Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.04.2017.

SAD TESTIRAO ATOMSKU BOMBU BEZ NUKLEARNOG PUNjENjA

Zvaničnici avijacije saopštili : SAD testirao atomsku bombu bez nuklearnog punjenja

April 14. 2017.


Samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države u Afganistanu bacile najveću konvencionalnu (nenuklearnu) bombu, poznatu kao „Majka svih bombi “ (MOAB), objavljeno je i kako je nedavno u američkoj saveznoj državi Nevada uspješno testirana atomska bomba B61-12, bez nuklearnog punjenja, prenose američki mediji.

Bomba je bačena kako bi se demonstrirao kapacitet borbenog mlaznog aviona F-16 da koristi to oružje, kao i kako bi se testirale njene komponente koje nisu nuklearne, saopštili su zvaničnici američke avijacije, prenose agencije.

„Gravitaciona bomba B61-12 osigurava aktuelni kapacitet za američke strateške nuklearne snage koje koriste bombardere kao i tipove aviona sa dualnim kapacitetom kao podršku NATO-u“, rekao je jedan od zvaničnika američkog vazduhoplovstva Paul Waugh.

Nuklearni tronožac

Američka Administracija za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) i američke zračne snage uspješno su izvele prvi kvalifikacijski test gravitacijske bombe B61-12 14. marta na testnom polju Tonopah, objavila je danas ova agencija.

„Uspješna provjera osigurava ključne kvalifikacijske podatke za provjeru da osnovni dizajn ispunjava vojne zahtjeve“, istakao je brigadni general Michael Lutton, jedan od zvaničnika NNSA, agencije koja je dio Ministarstva energetike i koja je zadužena za upravljanje američkim nuklearnim oružjem.

Bomba B61-12 je modernizirana verzija gravitacijske bombe B61, glavnog dijela američkog nuklearnog arsenala i jedne od „nogu nuklearnog tronošca” koji još čine interkontinentalne balističke rakete razmještene ili na kopnenim lokacijama ili u okeanskim podmornicama.

Pored aviona F-16, novu bombu moći će nositi i letjelice B-2A, B-21, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 i PA-200, navode američke zračne snage.

(Kliker.info-AJB)

/////////////////////////

/////////////////////

HNS-ov JASTREB MARIO KARAMATIĆ ZAPRIJETIO: 'Ako SDA ne prihvati promjene Izbornog zakona, Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Heceg-Bosne'!

HNS-ov JASTREB MARIO KARAMATIĆ ZAPRIJETIO: "Ako SDA ne prihvati promjene Izbornog zakona, Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Heceg-Bosn


/////////////////////

MESIĆ PROTIV ZVANIČNE HRVATSKE POLITIKE: U Istanbulu kritizirao SAD, Europsku uniju i NATO, nahvalio Rusiju i Asada - 3

U Istanbulu kritizirao SAD, Europsku uniju i NATO, nahvalio Rusiju

///////////////////

ARIE LIVNE PRIZNAO:  'Predstavništvo RS u Izraelu nikada nije bilo diplomatsko'! (VIDEO)

ARIE LIVNE PRIZNAO: 'Predstavništvo RS u Izraelu nikada nije bilo ...

14.04.2017.

KEMAL KURSPAHIĆ : OHRABRENjA NEMA KO DA SLIJEDI

Kurspahić: Ohrabrenja nema ko da slijediZastava Evropske unije u zgradi Delegacije EU, Sarajevo

Zastava Evropske unije u zgradi Delegacije EU, Sarajevo///////////////////////////////

(Komentar *)

U proteklih nedjelju dana dva uvažena posjetioca sa Zapada ponudili su bosanskohercegovačkoj javnosti uvjeravanja kako njihove zemlje – Velika Britanija i Sjedinjene Države – ostaju posvećene ispunjavanju aspiracija Bosne i Hercegovine za njen prijem u Evropsku uniju i NATO. Šef britanske diplomatije Boris Džonson (Johnson) cilj svoje posjete sažeo je u poruci koja je komotno stala u striktno ograničeni format Twittera: najviše 140 znakova.

