak i prije prvog glasa ili glasovanja …  a onda ukoliko bude malo sreće, znanja i dobre volje učini i poneku radost drugome, pa je ukupni smrad podnošljiv. Sa svojim smradom se treba znati nositi. Oni najbolji od nas, znaju SMRAD svesti na minimum, međutim ima i onih koji svoj vlastiti smrad ne mogu kontrolirati, pa se taj smrad širi nekontrolirano. Jer, Čovjek je u osnovi slab, nemoćan i jadan. Nosi svoju kanalizaciju sa sobom, a neki od nas je baš prazne naokolo… i to prosipanje traje li ga traje i kako stvari stoje niti za SRAM niti za SMRAD nemamo lijeka.

08.05.2017.

AKTUELNI FRANCUSKI PREDSJEDNIK FRANCOIS HOLLANDER I IZABRANI PREDSJEDNIK EMMANUEL MACRON NA PROSLAVI DANA POBJEDE, 8. MAJA 2017. GODINE

Macron na obilježavanju Dana pobjede: Svijet se upravo budi
Aktelni francuski predsjednik Francois Hollande i izabrani predsjednik Emmanuel Macron na proslavi Dana pobjede, 8. maja 2017.

/////////////////////////////////

Odlazeći i novoizbrani predsjednik Francuske Francoise Hollande i Emmanuel Macron zajednički su položili vijenac i upali plamen na spomen obilježju iz II Svjetskog rata kod Trijumfalne kapije u Parizu, povodom godišnjice Dana pobjede nad fašizmom.

To je prva zvanična dužnost koju je Emmanuel Macron obavio kao novi predsjednik Francuske. Službeno će mjesto predsjednika preuzeti 14. maja, nakon čega će imenovati premijera.

Mediji još od nedjelje uveče spekulišu o mogućim kandidatima. Među muškim imenima prednjači Jean-Yves Le Drian, aktuelni ministar odbrane, a među ženskim, kao moguća premijerka se pominje aktulena direktorica Međunarodnog monenatrnog fonda, Christine Lagarde, ali i neke od liderki sindikata.

Momenat kada je u ponedjeljak ujutro na Šanzelizeu kod Trijumfalne kapije, odlazeći predsjednik Francuske Francoise Hollande srdačno pozdravio noizabranog predsjednika Emmanuela Macrona na društvenim je mrežama već prokomentarisan kao "otac i sin, trenutak sa osmjehom".

Hollande je, kako su zabilježili komentatori na BBC -ju, sa izuzetnim dostojanstvom i ljubaznošću, najmlađeg francuskog čelnika nakon Napoleona poveo da zajednički obave predsjedničke dužnosti na komemoraciji povodom 72 godine od pobjede nad fašizmom.

I bivši predsjednik Francuske, Nikolas Sarkozy iskoristio je svečanost da uživo čestita Macronu na, kako je rekao, “ovim divnim izborima” poručujući da mu od srca želi sve najbolje za Francusku.

Znam iz iskustva da sad počinje težak posao”, naglasio je Sarkozy.

Članovi nevladine organizacije AVAAZ sa transparentom "Francuska kaže mržnji: Nikada više"

Članovi nevladine organizacije AVAAZ sa transparentom "Francuska kaže mržnji: Nikada više"


Da je i sam Macron toga vrlo svjestan bilo je jasno iz oba njegova pobjednička govora u nedjelju veče. I pored toga što je ostvario najbolji rezultat u drugom krugu izbora od 1965. godine, niti jednog trenutka nije ispustio iz vida činjenicu da je za Marine Le Pen glasala trećina francuskih birača.

“Nemojte im zviždati. Oni su danas iskazali djelimično bijes, djelimično razočarenje a poneko i svoja uvjerenja. Poštujem ih. I obećavam da ću učiniti sve u narednih pet godina da niko više nikada nema razloga da glasa za ekstremiste”, obećao je Macron i dodao:

“Evropa i svijet očekuju od nas da branimo duh prosvijećenosti koji je ugrožen na mnogim mjestima. Očekuju od nas da branimo slobodu svugdje, da zaštitimo ugrožene. Očekuju od nas da donesemo novu nadu, novi humanizam. Sve to u sigurnijem svijetu, svijetu koji štiti slobode, svijetu rasta i razvoja sa mnogo više pravde, mnogo više ekologije. Očekuju od nas da budemo to što jesmo. Naš zadatak je ogroman i zahtijevaće da gradimo već od sjutra stvarnu većinu, većinu koja će donijeti promjene kojima se ova zemlja nada i koje ova zemlja zaslužuje, većinu koja će donijeti promjene koje očekujem od vas za šest sedmica, jer ću vas trebati ponovo“, naveo je novi francuski predsjednik.

