Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.04.2017.

G7 BEZ DOGOVORA OKO NOVIH SANKCIJA ZA RUSIJU

G7 bez dogovora oko novih sankcija za Rusiju

Nema dogovora oko novih sankcija za Rusiju i Siriju na sastanku Grupe 7 u italijanskom gradu Luka u Toskani, objavio je ministar vanjskih poslova Angelino Alfano, domaćin dvodnevnog summita.

Grupi sedam industrijski najrazvijenijih država jutros su se pridružili saveznici sa Bliskog istoka u pokušaju da se dogovori izolacija sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nekoliko sati prije nego što američki državni sekretar Rex Tillerson otputuje u Moskvu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova se danas oglasilo povodom dolaska Tillersona uz poruku da su odnosi dvije zemlje najteži od kraja hladnog rata. Naveli su i da se nadaju da će SAD pristati na međunarodnu istragu o hemijskom napadu u Siriji.

Domaćin sastanka Agnelino Alfano rekao je da su članice G7 dogovorile finalni komunike. Alfano, međutim, na konferenciji za medije nije želio da kaže sadržaj dokumenta na kraju dvodnevnog skupa G7.

Na uporno insistiranje novinara, koji su naveli da im je francuski šef diplomatije rekao da nema dogovora oko sankcija, Alfano je priznao da nije postignut konsenzus oko dodatnih sankcija.

"Nema čistog vojnog rješenja za Siriju. Vjerujemo da Rusija može igrati važnu ulogu", dodao je Alfano.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je izjavio da su se svih sedam članica G7 dogovorile da Asad ne može biti dio sirijske budućnosti, da Rusija ne može biti licemjerna i da mora prihvatiti svoj dio odgovornosti u Siriji, a da je prvi korak, od međunarodne zajednice nadgledani prekid vatre.

"Lično sam veoma zadovoljan što je američki državni sekretar Rex Tillerson zauzeo veoma realističnu i jasnu poziciju. Mi smo ga eksplicitno podržali u njegovim naporima u Moskvi sjutra da bi uspio da privoli Ruse da se saglase sa političkim procesom i daju aktivnu podršku da dođemo do prekida vatre", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u neformalnom razgovoru ​sa novinarima.

"Rex Tillerson je eksplicitno rekao da se traži nenasilno nevojno rješenje da bi se krenulo naprijed sa ovom situacijom i mi ga podržavamo u tim naporima", dodao je njemački diplomata.

U nedavnom napadu hemijskim oružjem poginulo 89 ljudi

U nedavnom napadu hemijskim oružjem poginulo 89 ljudi


Izjavu Tillersona koji je na putu ka Rusiji od jutros iz Luke, objavio je CNN i on se u njoj zahvalio na podršci iskazanoj na G7.

"Jasno je da se kraljevstvo Asadove porodice približava kraju. Nadamo se da će ruska vlada zaključiti da su se vezali sa nepouzdanog partnera Bašara al-Asada", rekao je neposredno pred odlazak u Moskvu.

Iako je u juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da tokom Tillersonove posjete nije planiran sastanak američkog zvaničnika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, već samo šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, BBC izvori navode da se taj susret ne može isključiti.

Rusko Ministrastvo vanjskih poslova se oglasilo uoči posjete Tillersona uz poruku da su odnosi dvije zemlje najteži od kraja hladnog rata.

Takođe su naveli da se nadaju da će SAD pristati na međunarodnu istragu o hemijskom napadu u Siriji. Moskva je saopštila i da se nadaju sa SAD neće nakon Sirije napasti i Sjevernu Koreju.

Sastanku ministara vanjskih poslova u Luki u Toskani jutros su se bili pridružili šefovi diplomatija pet država Bliskog istoka koje se protive Bašaru al-Asadu: Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA), Jordana i Katara.

Cilj je bio dogovoriti povećanje pritiska na Rusiju da prekine svoje bliske veze sa Asadom. Britanija i Kanada su se juče založile za nove sankcije i za sirijske vojne zvaničnike ali ruske, koje su danas odbijene.

Međutim, pitanje je da li G7 uopšte može izvršiti pristiak na Rusiju?

Diplomatski izvori BBC-ja govore da je ranije prijedlog pooštravanja sankcja protiv Rusije nailazio na otpor Italije i Njemačke.

