Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.03.2017.

HRVATSKA PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ PONOVO LUPETA PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE!

HRVATSKA PREDSJEDNICA PONOVO LUPETA: Podaci govore o smanjivanju, a Kolinda o rastu ekstremističkih grupa

Hrvatska predsjednica Kolinda Graba-rKitarović ponovo je, ovaj put u Neumu na znanstvenom skupu " Hrvati Bosne i Hercegovine nositelji evropskih vrijednosti", ponovila netačne, neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje o rastu ekstremističkih grupa u Bosni i Hercegovini.


Image result for karikature dodik covic
Image result for dodik covic


Image result for karikature kolinda covic


Image result for karikature kolinda covic
Image result for karikature kolinda covic


Image result for karikature kolinda covic
Image result for karikature kolinda covic


KRITIKA KOLINDINOG NE-UMA: Četiri pitanja o kojima predsjednica Hrvatske Grabar-Kitarović nema pojma i jedno o kojem zna sve - 3

Image result for dodik covic


Image result for dodik covic


Image result for dodik covic


Image result for dodik covic


Image result for dodik covic


Image result for dodik covic

///////////////////////

//////////////////////////////////////////////////
Haaški sud

PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", rekao je sudac u presudi.

PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

Foto: Screenshot/ICTY

Haaški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Treba istaknuti da su to nepravomoćne presude koje u drugom stupnju treba potvrditi Žalbeno vijeće.

Sudsko vijeće na čelu s predsjedavajućim francuskim sucem Jeanom Claudeom Antonettijem ukupno je šestorici Hrvata dosudilo 111 godina zatvora, a u kazne će im se pribrojiti i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom sedmogodišnjeg suđenja.

>> Sažetak presude pročitajte ovdje

Plan je bio pripajanje Herceg-Bosne Hrvatskoj ili stvaranje hrvatske republike na tom prostoru

Suci Haaškog suda zaključili su da je šestorka sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom te još nekim ljudima iz vrha RH i Herceg-Bosne kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne i njezino pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

"Vijeće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a", napisali su u presudi suci i dodali kako su optuženi počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršili zakon i običaje ratovanja.

Ubijali, protjerivali, zatvarali i mučili Muslimane

Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom. U zaključku je napisano da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", napisali su suci u presudi. U presudi su se posebno spominjali mnogi zatočenički centri za Muslimane koji su osnovani u Herceg-Bosni u kojoj su zatvorenici, civili i vojnici mučeni i ubijani te držani u lošim uvjetima.

Spominje se i ubijanje te deložiranje i protjerivanje Muslimana iz domova te njihovo premještanje "u treće zemlje" preko Hrvatske kako bi se stvorio prostor u Herceg-Bosni u kojem su trebali biti "naseljeni Hrvati iz srednje Bosne".

Kronologija izricanja presude:

10 sati – Na početku su svi odvjetnici obrana pozdravili časni sud.

10.05 sati – Sudac Antonetti uzeo je riječ i zahvalio svim ljudima koji su sudjelovali u suđenju.

10.07 sati – Tužiteljstvo je šestoricu optužilo za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu – rekao je sudac Antonetti te dodao da su htjeli stvoriti "hrvatski teritorij uz granicu s Hrvatskom".

10.09 sati – Pročitao je po kojim su sve točkama optuženi Hrvati iz BiH.

10.15 sati – Sudac Antonetti pročitao je kronologiju sukoba u BiH i događaje koji su povezani s optužnicom protiv šestorice Hrvata. Govorio je o zatvaranju Bošnjaka i granatiranju istočnog Mostara te rušenju Starog mosta.

"HVO je uhićivao muškarce Muslimane i lišavao ih slobode nakon čega bi često bili žrtve zlostavljanja"

10.24 sati – Govorio je i o silovanju žena koje su počinili vojnici HVO-a te oduzimanju ključeva stanova Muslimana i krađi stvari iz stanova. "HVO je uhićivao muškarce Muslimane i lišavao ih slobode nakon čega bi često bili žrtve zlostavljanja", rekao je sudac te dodao da su zatočene i žene i djeca.

10.27 sati – Ističe slučajeve u kojima je HVO "masovno lišavao slobode" Muslimane i odvodio ih u zatvore.

10.29 sati – Govorio je o petorici zatočenika iz Stoca koje su nasmrt pretukli u "koštanoj bolnici" vojnici HVO-a.

10.36 sati – "Neki zatočenici bili su zlostavljani i seksualno", kazao je sudac. "Neke su žene vojnici HVO-a seksualno zlostavljali", rekao je sudac. "S masovnim uhićenjima HVO je vodio i nekoliko zatočeničkih centara", kazao je sudac te dodao da je HVO u zatočeništvu držao tisuće Bošnjaka u zatočeništvu, kako vojnika tako i civila. "Uvjeti su bili vrlo loši u zatočeničkim centrima", rekao je sudac.

