Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.04.2017.

BISKUP KOMARICA ISTRAJAVA: "MOJI SVEĆENICI SU SPALjENI PRED OČIMA MILORADA DODIKA I DOMAĆIH SRBA

BISKUP KOMARICA ISTRAJAVA: " Moji svećenici su spaljeni pred očima Dodika i domaćih Srba"

Banjalučki biskup Franjo Komarica i dalje nastavlja sa pričom o ugroženosti katolika u Republici Srpskoj i sa teškim optužbama u kojim navodi da je RS “iskorijenila njegovu biskupiju, pobila svećenstvo”.BISKUP KOMARICA ISTRAJAVA: ' Moji svećenici su spaljeni pred očima Dodika i domaćih Srba'


– To možda zvuči prepotentno, ali ja bih jako volio da mi se kaže koji je to katolik ovdje ubio ili osakatio ili ugrozio imovinu, a pogotovo život svoga susjeda. Ali zato su katolici platili tu svoju miroljubivost, platili su jednim užasnim nestajanjem, nedopustivim, na kraju 20. vijeka u Evropi. Kao nijedna druga biskupija, moja biskupija je, ni kriva ni dužna, takoreći iskorijenjena. A sve se to dešavalo pod komandom samoproglašene Republike Srpske, koja je Dejtonom ozakonjena. I nastavila je i dalje činiti ono da ne treba više tu biti katolika, katoličkih župa, dakle, da treba iskorijeniti katolike – rekao je Komarica.

 

Na pitanje koga smatra odgovornim za egzodus katolika iz Banjalučke biskupije i šire banjalučke regije, odgovorio je da su “domaći bili samo neodgovorni izvođači radova”, a da su međunarodni predstavnici dozvolili da se to učini i da su oni glavni krivci.

 

Govoreći o entitetima u BiH, rekao je da su dosadašnja iskustva porazna, ali da ih nije stvorio narod, već međunarodna zajednica, a da su političari samo pijuni u rukama te zajednice.

 

– Moji su svećenici pobijeni. To je najstradalnija biskupija u cijeloj Evropi. Shvatate li vi gdje vi živite i šta se dogodilo ovdje među nama? Koja je to biskupija u kojoj je ubijeno sedam svećenika i jedna časna sestra, i to spaljeni? I to pred očima svih – Dodika i domaćih Srba. Sada se svi ovdje prave kao da nemaju pojma o tome, a naređivali su da se to radi. Ko kome ovde laže? – rekao je, između ostalog, biskup Komarica.

 

Nakon uskršnje poruke u kojoj je banjalučki biskup Franjo Komarica istakao da u RS nema više Hrvata i katolika, i dodao da bi “hrvatski entitet, ako bi bio sličan RS, predstavljao sramotu za Hrvate”, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritikovao takav istup, navodeći da je Komarica odgovoran za “iznošenje niza neistina i napada na RS”.

//////////////////
///////////////////////////////////////////////

SEKRETAR NATO PAKTA: "Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je Turska bitna zemlja za NATO, te da bi NATO bez Turske oslabio.


SEKRETAR NATO PAKTA: 'Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope' - 1

Stoltenberg je u intervjuu za njemačke novine “Welt am Sonntag” istaknuo kako Turska daje veliki doprinos NATO-u kada su u pitanju Balkan, Afganistan i Sredozemlje.

 

- Bez sumnje, NATO bi bez Turske oslabio - istakao je Stoltenberg, te dodao kako je Turska vrlo bitna zemlja obzirom na blizinu kriznim regijama Sirije i Iraka, te zbog borbe protiv terorističke organizacije ISIS.

 

Obzirom na granicu Crnog mora, Turska ima strateški značaj i sa aspekta odnosa NATO-a i Rusije.

 

- Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope i za NATO - kazao je Stoltenberg, te uputio poziv Zapadnim zemljama da pokažu međusobno poštovanje, smirenost, promišljene stavove.

 

- Zamislite neku drugu zemlju NATO-a, mimo Turske, da je bila toliko izložena napadima terorista. Ova zemlja (Turska) ima pravo da se brani i da kažnjava one koji su pokušali izvesti državni udar 2016. godine. No, to treba raditi u okviru principa pravne države - poručio je Stoltenberg.