Sa druge strane, navodi BBC, iskustvo pokazuje da Rusija – koja je oštro reagovala na američki vazdušni udar na sirijsku vojnu bazu Šajrat u petak, nazivajući to "aktom agresije" – ne prima dobro prijetnje i ultimatume. Ako Amerika zaprijeti Rusiji dodatnim sankcijama, nije izvjesno da će to natjerati Kremlj da promijeni pravac, navodi BBC, podsjećajući da je Rusija u Asada investirala puno – vojno, politički i finansijski da bi ga zadražala na vlasti.

Predsjednik Sirije Bašar al Asad

Predsjednik Sirije Bašar al Asad


Istovremeno je Associated press (AP) tokom noći citirao visokog američkog zvaničnika koji je ustvrdio da je Rusija znala za hemijski napad, jer je njihov dron nadlijetao bolnicu u Kan Šejkunu u kojem su žrtve tražile pomoć.

Nekoliko sati kasnije avion je bombardovao bolnicu u činu za koji SAD vjeruju da je bio pokušaj da se zataška napad, naveo je AP pozivajući se na izvore iz istrage koju SAD vode o ovom slučaju.

Otežavajuća okolnost u cijeloj diplomatskoj zavrzlami je to što same SAD preko svojih različitih zvaničnika šalju različite signale u vezi politike prema Siriji i konkretno strategije nakon vazdušnih udara u petak.

U danu kada je američka ambasadorica u UN Nikki Haley poručila da "nikako nema mira sa Asadom na čelu sirijske vlade" Tillerson je u nedjelju rekao da prioritet SAD u Siriji ostaje "borba protiv Islamske države (IDIL)" da bi juče u Italiji polažući vijenac na grob 500 žrtava fašizma poručio da su se "SAD posvetili tome da drže odgovornim sve i svakoga ko počini zločine nad nevinima bilo gdje na svijetu".

Potom je juče portparol Bijele kuće Sean Spicer na pres-konferenciji nagovijestio da bi Trump mogao naložiti novi napad u Siriji ne samo zbog upotrebe hemijskog oružja.

Sastanak G7 i bliskoistočnih saveznika organizovan je urgentno, a uslijedio je nakon što su SAD u petak raketnim napadom odgovorile na smrtonosni hemijski napad sirijskih snaga nekoliko dana ranije na grad Kan Šejkun u provinciji Idlib.

Time je pažnja svjetske javnosti ponovo fokusirana na sirijski konflikt koji ulazi u sedmu godinu i u kojem je do sada stradalo više od 300.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.

///////////////////
//////////////////////////

Image result for jasenovac fotos

Nagrada za falsificiranje povijesti? - Radio Slobodna Evropa

////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Utorak, 11. april/travanj 2017.


11.04.2017.

UGLEDNI AMERIČKI MAGAZIN TVRDI : BALKAN SLjEDEĆE BOJNO POLjE TRUMPA I PUTINA, A RUSIJA ĆE UČINITI SVE DA GA DESTABILIZIRA

UGLEDNI AMERIČKI MAGAZIN TVRDI: Balkan sljedeće bojno polje Trumpa i Putina, a Rusija će učiniti sve da ga destabilizira

Dok su oči svijeta uprte u Siriju, ugledni američki medij National Interest tvrdi da će do obračuna SAD i Rusije doći ne na Bliskom istoku, već u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni ili Makedoniji.UGLEDNI AMERIČKI MAGAZIN TVRDI: Balkan sljedeće bojno polje Trumpa i Putina, a Rusija će učiniti sve da ga destabilizira

Ruska vojska zaprijetila je da će u slučaju novih napada na Siriju američkoj vojsci odgovoriti silom, dok najcjenjeniji američki mediji tvrde da je rat dvije supersile neminovan, ali da će do njega doći na Balkanu.

Američko bombardovanje sirijske vazdušne baze Šajrat, opravdano navodnim hemijskim napadom sirijske vojske na pobunjenike u Idlibu, odnose Moskve i Washingtona dovelo je do tačke pucanja i uništilo gotovo svaku nadu da će američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin naći zajednički jezik.

Koliko je situacija opasna, najbolje pokazuje saopštenje Zajedničkog komandnog centra Rusije, Irana i Sirije.

 

 

Pravo igralište

"Ono što su SAD uradile u Siriji prelazi sve crvene linije. Od sada ćemo odgovoriti silom na bilo kojeg napadača ili na bilo kakve dalje napade. SAD znaju našu sposobnost za brzu i snažnu reakciju", saopštio je Komandni centar, dok je Putin poručio da su akcije SAD nedopustive.

