Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.03.2017.

SAVEZNI SUDIJA WATSON SA HAVAJA PRODUŽIO BLOKADU : TRUMPOVA UREDBA O ZABRANI ULASKA PREDSTAVLjA NEUSTAVNU VJERSKU DISKRIMINACIJU!

Savezni sudija Watson sa Havaja produžio blokadu : Trumpova uredba o zabrani ulaska predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju !

Mart 30. 2017.

Savezni sudac s Havaja produžio je na neodređeni rok suspenziju nove protuimigracijske uredbe predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na cijelom američkom teritoriju, koju je naredio prije dvije sedmice.

Sudac Derrick Watson objasnio je da pretvara svoju privremenu naredbu u preliminarnu izričitu naredbu.

“Takav sudski oblik općenito omogućava da se odluka više ne mora produžavati”, objasnio je glavni tužilac Havaja Doug Chin.

To znači, također, da Trumpova administracija neće moći dopunjavati tu inačicu uredbe dok je se pravosudno osporava.

Sudac Watson ukinuo je prvi nacrt protuimigracijske uredbe 15. marta, uoči stupanja na snagu zabrane puštanja na američko tlo državljana šest većinski muslimanskih zemalja.

Prema njegovom stavu, Trumpova uredba o zabrani ulaska predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju , prenosi Reuters.

Sve više država protiv uredbe

Novu zabranu Trump je potpisao 6. marta u pokušaju da riješi pravne probleme na koje je naišla njegova uredba koju je uveo početkom godine, a koja je izazvala kaos na aerodromima i masovne prosvjede. Primjenu te uredbe zaustavio je sud u državi Washington u februaru.

Trump smatra da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu sigurnost.Havaji i druge američke države koje se protive toj zabrani tvrde da su motivi za uvođenje uredbe zasnovani na religiji i Trumpovu predizbornom obećanju o “potpunom zaustavljanju ulaska muslimana u SAD”.

U međuvremenu je i Maryland podigao tužbu protiv izmijenjene uredbe o migrantima, a tužbe su najavili i Oregon i Minnesota.

(Kliker.info-Aljazeera)

/////////////////////////
///////////////////////////////////

OTRJEŽNJENJE OD PIJANKE SA DODIKOM: Radnici Željeznica Republike Srpske ponovo štrajkuju

Predsjednik Republike Srpske obećava radnicima da protiv štrajkača neće biti pokretani disciplinski postupci. Dodik je međutim optužio sindikate u Željeznicama da se kroz borbu protiv uprave bore za prevlast


OTRJEŽNJENJE OD PIJANKE SA DODIKOM: Radnici Željeznica Republike Srpske ponovo štrajkuju - 3

Radnici Željeznica Republike Srpske koji su bili u štrajku poručili su danas da su neprihvatljive najave Uprave ovog javnog preduzeća, da će protiv radnika koji su učestvovali u štrajku i blokadama željezničkog saobraćaja biti pokrenuti disciplinski postupci.

 

U dokumentu koji je Uprava Željeznica Republike Srpske dostavila direktorima sekcija, jasno je zatraženo da se napravi spisak svih radnika koji su učestvovali u štrajku glađu i obustavi željezničkog saobraćaja.

To znači, tvrde radnici, da je sljedeći korak uprave pokretanje disciplinskih postupaka.Ako upra
va odmah ne prekine sa pokretanjem disciplinskih postupaka, tvrde da su ponovo spremni na radikalne poteze.

Svim institucijama su uputili otvoreno pismo u kome navode da većina problema koji su doveli do katastrofalnog stanja u Željeznicama i dalje nisu riješeni.

U javnosti se iza štrajka glađu stavlja politička pozadina, smatraju željezničari, što je u potpunosti neosnovano.

Predsjednik Republike Srpske obećava radnicima da protiv štrajkača neće biti pokretani disciplinski postupci. Dodik je međutim optužio sindikate u željeznicama da se kroz borbu protiv uprave bore za prevlast.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić ranije je rekao da će o disciplinskim postupcima odlučiti Uprava Željeznica.

BN televiziji je u Željeznicama potvrđeno da su u toku aktivnosti na utvrđivanju eventualne odgovornosti radnika. Da li će disciplinskih postupaka biti trebalo bi da bude jasno sutra, kada će Dodik, kako je rekao, pozabaviti ovim problemom.


///////////////////

HRVATSKA PREDSJEDNICA: 'Taj nekakav zajednički jezik je politički projekt koji je umro sa SFRJ'

PREDSJEDNICA 'Taj nekakav zajednički jezik je politički ... - Jutarnji List

/////////////////////

U Sarajevu objavljena Deklaracija o jeziku : Bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski jedan su jezik

Deklaracija o zajedničkom jeziku, predstavljena u četvrtak u Sarajevu, završetak je višemjesečnog napora kojim se željelo pokazati da manipulacije i zloupotrebe jezika na prostoru bivše Jugoslavije konačno moraju prestati. Osim

//////////////////

VELIKA ANALIZA STRATFORA: 'Rusija udara u osinje gnijezdo na Balkanu'

VELIKA ANALIZA STRATFORA: 'Rusija udara u osinje gnijezdo na ...

////////////////////

DVIJE GODINE MANDATA AKTUELNE VLASTI: Premijeri Zvizdić i Novalić govorili za TV1 (VIDEO)

DVIJE GODINE MANDATA AKTUELNE VLASTI: Premijeri Zvizdić i Novalić govorili za TV1 (VIDEO)

30.03.2017.

MARK ELLIS : VEZE HVO I HRVATSKE U RATU U BiH

Ellis: Veze HVO i Hrvatske u ratu u BiH


Mark Ellis: Mislim da će istorija ocjeniti MKSJ uspješnim, a da li će biti uspješan u očima žrtva – vrijeme će pokazati

////////////////////////////

Žalbeni proces u slučaju Prlić i drugi završen je pred Haškim tribunalom i očekuje se da krajem godine dobije i svoj konačan epilog. Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore koji je pratio žalbeni postupak Mark Ellis, smatra da iznenađenja neće biti naročito u smislu kvalifikacija karaktera rata u Bosni i Hercegovini. Također, optimista je i u pogledu toga hoće li pitanje genocida i u drugim opštinama osim Srebrenice biti sudski podržano kroz presudu Ratku Mladiću.