10.40 sati – "Vijeće ističe da su posebno teški uvjeti bili na helidromu i Dretelju. Pripadnici HVO-a redovno su tukli zarobljenike", kazao je sudac. "Jednog zatočenika u na helidromu su natjerali da poliže vlastitu krv", rekao je sudac. "Zatočenike su koristili kao živi štit", rekao je sudac čitajući presudu.

"Vijeće je većinom glasova, uz moje suprotno mišljenje, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob"

10.41 sati – "Zatočenike su premještali u Hrvatsku dok nisu otišli u treće države", rekao je sudac.

10.43 sati – "Jednog zatočenika natjerali su da odreže vlastitu bradu i da je pojede", rekao je sudac o ponašanju vojnika HVO-a u Varešu.

10.45 – "Vijeće je većinom glasova, uz moje suprotno mišljenje, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a", rekao je sudac. Počinjena su sljedeća kaznena djela: zločini protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja.

10.52 sati – Sudac je u zaključku presude kazao da je Vijeće većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg, prihvatilo da je počinjen udruženi zločinački pothvat. Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta "kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom". U zaključku je rekao da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

11.06 – Sudac je pročitao sve točke pod koje potpada udruženi zločinački pothvat, ali dodao da su počinjeni i drugi zločini koji ne spadaju u udruženi zločinački pothvat. "Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata".

Sudac je počeo konkretno čitati presude za pojedine optuženike:

Jadranko Prlić: "Jadranko Prlić imao je velike ovlasti u koordinaciji i vođenju HVO-a i Vlade. Imao je ovlasti u vezi sa zatočeničkim centrima i igrao je ključnu ulogu u odnosima HVO-a, Herceg-Bosne i Hrvatske", rekao je sudac. Dodao je da je "svjesno zatvarao oči" pred etničkim čišćenjem koje se događalo u Mostaru. "Vijeće smatra da je jedini razumno moguć zaključak taj da je Prlić omogućio da se čine zločini protiv Muslimana. Podržavao je i politiku protjerivanja zatočenih Muslimana i njihovih obitelji preko Hrvatske u treće zemlje", kazao je sudac. "Prlić je imao namjeru da Muslimane iseli s teritorija Herceg-Bosne kako bi tamo naselio Hrvate iz Srednje Bosne".  "Jadranko Prlić znatno je doprinio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac koji se kao predsjedavajući nije složio s tim zločinom.

11.21 sati – Bruno Stojić: "Imao je velike ovlasti nad većinom sastavnica vojnih snaga i vojne policije u Herceg-Bosni. Donosio je odluke o vojnim operacijama i osiguravao njihovo provođenje", rekao je sudac. "Stojić nije ulagao znatne napore da se stane na kraj zločinima. Vijeće je ocijenilo da je jedini zaključak koji se može izvesti da je Stojić prihvatio činjenje tih zločina. Stojić je znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu tako što je kontrolirao vojne snage i imao vezu s vladom", rekao je sudac.

Slobodan Praljak: "Imao je velike ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom HVO-a. Imao je ulogu posrednika u smanjivanju napetosti između različitih elemenata HVO-a. Kao zapovjednik glavnog stožera HVO-a nadzirao je i zapovijedao HVO-om", rekao je sudac.

"Praljak je bio informiran o tome da HVO premješta i zatočuje Muslimane u Prozoru, znao je da će u Mostaru biti počinjeni zločini, znao je za ubojstva i ranjavanje članova međunarodnih organizacija... Praljak je doprinio nastojanjima HVO-a da sakrije zločine u Stupnom Dolu. Djelovao je i kao posrednik između Hrvatske i HVO-a s ciljem ostvarivanja ciljeva zločinačkog pothvata. Prenosio je zapovijedi i upute hrvatskih vođa HVO-u. Većina članova Vijeća uvjerila se da je Slobodan Praljak znatno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac.

11.24 sati – Milivoj Petković: "Vijeće je većinom glasova zaključilo da je Petković znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu. Petković je mogao predvidjeti da će djela seksualnog nasilja biti počinjena tijekom deložiranja Muslimana i vojnih akcija.

11.26 sati – Valentin Ćorić: "Imao je velike ovlasti nad vojnom policijom HVO-a. Imao je ovlasti da sudjeluje u borbi protiv kriminala u HVO-u, raspolagao je važnim ovlastima nad funkcioniranjem mreže zatočeničkih logora HVO-a", rekao je sudac u presudi. "Većina u Vijeću uvjerila se da je Ćorić u znatnoj mjeri doprinio udruženom zločinačkom pothvatu. Imao je namjeru protjerati muslimansko stanovništvo", kazao je sudac.

11.33 – Berislav Pušić: "Znao je za masovna uhićenja Muslimana u Herceg-Bosni, znao je i za vrlo teške uvjete u kojima su Muslimani bili zatočeni, a znao je i za zlostavljanje zatočenika. Vijeće konstatira da nije poduzeo mjere kako bi se uvjeti popravili i zlostavljanja prekinula. Doprinio je počinjenju zločina", rekao je sudac u izricanju presude. "Većina u vijeću uvjerila se da je Pušić u znatnoj mjeri doprinio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac.