"Ovdje u Sarajevu da potvrdimo našu posvećenost BiH i njenoj bezbjednoj i prosperitetnoj budućnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju ali ne i Evropu", napisao je Džonson.


Američki senator Džon Mekejn (John McCain), predsjedavajući uticajnog senatskog komiteta za oružane snage i predsjednički kandidat republikanaca u izborima 2008. godine, u detaljnijoj zvaničnoj izjavi o posjeti Sarajevu poručio je:

"Sjedinjene Države nastaviće da podržavaju Bosnu i Hercegovinu, njene aspiracije da se pridruži Evropskoj Uniji i NATO-u, i reforme potrebne da ostvari svoju evropsku budućnost", naveo je Mekejn.

Ove poruke, potvrđivane u svim susretima koje su Mekejn i Džonson imali u Sarajevu, dolaze u pravo vrijeme i sa pravog mjesta.

Bosanskohercegovački "euroskeptici" i susjedi koji su proteklih godina, ponavljajući politički poželjnu formulu o "poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", direktno ili na daljinsko upravljanje, uglavnom doprinosili njenom zaostajanju na evropskom putu posljednjih mjeseci su upravo zbivanja u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama koristili u omalovažavanju i same ideje euroatlantskih integracija.

Njihova logika, i ključni argument u raspirivanju euroskepticizma, su jednostavni: čemu sva odricanja i sve reforme za približavanje Evropskoj uniji kad jedna tako moćna članica kao što je Velika Britanija izlazi iz nje; kad bi i sama Unija mogla nestati i kad njen najmoćniji partner – Sjedinjene Države – sa izborom Donalda Trampa (Trump) za predsjednika dovode u pitanje i svoju nekad neupitnu podršku za Evropsku uniju i NATO.

Izjave Mekejna i Džonsona u Sarajevu pokazuju koliko su takva zlurada očekivanja preuranjena. U američkoj spoljnoj politici, uprkos nepredvidivosti onoga što će dan-za-danom izjavljivati ili "tviterovati" novi predsjednik i njegovi saradnici i savjetnici, postoji i kontinuitet demokratskih institucija i ličnosti koje osiguravaju postojanost ključnih odrednica te politike.

Mekejn o tome u zvaničnoj izjavi kaže: "Na mojim putovanjima kroz Jugoistočnu Evropu ponavljao sam jasnu poruku – posvećenost Sjedinjenih Država Evropi cjelovitoj, slobodnoj i u miru je nepokolebljiva. Stabilnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini igraju važnu ulogu u uspjehu te vizije".

Džonson je, takođe, izjave o britanskoj neupitnoj podršci euroatlantskim perspektivama Bosne i Hercegovine potkrijepio i podsjećanjem da je njegova zemlja zajedno s Njemačkom nosilac inicijative za reforme koje su od najvitalnijeg interesa za sve građane jer vode zapošljavanju i ekonomskom rastu. Kao argument u prilog "nepromjenjivosti" te politike, navodio je i kako će London iduće godine biti domaćin samita o Zapadnom Balkanu.

Takve izjave bi morale predstavljati ohrabrenje svim istinski proevropskim snagama u Bosni i Hercegovini (s naglaskom na ovom "istinskom"). Znaju, naravno, svi koji su u više od dvije poratne decenije dolazili u Bosnu i Hercegovinu sa sličnim porukama podrške njenim euroatlantskim perspektivama s kim imaju posla i kako će se ti lokalni partneri u protokolarnim susretima, prigodnim izjavama, bilateralnim razgovorima jednodušno izjašnjavati za sve što se od njih traži – za provođenje presude Evropskog suda o ravnopravnosti svih građana oličenoj u "slučaju Sejdić-Finci"; za omogućavanje demokratskih izbora u Mostaru; za cijelu Reformsku agendu – a onda će čim dobronamjernici iz svijeta odu kući nastaviti sa opstrukcijama bilo kakvog napretka.

