Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.03.2017.

POSLANIK U SKUPŠTINI ENTITETA RS-a, ADMIR ČAVKA: "ETNIČKO ČIŠĆENjE NASTAVLjA SE PUTEM IZBORNOG ZAKONA"!

POSLANIK U SKUŠPŠTINI RS, ADMIR ČAVKA: "Etničko čišćenje nastavlja se putem Izbornog zakona"!

Poslanik u Narodnoj skupštini RS, Admir Čavka, najavio je da će pokrenuti konkretne korake ka izmjenama Izbornog zakona BiH zbog kršenja prava na proporcionalnu zastupljenost po rezultatima iz 1991. godine što je utvrđeno entitetskim ustavima.POSLANIK U SKUŠPŠTINI RS, ADMIR ČAVKA: 'Etničko čišćenje nastavlja se putem Izbornog zakona'!

- Ustav entiteta Republika Srpska u članu 97. propisuje da će u javnim institucijama biti osigurana zastupljenost etničkih zajednica proporcionalna rezultatima popisa iz 1991. godine. Isto će važiti do potpune provedbe Aneksa 7 – Sporazuma o povratku. Ovo se odnosi i na lokalnu samoupravu, odnosno na tijela koje biraju skupštine opština. Međutim, Izborni zakon BiH propisuje da je popis koji se uzima u obzir popis iz 2013, a ne onaj iz 1991. godine - kazao je poslanik Čavka.

 

Izborni zakon na ovaj način direktno krši Aneks 7, obeshrabruje političko učešće Bošnjaka, Hrvata i Srba povratnika tamo gdje su oni u manjini. Istovremeno, ovo predstavlja opasnu praksu, budući da pojedini zakoni na državnom nivou poput onog o državnoj službi također propisuju posljednji popis stanovništva kao mjeru, dok oni o policijskoj strukturi propisuju popis iz 1991.

 

Na entitetskom nivou, vlasti RS-a su već napustile praksu navođenja ovog uslova u zakonima. Moramo krenuti u ispitivanje ustavnosti svih propisa koji naizgled neutralnim odredbama ugrožavaju prava konstitutivnih naroda u zajednicama gdje su manjina.

 

Pozivam sve probosanske političke snage da se očituju po ovom pitanju i da zajedno krenemo u borbu protiv ovog skrivenog i trajnog institucionalnog djelovanja na legalizaciji etničkog čišćenja, zaključio je Čavka.

////////////////
////////////////////////////////////////

DODIKOVA POLITIČKA PROPAST: "Ljude koji su ga pratili na pogubnom putu uništavanja, pljačke i korupcije, doveo je do kraja''

"Smatram da Dodik ni Republici Srpskoj, ni BiH, ni užoj ni široj javnosti nema šta da ponudi. On je propala politička priča, koja samo želi da spasi svoju političku kožu", kazao je Vučurević.


DODIKOVA POLITIČKA PROPAST: 'Ljude koji su ga pratili na pogubnom putu uništavanja, pljačke i korupcije, doveo je do kraja''

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slavko Vučurević tvrdi da je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik iz političkog straha izgubio kompas, te da je svjestan da će morati položiti račune za svu štetu koji je nanio građanima Republike Srpske.

 

Dodikova izjava, da Republika Srpska i on ne razmišljaju o secesiji pokazuje, kako je rekao, njegovu nedosljednost i neozbiljnost.

''Sve ono što je Dodik godinama pričao s ciljem obmanjivanja javnosti, a radi zaštite svoje zaštite, i ljudi koji su ga pratili na pogubnom putu uništavanja, pljačke i korupcije, doveo je do kraja'', rekao je Vučurević na pres-konferenciji u Trebinju.

Dodik, kako je naveo, "ne zna šta da radi sa socijalnim tenzijama i posrnulom privredom u Republici Srpskoj".

"Međutim, i dalje pokušava da spasi svoju političku kožu. Smatram da Dodik ni Republici Srpskoj, ni BiH, ni užoj ni široj javnosti nema šta da ponudi. On je propala politička priča, koja samo želi da spasi svoju političku kožu- kazao je Vučurević.

Utvrdio je da Dodik molbama određenim političarima, da ga prime na razgovor, dokazuje da je svjestan "svoje duboke političke propasti".

Naravno, svjestan je i onoga što će za njega biti najbolnije – da će morati položiti račune za sve ono što je uradio na štetu građana RS i uopšte njenog napretka, u smislu standarda građana - utvrdio je potpredsjednik PDP-a.


/////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
54443989

Powered by Blogger.ba