RSE: Slučaj Prlić i drugi jedan je od najvećih vođenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Otvorio je mnogo pitanja, naročito u pogledu karaktera rata u BiH i ulozi Hrvatske u njemu. S obzirom da ste pratili žalbeni postupak, smatrate li da ima određenih razlika između dokaza i uloge osuđenih tokom ovog procesa?

Ellis: Uvijek sam mislio da je ovo općenito važan slučaj jer, kao prvo, fokusira se na članove Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i, naravno, njegove veze sa Hrvatskom i njenom vladom. Često kada gledamo na ratove u bivšoj Jugoslaviji, naročito u Bosni i Hercegovini, imamo intenciju da to posmatramo kroz prizmu zločina koje su počinili Srbi. Ali, jako je važno da se sjetimo da su zločini činjeni na svim stranama.

Ovo je slučaj koji se fokusira na neke značajne i užasne zločine koje je počinila hrvatska vojska, koja se borila uz "Herceg-Bosnu" i HVO i što se odnosi na neke užasne zločine poput rušenja Starog mosta u Mostaru.
Image result for covic i dodik karikature

Ovo je važan slučaj, jer potvrđuje stvarnost, da su se zločini događali na raznim stranama i da su dokazi veoma jaki. Zato ste vidjeli i značajne kazne. Žalbeni proces je prvenstveno pravo odbrane i to je proces koji se sada dešava.

Ellis: Slučaj Prlić i drugi je važan jer potvrđuje da su se zločini događali na raznim stranama (na fotografiji: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić u sudnici Haškog tribunala)

Ellis: Slučaj Prlić i drugi je važan jer potvrđuje da su se zločini događali na raznim stranama (na fotografiji: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić u sudnici Haškog tribunala)


RSE: Tužilaštvo očekuje da kazne budu gotovo uduplane, dok odbrana poziva na novo suđenje. Je li moguće da se to i desi?

Ellis: Mislim da nije vjerovatno da dođe do novog suđenja. U žalbenom postupku Vijeće traži pogrešnu primjenu zakona ili činjenica tokom ranijeg postupka, tako da mogu potvrditi presudu Pretresnog vijeća, obrnuti je i razmatrati, ali sve to će biti bazirano na ocjeni ima li pogrešnog tumačenja zakona i činjenica.

Odbrana će to pokušati i pokazati. To je uvijek teško u žalbenom procesu jer Žalbeno vijeće radi dobar posao i osigurava da se zakon tumači dobro, kao i činjenice. Ovo nije situacija u kojoj će biti novih pitanja, već razmatranje ima li grešaka.

Što se tiče Tužilaštva, ono smatra da kazna nije dovoljno velika i oni su bili uspješniji u tome. Mislim da je Vijeće moglo da razmotri taj segment, te da bi u tom dijelu moglo biti preispitivanja presude.

RSE: Znači, Vi ne očekujete neka iznenađenja, neku bitno drugačiju odluku od one Pretresnog vijeća?

Ellis: Nikada ne znate. Uvijek može biti iznenađenja, ali za mene je najvažnije da se MKSJ, kao i svi međunarodni sudovi, drži toga da procese obavi kako treba, s mogućnošću žalbe, te da osuđeni imaju svoja prava – da se razmotre odluke i ako se nađe greška biće ispravljena. No, mnogo češće su presude Pretresnog vijeća podržane nego što nisu.

Jaki dokazi u slučaju Mladić

RSE: MKSJ odbrojava svoje posljednje dane kada je riječ o suđenjima. Čeka se još jedna važna presuda, ona u slučaju Ratka Mladića. Žrtve imaju velika očekivanja od te presude. Na osnovu iskustva, smatrate li da će u ovom slučaju biti podržane optužbe za genocid i u drugim opštinama, osim Srebrenice?

Ellis: Nadam se da hoće, jer imam osjećaj da dokazi pokazuju da se upravo to i desilo. Tribunal, sudsko vijeće treba da razmotre ovo pitanje – da dokažu da je postojala namjera za počinjenje genocida. To može biti veoma visoka prepreka, i treba biti, jer jer ako optužiš nekoga za genocid – to je najozbiljnija optužnica koja se može napraviti.

Za mene dokazi su tu i optimističan sam da će takva odluka biti donesena. Mnogo važnije je u Mladićevom predmetu, jeste da žrtve ostvare pravdu i da presuda mora to da uzme u obzir. Mislim da su dokazi veoma jaki u Mladićevom slučaju, te očekujem da dobije odgovarajuću, značajnu kaznu za zločine koje je počinio.

Ellis: Važnije je u predmetu Ratka Mladića da žrtve ostvare pravdu (na fotografiji: Ratko Mladić)

Ellis: Važnije je u predmetu Ratka Mladića da žrtve ostvare pravdu (na fotografiji: Ratko Mladić)


RSE: Da li je MKSJ ispunio svoju svrhu u pogledu obezbjeđivanja pravde i pomirenja u regiji? Pravo je jedno, a pravda drugo, bar iz ugla žrtava.

Ellis: Mislim da će istorija će dati svoj sud o tome. Ponekad međunarodna zajednica previše ističe ulogu sudova koji bi donijeli pomirenje i punu odgovornost. To sudovi nikad ne mogu uraditi, ali igraju veoma važnu ulogu. Ako pogledate rad Haškog tribunala, mislim da će biti smatran uspješnim.

Opštužena je 161 osoba za najozbiljnije kršenja humanitarnog prava, većina procesa je okončana, vidjeli smo i procese u kojima je bilo, mislim, 19 ili 20 oslobađajućih presuda.

Mislim da će istorija ocjeniti MKSJ uspješnim, a da li će biti uspješan u očima žrtva – vrijeme će pokazati i to je veoma važno. Međunarodna zajednica može biti zadovoljna u podržavanju ovog sudskog procesa. Za mene je važnije na kraju da pravda bude ostvarena i da žrtve osjete da je ona zadovoljena kako za njih, tako i za članove njihovih porodica koji su ubijeni. Nadam se da će ga vidjeti u pozitivnom smislu – da je Sud ostvario svoju ulogu.


/////////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Četvrtak, 30. mart/ožujak 2017.

Učitajte više sadržaja...

30.03.2017.

