Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.04.2017.

LIKVIDACIJA MIODRAGA ŠUŠNICE: I NAKON 25 GODINA UBICE I NALOGODAVCI NA SLOBODI - NOVI DOKUMENTI

Likvidacija Šušnice: I nakon 25 godina ubice i nalogodavci na slobodi – novi dokumenti

Slobodan Vasković

Autor
10.4.2017. 


Likvidacija Šušnice: I nakon 25 godina ubice i nalogodavci na slobodi – novi dokumenti


Na današnji dan, prije 25 godina (10.04.1992.g), u banjalučkom kafiću “Kajak” ubijen je Miodrag Šušnica, penzionisani policijski inspektor. Šušnica je, iako penzionisan, u to vrijeme radio za DB Srbije. 

Piše: Slobodan Vasković

Na današnji dan, prije 25 godina (10.04.1992.g), u banjalučkom kafiću “Kajak” ubijen je Miodrag Šušnica, penzionisani policijski inspektor. Šušnica je, iako penzionisan, u to vrijeme radio za DB Srbije.

Ubice, kao ni organizatori ubistva, nikada nisu odgovarali za ovaj zločin, iako su dvije osobe, Vladimir Todić i Neven Laka, tokom istrage priznali da su likvidirali Šušnicu i detaljno opisali kako su to učinili.

Istragom ovog ratnog zločina utvrdio sam da je nesporna činjenica da je tog dana postojala svjesna i organizovana namjera da se likvidira Šušnica.

Šušnica je bio otpočetka ciljana meta ubica i njihovih nalogodavaca, kako bi se Bošnjaci (Muslimani) i Hrvati u Banjaluci optužili da stoje iza njegove likvidacije i kako bi nakon toga uslijedila odmazda.

Upravo iz tog razloga, kao datum ubistva izabran je 10. april, dan osnivanja NDH-a, kako bi se optužbe protiv banjalučkih Muslimana i Hrvata što jače naglasile.

Osim dokaza koje sam iznio u tekstu “Ubistvo Miodraga Šušnice, policijskog inpektora – dokumenti” (vidi dodatak), došao sam u posjed novih činjenica i dokumenata koji potvrđuju navedene monstruozne planove.

Šušnica je namamljen u “Kajak”: Pozvao ga je Slobodan Šolaja i zatražio od njega da se nađu u tom kafiću. Šušnica je otišao u “Kajak”, ali Šolaja se nije pojavio.

Zato su stigli Todić i Laka koji su ga likvidirali.

Da je namjera bila da se optuže Muslimani i Hrvati svjedoči i “Ultimatum organizatorima ubistva”, koji je objavila “Srpska protivteroristička grupa” u listu “Glas”, dan nakon ubistva, 11.10.1992. godine.

Još snažniji dokaz da su Todić i Laka, nakon ubistva Šušnice, imali namjeru da nastave sa likvidacijama Muslimana (Bošnjaka) i Hrvata jesu kopije kartona ličnih karata koje su im date. I koje je Vladimir Todić predao inspektoru Dušku Jeviću, 30.09.1993. godine, godinu i po dana nakon likvidacije Šušnice.

“Fotokopija pet kartona ličnih karata iskopiranih na dva lista, radi se o kartonima Beganović Izeta, Mešinović Nermina, Pehlivanović Adnana, Stanivuković Ranka i Beganović Rešada, svi iz Banjaluke”, navodi se u Potvrdi koju je potpisao Jević.

U dokumentu je navedena i napomena koja glasi: “Navedene fotokopije kartona ličnih karata dobrovoljno je sam predao Todić Vladimir”.

Ubistvo inspektora Šušnice poslužilo je da se otpočne/nastavi sa likvidacijom nesrba i ubistvo Šušnice jeste ratni zločin.

Apsurdno je da se ubistvo Šušnice ne tretira kao ratni zločin, a činjenica je da nadležne institucije RS nisu uradile ništa da bi zločin rasvijetlile, ali jesu sve da ga zataškaju.

Cilj mi je da se ovaj ratni zločin, kao i svi drugi ratni zločini i zločini, rasvijetli i da oni koji su učestvovali u njemu odgovaraju.

Uz tekst objavljujem nove dokaze do kojih sam došao, a u nastavku tekst koji sam objavio 27.03.2017. godine.