Francuskoj predstoje parlamentarni izbori u junu, i prema prošlosedmičnim istraživanjima javnog mnjenja Macronov pokret “En Marche” biće glavna politička snaga u zemlji sa najviše mjesta u parlamentu ali nije sigurno da će imati većinu za samotalno formiranje vlasti, što je za provođenje najavljnih reformi na svim poljima, ključno pitanje za Macrona.

Nakon prebrojanih svih glasova Macron je osvojio čak i malo više nego što su mu procjene davale - 66, 1, dok je Le Pen osvojila 33,9 odsto glasova.

Pred Macronom (na fotografiji) težak posao

Pred Macronom (na fotografiji) težak posao


Macron je nakon objave rezultata rekao i da je svjestan da svi koji su glasali za njega nijesu to učinili zbog njega već da bi zaštili vrijednosti Pete Republike, stoga je obećao:

“Služiću vam ponizno. Služiću vas snažno. Biću u vašoj službi ostajući vjeran istinskim principima Republike 'Sloboda, jednakost i bratstvo'. Biću lojalan povjerenju koje ste mi ukazali. Služiću vam sa ljubavlju. Živjela Republika , Živjela Francuska” ..

Građani Pariza za Reuters su izjavili da mu vjeruju. Benjamin Boss 26-godišnji bankarski službenik kaže:

“Svijet se upravo budi. Imali smo Trumpa u 2016-oj, imali smo Brexit u 2016-oj, ali vidite da je Francuska odbacila to guranje prema ljudima čiji su snovi podizanje granica i zidova i odbacivanja migranata.”

Michael Jeuga, Parižanin u 30-tim, kaže:

“Prilično sam optimističan. Rekao bih da je ovo novi početak, nova šansa za Francusku. Možemo se samo nadati da će Francuska ugrabiti priliku i da će to biti novi talas vođenja zemlje različito od lijeve i desne politike koju smo do sada imali.”

Saskia Jenesen je Parižanka u kasnijim srednjim godinama:

“Ima još uvjek puno skepticizma, ali ja imam nadu. I juče smo ispred Luvra vidijeli sve te mlade ljude koji su zaista motivisani politikom. To mi daje nadu.“

Moguća premijerka Francuske: Christine Lagarde

Moguća premijerka Francuske: Christine Lagarde


Macron će službeno dužnost šefa države preuzeti u nedjelju, 14. maja kada će biti obavljena inauguracija. Kako je najavljeno iz njegovog kabineta, do tada neće objaviti ime premijera, mada se već naširoko spekuliše o mogučim kandidatima i reakciji kakvu bi njihovo imenovanje moglo proizvesti, imajući u vidu očekivanja od Macrona.

Među glavnim figuriraju neka već javnosti dobro poznata imena kao što je aktuelni ministar odbrane Jean-Yves Le Drian ili bivši premijer Alain Juppe, te sadašanja direktorica MMF Christine Lagarde.

Među drugim potencijalnim kandidatima se navode Sylvie Goulard, poslanica Evropskog parlamenta iz centrističkog Demokratskog pokreta, Anne-Marie Idrac, bivša državna sekretarka za transport u kabintetu odlazećeg predsjednika Hollandea, te gradonačelnik Liona Gerard Collombe, takođe socijalista.

Rusija spremna na konstruktivan rad sa Macronom na bilateralnim i globalnim pitanjima: Vladimir Putin

Rusija spremna na konstruktivan rad sa Macronom na bilateralnim i globalnim pitanjima: Vladimir Putin


Uz srdačne čestitke koje dobio od njemačke kancelarke Angele Merkel, sa kojom je i telefonski razgovarao, britanske premijerke Therese May te predsjednika Evropske komisije, Jean Claude Junckera, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, kao i drugih uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa, čestitka je u ponedjeljak stigla i iz Kremlja, čiji je favorit bila Le Penova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Macronu pobjedu i poželio mu “dobro zdravlje“ za posao koji je pred njim. Putin je naveo da je Rusija spremna na konstruktivan rad sa Macronom na bilateralnim i globalnim pitanjima. Apelovao je Macrona da “prevaziđu međusobno nepovjerenje“ i udruže snage u ovim, kako je rekao, teškim vremenima za Evropu i cijelu međunarodnu zajednicu.

