Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.03.2017.

FADIL NOVALIĆ O POSLjEDICAMA KRIZE U AGROKORU

NOVALIĆ O POSLJEDICAMA KRIZE U AGROKORU: „Konzum neće biti slučaj Tuš jer ta firma ima imovinu u BiH“

"Konzum drži 36 posto tržišnog kolača u BiH, dok je Bingo lider sa 42 posto. Mnogo veći je problem sa dobavljačima koji potražuju novac od Agrokora", izjavio je federalni premijerNOVALIĆ O POSLJEDICAMA KRIZE U AGROKORU: 'Konzum neće biti slučaj Tuš jer ta firma ima imovinu u BiH' - 3

Nakon današnjeg sastanka sa privrednicima u Zeničko-dobojskom kantonu, federalni premijer Fadil Novalić je odgovarajući na upit novinara prokomentarisao i krizu u hrvatskom Agrokoru i Konzumu, te moguće posljedice na BiH. 

 

Kazao je da je Hrvatska na nogama zbog ovog problema jer je tamo 85 posto svih kriznih događaja.

 

- U BiH Agrokor ima manji broj zaposlenih. Naprimjer, Konzum drži 36 posto tržišnog kolača, dok je Bingo lider sa 42 posto. Mnogo veći je problem sa dobavljačima koji potražuju novac od Agrokora. Ali Konzum neće biti slučaj Tuš jer realno ta firma ima imovinu u BiH. Hrvatska je pozvana da sistemski riješi tu krizu – istaknuo je Novalić.

 

Navodi da je Vlada FBiH ipak na oprezu ukoliko sav taj proces bude trebalo dovesti u pravosudne okvire, ali da ne smatra da će tako nešto biti potrebno te da će kriza biti riješena.

 

- Konzum može biti riješen i prodajom, ali partneri koji dolaze sa istoka i nisu dovoljna garancija Konzumu da će u nekom budućem periodu zauvijek živiti – rekao je.

 

Potcrtao je da tako veliki koncern ne može pasti odjednom, te da postoji niz mogućih scenarija.

 

- Jedan je prinudno poravnanje te da se dogodi faza u kojoj svi koji su isporučivali robu poravnaju svoja potraživanja na 80 posto te dovedu Konzum u likvidnost. I tu sami odlučuju povjerioci, ako hoće da Konzum ozdravi jer on vuče njihovu robu. To je samo jedna od primjera šta im zakon omogućava – zaključio je Novalić.

 

Pored toga, premijer Novalić je istaknuo da se privrednici ZDK susreću sa sličnim problemima kao i privrednici u drugim kantonima.

 

- Pravilnik o oporezivanju toplog obroka, porez na dobit izvoznicima i reinvestiranje te Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima su stvari koje kod privrednika izazivaju strahove - naveo je Novalić.

Naglasio je da su i u Zenici našli ''zajednički jezik'', kao i u Tuzli, Bihaću, Travniku.

 

On je danas u Zenici boravio zajedno sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, piše Faktor.

///////////////////////////////
/////////////////

PLAVŠIĆKA OTKRIVA KAKO SU KARADŽIĆ I KRAJIŠNIK PROFITIRALI U RATU: 'Karadžić je često znao da kaže:'Neka narod ide u p. m.' - 2
PLAVŠIĆKA OTKRIVA KAKO SU KARADŽIĆ I KRAJIŠNIK PROFITIRALI U RATU: 'Karadžić je često znao da kaže:'Neka narod ide u p. m.' - 3

PLAVŠIĆKA OTKRIVA KAKO SU KARADŽIĆ I KRAJIŠNIK ...

//////////////////

DRAMA U HRVATSKOJ: Potvrđena blokada Konzuma, Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, Belja i PIK-a

DRAMA U HRVATSKOJ: Potvrđena blokada Konzuma, Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, Belja i PIK-a

/////////////////

ZAPLIJENJENA VELIKA KOLIČINA DROGE: Poznata imena uhapšenih trgovaca drogom - 2

ZAPLIJENJENA VELIKA KOLIČINA DROGE: Poznata imena ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53255991

Powered by Blogger.ba