/////////////////////////////
////////////////////////////////
29.04.2017.

SENATOR JOHN McCAIN: "ZANEMARUJEMO BALKAN NA NAŠU VLASTITU ODGOVORNOS, ON SVAKOG TRENUTKA MOŽE PLANUTI"

SENATOR JOHN McCAIN: "Zanemarujemo Balkan na našu vlastitu odgovornost, on svakog trenutka može planuti"


"Od svega toga, možda i najviše zabrinjava intenziviranje ruskih napora da na svoj maligni način utječe na regiju i spriječi zemlje jugoistočne Evrope da same odaberu svoju budućnost".SENATOR JOHN McCAIN: 'Zanemarujemo Balkan na našu vlastitu odgovornost, on svakog trenutka može planuti'

John McCain, republikanski senator iz Arizone, upozorio je da Sjedinjene Američke Države ne smiju više ignorirati događaje u zemljama zapadnog Balkana.

 

U autorskom tekstu za list The Washington Post McCain je naglasio da je Washington odsutan u ovoj regiji koja je blizu tačke ključanja.

 

- Ovaj mjesec proveo sam putujući kroz sedam zemalja jugoistočne Evrope i tom prilikom sam se zaustavio i u Sarajevu. Stao sam na stope na Latinskoj ćupriji, na uglu ulice koji je promijenio svijet, gdje je atentator ubio prijestolonasljednika Franza Ferdinanda što je bio okidač za krug nasilja i rata koji je obilježio prvu polovicu 20. stoljeća i Jugoistočnu Evropu ponovno u posljednjoj deceniji tog stoljeća.

 

Bio je to snažan podsjetnik na staru poslovicu da se historija ne ponavlja sama od sebe, ona se vraća.

Jugoistočna Evropa, regija koja sjedi na raskršću povijesti, ponovno se suočava sa rastućim izazovima, a SAD treba obratiti na to veću pažnju.

 

Ekonomski rast širom većeg dijela regije je nedovoljan da bi mladi ljudi vidjeli tu šansu da žive i ispune svoje ciljeve. Učmala preduzeća u državnom vlasništvu, bizantinski propisi i širok rasprostranjena korupcija često stoje na putu ostvarivanja neiskorištenoga gospodarskog potencijala ove regije.

 

Izbjeglička kriza nametnula je teške terete narodima u ovom dijelu Evrope i potaknula pograničnih sporove između susjeda. Političke tenzije rastu.

 

Makedonija je usred političke krize. Albanske opozicijske stranke bojkotiraju parlament od februara.

 

Budućnost jedinstvene Bosne i Hercegovine ostaje neizvjesna. Nedavne provokacije su pogoršale postojeće napetosti između Kosova i Srbije i ugrozile napredak prema normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

 

Tužno naslijeđe etničkih i religijskih sukoba, visok postotak nezaposlenosti i drugi faktori čine Jugoistočnu Evropu posebno ranjivom po pitanju terorističkih prijetnji. Posljednjih godina stotine boraca iz ove regije otišle su se boriti na strani tzv. Islamske države u Iraku i Siriji. Samo prošle godine 19 osumnjičenih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada tokom fudbalskog meča između Izraela i Albanije.

alt

I dok se tzv. Islamska država suočava sa sigurnim porazima u Mosulu i Rakki, teroristi već napuštaju ta područja i spremaju se napasti ciljeve na Zapadu, što potencijalno uključuje i neke ciljeve u Jugoistočnoj Evropi.

 

Od svega toga, možda i najviše zabrinjava intenziviranje ruskih napora da na svoj maligni način utječe na regiju i spriječi zemlje jugoistočne Evrope da same odaberu svoju budućnost.

 

Najdramatičniji primjer takvog ponašanja Rusije je podrška pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prošlog oktobra. Kako bi spriječili put Crne Gore u NATO, ruski obavještajci su isplanirali zbaciti vladu i ubiti premijera te zemlje na dan izbora.

 

Vjerujem da, kad se do kraja razumije napad na Crnu Goru, to će pokazati da Vladimir Putin sprema učiniti sve što je potrebno kako bi ostvario svoju ambiciju obnavljanja Ruskog Carstva.