Na press konferenciji u Berlinu danas na pitanje novinara o Macronovoj pobjedi kancelaraka Angela Merkel, kojoj je u sinoćnjem razgovoru obećao da će je brzo posjetiti, je rekla:

"Veoma sam zadovoljna zbog velike pobjede Emmanuela Macrona i čestitala sam mu telefonom juče na uspjehu. Emmanuel Macron nosi nadu miliona Francuza i mnogih u Njemačkoj i širom Evrope. Vodio je hrabru proevropsku kampanju i stoji otvoren za svijet i za odlučnu ekonomiju socijalnog tržišta" poručila je Merkel.

U posljednjoj debati uoči izbora prošle sedmice Marine Le Pen ga je optužila da je previše blizak sa Merkel.

Svjetski mediji u uvodnicima naglašavju da je Macron uspio da porazi populistički talas sijanja straha i podjela, ali da su pred njim, a time i pred cijelom Francuskom i Evropom veliki izazovi da ispuni data obećanja, u suprotnom ovo će biti samo kratkotrajni predah od sve jačih populističkih pokreta.

//////////////////
/////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Ponedjeljak/ponedeljak, 8. maj/svibanj 2017.

//////////////////////

Neko se plaši odgovornosti: Zoran Zaev

Zaev za RSE: Amnestije neće biti ni za koga - Radio Slobodna Evropa

08.05.2017.

BOSANSKI HRVATI U BiH MORAJU DA BOLjE UPOZNAJU SVOJE PORIJEKLO U BiH, ODNOSNO, DA PRIZNAJU, DA SU SE I ONI ZVALI DO KRAJA 19 VIJEKA BOŠNjACI, I POD VELIKIM PRITISKOM KATOLIČKE CRKVE IZ HRVATSKE, DOBILI SU NAZIV HRVATI

BOŽO LJUBIĆ: "Hrvatski član Predsjedništva ne mora biti Hrvat, ali ga moraju birati Hrvati"

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine zasjedalo je danas u Mostaru, a najvažnija tačka dnevnog reda odnosila se na razmatranje implementacije izmjena Izbornog zakona i izrade smjernica za članove HNS-a na svim nivoima vlasti koji su uključeni u ovaj proces.


BOŽO LJUBIĆ: 'Hrvatski član Predsjedništva ne mora biti Hrvat, ali ga moraju birati Hrvati' - 3


Predsjednik GV-a Božo Ljubić u izjavi za medije rekao je da je HNS nedavno u proceduru uputio Prijedlog Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH s dobrom namjerom u nadi da će prijedlozi koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, delagata u Dom naroda i na Grad Mostar, biti prihvaćeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

- Svjedoci ste da smo se već na prvom razmatranju u Domu naroda suočili s vitalnim nacionalnim interesom kluba Bošnjaka. Očekujem da Ustavni sud odbaci njihovu apelaciju i da krenemo dalje u proceduru. Želimo pomoći članovima HNS-a da u argumentiranoj raspravi u čitavoj proceduri uvjere domaću i međunarodnu javnost da su promjene Izbornog zakona nužne, odnosno da BiH njima ostvaruje nužnu političku stabilnost. Bez izmjena ovog zakona, izbori neće biti legitimni, pa ni mogući, a uvjeren sam da bez harmonizacije pozicije tri konstitutivna naroda u izbornom procesu, ni Bosna i Hercegovina nije moguća kao višenacionalna država, odnosno kao samoodrživa, rekao je Ljubić.

 

Josip Merdžo je najavio nastavak aktivnosti koje se odnose na Parlamentarnu skupštinu BiH, kazavši da očekuje da Ustavni sud ubrzo zauzme stav po pitanju vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, u nadi “da će se procedura uskoro nastaviti”.

 

Institucionalne promjene

 

Ljubić je podsjetio da je prema prijedlogu HNS-a, Federacija BiH jedinstvena izborna jedinica, a da svaki glas vrijedi jednako.

