Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.04.2017.

MAKEDONIJA NI RAT NI MIR : SITUACIJA U SOBRANjU MIRNA, OKO ZGRADE POSTAVLjENE BARIKADE

Makedonski ni rat ni mir : Situacija u Sobranju mirna, oko zgrade postavljene barikade (Video)

April 28. 2017.


Policija je sinoć ispraznila zgradu Sobranja Makedonije od pristalica VMRO DPMNE koji su u nju upali oko 19.00, nakon što je parlamentarna većina samoincijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta.

Svjetla u zgradi su pogašena, ispred svih ulaza su raspoređeni pripadnici specijalnih snaga policije, a oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Prema navodima lokalnih medija, policija je prilikom izbacivanja demonstranata koristila “šok bombe”.

Iz zgrade parlamenta su prethodno evakuisani poslanici parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance.

U neredima koji su izbili prilikom upada demonstranata, učesnika protesta koje organizuje Građanska inicijativa “Za zajedničku Makeodoniju” povrijeđeni su predsjednik SDSM i kandidat za premijera Zoran Zaev, lider Alijanse za Albance Zijadin Sela, koji je prebačen u jednu privatnu kliniku, i nekoliko članova SDSM.

Mediji su objavili snimke Zaeva i jednog pripadnika rukovodstva njegovh socijaldemokrata Damjana Mančevskog okrvavljenih lica, kao i snimak na kojem demonstranti za kosu vuku poslanicu SDSM Radmilu Šekerinsku i guraju je na zemlju. Ona je kasnije izjavila da je dobro.

Među demonstrantima koji su upali u Sobranje bilo je maskiranih osoba od kojih su neke, prema tvrdnjama novinara koji su bili na mjestu događaja, bile naoružane. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je saopštilo da se provjeravaju “sve radne prostorije u Sobranju” kako bi se utvrdilo da li ima eventualno “ostalih osoba kojima je potrebna medicinska pomoć” kao i da se utvrđuje broj povrijeđenih koji su primljeni u bolnice i njihovo zdravstveno stanje.

U gradsku bolnicu u Skoplju primljeno je ukupno 45 osoba koje su povrijeđene u neredima u Sobranju Makedonije, među kojima i trojica policajca iz obezbjeđenja, javila je državna agencija MIA.

To je rekla direktorica te zdravstvene ustanove Jasminka Čabukovska, navodeći da su četvorica od primljenih zadržani na liječenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopštilo da se provjerava da li ima još povrijeđenih.

Pred zgradom Sobranja i dalje se nalazi manji broj građana koji kažu da će tu ostati koliko bude potrebno da bi odbranili Makedoniju, ali je situacija mirna.

(Kliker.info-Beta)


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Antonovski iz Skoplja: Situacija nakon demonstracija mirna | N1 BA


////////////////////////////

Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela bori se za život : “Ako umre, Makedonija će dobiti rat”

April 28. 2017.


Zastupnik  Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povrijeđen kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja nakon što je skupštinska većina izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika Parlamenta, piše Al Jazeera Balkans.

Na fotografijama koje su se začas proširile društvenim mrežama vidi se zastupnik Sela kako leži na podu. Glava mu je potpuno krvava. Korisnici društvenih mreža kažu da se Sela bori za život, ali to nije provjerena informacija.

No, ova fotografija izazvala je potpuni bijes na internetu, a sve je veći broj onih koji prijete državnim udarom ako albanski zastupnik umre zbog ozljeda.

“Očekujemo građanski rat ukoliko Sela umre”, objavio je jedan korisnik Twittera na albanskom.

Na Facebooku se pojavila poruka da će, ukoliko Zijadin Sela umre, umrijeti i Slavomakedonija.

Među javno objavljenim komentarima nalazi se i onaj da su u vrijeme napada na Selu, “makedonski fašisti uzvikivali ‘prokleti Albanci'”.

“Zijadin Sela… uz tebe smo, molimo se za tebe”, napisao je jedan korisnik Facebooka.

(Kliker.info-Index)

Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela bori se za život : “Ako umre, Makedonija će dobiti rat”


////////////////////////

HNS ODGOVORIO ČOVIĆU: 'Njegove izjave o Hrvatima iz Bosne su skandalozne i diskriminirajuće, a biskup Komarica mu je generator nepotrebnih  sukoba sa vlastima RS'

HNS ODGOVORIO ČOVIĆU: 'Njegove izjave o Hrvatima iz Bosne su ...

/////////////////////

ORGANIZATOR PROTESTA NA SOKOCU DOBIO PORUKU: 'Završit ćeš kao Srđan Knežević i Željko Marković'?!

ORGANIZATOR PROTESTA NA SOKOCU DOBIO PORUKU: 'Završit ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73774488

Powered by Blogger.ba