 

Kad vidimo ove sve izazove, ne treba čuditi to što sam prilikom posjete svakoj od tih zemalja čuo isti apel za ponovno angažiranje SAD-a i preuzimanje vodstva u ovoj regiji.

 

Te zemlje su spremne i žele se suočiti sa svojim izazovima, ali one to ne mogu same. One su kao partnera izabrale SAD. Šta mi možemo sad učiniti?

 

Prije svega, SAD se mora tu pojaviti. Kao što mi je premijer jedne od zemalja jugoistočne Evrope rekao, niti u jednoj zemlji svijeta glas američkih lidera nema toliku težinu i niti imaju veću šansu da potaknu smislenu akciju i napredak. Upravo zbog toga je toliko važan stalni angažman i češće posjete visokorangiranih američkih zvaničnika toj regiji.

 

Drugo, SAD treba ojačati svoju podršku tim zemljama kod njihove integracije u euroatlantsku zajednicu kroz institucije kao što su NATO i EU.

 

Taj proces integracije nudi nadu za mir i prosperitet za regiju. To znači da SAD treba održati robusnu podršku američkim programima koji jačaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije. To su ključni koraci na putu prema euroatlantskim integracijama.

 

Također, trebamo ohrabriti EU, uprkos izazovima s kojima se Evropa bori, da drži otvorena vrata za zemlje jugoistočne Evrope koje se nadaju da će se pridružiti EU-u.

 

Na koncu, SAD mora stati uz svaku zemlju jugoistočne Evrope da same izaberu svoju vlastitu budućnost bez uplitanja bilo agresivne Rusije koja želi mijenjati granice Evrope putem nasilja, bilo terorista koji žele uništiti našu zajedničku civilizaciju. Širenje i jačanje sigurnosne saradnje sa našim regionalnim saveznicima su ključni.

 

Nakon dva svjetska rata SAD se obavezao Evropi da će joj pomoći da bude cijela, slobodna i mirna. To smo učinili zato što je generacija državnika prepoznala da je američko liderstvo ključno za postizanje mira i prosperiteta u Evropi što je bio i što i dalje jeste nacionalni sigurnosni interes Sjedinjenih Država.

 

Posljednjih sedam decenija mi smo izabrali i žrtvovali se kako bismo ispunili naše obećanje: širom Evrope tokom Hladnog rata, u Bosni i na Kosovu tokom 1990-ih, a danas u zemljama na istočnim granicama NATO-a.

Moramo biti spremni ponovno održati naše obećanje i u Jugoistočnoj Evropi budući da su historijske lekcije jasne: Zanemarujemo tu regiju na našu vlastitu odgovornost – napisao je senator američki John McCain u autorskom tekstu za The Washington Post.

/////////////////////////////////////////////

BALKANOM SE ŠIRI RATNA PSIHOZA : Srbija podigla borbenu gotovost armije zbog događaja u Makedoniji!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je Srbija stabilna i mirna i da građani mogu da budu mirni.BALKANOM SE ŠIRI RATNA PSIHOZA : Srbija podigla borbenu gotovost armije zbog događaja u Makedoniji!

  - Danas nismo izlazili sa zaključcima jer ima tu vojnih i drugih tajni, ali građani Srbije mogu da budu mirni. Podigli smo funkcionalnu interoperabilnost - odnosno borbenu gotovost jedinica tamo gde je to potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov. Naš najviši i vitalni cilj jeste očuvanje stabilnosti - rekao je Vučić u izjavi za RTS, poslije sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. 

Kako je dodao, Srbija će i ostati stabilna.

 

- Nismo govorili laži pre nekoliko meseci o tome koliko ima problema u regionu. I danas se to vidi. Ovo je vreme bremenito mnogim izazovima, ima mešanja spolja, unutrašnjih problema. Uvek ćemo imati na to odgovarajući odgovor - rekao je Vučić.

 

Prema njegovim riječima, vojska i policija rade danonoćno.

 

- Taktička pomeranja izvršena tamo gde je trebalo i građani mogu mirno da spavaju - ponovio je Vučić.

 

Na pitanje da li su ta pomjeranja izvršena u pravcu Makedonije i da li postoji opasnost od prelivanja nestabilnosti na Srbiju, Vučić ištiče koliko je značajno izlaziti sa opreznim izjavama i voditi računa o svakoj riječi.

