Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.03.2017.

REIS UL ULEMA HUSEIN KAVAZOVI REAGOVAO NA IZJAVE KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ

Kavazović reagovao na izjave predsjednice Hrvatske : Kavazović reagovao na izjave predsjednice Hrvatske

Mart 17. 2017.


Povodom ponovljenih tvrdnji predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na jučerašnjem skupu u Neumu o navodnoj radikalizaciji Bošnjaka reagovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović.

On je ovim povodom istakao da “već duže vrijeme slušamo od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović optužbe na račun bosanskih muslimana i Bošnjaka o njihovoj navodnoj radikalizaciji i ‘mijenjanju islama”.

“S obzirom na moju odlučnost da u duhu učenja naše vjere o strpljivosti kao ljudskoj vrlini i u želji da svojim djelovanjem doprinesem smirivanju strasti i izgradnji povjerenja među narodima i državama našeg regiona, nisam reagirao na ove ozbiljne optužbe koje se mogu razumjeti kao etiketiranje čitavog naroda i jedne vjerske zajednice”, istakao je Kavazović.

Odlučio je, kako je kazao, ne reagovati ni kada je predsjednica dala intervju Defense Newsu u kojem je optužila muslimane iz Bosne za radikalizam, kada je iznijela netačne podatke o navodnim hiljadama boraca koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu sa sirijskog ratišta, kada je pozvala državu BiH da ako treba zatraži pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj u borbi protiv nasilnog ekstremizma, čime se osporava kapacitet IZ u BiH, čiji je Mešihat IZ u Hrvatskoj sastavni dio, da se nosi sa ovim problemom.

“Sve to kao i stalna uplitanja i patroniziranja Bošnjaka smo prešućivali zarad dobrosusjedskih odnosa i naše želje da zajednički surađujemo i rješavamo sva otvorena pitanja. Radikalizam svake vrste, bio on od male skupine vjerskih ekstremista u Bosni ili isto tako male skupine neofašista zbog kojih je Hrvatska također, pod pritiskom domaće i svjetske javnosti, zajednički je problem sviju nas i on se ne bi trebao politizirati. Ovo što sada imamo je opasno etiketiranje muslimana u Bosni i Hercegovini u jednom izrazito islamofobičnom ambijentu koji dominira svjetskom političkom i medijskom scenom i koji bi mogao biti izrazito opasan. Ja se nadam da gospođa Grabar-Kitarović nije svjesna mogućih posljedica uspostavljanja takve slike o islamu u Bosni i da sve što je govorila i radila ne radi zlonamjerno i s ciljem da se na taj način oslabi politička pozicija Bošnjaka kako bi se od njih iznudili dodatni politički ustupci”, pojasnio je Kavazović.

Kako je kazao, može razumjeti potrebu hrvatske predsjednice da pokaže kako se brine za bosanske Hrvate, ali mišljenja je da je Grabar-Kitarović jasno kako se pritiscima i ucjenama izvana ne može postići napredak u BiH.

“Povjerenje se ne gradi sumnjičenjem i dizanjem tenzija. Također, se nadamo da zvanični Zagreb ne osjeća da gubi primat pred političkim Beogradom u regionu pa da oni ponovo preko Bosne kao i 1992. vode neke svoje ratove. Bez obzira na sve pokušaje politizacije i pritiske izvana tradicionalni, otvoreni i kozmopolitski islam u Bosni i Hercegovini će preživjeti kao što će bosanski duh zajedničkog života preživjeti ova teška vremena nametnutih podjela”, rekao je Kavazović.

Izrazio je duboko uvjerenje, a na nama svima je da s tim ciljem djelujemo, da je u BiH uvijek bilo i da će biti mjesta za sve njene narode i građane i da će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom dijelu njene teritorije.

“Samo što ne vjerujem da se to može postići jačanjem nacionalističke retorike, forsiranjem podjela i sijanjem nepovjerenja jednih prema drugima”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

(Kliker.info-AA)

/////////////////////
///////////////////////////

Mektić odgovorio Kolindi Grabar Kitarović i ismijao Dodika : Izjave hrvatske predsjednice neutemeljene, Vučić se sažalio na Dodika !