Parlament BiH, Sarajevo, arhivska fotografija

Parlament BiH, Sarajevo, arhivska fotografija


Nasuprot zaklinjanju u "euroatlantski put" – tražiće i nalažiti lokalne izgovore da se reformske inicijative blokiraju i sitne lokalne interese koje će uzdizati iznad svakog zajedničkog dobra.

Da, naime, u takozvanoj bosanskohercegovačkoj, nacionalizmom inspirisanoj političkoj eliti postoji iskrena saglasnost i opredjeljenje za euroatlantski put, ne bi bila ni potrebna – iako su uvijek dobrodošla – ohrabrenja i poticaji iz zapadnog svijeta. Na tome bi se radilo ne zbog eurotlantskih partnera, od Brisela do Vašingtona, od Bona do Berlina i dalje, već zbog dobrobiti vlastitog stanovništva i naročito mladih.

Da su vladajuće bošnjačke političke partije iskreno za funkcionalnu državu ne bi torpedovale "aprilski paket" reformi 2006. koje se počivale na ideji postepenog jačanja državnih institucija.

Da je ravnopravnost u poratnoj Bosni i Hercegovini ikada podrazumijevala ravnopravnost svih njenih građana, a ne tek jednakopravnost tri konstitutivna naroda ma šta to značilo, "Sejdić i Finci" odavno ne bi bili "slučaj" niti bi se pod izgovorom reforme izbornog sistema gurala dalja "federalizacija Federacije" sve do dozivanja duhova ratnozločinačke tvorevine "Herceg-Bosne".

Da postoji domaća saglasnost o euroatlantskoj perspektivi kao najvišem interesu države i njenih građana ne bi se nesporazumi i prepirke o interpretaciji prošlosti koristili za blokade napretka i u sadašnjosti i u budućnosti.

* Mišljenja izrečena u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Radija Slobodna Evropa14.04.2017.

EMIR RAMIĆ: ARMIJA RBiH JE ZAUZELA ČASNO I ISTAKNUTO MJESTO U ODBRANI DRŽAVE BiH

Emir Ramić : Armija RBiH je zauzela časno i istaknuto mjesto u odbrani države BiH

April 14. 2017.


Prije dvadesetpet godina, Predsjedništvo RBiH je donijelo Ukaz o objedinjavanju Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i ostalih patriotskih vojnih jedinica u jedinstvenu oružanu formaciju koja će uskoro ponijeti slavno i časno ime – Armija RBiH. Armija je formirana  u vremenu najtežih historijskih iskušenja s kojima se država BiH suočila u svom hiljadugodišnjem trajanju.

Piše : Emir Ramić (IGK)

U vremenu kad su državu BiH brutalno napale agresorske snage sa Istoka a zatim i sa Zapada, sa namjerom da na njenoj teritoriji ostvare hegemonističke, velikodržavne ciljeve. Nastanak, jačanje i odbrambeno-oslobodilački ratni put Armije RBiH je priča o sprezi vitalnosti i mudrosti. Armija je odbranila bosanskohercegovačku zemlju, odbranila slobodu, čast i obraz Bosanaca i Hercegovaca.

Odbranila je ono što mnogi nazivaju „Idejom Bosne i Bosanski duh“, vjeru da ljudi različitih religija, kultura i identiteta mogu živjeti skupa. To je ideja koja se nalazi u osnovi ujedinjavanja Evrope, kreiranja Evropske unije i Ujedinjenih nacija. U nevjerovatno složenim uslovima skoro potpune logističke blokade i zaustavljene privrede, stvorena je respektabilna vojna sila koja je nadjačala nadmoćnije agresorske vojske, nadjačala svjetske urote i embarga, nadjačala one u svojim redovima koji su željeli osvetu.