Sve to dovelo je dvije zemlje na ivicu rata koji bi mogao da uništi cijeli svijet. Međutim, dok su oči planete uprte ka Siriji, gdje sukob djeluje najvjerovatnije, američki mediji tvrde da je ipak veća vjerovatnoća da će do sukoba supersila doći na Balkanu.

"Najveća spoljna prijetnja stabilnoj Evropi je Putin. A Balkan je pravo igralište za loše glumce i postaće Putinov prioritet, zbog čega bi ga trebalo pratiti prije nego što se otrgne kontroli", piše James Jay Carafano, američki analitičar, za ugledni američki magazin "National Interest".

 

Provokacija sukoba

On tvrdi da Putin nema mnogo žarišta na kojima može da isprovocira Zapad.

"Balkan ima nekoliko žarišta koja bi Putin mogao da iskoristi za provociranje sukoba. Tu su tenzije na liniji Srbija-Hrvatska-Kosovo, nemiri u Makedoniji, sukobi u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnom moru. Za SAD bi sprečavanje ruskih pokušaja destabilizacije Balkana trebalo da budu prioritet", piše on.

Mornarički admiral Michael Howard, šef Komande NATO mornarice za Evropu i Afriku, tvrdi da je trenutno rusko djelovanje u Mediteranu veće nego u vrijeme Hladnog rata i SSSR .


National Interest ugledni je američki magazin koji uređuje jedan od najvećih politologa današnjice Francis Fukuyama, a u njemu pišu neki od vodećih svjetskih stručnjaka za međunarodnu politiku.

///////////////////////////////
///////////////////

Čekajući Holandiju i Španiju : Trump potpisao Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

April 11. 2017.


Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u Sjedinjenim Državama, saznaje Glas Amerike. Bijela kuća još nije zvanično objavila saopštenje o potpisivanju Protokola.

Američki Senat prethodno je ratifikovao Protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rand Paul i Mike Lee, bili protiv.

Senatori su poslije davanja zelenog svjetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da će crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji “koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak”.

Nakon što je predsjednik stavio potpis na ratifikovani Protokol o širenju Saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija.

Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Briselu.

(Kliker.info)

////////////////////

Tillersononov ultimatum : Rusija neka bira, ili mi ili oni

April 11. 2017.


Državni sekretar SAD Rexs Tillerson “izdao je ultimatum” Rusiji – da stane na stranu SAD i saveznika, ili da “prihvati” Iran, Hezbolah i Bašara Asada, piše AP.

Kako prenosi agencija, Tillerson je pred put u Moskvu rekao da “nije jasno da li je Rusija neozbiljno shvatila svoju obavezu da se iz Sirije ukloni hemijsko naoružanje ili je prosto bila nesposobna da to uradi”.

“Razlika i nije toliko bitna za mrtve”, rekao je Tillerson.

Njegova izjava je stigla samo nekoliko minuta nakon što je iz Kremlja poručeno da su odnosi SAD i Rusije “najteži” od završetka Hladnog rata.

“Mi želimo da oslobodimo narod Sirije od patnje. Rusija može da bude deo te budućnosti i može da igra značajnu ulogu. Ili može da održi svoje savezništvo sa ovom grupom, ali mislimo da to dugoročno neće ići u korist ruskih interesa”, kaže Tillerson.

Trumpov državni sekretar, koga su mediji pre imenovanja opisivali kao “ruskog čoveka”, poručio je da je Asad izgubio legitimitet.

“Svima je jasno da se vladavina porodice Asad bliži kraju. Pitanje je kako će se sve završiti i zato je pitanje tranzicije veoma važno za našu poziciju prema trajnosti i stabilnosti unutar ujedinjene Sirije”, rekao je Tillerson.

(Kliker.info-B92)

/////////////////////////

///////////////////////


CVIJANOVIĆKA NAJAVILA BANKROT RS-a: 'Dugovanja možemo isplatiti samo na rate'

CVIJANOVIĆKA NAJAVILA BANKROT RS-a: 'Dugovanja možemo ...

/////////////////////

PROBLEM JE OZBILJNIJI NEGO SE VJEROVALO: Agrokor je insolventan, više duguje nego cijela BiH!

PROBLEM JE OZBILJNIJI NEGO SE VJEROVALO ... - Slobodna Bosn

////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
66037900

Powered by Blogger.ba