Mart 17. 2017.


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas kako se premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer iz sažaljenja u Istočnom Sarajevu sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Mektić je dodao kako je Dodik „zapomagao, molio i preklinjao Vučića da dođe u Istočno Sarajevo“, da je srbijanski premijer poziv odbio prvi dan, a onda je iz sažaljenja otišao na sastanak koji je trajao između 16 i 17 minuta.

“Prosto je nemoguće šta je na konferenciji za novinare Dodik izjavio. Za 16 minuta je razgovarano o problemima u BiH, kako Srbija može pomoći BiH u rješavanju problema, Dodik ga je upoznao s izgradnjom Univerziteta i bolnice, kako je pao tender, govorio o otvaranju novih radnih mjesta iako mu u isto vrijeme štrajkuju željezničari jer nemaju plata. Razgovarano je i o projektima koji su već u realizaciji. Na kraju ga je Vučić informisao o održanom Samitu u Sarajevu”, rekao je Mektić novinarima.

“Kada se pogleda koje su ovo teme i kakvog karaktera, čini se kao da su razgovarali dva dana, a ne 16 minuta”, smatra ministar sigurnosti BiH.

Komentirajući jučerašnje izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Neumu, ministar Mektić je rekao da su bh. sigurnosne agencije u stalnom kontaktu sa obavještajnim agencijama Hrvatske i ne zna otkud joj podatak da se povećava broj ekstremističkih zajednica u BiH.

“Predsjednica Hrvatske mijenja priču kako gdje dođe. Mi nemamo takve zaključke i ne znamo odakle ona crpi informacije. Pogotovo mi je čudno otkud je BiH dodat sad problem migracije kad mi s tim nemamo veze. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu jer mi nismo u njoj i niti jedan migrant nije skrenuo s rute i došao u BiH”, kazao je Dragan Mektić.

(Kliker.info-SB)

//////////////////////////
/////////////////////////

DIPLOMATSKI SKANDAL: Trump se odbio rukovati s Angelom Merkel! (VIDEO)

Njemačka kancelarka u Bijeloj kući : Trump i Merkel o NATO-u, terorizmu, trgovini… (VIDEO)

Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u Washingtonu o NATO-u, međunarodnoj trgovini, sukobu u Ukrajini te odnosu sa Rusijom. Nakon prvog susreta sa Merkel, čijo

/////////////////

SERIJSKI UBICA U TAJNOSTI IZ FOČE PREBAČEN U BANJU LUKU: Kotarana u bolnici čuvaju do zuba naoružani policajci - 2

Opasni ubica u tajnosti doveden u Banjaluku: Kotarana u bolnici ...

///////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////

KESIĆ TJEŠI DODIKA: "Imamo važne kontakte sa novom američkom administracijom"

Kesić je sa predstavnicima američkih gradova razgovarao tokom tradicionalnog "Leadership" ručka Međunarodnog udruženja gradova koji je organizovan u novootvorenom Centru za diplomatiju.KESIĆ TJEŠI DODIKA: 'Imamo važne kontakte sa novom američkom administracijom' - 2

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić izrazio je zadovoljstvo zbog kontakata i saradnje sa predstavnicima nove američke administracije. 

 

"Nailazimo na veliko razumijevanje i iskrenu želju predstavnika administracije predsjednika /Donalda/ Trumpa za bolju i kvalitetniju saradnju. Očekujem da ćemo nastaviti da gradimo povjerenje i da produbljujeno saradnju, ne samo u State departmentu, već i u Savjetu za nacionalnu bezbjednosti i drugim ključnim dijelovima administracije koji se bave spoljnom politikom", naveo je Kesić.

 

U saopštenju Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu se navodi da je Kesić razgovarao u Wshingtonu i sa predstavnicima američkih gradova i programa "Sister Citys" koji su mu potvrdili da su spremni da posjete Republiku Srpsku i BiH.

 

Kesić je sa predstavnicima američkih gradova razgovarao tokom tradicionalnog "Leadership" ručka Međunarodnog udruženja gradova koji je organizovan u novootvorenom Centru za diplomatiju.