Armija RBiH je stvorena iz odlučnosti i riješenosti građana i naroda BiH da zajednički sačuvaju najvredniju tvorevinu bosanskohercegovačkog društva, suživot svih njenih građana i naroda i ostaće upamćena da je nastala u najtežim trenucima svoje zemlje boreći se za njenu cjelovitost, nezavisnost, suverenost, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Armija je organizovala otpor u najtežim godinama u historiji BiH, godinama stradanja, iskušenja i odlučnosti, ali i vremenu u kojem je sačuvala obraz i čast. Armija RBiH je branila čast Ujedinjenih nacija, Evrope, čovjeka i civilizacije, branila je kosmopolitizam.

Građani RBiH su izjašnjavanjem na referendumu za samostalnu, nezavisnu i suverenu državu, otvoreno rekli agresorima da ne žele da žive sa njima u tzv. „velikoj Srbiji“, i da bez obzira na posljedice žele da žive u svojoj jednoj domovini slobodno, gradeći demokratsko, humano, multietničko, multikulturno i multireligijsko društvo, dostojno čovjeku, bez obzira na njegovu polnu, nacionalnu, socijalnu, vjersku i političku pripadnost. Rezultati referenduma pokazuju da se većina građana odlučila za nezavisnu RBiH. Srbi, nezadovoljni ishodom referenduma, otvoreno su krenuli u oružane provokacije, nastojeći da što prije izazovu rat, smatrajući da Bošnjaci i ostali patrioti neće uspjeti ni pružiti otpor.

Nakon što su Evropska unija, SAD i Kanada  priznale RBiH kao nezavisnu državu 06. aprila 1992. godine, Srbi su počeli žestoku agresiju svim sredstvima i vandalskim razaranjem RBiH. Bosanskohercegovačke patriote se, odmah, uključuju u odbranu svoje domovine. Većina Srba ne učestvuje u odbrani već prelazi na stranu četnika. U takvim okolnostima, Predsjedništvo  RBiH donosi odluku o formiranju Štaba Teritorijalne odbrane koji okuplja sve oružane formacije.

To je osnova za formiranje Armije RBiH i uspostavu Glavnog štaba oružanih snaga. Ovako brza transformacija Teritorijalne odbrane u Armiju doprinijela je poboljšanju organizacionih mogućnosti za vođenje odbrane. Efikasnom odbranom patriotskih snaga stvorene su mogućnosti za okrupnjavanje i formiranje jedinica Armije RBiH, a u cilju poboljšanja sadejestva i operativnog djelovanja u borbi protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Agresori iz Srbije i Crne Gore, pomognuti ekstreminim SDS-om ne uspjevaju slomiti otpor bosanskohercegovačkih patriota. Oni uzvraćaju udarce, stabilizuju postignute pozicije i počinju sa izvođenjem ofanzivnih borbenih dejstava

Radi lakšeg i svrsishodnijeg rukovođenja i komandovanja sve patriotske snage su od 09.04. – 15.04.1992. godine objedinjene u Teritorijalnu odbranu RBiH koja se, krajem maja, preformirala u Armiju RBiH. Armija je do kraja rata ostala multietnička, a po svojim ciljevima i Armija svih građana i naroda, koja se borila za cjelovitu RBiH  i ravnopravne narode i građane u njoj.

Vodeći borbu za opstanak države i njenih naroda, Armija RBiH je neprekidno rasla i jačala, što se odražavalo i na postizanje sve značajnijih rezultata u odbrani. Ne treba nikada zaboraviti da je to mogla činiti jer je bila dio naroda u kome je uživala punu podršku, jer je bila pod kontrolom državnih organa i radila u skladu sa političkim naporima za rješenje situacije u RBiH i što je veoma značajno, borbu je vodila uz strogo poštivanje međunarodnih konvencija ne čineći zločine nad agresorskim vojnicima niti bilo kakvu represiju nad civilnim stanovništvom. Takođe treba naglašavati i učešće snaga Ministarstva unutrašnjih poslova kao dijela oružanih snaga  RBiH u pružanju otpora agresiji.