NIKOLAS RIMAC : NAS DJECU NE MJEŠAJTE U VAŠE GREŠKE I KRVAVE PRIČE

Nikolas Rimac: Nas djecu ne miješajte u vaše greške i krvave priče

Nikolas Rimac

Autor
30.3.2017. Nikolas Rimac: Nas djecu ne miješajte u vaše greške i krvave priče

Foto: jajceonlinie

///////////////////////////////

Imate snage kukati i mrziti, a nemate snage nešto učiniti i voljeti? Zašto?

piše: Nikolas Rimac

Pitanja za “roditelje” koji su “ZA” podjele:

Tko je roditelje tjerao da ubijaju druge?

Tko vas tjera da mrzite jedne druge?

Da li stvarno mislite da ste ista drugačiji od vaših “neprijatelja” ako mislite tako?

Otkud vam više snaga za takve gluposti?

Imate snage kukati i mrziti, a nemate snage nešto učiniti i voljeti?

Zašto?

Mislite da onaj trio na jednoj stolici što “vodi” ovu zemlju je pravi razlog zašto je stanje grozno?

O ne!

Krivica ide onima ŠTO NIŠTA ne poduzimaju,

Vama!!!

Vi koji mislite da ste ŠEFOVI svemu.

Vi koji ne dozvoljavate svojoj djeci da se OTVORE i da BUDU ONO ŠTO ŽELE.

Vi koji mislite da ste DIKTATORI u svojoj kući.

Vi niste svojoj djeci heroji!

Dokle god ih tjerate da budu ono što nisu i što ne žele. Vi niste heroji, već očajni zlikovci!

“Rat” koji ste vodili ide na vaš račun…

Nas DJECU ne miješajte u vaše GREŠKE i KRVAVE priče.

Mi učenici…, djeca, studenti, HUMANI LJUDI svjesni smo da je svaki rat izgubljen!!!

Mislite i Vi malo i shvatit ćete kao i sav normalan svijet.

Njemačka na primjer u kojoj 80 i više naroda živi …

U harmoniji i taktu…

A mi ???

Tri naroda koja i dan danas “PLJUJU” jedni po drugima!

Krivi oni!!!

Krivi oni!!!

Krivi oni, a mi smo dobri!

Kao djeca ste!!!

I mala djeca do sada bi shvatila svoje greške i oprostili bi jedni drugima!

A vidite vas!

Od djeteta rođenog pravite “KANISTER” nepotrebne mržnje i bijesa.

Bravo svaka čast!!!

I vrag Vam zavidi.

Ako već želite biti dobri, da stvorite lijepu i ponosnu sliku… Oprostite jedni drugima.

OPROST I RAZUMIJEVANJE čini heroje.

Učinite to, GARANTUJEM Vam da će i Vaša djeca biti ponosna na Vas…

I Vaš Bog ako već želite i taj kontekst!!!

 

 

Jajce Online
30.03.2017.

KRIŽARI NAŠEG DOBA

Križari našeg doba

Ivo Anić

Autor
30.3.2017. Križari našeg doba


///////////////////////////////////////////

Izdvajamo

 • Hrvatski narod, poručuje nam svijetli kardinal, izabrani je narod koji je svjestan cijene koju j pretrpio u križarskim ratovima, kao što je svjestan cijene koju mora platiti i u novom, kojega planira poduzeti uzoriti kardinal, a u cilju osvajanja Svete zemlje, ovaj put prostora hrvatskog medijskog entiteta kojeg su zauzeli, uzurpirali i oteli pripadnici nevjerničkih plemena, a u svrhu širenja netrpeljivosti i mržnje prema hrvatskom narodu. Upravo taj narod poziva svijetli kardinal, braću i sestre, vjernike, kojima nije svejedno ako netko gazi po njihovoj žrtvi, jer ono što je hrvatski narod propatio potrebno je vratiti, milom ili silom.
.................................
...........................................

Potpuno je jasno, kako će hrabri hrvatski muževi ustati na poziv svog crkvenog velikodostojnika i kako će svim silama krenuti u još jedan križarski pohod na Svetu zemlju hrvatskog novinarstva koje će vatrom i ognjem očistiti od nevjernika, primajući za svoj trud plodove svog angažmana, a oni su, ako je vjerovati vjerodostojnosti hrvatske povijesti, pljačka, otimačina i nasilno istjerivanje iz područja koje se strateški označilo od nevjernika.

Križarske ratove, ako me pamćenje ne vara, a bubali smo ih u školi sve u šesnaest, vodili su tamo negdje od 1095. do 1230. godine, u slavu Krista, kršćanski vitezovi, a kako bi se od 11. pa do konca 13. stoljeća povratilo pravo i posjed Rimokatoličke crkve na određene teritorije i zemlju koju su im oteli muslimani. Ti iznimno brutalni pohodi na današnji Izrael, Jordan i Siriju opravdavali su se koječim, no temeljna poruka i vrijednost koja se koristila u propagandne svrhe, bila je „oprost grijeha“, ako se Svetu zemlju osvoji brutalnim ratom i razaranjem.

Tadašnjim crkvenim velmožama, vladarima i poglavarima, nije bio osobit problem „huškati“ hrabre vitezove za viši cilj, a hrabri kršćanski vitezovi jedva bi dočekali novu križarsku vojnu u kojoj su nesmetano mogli pljačkati, ubijati i to sve uz oprost grijeha. Sam period prvih poznatih ratova, koje je povijest nazvala križarskim ratovima, dogodio se, gle divnog čuda, usponom papinske vlasti u kršćanskom svijetu. Katolička crkva shvatila je moć koju je nastojala dodatno osnažiti podizanjem vjerničke svijesti, moć koju ima nad vladarima, plemstvom i rat protiv nevjernika za oslobađanje Jeruzalema mogao je otpočeti.

Oprost od svakog grijeha koji se počini u takvoj vojni bio je dodatni motiv i svećenstvo ga je shvaćalo iznimno ozbiljno. Iza svake lekcije povijesti o križarskim ratovima, iako im više ne pamtim niti godine, niti koji bi ih europski vladar pokrenuo, uglavnom je stajao određeni papa, ili nekakav visoki crkveni velikodostojnik. Tako i ovaj naš današnji, uzoriti, nije iznimka. Uistinu, zanimljiva je ta opsjednutost svećenstva zemljom, vladanjem, svetim ratovima, a najviše me fascinira kolika je njihova opsjednutost svjetovnim, umjesto transcedentalnim, u našem slučaju i konkretno, svojim okolišem, međama zemlje koja nije veća od predgrađa Milana, ali je naša i trebamo je križarski čuvati.