Tužiteljstvo je za Praljka, Petkovića, Prlića i Stojića tražilo 40 godina zatvora, za Ćorića 35 godina, a za Pušića 25 godina zatvora. Obrane su zatražile oslobađanje optuženika.


-Podsjećamo hrvatska predsjednica iste tvrdnje iskazala krajem prošle godine što je izazvalo oštru diplomatsku raspravu između hrvatskih i bosanskohercegovačkih zvaničnika.

 

Na netačne navode hrvatske predsjednice tada je odgovorio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

 

Mektić je tada, taksativno i koncizno naveo službene podatke Ministarstva, prikazane na sjednici Parlamentarne skupštine održanoj 14. decembra 2016.

 

Kada je reč o odlascima državljana BiH na strana ratišta, Mektić je kazao da je 226 ljudi iz BiH na sirijskom ratištu, a ne hiljade. Trenutno ih je 115, poginulo je njih 65, a vratilo ih se 45. U posjledjnjih pola godine nije bilo nijednog odlaska na sirijsko ratište..

 

Istovremeno, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović je neargumentovano ponavljala tvrdnje da postoje hiljade povratnika sa stranih ratišta" u Bosni i Hercegovini, koji predstavljaju prijetnju sigurnosti same EU.

 

Ministar Mektić je promptno reagirao izražavajući sumnju o dobrim namjerama hrvatske predsjednice i njenih navoda koji sadrže netačne informacije, a koji stvaraju negativnu sliku o BiH u europskom kontekstu.

Također šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, tada je pokušao smiriti tenzije i kazavši: "Tu je javno dostupan obavještajni podatci o broju tih ljudi. Kao primjer, mogu reći da ima više stranih boraca iz mog rodnog grada (Göteborg) u Švedskoj, nego iz cijele zemlje Bosne i Hercegovine. "

 

Hrvatska predsjednica svjesno zanemaruje da je u rješevaju ovog problema napravljen značaja napredak. Grabar-Kitarović svjesno zanemaruje da u posljednjih devet mjeseci nema zabilježenih odlazaka bh. građana na strana ratišta, kao i činjenicu da povratnici registrirani od strane države, obavještajnih i policijskih agencija.

Također, u suradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, državne institucije integrirale su neformalne selefijske skupine pod okrilje Islamske zajednice.

 

Ipak svi ti napori institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv radikalizacije apsolutno se zanemaruju i štaviše sa druge strane hrvatska predsjednica ponovo iznosi netačne navode koji ugrožavaju imidž i šanse za evropske integracije BiH.

 

Hrvatska presjednica koja ne može vratiti dvojezično pismo u Vukovar i suzbiti sve širi talas mržnje prema Srbima u svojoj zemlji, daje naputke o Statutu Grada Mostara, istog onog grada kojim Čovićev HDZ zajedno sa SDA drže blokiranog skoro devet godina.

 

Ako se već Dragan Čović i Kolinda Grabar-Kitarović pozivaju na evropske vrijednosti, onda neka upoznaju Evropljane sa rehabilitacijom ustaštva u Hrvatskoj i ustaškim nazivima ulicama koje je HDZ imenovao po Mostaru, Čapljini i drugim gradovima koje Čović namjerava strpati u svoj tzv. treći entitet.

 

Na današnjem skupu direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra za Domovinski rat u BiH i saborski zastupnik Željko Raguž kazao je da Bošnjaci, Srbima i Hrvatima nameću osjećaj nacionalne odgovornosti za ratne zločine kako bi tako ostvarili neke od svojih političkih ambicija.

 

Čudna je naime ta kritika da Bošnjaci, Srbima i Hrvatima, prebacuju kolektivnu odgovorost. Raguž hoće reći da kolektivna odgovornost ne postoji, ili postoji tek u slučaju kada Bošnjake treba kolektivno optužiti za nametanje kolektivne krivice, što je kontradiktorno. Ako direktor Raguž već prezire kolektivnu krivnju, zašto se tim metodom upravo on služi kada optužuje Bošnjake i svojim zaključkom kritikuje samog sebe.

 

Možda gospodin Raguž zajedno sa Čovićem i Kolindom Grabar- Kitarović, ako već smatra da postoji neko kolektivno mišljenje,hoće reći, da su Hrvati kolektivno odgovorni za zločine haške šestorke.

Jasno je da nisu Hrvati kolektivno krivi, međutim kad sa pogleda na koji način učesnici današnjeg skupa onda se prema haškoj šestorci, čini se kao da baš hoće ubijediti u to.

 

(Vijesti.ba/SB)

///////////////////////////////

////////////////////////

/////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282548

Powered by Blogger.ba