Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.03.2017.

NAREDIO STRIJELjANjE VIŠE OD 700 MUŠKARACA I DJEČAKA: OSTOJI STANIŠIĆU 11 GODINA ZATVORA ZA GENOCID U SREBRENICI

NAREDIO STRIJELJANJE VIŠE OD 700 MUŠKARACA I DJEČAKA: Stanišiću 11 godina zatvora za genocid u Srebrenici

Ostoja Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, proglašen je krivim za učešće u zločinu na brani u Petkovcima, kada je strijeljano više od 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice

Državni sud proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice.

 

Stanišiću je izrečena kazna po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

 
U kratkom obrazloženju presude, Sudsko vijeće je kazalo da kaznu smatra adekvatnom te da ona “predstavlja odraz društvene osude djela”.
 
Vijeće je kazalo i da je uvjereno da je Stanišić imao “potpuni uvid u sva dešavanja i da je pomagao istrebljenje Bošnjaka iz Srebrenice”.
 
Istom presudom, Marko Milošević oslobođen je krivice za genocid, a Vijeće je kazalo da iako je utvrđeno da se on u julu 1995. nalazio u Petkovcima i bio zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, da “nije izveden niti jedan dokaz da je Stanišić prebacio neke ovlasti na njega kao zamjenika”.
 
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja Detektor.ba.

 

(Vijesti.ba)

//////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////

INTERPOL IZDAO CRVENE POTJERNICE: Nalog za hapšenje tri suradnika Vojislava Šešelja

Petar Јojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta optuženi su za nepoštovanje suda i za prijetnje, zastrašivanja i korupciju, odnosno nuđenje mita u vezi sa postupkom protiv Šešelja


INTERPOL  je izdao crvene potjernice za tri člana Srpske radikalne stranke iz Srbije: Petrom Јojićem, Vjericom Radetom i Јovom Ostojićem, koji se terete za uticanje na svjedoke u postupku protiv njihovog stranačkog lidera Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom.

 

Crvene potjernice izdate su na zahtjev Haškog tribunala i stupile su na snagu 16. marta 2017. godine.

 

INTERPOLl je o tome obavijestio Tribunal 24. marta 2017. godine.

 

Јojić, Ostojić i Radeta optuženi su za nepoštovanje suda i za prijetnje, zastrašivanja i korupciju, odnosno nuđenje mita u vezi sa postupkom protiv Šešelja, podsjeća se u saopćenju iz Haškog tribunala.

 

Budući da Srbija od izdavanja naloga za hapšenje 19. januara 2015. godine nije uradila ništa po tom pitanju, a u skladu sa svojim obavezama prema Haškom tribunalu, Sudsko vijeće izdalo je međunarodne potjernice za njima 5. oktobra 2016. godine.

 

Tribunal je više puta ovo pitanje postavljao i pred Vijećem sigurnosti i Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56401502

Powered by Blogger.ba