Tako se prošle subote oglasio i naš, domaći križar u zagrebačkoj katedrali, u homiliji povodom petnaeste obljetnice smrti Franje Kuharića, te se uvaženi kardinal Josip Bozanić, aludirajući na odluku zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva o odbijanju kaznene prijave protiv tjednika Novosti, osvrnuo na taj nemili događaj otprilike ovim riječima:

‘Braćo i sestre, mi vjernici, koji želimo živjeti u svjetlu Preobraženja, gledamo na Domovinu kao na dar. U brizi za nju kao dar trebamo pridonositi uređenju hrvatske države, svjesni svih žrtava i trpljenja koja su podnesena. I nije nam svejedno ako netko gazi po toj žrtvi, jer ono što je hrvatski narod propatio ne smije biti ismijavano i obescijenjeno. Ponižavajući odnos prema toj cijeni ne može biti opravdavan nekom književnom vrstom satire, metafore ili ironije.’

Da bi bolje razumjeli povod i potrebu nove križarske vojne, ovaj put u današnjici protiv vjekovnih neprijatelja mile nam Domovine, njenih pojedinih novinara, moramo se zapitati kome se uvaženi kardinal obraća i na kakvu brigu poziva svoju pastvu? Na što točno misli svijetli kardinal kada svojim ovcama tumači „što se ne smije“ i „što bi trebalo poduzeti“, a u svrhu Preobraženja, tj. gledanja na Domovinu kao na dar, dar koji trebamo brižno čuvati, njegovati i zalijevati, bespogovorno joj se klanjati, duboko svjesni svih žrtava koje su podnesene u križarskim ratovima da bi ona danas izgledala ovakvom.

Hrvatski narod, poručuje nam svijetli kardinal, izabrani je narod koji je svjestan cijene koju j pretrpio u križarskim ratovima, kao što je svjestan cijene koju mora platiti i u novom, kojega planira poduzeti uzoriti kardinal, a u cilju osvajanja Svete zemlje, ovaj put prostora hrvatskog medijskog entiteta kojeg su zauzeli, uzurpirali i oteli pripadnici nevjerničkih plemena, a u svrhu širenja netrpeljivosti i mržnje prema hrvatskom narodu. Upravo taj narod poziva svijetli kardinal, braću i sestre, vjernike, kojima nije svejedno ako netko gazi po njihovoj žrtvi, jer ono što je hrvatski narod propatio potrebno je vratiti, milom ili silom.

Ono što je hrvatskom, križarskom narodu potrebno činiti ozbiljno shvaćaju u uredništvu Slobodne Dalmacije, pa se Davoru Krili, dugogodišnjem novinaru i kolumnistu Slobodne, otkazuje tjedna kolumna, kao što se onomad otkazala kolumna Borisu Dežuloviću, kojeg se, uz Viktora Ivančića okarakteriziralo kao glavne neprijatelje, one koji šire mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu. Sveti cilj, pijedestal zvan Domovina, oprost grijeha svima koji krenu u još jednu pravedničku vojnu na slobodni teritorij i slobodu medija, koje su uzurpirali „nevjernici“, nije ništa drugo, doli puko ponavljanje starih matrica, pod novim strateškim okolnostima.

Naime, kada se Sveta zemlja očisti od nevjernika, njom će vladati idilični suvereni red, red kojeg neće narušavati kojekakvi novinari koji ismijavaju i obescjenjuju strateški postavljene žrtve, strateški pozvane muževe koji se neće libiti križarske vojne i strateške pozicije same matere crkve, koja se tim činom i pozivom, postavlja kao generalnim pokroviteljem Domovine, iako po Ustavu iste te Domovine, ona to nije, već je jasno određen sekularizam kao čuvar njena digniteta, žrtve i budućnosti. Sekularizam koji bi trebao upravo spriječavati nove križarske vojne, oprost grijeha i struktura, kao i zaštitu suvereniteta slobodnog teritorija koje se u uljuđenom i civilizacijskom svijetu naziva – slobodom medija. Red koji bi se trebao uspostaviti nakon te bojne, u medijima već postoji, no nikada nije jasno označen, a iza ove, konačne vojne valjda bi ga trebalo i označiti. Svi novinari koji ostanu vjerojatno bi trebali imati crvene križeve na prsima i krunice u rukama.

Potpuno je naime jasno, kako će hrabri hrvatski muževi ustati na poziv svog crkvenog velikodostojnika i kako će svim silama krenuti u još jedan križarski pohod na Svetu zemlju hrvatskog novinarstva koje će vatrom i ognjem očistiti od nevjernika, primajući za svoj trud plodove svog angažmana, a oni su, ako je vjerovati vjerodostojnosti hrvatske povijesti, pljačka, otimačina i nasilno istjerivanje iz područja koje se strateški označilo od nevjernika.

Treba li napomenuti da će za taj hrabri čin, svi oni dobiti beneficije, nagradu i oprost grijeha?////////////////////////

Predstavljanje Deklaracije o zajedničkom jeziku

Predstavljanje Deklaracije o zajedničkom jeziku

  30.Mar 2017

Foto: nv U Sarajevu je predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku, koju je u posljednjih dvadesetak sati, koliko ima od kako je data javnosti na uvid, potpisalo više od 2.000 osoba.

///////////////////////

Heil-neken

Heil-neken | Tacno.net

30.03.2017.

NjEMAČKI MEDIJI: "EVROPA PREPUŠTA BALKAN NjEGOVOM ISTORIJSKOM ZLU"

Njemački mediji se raspisali o Balkanu : “Evropa prepušta Balkan njegovom istorijskom zlu”

Mart 30. 2017.


Evropa je prije dve decenije krenula da evropeizuje Balkan. Desilo se ono obrnuto: Evropa je na putu da se balkanizuje.Perspektiva pristupa Evropskoj uniji izgubila je svoju snagu, pišu njemački mediji, a prenosi DW.