Kako se stvarala RS – studija slučaja ubistva Miodraga Šušnice 1. dio

///////////////////////////
/////////////////////////////////////////////

Likvidacija Šušnice: I nakon 25 godina ubice i nalogodavci na slobodi – novi dokumenti

Likvidacija Šušnice: I nakon 25 godina ubice i nalogodavci na slobodi – novi dokumenti

10.Apr 2017

Na današnji dan, prije 25 godina (10.04.1992.g), u banjalučkom kafiću “Kajak” ubijen je Miodrag Šušnica, penzionisani policijski inspektor. Šušnica je, iako penzionisan, u to vrijeme radio za DB Srbije.  Piše:

10.04.2017.

JOHN MC CAIN KOD ALEKSANDRA VUČIĆA : "ZABRINUT SAM ZBOG RUSIJE, DVA SVJETSKA RATA POČELA OVDJE

John Mc Cain kod Vučića : “Zabrinut sam zbog Rusije, dva svjetska rata počela ovdje”

April 10. 2017.


Senator SAD John McCain izjavio je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome kako su dva svjetska rata počela u regionu istočne Evrope.McCain je nakon razgovora s Vučić na konferenciji za medije kazao da stabilnost u Evropi znači bezbjednost u SAD i da je podrška Sjedinjenih Država Evropi “čelična”.

“Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsjedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednosti SAD”, rekao je  John McCain.

“Želim da čestitam Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima i radujem se što ću da sarađujem s njim kako bismo unapredili i omogućili da Srbija uđe u Evropsku uniju jer je Srbija sila pomirenja u istočnoj Evropi”, rekao je američki senator.

On je čestitao Vučiću na napretku Srbije u ekonomskim reformama i napretku na putu ka EU.

“Optimističan sam da će vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susjednoj Crnoj Gori”, naglasio je John McCain i dodao da je jasna umješanost Rusije i u sukobima u Siriji.

“Nadam se da će ovakvo ponašanje od strane Sirije prestati i jasno je do toga došlo u saradnji sa Rusijom”, istakao je.

“Razgovarali smo i o važnosti dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod okrljem EU i koji je doveo do napredka zahvaljujući predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću”, dodao je John McCain i istakao da su “SAD najaktivniji vojni partner Srbije sa oko 90 odsto aktivnosti”.

McCainMekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ID, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mješovitim vežbama.

Na pitanje novinara o navodnom hemijskom napadu u John McCain je rekao:

“Vjerujem da su Rusi znali o hemijskom oružju u Siriji i avioni ruskih snaga su koristili precizno vođene avione koji su gađali bolnice”.

“SAD će prvenstveno ukazati Rusima da je takva vrsta ratnih zločina neprihvatljiva. Mi ćemo obučiti one koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Najpre treba zabraniti Rusima da lete sa područja sa kojih su izvedeni ti napada, a zatim je potrebno održati mirovne pregovore da Asad i Putin shvate da ne mogu da pobjede na ovom ratištu”, zaključio je  John McCain.

Vučić i  McCainMekejn su se prije konferencije za medije sastali u vili “Mir”.

(Kliker.info-B92)


///////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Ponedjeljak/ponedeljak, 10. april/travanj 2017.

10.04.2017.

ADNAN KAPO : MAJSTORI MANIPULACIJE JURIŠAJU NA IZBORNI ZAKON BiH

Adnan Kapo : Majstori manipulacije jurišaju na Izborni zakon BiH


April 10. 2017.


U važećem Ustavu Bosne i Hercegovine, takozvanom Dejtonskom ustavu, kada su u pitanju izbori za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine piše sljedeće: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske.”

/////////////


Image result for tudjman i milosevic


Image result for covic i dodik karikature


Image result for covic i dodik karikature

/////////////////////


Image result for covic i dodik karikature

//////////////////////////


Image result for tudjman i milosevic

Image result for tudjman i milosevic
Image result for covic i dodik karikature
Image result for covic i dodik karikature

////////////////////////////


Piše : Adnan Kapo (Aljazeera)

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, s Draganom Čovićem na čelu, već dugo pravi pritisak da se izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine, kako bi hrvatski narod, kako se navodi, mogao birati “svoga” člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iako prividno izgleda da se Čović bori za ravnopravnije odnose u Bosne i Hercegovini, njegova djela, retorika i ukupna politika govore sasvim suprotno. Da je dobronamjeran, onda bi se brinuo za kompletan narod, za kojeg tvrdi da je jedini njegov predstavnik, i tražio sveobuhvatne promjene Ustava Bosne i Hercegovine na cjeloj njenoj teritoriji i u svim segmentima.