 

On se susreo i sa savjetnikom državnog sekretara Rexa Tilersona i šefom Odjeljenja za slobodu religije, demokratiju i ljudska prava u State departmentu Pem Praor, koju je upoznao sa aktuelnim političkim stanjem u Republici Srpskoj, BiH.

 

Sudeći po onom što je Kesić naveo u svom saopštenju, on nije imao nijedan zvanični sastanak sa visokim zvaničnicima nove američke administracije, već ih je kao i do sada sreo na jednom od prijema u Washingtonu.

//////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////

MINISTAR MEKTIĆ POTVRDIO: "Pokrenuta je istraga o stanu u Beču koji je Špirić platio 400.000 eura"!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas na press konferenciji da se vodi ponovna istraga protiv Nikole Špirića, i to „hiljadu puta ozbiljnija nego prijašnja“


MINISTAR MEKTIĆ POTVRDIO: 'Pokrenuta je istraga o stanu u Beču koji je Špirić platio 400.000 eura'! - 2

Istraga se odnosi na kupovinu stana u Beču a službenici SIPA-e već su obavili razgovor sa bivšim državnim ministrom finansija a kasnije i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Niklom Špirićem, koji je istražnim organima kazao da je novac za kupovinu stana zaradio prodajom knjiga i donacijama od prijatelja!?

 

Početkom prošle godine, tada glavni državni tužilac Goran Salihović saopćio je javnosti da je „na osnovu medijskih napisa formiran predmet u vezi sa kupovinom stana Nikole Špirića“. Ipak, u julu iste godine, Salihović je izvijestio javnost da „istraga protiv Špirića nikad nije zvanično otvorena“, a da je nakon „provjera u SIPA-i donesena odluka o neprovođenju istrage“.

 

Međutim, nakon suspenzije glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića, u njegovom kabinetu su pronađeni brojni predmeti koje je on pokušao da zataška. Među njima je bio i spis protiv Nikole Špirića, koji je aktualna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić ponovo aktivirala. Stoga je SIPA-i proslijeđena naredba da se utvrdi porijeklo Špirićevog novca.

 

Tužilaštvo je prošle godine pokušalo pokrenuti istragu u ovom predmetu, ali je Goran Salihović, suspendirani glavni tužilac, opstruirao i nije dozvolio sprovođenje nikakvih istražnih radnji. Salihović je tu istragu i zatvorio, ali je ona ponovo otvorena. 

 

Stan je kupljen na ime Jovane Špirić, kćerke Nikole Špirića, aktuelnog poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

Ugovor o kupovini stana u glavnom gradu Austrije je sklopljen krajem oktobra 2008. godine kada je Špirić bio na čelu Vijeća ministara BiH.

 

Stan je plaćen ukupno, sa porezom, 397.000 eura. Osnovna cijena stana je 360 hiljada eura, dok je cijena garaže 20.000 eura.

 

Špirić je 15.10. 2008. godine isplatio 396.844,52 eura za stan i garažu. 

 

Aktuelni potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić političku karijeru je počeo kao radikal, u stranci Vojislava Šešelja, da bi još u toku rata formirao Demokratsku stranku za Banjaluku i Krajinu, ali bez prevelikog uspjeha.

 

Prvi veći uspjeh imao je  1998. godine, kada je izabran za delegata u Domu naroda BiH kao kadar SDS-a.

 

Na izborima 2000. godine, kao kandidat PDP-a, izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a dvije godine kasnije isti poslanički mandat osvojio je kao kandidat SNSD-a. Od tada je lojalan ovoj stranci i izabran je za njenog potpredsjednika.

////////////////////////

HNS KRITIZIRAO ČOVIĆA: Skup u Neumu potvrdio da hrvatski član ...

//////////////////////

DIPLOMATSKI SKANDAL: Trump se odbio rukovati s Angelom Merkel! (VIDEO)

DIPLOMATSKI SKANDAL: Trump se odbio rukovati s Angelom Merkel ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282556

Powered by Blogger.ba