“Politička stabilnost je u principu dobra stvar“, piše  dnevnik Noje cirher cajtung u tekstu pod naslovom “Jeziva stabilnost Srbije“. Autor Tomas Fuster napominje da su “u Srbiji odnosi malo previše stabilni. Tako premijer Aleksandar Vučić svoju vladu i stranku čvrsto drži pod kontrolom. Tu će se malo šta promijeniti i poslije predsjedničkih izbora (…) na kojima Vučić nastupa kao veliki favorit. Aktuelna funkcija predsjednika vlade mu, doduše, pruža mnogo veće nadležnosti od funkcije predsjednika države, koja je više reprezentativnog karaktera. Ali, niko u Srbiji ne sumnja da će Vučić i poslije promjene funkcije ostati jak čovjek u državi.“

“Na ekonomskom planu, ovaj 47-godišnjak ima čime da se podiči: privredni rast u Srbiji je 2016. sa 2,8 odsto bio najviši u posljednjih osam godina, pri čemu ga, za razliku od ranijih vremena, nije pokretala samo potražnja na tržištu, već i neto-izvoz. Situacija se poboljšala i na planu finansijske politike. Tako je deficit sa 1,4 procenta bruto društvenog proizvoda na najnižem nivou od 2005, što se objašnjava i ’kurom mršavljenja’ kada je riječ o upravi i restrukturisanjem državnih pogona koji su bili u lošem stanju. U padu je i stopa nezaposlenosti koja iznosi 13 odsto i spada u najniže na Balkanu.“

“Iz ekonomske perspektive ima, dakle, dobrih razloga da se glasa za Vučića. Zabrinutost, međutim, izaziva autoritaran stil šefa vlade koji drži medije na kratkoj uzici i svoje ministre ’postrojava’ pred TV-kamerama. To u Zapadnoj Evropi ne izaziva veliku pažnju iz dva razloga: prvo, u Jugoistočnoj Evropi opada uticaj EU koja je, kako izgleda, prije svega zauzeta sama sobom. Drugo, Vučiću se gleda kroz prste dokle god se on zalaže za sređivanje odnosa sa Kosovom. Rezultat je koncentracija vlasti, koja i u ekonomskom smislu predstavlja rizik“, piše Noje cirher cajtung.

Dnevnik Velt objavio je članak pod naslovom: “Putin poklanja Srbiji desetine tenkova i borbenih aviona“. “Kao što je rekao ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, Srbija za 29 aviona MiG-29, 30 borbenih tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila tipa BRDM-2 ne mora ništa da plati. “Predsjednik Ruske federacija je rekao da će potpisati ukaz (o isporuci oružja) i kada se to desi, mi ćemo delati“; “Čekamo da se završi proces u Rusiji i onda ćemo vidjeti kako će oprema biti dopremljena u Srbiju“, riječi su kojima Velt dalje citira Đorđevića.

A list Handelsblat ovako sažima informacije: “Srbija bi rado u EU. Ta zemlja još njeguje svoj tradicionalan odnos sa Rusijom. Njen predsjednik Putin želi da spriječi priključivanje balkanskih zemalja NATO – i sada je našao sredstvo da ih veže za sebe“.

“Vojnici nisu dovoljni“, naslov je kolumne autora Tea Zomera objavljene u dnevniku Cajt onlajn. Kratak uvod glasi: “Kriza u Makedoniji, nacionalizam na Kosovu, 180 ministara u Bosni i Hercegovini: Balkan se ljulja. Evropa gleda u stranu i prepušta region ruskoj velikoj sili.“ Autor piše da je bio član dvije međunarodne komisije za Balkan. “Prva je istraživala uzroke i posljedice ratova za vrijeme raspada Jugoslavije (1992 – 1995), a druga – pozadinu i tok rata na Kosovu (1998 – 1999). U našim izvještajima smo upozoravali da Balkan ne smije biti prepušten samom sebi“.

“Dugo vremena se Evropa prepuštala nadi da će izgledi za članstvo u EU podstaći regionalne aktere na razboritost i zbližavanje. Samo, perspektiva pristupa Evropskoj uniji je u međuvremenu izgubila svoju snagu. Tako danas moramo reći: Evropa je prije dvije decenije krenula da evropeizuje Balkan. Desilo se ono obrnuto: Evropa je na putu da se balkanizuje. I ponovo gleda u stranu i prepušta Balkan njegovom istorijskom zlu: otrovnom nacionalizmu, riskantnim teritorijalnom ambicijama i etničkom ludilu“, piše, između ostalog, Cajt onlajn.

(Kliker.info-DW)

//////////////////////
////////////////////

Srebreničanin koji je preživio strijeljanje u genocidu: Počasni doktorat Nedžadu Avdiću

Mart 30. 2017.


Univerzitet Bedfordshire Luton će na specijalnoj prezentaciji 24. aprila 2017. godine, dodijeliti počasni doktorat iz oblasti filozofije Nedžadu Avdiću iz Srebrenice za njegov doprinos u oblasti ljudskih prava.

Tom prilikom Avdić će studentima ovog univerziteta održati prigodno predavanje o ljudskim pravima i genocidu u Srebrenici. Inače, Nedžad Avdić je kao 20-godišnjak preživio streljački vod u Srebrenici, nažalost, to nije uspjelo njegovom ocu, amidži i mnogim rođacima i prijateljima.

Svoju stravičnu životnu priču “Kako sam preživio strijeljanje u Petkovcima” Nedžad je podijelio sa cijelim svijetom, s nadom da se nigdje i nikada ne ponovi srebrenički genocid. Poslije strašnog životnog iskustva Nedžad se vratio u Srebrenicu 1997. godine, završio fakultet, osnovao porodicu i zaposlio se.

U svakoj prilici hrabro je dijelio svoju priču sa željom da se što dalje čuje istina o genocidu te da nove generacije nastoje odrasti u harmonijii bez mržnje.

Povodom dodjele počasnog doktorata Nedžadu Avdiću, Bill Rammell, potpredsjednik Univerziteta istakao je da počasni doktorat ide u prave ruke jer i pored svega što je preživio Nedžad Avdić je smogao snage da se vrati na mjesto zločina i djeluje pozitivno.

(Kliker.info-BH Infodesk)

30.03.2017.

MESUD HERO : IDEOLOGIJA HERCEG - BOSNE JE FAŠISTIČKA, PO UZORU NA HITLERA

Mesud Hero : Ideologija Herceg – Bosne bila je fašistička, po uzoru na Hitlera

Mart 30. 2017.


Bilo je i očekivano da će Prlić, Praljak i ostali u žalbenom postupku pred Haškim tribunalom negirati sve tačke optužnice, jer se oni mogu braniti samo lažima, istakao je na početku intervjua u Dnevniku TV1 Mesud Hero historičar i koautor knjige „Hrvatska republika Herceg – Bosna, agresija i zločin“. Komentirajući postupak protiv čelnika paradržavne tvorevine Herceg – Bosne, Hero je dodao da prvostepeno osuđenoj šestorci ne odgovara niti jedna utvrđena činjenica.