Na taj način bi državni sistem napravio pravednijim, s građaninom kao nosiocem demokratije, a ne narodom. Kada narod ima primat nad građanskim, u složenim zemljama kakva je Bosna i Hercegovina, onda se kreira idealna podloga za manipulacije raznih vrsta nad istim tim narodom. Čović je, moraju mu svi priznati, majstor manipulacije.

Male stranke i velika moć

Međutim, vratimo se u stvarnost i pogledajmo kako se sada istinski biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uporedimo to s onim šta se nudi u eventualnim izmjenama Izbornog zakona. Nisam sretan što moram razdvajati glasače na narode kojima pripadaju, ali za ovu analizu to je, nažalost, neophodno. Iz Republike Srpske se bira, kako u Ustavu piše, Srbin. Da li samo Srbi biraju tog člana Predsjedništva, ili svi građani u tom bh. entitetu? Ironično zvuči, ali člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz tog entiteta po trenutnom zakonu biraju svi građani tog entiteta. Zašto?

Poznato je da u najrazvijenijim demokratijama svijeta često najveću moć ili najbolju poziciju imaju male stranke, koje su jezičak na vagi koji je potreban da se formira vlada. Ako pogledamo samo okruženje, vidjet ćemo da je tako u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. U Hrvatskoj je Most glavna prevaga između Socijaldemokratske partije i HDZ-a. Kome se Most priključi, taj formira hrvatsku vladu. U Crnoj Gori već dugo stranke s bošnjačkom i albanskom većinom doprinose stabilizaciji prilika i formiranje proevropske vlade. U Makedoniji se trenutno vodi najveći politički sukob od njenog osamostaljenja, ne zato što Makedonci nisu većina, nego zato što su podijeljeni, pa su Albanci ti koji imaju glavnu kartu na političkom stolu.

Situacija u Republici Srpskoj, bez obzira na puno manju politčku moć, podsjeća na slične okolnosti kada manjina može prevagnuti, ovaj put u izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Političke stranke koje u tom entitetu okupljaju povratnike Bošnjake i Hrvate svjesne su da ne mogu izabrati nikoga drugog nego Srbina, pa u političkoj trgovini, koja je jedino što im je ostalo od demokratije, pokušavaju nadoknaditi Ustavom nametnutu neravnopravnost. Oni glasaju za kandidata koji može biti samo Srbin i time makar utjecati na izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz svoje izborne jedinice. Zauzvrat, ako prođe kandidat za kojeg su glasali, dobit će eventualno određene političke ustupke kad on ili ona budu izabrani.

Iz Federacije Bosne i Hercegovine biraju se, kako u Ustavu piše, Bošnjak i Hrvat. Ako se promijeni Izborni zakon po pitanju biranja Hrvata, onako kako to HDZ BiH želi, postavlja se pitanje šta će se desiti s glasovima Hrvata koji će ostati van teritorije koju traže kao ekskluzivnu za odlučivanje ko će sjediti u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine?! Jasno je da bi u novom izbornom zakonu Hrvat iz Hercegovine imao glavnu riječ.

Izvan HDZ-a su Hrvati nemoćni

Oni Hrvati koji ostanu van zone koju bi HDZ BiH dobio novim izbornim zakonom, svjesni činjenice da više ne mogu utjecati na izbor željenog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, preći će u manipulativnu zonu, gdje će postati glasovi za političku trgovinu. Zašto bi jedan Hrvat iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika, Jajca, Maglaja i mnogih drugih gradova gdje žive Hrvati trošio jalovo svoj glas? Kalkulacija u Čovićevim namjerama je jasna, a to je da će glasovi iz Hercegovine svakako izabrati onoga za koga se HDZ BiH odluči. Ostatak glasova na koje može utjecati postao bi slobodan dio glasačkog tijela, koje će moći, prema njegovim uputama, značajno odlučivati u utrci za Bošnjaka koji će sjediti u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Time bi hercegovački Hrvati bili jedini u Bosni i Hercegovini koji bi imali ekskluzivno pravo na biranje zapadnohercegovačkog člana Predsjedništva iz reda Hrvata, s novokreiranim potencijalom da utječu na izbor člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