- Jedino što tražimo kroz izmjene je zadovoljenje ustavne odrednice da su tri naroda ravnopravna, a da se pri tom zadovolje odluke Ustavnog suda, odluka iz 1998. o konstitutivnosti naroda, te odluka Ustavnog suda na moju osobnu apelaciju iu 2014. Prijedlog sadrži podjele općina na A, B i C, ali i podrazumjeva realizaciju načela iz Ustava, na način da i Hrvati kao i ostala dva naroda u BiH mogu utjecati na izbor svog člana Predsjedništva. Ta osoba ne mora biti Hrvat uopće, ali mora imati legitimitet. Legitimitet mu ne daje njegovo izjašnjavanje da je on Hrvat, jer to, naravno, nitko nikomu ne može osporiti. Legitimitet daju birači. Želio bih odbaciti tezu koja se čak i kod nekih hrvatskih predstavnika protura, da glas Hrvata primjerice iz Posavine nije važan kao glas Hrvata iz zapadne Hercegovine. Svi glasovi jednako su vrijedni, a jedini uvjet je da onaj koji će biti izabran kao hrvatski član Predsjedništva ima potrebni broj glasova u većinski hrvatskim općinama u FBiH, a koje nisu samo u Hercegovini. Apsolutno je važno da svi građani budu toga svjesni, rekao je Ljubić.

 

 

Podsjetio je i da je odluka po apelaciji koju je predao 2014. eksplicitna i da “kaže da načelo o jednakopravnosti triju naroda podrazumijeva da oni koji budu izabrani imaju legitimitet onih koji su ih izabrali”.

 

- U Goraždu danas živi samo 11 osoba hrvatske nacionalnosti i nije moguće da taj broj Hrvata ima ijednog predstavnika. Ovdje su narodi izborni jedinice. Dom naroda je i uspostavljen da svaki narod ima svoje legitimne predstavnike. Mi smo dali rješenja koja omogućavaju da svaki glas jednako vrijedi. Predstavnici moraju biti izraz hrvatske političke volje. Dokument sadrži relevantne odluke institucija BiH i međunarodne zajednice, odnosno točke rezolucije evropskog parlamenta. Nalažu da BiH neće biti validan kandidat za EU dok se ne urade valjane institucionalne promjene koje će jamčiti legitimno zastupanje građana i naroda, a preporučuje se i ostvarenje načela federalizma. U rezoluciji kongresa SAD-a o BiH navedeno je da potpisani dokumente od strane legitimnih predstavnika iz BiH govore da su predstavnici triju naroda saglasni da jedan narod drugomu ne bira predstavnike u institucijama. Ovo su prijedlozi koji nisu usmjereni protiv bilo koga, već prijedlozi za bolju Bosnu i Hercegovinu, smatra Ljubić.

///////////////////////////////////////////////

////////////////////////

///////////////////////

Aner Žuljević : Novi zakon o opasnom naoružavanju građana u Hercegovini

Prema novom zakonu, četveročlana porodica iz Hercegovačko-neretvanskog kantona može posjedovati 48 komada oružja, što je dovelo do pobune i na internetu. Skupština HNK-a nedavno je usvojila Zakon o oružju i streljivu, [...]


//////////////////////////////////
  Emir Ramić : Pozivamo sve prijatelje istine i pravde da dignu svoj glas u zaštitu prava preživjelih žrtava genocida u
08.05.2017.

PONUDA KOJU SU MILOŠEVIĆ I TUĐMAN ODBILI: KONFEDERALNO UREĐENjE JUGOSLAVIJE, BRZI ULAZAK U EU I 5 MILIJARDI DOLARA POMOĆI

PONUDA KOJU SU MILOŠEVIĆ I TUĐMAN ODBILI: Konfederalno uređenje Jugoslavije, brzi ulazak u EU i 5 milijardi dolara pomoći

"Alija Izetbegović kaže: 'Molim vas nemojte tako, hajde da prihvatimo kao osnovu za razgovor, pa će tu biti sugestija raznih. A ako toga ne bude, u Bosni će biti krvi do koljena' - prisjetio se Kiro Gligorov susreta sa evropskom trojkomPONUDA KOJU SU MILOŠEVIĆ I TUĐMAN ODBILI: Konfederalno uređenje Jugoslavije, brzi ulazak u EU i 5 milijardi dolara pomoći

Na petnaestogodišnjicu raspada Jugoslavije u januaru 2007. godine bivši predsjednik Makedonije Kiro Gligorov govorio je o tome kako je rat mogao da bude izbjegnut, da nije bilo sujete i ličnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Truđmana.