„Iskoristili su sud kao prostor na kome će nastaviti promicati svoje političke ciljeve koje su imali u ratu. Problem je što je to muka trpjeti svima koji su žrtve Herceg – Bosne. Teško je shvatiti da neko, ko je rušio ovu državu i društvo, služi se takvim podvalama“, kaže Hero.

Komentirao je i navode šestorke da nema dokaza za udruženi zločinački poduhvat, te da Hrvatska nije radila na podjeli BiH.

„Ima dokaza na pretek, objavljeni su dokumenti koji su proistekli iz rada institucija Hrvatske. Sreća je da je tada Hrvatska, odnosno režim Franje Tuđmana ostavio dosta dokumenata koji sada o tome svjedoče. Ne treba nam tumačenje ničije. U knjizi kojoj sam koautor, objavljeno je privatno pismo Mate Bobana Gojku Šušku sedam dana poslije formiranja Herceg – Bosne, u kome on jasno kaže da će dijelove BiH odvojiti Hrvatskoj ‘civiliziranim metodama’. Šta meni sada ima ko pričati. Nije valjda da optuženi kažu da je pisao ono što nije mislio“, istakao je Hero.

Na stotine je dokumenata da je Herceg – Bosnu formirala vlast Republike Hrvatske, da je slala izaslanike, smatra historičar Hero.

„Formirali su HVO kao pobunjeničku skupinu, suprotno ondašnjim zakonima. Tužilaštvo raspolaže dokazima o kojima govorim i oni su prezentirani. Pitanje je adekvatne kazne za ono što su počinili. Premala je i kazna koju Tužilaštvo traži“, kategoričan je Hero.

Izdvojio je, kao podatak koji je ostavio najdublju trag na njemu, da je 25 hiljada ljudi zatvoreno u logore Herceg – Bosne, ali smatra i da ih je bilo puno više.

„Da je najveći koncentracioni logor u proteklom ratu Heliodrom kod Mostara. Ima puno stvari o kojima se ne govori. Imate 101 ubijenu osobu u snajperskoj vatri HVO-a u Konjicu. O tome niko ne priča. Imate ubistva koja je HVO počinio u terorističkim napadima prije ulaska u rat s BiH. Pa recimo ubistva u Jablanici, Gornjem Vakufu, Žepču, napadi na spomeniku kulture u dolini Neretve. Čudi me kako niko ne govori o rušenju Saborne crkve u Mostaru, o rušenju manastrira Žitomislić, o rušenju crkve u Prebilovcima, o kopanju kosturnice i bacanju kostiju u polje… To su zapanjujući podaci“, ističe Hero.

Jedinice HVO-a su nazvane po ratnim zločincima, recimo brigada Jure Francetić, a napravljeno je i bezbroj slika s kukastim križem, navodi Hero.

„Pričamo o neofašizmu, a ideologija je fašistička, kao što je i Hitler radio“, kategoričan je.

Ideja Herceg – Bosne je dio „Istočnog pitanja“.

„To je zaostatak pitanja kome pripadaju krajevi poslije propasti Otomanskog cartva na Balkanu. Radi se o razgraničenju srpskog i hrvatskog naroda, te rušenju poretka stvorenog AVNOJ-skom Jugoslavijom. Podsjećam da je stvorena od šest socijalističkih država s pravom na samoopredjeljenje do prava na otcjepljenje“, objašnjava Hero.
Politika hrvatskog establišmenta ne vodi ka pomirenju, poručio je Hero u Dnevniku TV1.

„Ako se poriču zločini, kako ćete se pomiriti s nekim ko kaže da je branio BiH a srušio sav Mostar, ubio toliko ljudi u Ahmićima, pa se onda ti zločinci dočekuju kao Heroji. Onda petljanje u unutrašnje stvari BiH. Kolinda Grabar – Kitarović kaže da raste broj ekstremističkih grupa u BiH, a vidimo neofašiste koji prave paradu u Zagrebu. Je li je neko vidio u BiH? Kriza se generira kako bi se postigli neki politički ciljevi“, siguran je Hero.

Kada je žalbeni postupak za Prlića i ostale u pitanju, nada se da će žrtve dobiti satisfakciju u konačnoj presudi.

„Želim da žalba Tužilaštva bude uvažena. Samo je pitanje koliko su blage kazne. Jadranko Prlić je rekao da se distancira od te politike. Šestorka se međusobno posvađala oko toga kako se braniti i ko je šta uradio. Ako bude pravde, presuda će, u najmanju ruku, biti potvrđena“, zaključio je Hero.

(Kliker.info-Vijesti)


////////////////////////////////////////////

Search Results

Image result for celnici herceg-bosne fotos
Image result for celnici herceg-bosne fotos
Image result for celnici herceg-bosne fotos
Image result for celnici herceg-bosne fotos
Image result for celnici herceg-bosne fotos

More images for celnici herceg-bosne fotosReport images

///////////////////


Image result for celnici herceg-bosne fotos

///////////////////////////////////////////////
Image result for celnici herceg-bosne fotos

///////////////////////////////////////////////
//////////////////

ISPOVIJESTI MAJKI SRSPKIH MAFIJAŠA: Šta su govorile najvažnije žene u životima Ljube Zemunca i Đure Mutavog - 2

ISPOVIJESTI MAJKI SRSPKIH MAFIJAŠA: Šta su govorile najvažnije ...

///////////////////////////


/////////////////////////////////////Srebreničanin koji je preživio strijeljanje u genocidu: Počasni doktorat Nedžadu Avdiću

Univerzitet Bedfordshire Luton će na specijalnoj prezentaciji 24. aprila 2017. godine, dodijeliti počasni doktorat iz oblasti filozofije Nedžadu Avdiću iz Srebrenice za njegov doprinos u oblasti ljudskih prava. Tom prilikom

30.03.2017.

SRĐAN PUHALO : BUNDžIJAMA IZ JAJCA

Srđan Puhalo : Bundžijama iz Jajca

Mart 29. 2017.Omladino, čujem da tražite podršku za svoju borbu jer želite da pohađate jednu školu pod jednim krovom?