Istovremeno, s jačanjem Armije i s njenim rezultatima, jačao je i međunarodni ugled, ne samo Armije nego i države BiH, što je, na kraju, i rezultiralo parafiranjem, pa potpisivanjem sporazuma o miru, u novembru (Dejton) i decembru 1995. godine (Pariz).

Potpisani mir onemogućio je daljnje oslobađanje, RBiH jer je Armija u tom momentu bila dobro organizovana, motivisana, a imala je 231.016 boraca, sa 101.580 komada ličnog naoružanja i 2.329 artiljerijskih oruđa i oko 90 tenkova. Armija nije mogla nastaviti oslobodilačke operacije bez, barem posredne saglasnsoti međunarodne zajednice.

Međutim, međunarodna zajednica bila je odlučna da zaustavi rat u RBiH, što je Armiju stavilo u poziciju da, u slučaju suprotstavljanja, bude izložena pritiscima, pa, čak, i udarima iz vazduha blokirana u pogledu snabdijevanja i lišena savezništava. Kao krajnja konsekvenca, bilo je moguće i napuštanje RBiH od strane međunarodnih snaga, što bi bilo katastrofalno, imajući u vidu da je UNPROFOR štitio slobodne komunikacije za transport neophodnih roba i što je Sarajevo i dalje bilo u blokadi. Tako je, u njenoj punoj zrelosti, zaustavljen oslobodilački pohod Armije. Armija je odbranila građane i narode i očuvala pretpostavke državnosti BiH.

U  teškom historijskom periodu, Armija se nije svetila i nije vraćala istom mjerom za zločine koji su počinjeni. Ona nije vršila agresiju, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, elitocid, nije vršila zločin silovanja, nije otvarala koncentracione logore smrti, nije protjeravala građane i narode, nije vodila rat protiv civila, već odbrambeni rat protiv rušitelja države. Ona je pokazala najviši stupanj morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost.

Armija RBiH je bila vojska koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju BiH kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u BiH sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju.

Stvaranje Armije RBiH  je najkrupnija historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti bosanskohercegovačkih prostora. S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji BiH, svi oni koji žele njenu okupaciju i podjelu. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad građanima koji žele mir i slobodu, a poštuju svoju domovinu.

Da kojim slučajem nije stvorena zasigurno možemo tvrditi da već sada ne bi postojali Bošnjaci, jer bi bili poklani, protjerani ili asimilirani, a sve što u materijalnom smislu simbolizira tragove kulture, vjere i tradicije bošnjačkog, više ne bi postojalo. Da kojim slučajem nije stvorena sada ne bi bilo države BiH, a ove teritorije bi već postale sastavni dio « velike Srbije » i « velike Hrvatske » Da kojim slučajem nije stvorena definitivno bi bila poražena Ideja Bosne i Bosanski duh, što bio bio poraz i kraj Ujedinjenih nacija i evropskog identiteta, koji je izdan u BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada smatra da buduće generacije nesmiju zaboraviti herojsku i časnu ulogu Armije RBiH u najtežim vremenima za opstanak države i njenih građana i naroda. Ponosni smo što se Armija sa tako visokim moralom, hrabrošću i dostojanstvom branila ne samo svoje nego i univerzalne ljudske ideale slobode i pravde.

