Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.03.2017.

VIJEĆE MINISTARA BiH PODRŽALO ZAKON O AKCIZAMA: MINISTRI IZ SAVEZA ZA PROMJENE GLASALI PROTIV

VIJEĆE MINISTARA BiH PODRŽALO ZAKON O AKCIZAMA: Ministri iz Saveza za promjene glasali protiv

Predloženim izmjenama zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, što je bio jedan od uvjeta za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.VIJEĆE MINISTARA BiH PODRŽALO ZAKON O AKCIZAMA: Ministri iz Saveza za promjene glasali protiv

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, nezvanično se saznaje u Vijeću ministara.

 

Kao što je već poznato, predloženim izmjenama zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, što je bio jedan od uvjeta za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

Nakon što je 24. marta istekao rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta.

 

Iako za Nacrt zakona nisu glasali ministri iz Savez za promjene, predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama usvojene su zahvaljujući glasovima bošnjačkih i hrvatskih ministara.

 

"Vijeće ministara BiH je usvajanjem ovog seta zakona uradilo svoj dio posla u ispunjavanju preduslova za nastavak aranžmana sa MMF-om. Ovi zakoni poslani su u parlamentarnu proceduru", kazao je predsjedavajući Denis Zvizdić.

 

On je dodao kako se nada da će oba doma Parlamenta BiH u skorije vrijeme zakazati sjednicu kako bi bili stvoreni realni uslovi za realizaciju i implementaciju aranžmana sa MMF-om.

 

"Ovaj zakonj je prošao većinom glasova, jasno je da smo Crnadak i ja glasali protiv. Podržavamo reformski put BiH, ali tražili smo da se kroz novi namet od 15 feninga proizvede i ostvari minimalni nivo zaštite za najugroženije, poljoprivrednike", kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

Šarović je ponovio da su ministri iz Saveza za promjene tražili uvođenje kategorije plavog dizela, i da se od 15 feninga nameta, tri ili četiri feninga odvoje u budžete entiteta, te da se ovaj novac da poljoprivrednicima, kako bi se ublažile posljedice adaptacije.

 

Državni ministar financija Vjekoslav Bevanda je rekao da je Nacrt zakona dobar i da su ispunjeni uvjeti za drugu tranšu kredita MMF-a.

"Entiteti i Distrikt Brčko će dobiti drugu tranšu kredita, imamo ugovoreno i u fazi dogovoranja oko 800 milijuna za cestogradnju, prvenstveno za autoput. Budući da su napravljene analize i pokazano je da oni ne mogu izdržati kreditna zaduženje, to ne ide za krpljenje nikakvih rupa nego na račune cesta i autocesta i taj novac će biti korišten za vraćanje kredita i nove radove", smatra ministar Bevanda.

/////////////////////////

///////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////////

'PRVI PAPAK' NAPUŠTA BROD KOJI TONE: Vojin Mitrović istupio iz kluba SNSD, Adam Šukalo prelazi u PDP

'PRVI PAPAK' NAPUŠTA BROD KOJI TONE: Vojin Mitrović istupio iz ...

////////////////////

POTOMCI SLAVNIH BOSANACA I HERCEGOVACA: SDP BiH predstavio nove članove, Džemala Bijedića i Mehmeda Pozderca - 2

POTOMCI SLAVNIH BOSANACA I HERCEGOVACA: SDP BiH ...

 ///////////////////////////////////
  Selektor Baždarević o ključevima za Rusiju : Želim da uvijek našu majicu natopimo znojem i da svi za BiH igramo
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53255987

Powered by Blogger.ba