 

Slične navode mogli su se čuti i prije i poslije od raznih svjedoka rasturanja bivše Jugoslavije, ali i inostranih političara i analitičara. I često se postavljalo pitanje šta bi bilo da su predsjednici republika tada prihvatili čuvenu ponudu za brzi ulazak u Evropsku uniju i pomoć od pet milijardi dolara, piše beogradski  "Nedeljnik".

 

 

Prema svjedočenju Kire Gligorova, pred samo rasturanje Jugoslavije kao posljednji pokušaj da ne dođe do rata između republika u Beograd je došla "trojka iz Evropske zajednice".  Žak Delor, predsjednik Evropske komisije, Hans Van den Bruk i ministar inostranih poslova Luksemburga Žak Santer, iz zemlje koja je u tom trenutku predsjedavala.  Okupili su članove predsjedništva i izabrane predsjednike republika, kako bi im iznijeli plan.

 

- Žak Delor je pročitao prijedlog koji je bio usaglašen na Ministarskom savjetu EU. "Prvo, političkom odlukom Jugoslavija će biti odmah primljena u EU. Drugo, da uspije reforma Ante Markovića, dobićete iz budžeta EU pet i po milijardi dolara", rekao nam je Delor. A onda se pokazao sav nerazuman odnos između predsjednika republika - ako jedan kaže A, drugi kaže B - ispričao je Gligorov prije nešto više od decenije.

 

On je rekao i da osjeća dio odgovornosti jer je bio u tom timu.

 

- Nismo mogli nikako da se sporazumijemo. Da nije moralo baš sve da se uništi što je bilo u bivšoj Jugoslaviji. Ja ne spadam među one ljude koji smatraju da je sve što je bilo u bivšoj Jugoslaviji bilo pogrešno i loše. Ima i rezultata. I te stvari treba odvajati. Delor nam je tada, takođe rekao da svaka republika koja želi da bude nezavisna treba da ide na referendum, i ako to potvrdi narod biće primljena u UN - rekao je Gligorov.

 

Uglavnom se ponuda iz EU tumačila kao ponuda koja bi pratila i konfederalno uređenje države, a Gligorov je posvjedočio da je postojala i inicijalna ideja o referendumima za nezavisnost republika. Prema svjedočenju pokojnog predsjednika Makedonije, dvojica predsjednika Srbije i Hrvatske nisu prihvatili Delorov plan.

 

- Javio se Milošević i rekao: 'Ja smatram da treba da stvorimo čvrstu i modernu federaciju sa centrom u Beogradu'.

 

Potom se javio i Tuđman i rekao: 'Ja osjećam da imam istorijsku misiju da obnovimo hrvatsko kraljevstvo. Mi smo imali državu, i sad je treba obnoviti. I drugo me ne interesuje'. A onda jadni Alija Izetbegović kaže: 'Molim vas nemojte tako, hajde da prihvatimo kao osnovu za razgovor, pa će tu biti sugestija raznih. A ako toga ne bude u Bosni će biti krvi do koljena' - prisjetio se Gligorov susreta sa evropskom trojkom.

 

Da je taj plan prihvaćen, smatrao je bivši predsjednik Makedonije, stvari na Balkanu krenule bi u posve drugom pravcu.

 

"Da je bivša Jugoslavija ostala cijela izbjegavši pogubne ratove devedesetih i ušla u Evropsku uniju, ne samo da bi ljudima u regionu bilo bolje, već bi i Evropska unija bila bolja", bio je zaključak projekta saradnika Njemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) Kornelijusa Adebara koji je razmotrio šta bi bilo da je Evropska unija uložila veće napore, prije svega finansijskim podsticajima, u opstanak Jugoslavije i njeno primanje u svoje članstvo.

 

Međutim, još jedan od ljudi koji su bili prisutni na sastanku sa evropskom trojkom, bivši slovenački predsjednik Milan Kučan, smatra da je međunarodna zajednica za vrijeme jugoslovenske krize činila pogrešne korake.

 

Kučan je ocjenio da je međunarodna zajednica počelo prekasno da se bavi jugoslovenskom krizom i da iz današnje istorijske logike Jugoslavija nije imala perspektivu.

 

- SAD i Evropska unija su pokušali da spasu Jugoslaviju i u trenutku kada je bilo jasno da su unutrašnje proturječnosti i dezintegracioni procesi otišli predaleko, tako da država u kojoj neki narodi nisu vidjeli svoju budućnost faktički više nije postojala - rekao je Kučan.