Sa ponosom se sjećamo tih velikih i hrabrih ljudi koji su ustali goloruci, ali snagom svoga duha da se bore protiv četnika i ustaša. Sa ponosom se sjećamo i spominjemo mudre glave, hrabre ljude, heroje, patriote, komandante, generale, branitelje, graditelje. Armija Republike BiH se rodila u krvi i u kricima patriota, koji nisu imali drugog izbora, nego da se suprostavi zlu, makar to susprostavljanje ne imalo zdravu logiku i vrlo malo šanse po aršinima eksperata rata.

U tako teškom historijskom trenutku ona se nije svetila i vraćala istom mjerom za zločine koji su počinjeni nad građanima i narodima BiH. Ona je pokazala najviši stupanj morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost. Ona je odbranila Ideju Bosne i Bosanski duh na kojima poćiva ne samo bosanskohercegovačko društvo i država, već Evropa i Svijet. U njenim redovima je bilo mjesta za sve one koji su željeli da se dokažu kao patriote RBiH.

Agresorsko genocidni rat protiv bosanskohercegovačke države, rat protiv evropskog identiteta, rat protiv Ideje Bosne i Bosanskog duha, rat protiv bosanskog modela egzistencije čovjeka, porodice, naroda, građana nije srušio bosanski san. Evropa je sebe izdala, izdajom BiH. Armija  nije izdala Ideju Bosne i Bosanski duh.

Ostaje nam još da ubice Ideje Bosne i Bosanskog duha prisilimo da priznaju svoje zločine, te da žale za onim što su uradili. Jer nema budućnosti bez istine o zločinima i pravde za žrtve. Pripadnici Armije su imali ideale za bolju budućnost svih bosanskohercegovačkih naroda i građana. Ta želja, ideja, politički projekt o zajedničkoj slobodi i življenju je bio ključ pobjede u agresivno genocidnom ratu.

(Autor je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada,  a u  tekstu su korišteni rezultati naučnih istraživanja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za istraživanje genocida Kanada)

///////////////////
//////////////////////

Intervjui

Banjalučki biskup Franjo Komarica : Ako bi hrvatski entitet bio sličan entitetu RS, bio bi samo strašna//////////////////////

IZETBEGOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 25. GODIŠNJICE ARMIJE BiH: 'Ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama'

Izetbegović: Ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama | N1 BA

///////////////////////////

///////////////////////////////

Direktor CIA-e Mike Pompeo : WikiLeaks je neprijateljska obavještajna služba

Direktor CIA-e Mike Pompeo nazvao je u četvrtak WikiLeaks “neprijateljskom obavještajnom službom”, koristeći svoj prvi javni govor na poziciji šefa špijunske službe za prozivanje te organizacije zbog napada na američku

//////////////////////////////
/////////////////////////


OSUĐEN VOĐA TIMA PASOŠKE KONTROLE: Na Aerodromu Sarajevo krao novac putnicima

OSUĐEN VOĐA TIMA PASOŠKE KONTROLE: Na Aerodromu ...

///////////////////

OTVOREN TESTAMENT ESME REDŽEPOVE: Kraljica romske muzike, koja je usvojila 47 djece, svu imovinu ostavila...(FOTO)

Otvoren testament Esme Redžepove: Kraljica romske muzike svu ...

///////////////////////////

///////////////////////////

14.04.2017.

DINO MUSTAFIĆ: GRAĐANSKE OPCIJE KOJE ODBIJAJU SJESTI ZA STOL, SNOSIT ĆE ODGOVORNOST ZA POBJEDU NACIONALISTA

Dino Mustafić : Građanske opcije koje odbiju sjesti za stol, snosit će odgovornost za pobjedu nacionalista

April 13. 2017.One građanske opcije koje odbiju sjesti za zajednički stol, kako bi se zdravim kompromisom pronašlo rješenje, će snositi najveću odgovornost za još jednu pobjedu etno-nacionalista. Naša stranka je u ovih 9 godina od osnivanja pokazala stručnost, principijelnost i zasigurno bila na čelu svih progresivnih ideja u BiH. Istovremeno, taj ciklus u životu Naše stranke je na samom kraju. Birači vam mogu dati povjerenje jednom,ali sigurno vam neće davati povjerenje u nedogled.Boriti se mora u areni, ne sa tribina, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba bh redatelj Dino Mustafić.