 

- Oprezni smo. Pozvali smo na mir jer se to tiče i nas. Mislim i da Srbija ima najveći ugled u Makedoniji i da joj je učinila najviše dobra, iako joj nije uvek tako vraćeno - naglašava on.

 

Vučić kaže i da ga je nasmijala rekacija međunarodne zajednice.

 

- Vidi se nedvosmislena činjenica, kojom sam zaprepašćen - Albanci postaju mezimče međunarodne zajednice i sebi mogu da dozvole šta god hoće - rekao je  Vučić.

 

On se osvrnuo i na izjave Ramuša Haradinaja po dolasku u Prištinu, kada je rekao da bi došlo do rata da nije oslobođen.

 

- I ceo svet ćuti na najstrašnije, najmorbidnije izjave. Komentarišu samo albanski lobisti, Lunaček i drugi, koji osuđuju Srbiju za nešto, a pridružuju im se neki u zemlji a zaboravljaju da su poternicu za Haradinajem podigili 2004. Vučić im je kriv jer se drži zakona, a ne kao oni... Ponosan sam jer sam kriv, jer oni optuženi za najveće zločine moraju da odgovaraju. Može nam se da to ne prihvatimo. Srbiju da pregaze to je nemoguće. Šta bi se desilo da sam ja rekao da nam treba velika Srbija ili da će nekoliko hiljada Albanca biti ubijeno - zapitao se Vučić, dodavši da se sada radi na "legitimizaciji velike Albanije".

 

Upitan čija je izjava najopasnija, Edija Rame, Hašima Tačija ili Jonuza Muslijua, Vučić ponavlja da je riječ o koordiniranoj akciji.

 

- Rama i Tači su posle određenih sastanaka u decembru o kojima ne smem da govorim, promenili način obraćanja - naglašava premijer Srbije.

 

On međutim kaže da odnos Srbije mora ostati isti.

 

"Moramo da poštujemo partnere u EU, na evropskom smo putu, ali i da držimo do sebe i kažemo šta mislimo", rekao je, dodajući da su tu i stavovi Rusije i Kine i da Srbija ima sa kime da sarađuje.

Kako kaže, "čuvaćemo našu poziciju stabilne i nezavisne zemlje, jačaćemo je ekonomski", ponovivši da

Srbija više nikad neće dozvoliti progon ili istrebljenje Srba.

 

- To više nije moguće da se dogodi, Srbija je mnogo snažnija. Nikoga nećemo da diramo, poštujemo teritorijalni integritet svih, ništa tuđe nam ne treba, samo svoje nećemo da damo. Mislim da su tu poruku svi dobro razumeli - nisam se ni šalio ni igrao - rekao je on.

 

- A naša vojna moć će rasti srazmerno rastu ekonomske moći - poručio je Viučić.

///////////////
///////////////////

DODIK ZAUVIJEK, BISKUP KOMARICA DOK MORA: HDZ - stožerna stranka Hrvata u BiH, članova HDZ-a, od Čapljine do Posušja!

DODIK ZAUVIJEK, BISKUP KOMARICA DOK MORA: HDZ - stožerna ...

////////////////////////

PRIJETEĆE PORUKE IZ RUSIJE: 'Rukovodstvo Crne Gore i njegovi zapadni pokrovitelji nisu poslušali glas razuma i savjesti'

PRIJETEĆE PORUKE IZ RUSIJE: 'Rukovodstvo Crne Gore i njegovi ...

////////////////////////

USTAŠA U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Ko je je upao u Sobranje s majicom HOS-a i parolom 'Za dom spremni'!?

USTAŠA U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Ko je je upao u ...

//////////////////////

RASULO U SNSD-u: Odbornici napuštaju SNSD i optužuju ministra Bogdanića za poraz u Tesliću

RASULO U SNSD-u: Odbornici napuštaju SNSD i optužuju ministra Bogdanića za poraz u Tesliću

/////////////////////////////

///////////////////////////////


/////////////////////////


Božo Petrov potvrdio : Most više nije dio vlade

Obraćajući se novinarima u hrvatskom Saboru, šef Mosta rekao je da njegovoj stranci nije stalo do fotelja.Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je da će potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić i ostali [...]

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
66037750

Powered by Blogger.ba