 

Na pitanje da li bi novac u iznosu od 5,5 milijardi dolara koje je ponudila evropska trojka, kao i pridruženo članstvo Jugoslavije u EU, neposredno prije proglašenja slovenačke nezavisnosti spasili SFRJ od raspadanja, Kučan je rekao da je uvjeren da to ne bi pomoglo.

 

On je naveo da je ponuda odbijena jer su zaoštreni odnosi u Jugoslaviji tražili mnogo više od ekonomskih reformi, a to su duboke političke reforme i novi dogovor jugoslovenskih republika u definisanju smisla i principa zajedničkog života, oblika i funkcionisanja u zajedničkoj državi.

 

- Bio je potreban sporazum koji bi garantovao potpunu ravnopravnost naroda Jugoslavije i dosljedno poštovanje ljudskih prava. Milijarde dolara nisu mogle biti zamjena za nesposobnost i nepripremljenost političkih rukovodstava za jedan takav sporazum, koji je mogao spriječiti nasilni raspad zemlje i krvavi rat - rekao je Kučan.

//////////////////////////
//////////////////////
  Emir Ramić : Pozivamo sve prijatelje istine i pravde da dignu svoj glas u zaštitu prava preživjelih žrtava genocida u

//////////////////////////////

////////////////////////////

08.05.2017.

EMANUEL MAKRON, NOVI PREDSJEDNIK FRANCUSKE: NOVA STRANICA U NAŠOJ ISTORIJI

Makron, novi predsednik Francuske: Nova stranica u našoj istorijiMakron je novi predsjednik Francuske, Le Pen priznala poraz

Izlaznost na izbore u drugom krugu predsedničkih izbora bila je niža nego u prvom

////////////////////////

U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj centrista i proevropski kandidat Emanuel Makron dobio je 65,31 odsto glasova, a Marin Le Pen 35,41 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oko 12,5 posto onih koji su glasali poništilo je svoj listić, dok 24,7 odsto registrovanih birača nije glasalo. Na birališta je izašlo 44 miliona građana od ukupno 47 miliona sa pravom glasa.

Konačani rezulati izbora biće objavljeni u četvrtak i to je zadatak Ustavnog saveta.

Makron je u izjavi večeras zahvalio svima koji su ga podržali, rekao kako je svestan svih teškoća, ekonomskih i demokratskih slabosti, kao i moralnih, te obećao da će učiniti sve da bude obezbeđena sigurnost nacije.

"Nova stranica u našoj dugoj istoriji je okrenuta. Braniću i zaštititi vitalne interese Francuske, Evropu i zajedničku sudbinu svih nas", rekao je Makron.

Francuska će, naveo je, braniti mir i međunarodnu saradnju i biti prva u borbi protiv terorizma.

"Boriću se svim svojim snagama potiv podela. Služiću Francuskoj u vaše ime. Hajde da volimo Francusku", rekao je Makron.

Pristalicama Le Pen je poručio da su iskazali su svoj bes i nezadovoljsto i da će on učiniti sve da ih kao predsednik uveri da nema razloga da više nikada glasaju za ekstremiste.

"Celi svet gleda u nas, svet očekuje od Francuske da branimo slobodu, moramo pokrenuti naprijed novu nadu. Pred nama je ogroman zadatak i on počinje sutra - da obnovimo Evropu i osiguramo budućnost. Zahtevaće puno od svih nas i zbog toga moramo stvoriti većinu za efktne pobjede", rekao je Makron.

"Vodićemo našu budućnost nećemo pokleknuti pred stahom i podelama. Zaštitiću vas od straha i biti u vašoj službi u ime našeg mora 'Slobode, bratstva, jednakosti'. Biću odan poverenju koje ste mi dali. Živela Francuska", poručio je Makron.

Nakon što mu se pridružila supruga Briggite, porodica i prijatelji i saradnici odsvirana je francuska nacionalna himna.

Emanuel Makron: Braniću i zaštititi vitalne interese Francuske, Evropu i zajedničku sudbinu svih nas

Emanuel Makron: Braniću i zaštititi vitalne interese Francuske, Evropu i zajedničku sudbinu svih nas

Marin Le Pen je čestitala Makronu i navela kako su građani izabrali kontinuitet.

"Drugi krug bio je između patriota i globalista. Predlažem reorganizaciju našeg pokreta u novu političku snagu koja će dovesti do rekonstitucije naše zemlje. Sada više nego ikad vas Francuska treba", poručila je Le Pen svoji pristalicama.