VIJESTI.BA: Priča o zajedničkom nastupu ljevice na izborima 2018. se ponovo intenzivirala. Učestvovali ste, skupa sa liderima ljevice, na okupljanju u Mostaru. Kolike su šanse da se ljevica ujedini?

MUSTAFIĆ: Svi lideri lijevih stranaka su svjesni da se mora građanima ove zemlje ponuditi ozbiljna politička alternativa. Mi smo svjedoci svakodnevnih kriza koje potvrđuju nemogućnost da se na političkim osnovama nacionalnog organiziranja konstituira održiva politička zajednica. Kao imperativ ljevici se nameće konstitucija onog političkog spektra kojem nacija nije ključna u političkom organiziranju. To ne znači da se mora se ići u pravcu ujedinjenje svih političkih stranaka lijeve orijentacije, već bi za početak i snažna predizborna koalicija ključnih lijevih stranaka bila promjena dosadašnjeg političkog narativa. Ljevica mora biti protivnik ovakvog koncepta države BiH. To znači da bi morali ponuditi programsku platformu koja u potpunosti nadilazi ključna pitanja ove države koja se reduciraju na nacionalno, a to su pitanja socijalne naravi.

VIJESTI.BA: Vi ste među intelektualcima, sa dugogodišnjom posvećenošću društveno-političkom angažmanu. Pratili ste prethodne izborne procese, imate i neposredno iskustvo u kampanjama. Kakve bi bile posljedice da ljevica uđe razjedinjena u kampanju?

MUSTAFIĆ: Bez zajedničke kampanje stranaka građanske orijentacije, sasvim je sigurno da bi se SDA i HDZ održali na vlasti još četiri godine, iako ni bi dobili ni četvrtinu glasova građana. Kampanja razjedinjene ljevice bi skoro sigurno bila obilježena novim međusobnim napadima i optužbama, i glasači koji prirodno naginju građanskim opcijama bi ostali kod kuće. To se, ako pogledate prošle lokalne izbore, već desilo. Veliki broj glasača je ostao kod kuće, jer su bili demotivisani. A može ih motivisati samo jedan alternativni, jaki lijevi blok koji ima snagu da smijeni vlast, i koji će voditi kampanju nade, i ponuditi ljudima perpsektivu, i razlog za ostanak u BiH.

Nema nikakve sumnje, one građanske opcije koje odbiju sjesti za zajednički stol, kako bi se zdravim kompromisom pronašlo rješenje, će snositi najveću odgovornost za još jednu pobjedu etno-nacionalista. Ja imam razumijevanja za sve razlike između građanskih opcija, za sve probleme u saradnji i komunikaciji, ali to su zaista sitnice u poređenju sa krupnom slikom. A krupna slika prikazuje razgradnju i nestanak Bosne i Hercegovine kakvu je poznajemo. Zato, ukoliko građanske stranke izaberu vlastiti komfor, i stave svoje partije ispred mogućnosti da se nacionalisti i fašističke ideje skinu sa vlasti, razlog za njihovo postojanje će nestati.

VIJESTI.BA: Podržali ste jednog od kandidata ljevice na prethodnim lokalnim izborima, u općini Centar i propagirali jedinstvo ljevice. Da li razlozi koje ste u vezi s tim navodili važe i za izbore 2018.?

MUSTAFIĆ:I dalje stojim na stanovištu da bi razjedinjeni građanski blok imao historijsku odgovornost pred generacijama koje dolaze. Što sam mislio tada, mislim i sada. Samo sa zajedničkim nastupom pred glasaće možemo postaviti pitanje: da li želite evropsku i modernu državu BiH ili da zadržite stanje permanentne krize i konflikta etnički podjeljene države?