Piše :  Srđan Puhalo  (Frontal)

Odmah da raščistimo ja sam na vašoj strani i imate moju punu podršku. Iza te podrške ne stoji novac, partija, mediji, tajkuni, međunarodna zajednici, iza toga stoji moje obrazovanje, moje znanje i moje uvjerenje da ste vi vijesnici jedne pristojne, normalne i moralne Bosne i Hercegovine.

Pristojni ste jer ne pristajete da živite u nepristojnom društvu.
Normalni ste jer se bunite, a u vašim godinama nema ništa normalnije od pobune, pogotovo kada živiš u ovakvom društvu.
Moralni ste jer su vam univerzalne vrijednosti ispred etničke pripadnosti, jer vam je važnije jel neko čovjek, a ne Srbin, Hrvat ili Bošnjak.

Zato vas se i plaše.

 1. Plaše vas se jer ste drugačiji od ostalih.
 2. Plaše vas se jer dovodite u pitanje smislenost etničkih podjela.
 3. Plaše vas se jer ste alternativa nacionalizmima.
 4. Plaše vas se jer im pokazujete da se u isto vrijeme može biti i čovjek i Srbin, Hrvat ili Bošnjak.
 5. Plaše vas se jer razumijete i hrvatski i bosanski jezik.
 6. Plaše vas se jer se niste podijelili.
 7. Plaše vas se jer ste se pobunili i ne odustajete.
 8. Plaše vas se jer imate ideale za koje se borite.
 9. Plaše vas se jer svojim stavovima, hrabrošću i upornošću rušite sistem koji oni tako brižno njeguju već 25. godina i prikazuju kao jedini moguć.
 10. Plaše vas se jer rušite sistem, od kojeg oni tako dobro žive.
 11. Plaše vas se jer se vi njih ne plašite.

Vjerovatno niste ni svjesni koliki je njihov strah i nada da ćete odustati od svoje borbe, kao što niste ni svjesni koliko ljudi u Bosni i Hercegovini podržava vašu borbu. Upravo je ta vaša naivnost vaša snaga.

Od vas očekujem da nam kažete kako možemo konkretno da vam pomognemo jer pomažući vama, pomažemo i sebi.

Svako dobro

//////////////////////
//////////////////////

Intervjui

Viktor Ivančić : Regionalne poretke ne vrijedi “šminkati”, treba ih potpuno dovesti u pitanje//////////////////////////////////////

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a: Milioni iz Bobar banke izneseni kao u

///////////////////////////////////////////////

Prof.dr. Šaćir Filandra : Osnovni principi bošnjačke politike su jasni , Bošnjaci dijele savremene


///////////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////

Boris Dežulović : Nova Jugoslavija i stare Novosti

////////////////////////////////////////////

Prof.dr. Slavo Kukić : Zaslužuje li narod vlast kakvu bira?

///////////////////////////////////////////

Emir Suljagić : Gert Wilders i Marine Le Pen govore istim jezikom kojim je u Srebrenici ‘95.

////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////

Enes Ratkušić : Diskrminaciji u Stocu nisu izloženi samo živi , nego čak i mrtvi

30.03.2017.

ZLOMOVINSKI JADI REPUBLIKE HRVATSKE

Zlomovinski jadi Republike Hrvatske

Viktor Ivančić

Autor
28.3.2017. 


Image result for viktor ivančić

foto: šg

............................

Kako se kome u ovoj zemlji napne, posegne za Republikom Hrvatskom da mu bude izlika za njegove nečasne namjere. Kakva god opačina kome padne na pamet, maši se Republike Hrvatske da bi ta svinjarija bila počinjena u njeno ime

Nakon što su predstavnici Koordinacije udruga veterana borbenih postrojbi i Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije (KUVBP i KBSUDRGS i SDŽ) podnijeli Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv novinara Novosti Borisa Dežulovića, Milorada Krstulovića i moje sićušnosti, te nakon što je Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), obrazložio da je kaznena prijava, kojom se traži podizanje optužnice i osuda na zatvorsku kaznu, između ostaloga podnesena i ‘zbog uvreda nanesenih hrvatskoj državi’, ostao sam zatečen činjenicom da se ‘hrvatska država’, odnosno Republika Hrvatska, kako joj glasi službeno ime, smatra živim bićem.

Dotad, ja sam bio uvjernja da je riječ o nekoj vrsti anorganske tvorevine – administrativne, političke, geopolitičke, servisne, birokratske, kakve god – ili da se čak može raditi o mitu, parareligijskom kultu ili kakvom drugom produktu iz oblasti spiritualne fikcije, očigledno sasvim pogrešno, jer ni administrativna tvorevina, ni servisna služba, ni mit, ni fikcija, ne mogu se osjećati uvrijeđenima zbog nečijega pisanja.

Samo živo biće, k tome opremljeno ljudskim osobinama, može oćutiti duševnu bol zbog uvredljivih članaka u novinama, pogotovo ako je ova takvog intenziteta da počinitelj zavrjeđuje zatvorsku kaznu. Pripisivati nečemu neživom, nekom neorganskom objektu ili strukturi, sposobnost da se osjeća uvrijeđenim – kao da, primjerice, zid biva potresen kada staneš pred njega i svojski ga ispsuješ, ili tek konstatiraš da je prokleto nakrivljen – može samo netko tko je dobar komad budale, reklo bi se, a nije uputno svu tu gospodu iz veteranskih udruga, koordinacija i društava smatrati takvima. Mora biti da su oni u pravu: ako i nije humana, Republika Hrvatska zacijelo jest humanoidna.

A kada me je poslije svega telefonom nazvala ženska osoba pomalo piskutava glasa, predstavivši se kao Republika Hrvatska, te predložila da se nađemo na kavi (ugostiteljski objekt Žbirac, Bačvice, deset sati, prepoznat ću je po bluzi u boji ciklame), s idejom da ‘razriješimo nastali nesporazum’, došlo mi je da zbog svog neznanja i predrasuda propadnem u zemlju od srama.

Osjećaj stida još se i pojačao kada sam se na dogovorenoj lokaciji suočio s više no prijatnom vanjštinom Republike Hrvatske: plava kosa skupljena u rep, krupne crne oči, doduše naglašene podočnjacima, svileni šal s istočnjačkim motivima oko vrata, grudni koš idealnih proporcija ukroćen bluzom u boji ciklame, mračnomodra pripijena suknja sa širokim kožnim pojasom, naušnice od svijetlog metala u obliku rombova…

‘Sličim li ja vama na kurvu?’ odmah je prešla na stvar Republika Hrvatska.