Ova logika ne bi vrijedila ako Bošnjaci pristanu da svaku mjesnu zajednicu, haustor i kuću s hrvatskom većinom predaju HDZ-u BiH kao ekskluzivnu teritoriju za glasanje. To bi bio dupli učinak HDZ-a BiH, čime bi se ocrtale granice famoznog “trećeg entiteta”. Čak ni Srbi u entitetu gdje su apsolutna većina to pravo trenutno nemaju, jer, naprimjer, Mladen Ivanić zasigurno ne bi sjedio u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da ga nisu podržali i nesrbi iz entiteta iz kojeg je biran. Ni Bošnjake u Federaciji Bosne i Hercegovine ne biraju samo Bošnjaci, zbog evidentnog multietničkog sastava partija iz kojih dolaze kandidati.

Koliko god da je nakaradan trenutni sistem, a zasigurno jeste, on je puno demokratskiji u odnosu na ono što se traži. Istinska demokratska promjena Izbornog zakona po evropskim standardima, a kako bi se zadovoljio i građanski i nacionalni princip, bila bi da svaki Hrvat, Bošnjak, Srbin i pripadnik nekog od ostalih naroda u Bosni i Hercegovini može birati željenu osobu za člana Predsjedništva. Tada bi logično i demokratsko riješenje bilo da je cijela Bosna i Hercegovina jedna izborna jedinica. Na taj način bi se smanjila manipulacija i postigla veća demokratija i ravnopravnost. Ovako, s trenutnim željama, hercegovački Hrvati bi bili jedini etničko teritorijalni entitet koji bira svog člana Predsjedništva, direktno utječući na izbor drugog, odnosno Bošnjaka. Takvu polugu, po Ustavu i zakonu koji je na snazi, trenutno nemaju ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati.

Aparthejd na mostarski način

Nadajmo se da zagovaranje promjena na principu aparthejda neće dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Svi oni koji bi podržali ovakve izmjene Izbornog zakona napravili bi značajan korak ka daljoj disoluciji Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine koji vole svoju zemlju žele vjerovati da će parlamentarci kojima su dali povjerenje naći načina da sačuvaju integritet i suverenitet zemlje, kao i svoj dignitet.

Posebna je tema, i puno značajnija, što HDZ BiH i njen predsjednik neće stati na tome, nego će ići dalje. Naredni koraci ka rastakanju države išli bi s puno većim vjetrom u leđa, jer bi osjetio da može manipulirati ne samo sa svojim narodom, nego i s drugima, a na putu ostvarivanja svojih separatističkih planova.

Iako je još uvijek ideal, svi oni koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji istinski žele da procvjeta njena ekonomija i da uđe u NATO i Evropsku uniju trebaju konstantno ponavljati da žele državu bez entiteta i kantona, odnosno državu s ekonomskim regijama i punom demokratijom, s građaninom kao nosiocem te demokratije. To treba biti odgovor na sve retrogradne ponude ljudi malog formata, ma iz kog naroda dolazili.

Svaka promjena bilo kojeg zakona, pa i Izbornog, treba biti sveobuhvatna i podjednaka za cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, a ne jedan njen dio, ili jedan dio građana. Prilikom dizanja ruke za ovakav izborni zakon i slične zakone koji urušavaju cjelovitost i integritet zemlje, svaki delegat treba biti svjestan ko predlaže zakon. Prijedlog izmjene Izbornog zakona kako ga vidi HDZ BiH dolazi iz politike koja je srušila Stari most i od Mostara napravila ruševinu. Ista ta politika već treću deceniju provodi neviđen aparthejd i diktaturu u Mostaru. Nije valjda da neko još vjeruje u iskrene namjere ovakvih prijedloga?

///////////////////////////
/////////////

ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE ZATVORIO MILOŠEVIĆA: 'Gledam ga dok spava i mislim se- e moj čoveče, šta te snađe...'

ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE ZATVORIO MILOŠEVIĆA: 'Gledam ga ...

//////////////////////////////////////


//////////////////////
....................

Zajednički komandni centar Rusije, Irana i Sirijske vojske : ‘Amerika je prešla crvenu liniju. Odsad odgovaramo silom’

Zajednički komandni  centar kojeg čine snage Rusije, Irana i paravojski koje podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, objavio je kako smatra da je američki napad na sirijsku vojnu zračnu luku u [...]

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467775

Powered by Blogger.ba