VIJESTTI.BA: Koncept koji ste podržali 2016. je bio – zajednički kandidat za načelnika, i odvojene liste. U slučaju da SDP, DF, GS i NS postignu dogovor – koji je po vama najbolji model saradnje za 2018.? Zajednički kandidat za Predsjedništvo ili zajedničke liste?

MUSTAFIĆ:Modele saradnje treba ostaviti predstavnicima stranaka da dogovaraju, to je kompleksan proces, i treba procijeniti šta je najefikasnije u skidanju SDA i HDZ sa vlasti. Zajedničke liste na svim nivoima vlasti, i jedna zajednička kampanja nade, bi bila najefikasnija u smislu izlaska birača na izbore, ali ne treba odbaciti i druge opcije saradnje.

VIJESTI.BA: Potpredsjednik SDP-a Miro Lazović je kazao da Željko Komšić igra negativnu ulogu u procesu ujedinjenja ljevice. Kako komentarišete tu ocjenu? Da li je to najava produbljivanja jaza između dvije vodeće stranke ljevice i čemu to onda vodi?

MUSTAFIĆ: Ne znam za tu izjavu, ne pridajem joj značaj. Ukoliko opet budu personalni antagonizmi i pojedinačni interesi ispred opštih vrijednosti za koje se trebaju zalagati stranke građanske orijentacije nesumnjivo će glasači to prepoznati i kazniti na izborima.  Nažalost, rijetki periodi socijaldemokratske vlasti bile su sramno kompromisne bez puke ideje i vizije o tome što bi zapravo trebalo  uraditi i ponuditi građanima ove zemlje. I njima je u tom trenutku jedino bila bitna preraspodjela fotelja, baš kao i njihovim prethodnicima. Dakle, imamo vrlo negativnu tradiciju u kojoj smo se svako malo razočaravali u politiku. Vašar političke taštine na lijevom bloku može dovesti u pitanje ideje ljevice.

VIJESTI.BA :Jedan ste od osnivača Naše stranke. Istakli ste na osnivanju stranke da NS nije tu da bude opozicija, nego vlast. U posljednje vrijeme NS trpi sve veće kritike zbog odbijanja da preuzme odgovornost – kako to komentarišete?

MUSTAFIĆ: Naša stranka je u ovih 9 godina od osnivanja pokazala stručnost, principijelnost i zasigurno bila na čelu svih progresivnih ideja u BiH. Istovremeno, taj ciklus u životu Naše stranke je na samom kraju. Birači vam mogu dati povjerenje jednom, dva puta, tri puta, ali ukoliko odbijate sjesti za pregovarački stol, i boriti se za svoje ideje kroz učešće u vlasti, sigurno vam neće davati povjerenje na izborima u nedogled.

Odatle i kritike Naše stranke, građani razumiju da se radi o dobrnamjernim, poštenim ljudima, ali građani žele nekoga ko će preuzimati odgovornost, i ko će praviti promjene, a promjene se ne prave tako što svaki put ostanete u opoziciji. I u Švedskoj, i Velikoj Britaniji, i Njemačkoj, liberalne i progresivne stranke ulaze u vlast sa drugima kako bi nametali svoje ideje, to ne znači da su izdali svoje principe ili postali korumpirani. Boriti se mora u areni, ne sa tribina. Naša stranka sada ima sjajnu priliku otvoriti novo poglavlje, nametnuti svoje ideje unutar građanskog bloka, i preuzeti odgovornost. Ukoliko se to ne desi, onda će prokockati sjajnu šansu, a građani će otići u potragu za nekim drugim ko im može sprovesti u praksi socijal-liberalne ideje u koje vjeruju. Ja sam i danas emotivno vezan za Našu stranku, i najiskrenije se nadam da se to neće desiti.

Nihad Hebibović (Vijesti)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
66037722

Powered by Blogger.ba