‘Ne, zaboga…’ ustuknuo sam.

‘E, pa i nisam! Ja sam jedno čedno kršćansko čeljade!’ rekla je Republika Hrvatska i pogledala me krupnim očima, odjednom ispunjenim oceanom tuge. ‘A zašto me onda tretiraju kao kurvu?’

‘Oprostite, Republiko Hrvatska, ja vas tako ne tretiram’, branio sam se. ‘Znao sam pisati razne gadarije, ali takvo što…’

‘Ne govorim ja, Ivančiću, o vašem pisanju, već o onima koji bi, tobože čuvajući moju čast, vama pisanje zabranili!’

Iste sekunde sam se ozario. Preplavila me neočekivana nježnost prema nazočnoj Republici Hrvatskoj.

‘Koji klinac hoće ti branitelji?! Otkud im pravo da me na takav način prostituiraju?!’ uzrujano je nastavila. ‘Sudski progoniti novinare, pokušavati zabraniti slobodu govora i kritičkih opservacija u moje ime, u ime Republike Hrvatske, pa to je čisti skandal!’

‘Slažem se, dovode vas u vrlo neugodan položaj’, saučesnički sam klimnuo glavom. ‘Ako mislite da ja mogu kako pomoći, da nešto napišem…’

‘Nema tu više pomoći’, rezignirano je odmahnula rukom Republika Hrvatska. ‘To je progrediralo do sramotnih razmjera. Kako se kome u ovoj zemlji napne, posegne za Republikom Hrvatskom da mu bude izlika za njegove nečasne namjere! Kakva god opačina kome padne na pamet, maši se Republike Hrvatske da bi ta svinjarija bila počinjena u njeno, to jest u moje ime! Kurve bi barem za to morali platiti! A meni ni to! Ja sam im besplatna kurva!’

‘Nemojte tako, Republiko Hrvatska’, pokušavao sam je umiriti. ‘Ima nas dosta koji gajimo iznimno visoko mišljenje o vašoj čednosti.’

‘Sjetite se onih davnih ideala, Ivančiću, onih visokoparnih zakletvi’, sada je već od uzbuđenja gotovo ridala. ‘Sloboda, demokracija, svjetlost na kraju tunela, raskid s totalitarnim mrakom… Sve je to sada bačeno pod noge! Sve je to pljunuto! Zašto su ti nabrijani veterani uopće ratovali? Za ovakvu laž?!’

Gestikulirala je sve intenzivnije, a ja sam je promatrao potpuno opčinjen, ne znajući jesam li to veličanstveno biće ipak izmislio ili zaista sreo u kafiću na Bačvicama; napokon – svejedno, sve metode su dopuštene ako vode tome da čovjek zavoli Republiku Hrvatsku.

‘Čuvati ugled Republike Hrvatske pomoću čizmi, opasača i verbalnog delikta! Ozakoniti inkviziciju! Molim vas lijepo! Što će civilizirani svijet misliti o meni?!’ žustro je mahala rukama. ‘Je li tim tipovima s maskirnim mozgom uopće poznat smisao riječi sloboda? Ako su zbog ovoga u ratu prolili toliko krvi – što tuđe, što svoje – ne mogu drugo nego reći: džaba su krečili! Sve je točno što ste napisali, prijatelju, potpisujem od riječi do riječi.’

‘Što sam napisao?’

‘Da je Domovinu u čije se ime poduzimaju zlodjela pošteno nazivati Zlomovinom. Zbog toga vas i tuže.’

‘Dobro, tu sam se malo pjesnički zanio…’

‘Napisali ste suštu istinu, Ivančiću!’ odagnala je nelagodu Republika Hrvatska. ‘Neizdrživa je količina gadosti koje se čine u moje ime. Ja više ne mogu podnijeti to da me zlonamjerne i često retardirane kreature, tobože se zaklinjući u mene, prostituiraju na najbestidniji način! Do toga da bi ukinuli nezavisnu štampu! I pravo da vam kažem – uopće ne znam što da učinim!’

‘Pa sad’, lukavo sam se osmijehnuo, ‘možda biste mogli svjedočiti pred sudom u moju korist?’

‘Kako to mislite?’

‘Priznajte da bi to bio krasan obrat. Da Republika Hrvatska osobno pred sudskom porotom pobije lažne optužbe kako je uvrijeđena mojim benignim piskaranjem. Tu bih se založio i za kolege Dežulovića i Krstulovića, oni su samo prividno opasni, zbog neugledne vanjštine, ali su zapravo dobronamjerni i fino odgojeni momci, čak bogobojazni…’

‘Ne dolazi u obzir da se pojavljujem pred tim odvratnim institucijama!’ presjekla je Republika Hrvatska. ‘To je sve korumpirana banda!’

‘Možda onda da napišete pismo Državnome odvjetništvu?’ pokušao sam iskamčiti barem nešto.

‘Zaboravljate da je Državno odvjetništvo organ Republike Hrvatske’, rekla je Republika Hrvatska. ‘Kako ću na taj način komunicirati sa svojim organom? To je kao da pišem pismo vlastitome slijepom crijevu!’

‘Pa jest, malo je glupo…’

‘Nema tu pomoći, moj Ivančiću’, uzdahnula je Republika Hrvatska dok su joj se krupne crne oči staklile od suza. ‘Nastave li stvari teći ovako, neće biti druge nego da dignem ruke od svega.’

‘Oprostite, Republiko Hrvatska, ali što to uopće znači?’

‘Znači da ću dati petama vjetra, eto što znači! Napustit ću ovo mrzovoljno pučanstvo! Spakirat ću kofere i vratiti se u Jugoslaviju!’

‘Zaista?!?’

Zgranuo sam se, dakako. Čak sam na tren bio doslovno oduzet od siline doživljaja, a nakon početnoga šoka iznova me preplavila nježnost i začudna toplina, pa sam oprezno dodao:

‘Onda bismo opet mogli biti skupa?’

‘Vi ćete također natrag u Jugoslaviju?’ pitala je.

‘Ja iz nje, Republiko Hrvatska, nikada nisam ni izašao.’

Tekst prenosimo s Peščanika

////////////////////////////

Image result for novinar ivo anić fotos

“Udaj se i budi podložna” | Tacno.net


////////////////////////

Image result for dragan markovina

Novosti :: Dragan Markovina: Zauzet ćemo prostor na ljevici

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133508

Powered by Blogger.ba