Inauguracija Emanuela Makrona biće održana 15. maja. Makron će u ponedeljak prisustvovati prvom događaju kao zvanično izbarani predsednik Francuske - proslavi Dana pobede u II svjetskom ratu.

Makron će odmah nakon preuzimanja dužnosti imati zadatak da imenuje premijera, a taj proces obično ne traje više od nekoliko dana.

Makronu je čestitao aktuleni predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je rekao da je većina francuskog naroda pokazala da želi jedinstvo “oko vrednosti republike”.

Martin Michelot, zamenik direktora EUROPEUM Instututa za evropsku politiku, u razgovoru za RSE ocenila je kako bi Makron mogao da nastavi politiku aktuelnog predsednika Olanda.

„Makron je političar koji se nikada u svojoj političkoj karijeri nije susreo sa spoljnopolitičkim izazovima, tako da se može očekivati dosta predvidljivosti u njegovom timu – isti, čvrst odnos prema Rusiji, važnost poštovanja sporazuma iz Minska, snažna posvećenost NATO“, rekao je Michelot za RSE.

Bivši premijer Manuel Vals je pozvao da se oko Makrona sagradi kako je rekao “široka predsednička parlamentarna većina”, dok u Francuskoj za pet sedmica predstoje parlamentarni izbori.

Građani su sa pažnjom pratili rezultate izbora na kojim je bio i visok procenat apstinenata u drugom krugu glasanja.

Građani su sa pažnjom pratili rezultate izbora na kojim je bio i visok procenat apstinenata u drugom krugu glasanja.

Iz evropskih prestonica već su stigle čestitke Makronu, a među prvim britanske premijerke Tereze Mej i nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Premijerka toplo čestita izbaranom predsedniku Francuske na izbornom uspehu. Francuska je jedan od naših najbližih saveznika i radujemo se radu sa novim predsednikom u različitim oblastima naših zajedničkih prioriteta", preneo je portparol Dauning Strita.

Portparol Angele Merkel je čestitci poručio da je Makronova pobeda pobeda za ujedinjenu Evropu .

“Čestitke Emanuelu Makronu. Vaša pobeda je pobeda snažne ujedinjene Evrope i franscusko-nemačkog prijateljstva”, napisao je Stifen Sibert na Tviteru.

Makron i Merkel su nakon njegovog izbora za predsednika imali 10-minutni telefonski razgovor u kojem joj je rekao da će “vrlo brzo “ doći u Berlin. Kako navodi Rojters, njihov telefonski razgovor bio je “vrlo topao”.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je Makronu uz poruku da je oduševljen kako je Makron odbranio snažnu i naprednu Evropu.

“Oduševljen sam da su ideje koje branite snažana i progresivna Evropa, koja štiti sve svoje građane i nadam se da će vas nositi kroz predsedničku funkciiju i debatu o istoriji Evrope”, napisao je Junker u pismu.

Rekao je da Komsija, koja je izvršno telo, EU takođe želi da izgradi bolju Evropu i očekuje da će zajednički raditi na tome u Parizu.

“Evropska komisija dve i po godine radi na izgradnji bolje Evrope, Evrope koja će štititi naše građane i obezbediti im sredstva da reaguju. Znate moju odlučnost da sledim tu agendu do kraja mog manadata. Imam puno poverenje da će naša saradnja biti veoma plodonosna I da će nam omogućiti postizanje novih zajedničkih ciljeva”, napsiao je u pismu Macronu Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je napisao na Twitteru:

“Čestitam Emanuelu Makronu. Čestitam francuskom narodi koji je izabrao 'slobodu jednakost i bratsvo' umesto tiranije lažnih vesti."


//////////////////////
//////////////////

MACRON SE OBRATIO NACIJI:  'Francuska je pobijedila, a rekli su nam da nećemo uspjeti' (VIDEO)

MACRON SE OBRATIO NACIJI: 'Francuska je pobijedila, a rekli su ...

/////////////////////////////////////

Emmanuel Macron, novi predsjednik Francuske : “Otvaramo novu stranicu naše historije i želimo da ona bude bogata nadom“

Novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako je njegova država otvorila novu stranicu historije te da želi ujediniti Evropu. Obraćajući se pristalicama nakon što je, prema izlaznim anketama, pobijedio

/////////////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282313

Powered by Blogger.ba