Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.03.2017.

ZAVRŠEN BALKANSKI SAMIT: SADRŽAJNA DEBATA, BESPRIJEKORNA ORGANIZACIJA

ZAVRŠEN BALKANSKI SAMIT: Sadržajna debata, besprijekorna organizacija

Cilj samita lidera Zapadnog Balkana je bila predstavljanje inicijativa i projekata u oblasti regionalne saradnje, kazao je predsjedavajući Vijećaministara BiH Denis Zvizdić po okončanju sastanka šefova vlada država zapadnog Balkana u Sarajevu, čije je održave proteklo u besprijekornom redu, bez i najmanjeg incidenta.ZAVRŠEN BALKANSKI SAMIT: Sadržajna debata, besprijekorna organizacija - 3

- Najčešće spominjani izrazi na Samitu je regionalna saradnja i ekonomsko povezivanje. Također, razgovarali smo i o unapređenju obrazovanja, kao bitnom segmentu društva - dodao je Zvizdić.

 

Prema njegovim riječima, posebna pažnja je posvećena mogućnosti jačeg ekonomskog povezivanja, čime bi se kreiralo tržište od oko 20 miliona stanovnika, čime bi se povećala i atraktivnost regiona prema stranim investitorima.

 

Čuli smo brojne kvalitetne prijedloge modela jedinstvenog tržišta, za brži protok ljudi i kapitala, uklanjanje carinskih sistema, formiranje određenih asocijacija i druge ideje koje bi pomogle - rekao je Zvizdić.

 

On je dodao da je svjestan problema.

 

- Nismo govorili samo o pozitivnim inicijativama. Nismo htjeli stavljati neke stvari pod tepih, ali moramo kazati da smo svi potpuno orijentirani na kreiranju ambijenta međusobnog uvažavanja i očuvanja mira i stabilnosti kako bismo ekonomski i društveno napredovali. Naše inicijative su pretočene u zajedničku izjavu, dio ćemo nastaviti dorađivati. Ali, naša poruka je jednostavna - želimo da ostane prisutna evropska perspektiva zapadnog Balkana – kazao je Zvizdić.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio da želi češće prisustvo predstavnika EU na Balkanu i da želi veće investicije.

 

- Ovaj put smo sami rekli koje projekte želimo, govorimo prije svega o saobraćajnim i energetskim projektima. I time ćemo napraviti bitan iskorak. Ovo je, svakako, dobar primjer saradnje zemalja regiona, poruka EU da možemo razgovarati i dogovarati se. Sve dok postoji evropska perspektiva, ona će biti najmanji zajednički sadržalac naših interesa – poručio je Zvizdić.

 

Građani često sumnjanju da napredak u regionu uopće postoji, ali ovakvi skupovi pokazuju da je napredak moguće ostvariti, poručio je komesar za politiku susjedstva Evropske komisije Johannes Hahn.

 

- Neki premijeri su iznijeli ideju stvaranja zajedničkog tržišta u regionu, uklanjanja postojećih barijera i uklanjanja barijera u prometu roba i usluga. Ovakva ideja u budućnosti, posmatrano srednjoročno i dugoročno, može doprinijeti stvaranju 80.000 novih radnih mjesta - istakao je Hahn.

 

On je podsjetio da je Evropsko vijeće, na sastanku prošle sedmice, jednoglasno podržalo nastavak politike pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i time potvrdio evropsku budućnost ovih država.

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Sarajevu, nakon samita zemalja zapadnog Balkana, da je svaki razgovor blagotvoran i djelotvoran.

 

Namjeravamo da intenziviramo dijalog i saradnju između Srba i Bošnjaka jer je to od ključnog značaja za nas, kazao je Vučić.

 

- Na samom Samitu, kada se govorilo o povezivanju ili stvaranju jedinstvenog tržišta na ovom prostoru, kao i o infrastrukturnim projektima, BiH i Srbija su imale gotovo identične stavove, što mi je jako drago. Djelovalo je kao da smo usaglašavali naše stavove prije sastanka, iako to nismo radili – istakao je Vučić.

 

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o problemima između zemalja regiona. Međutim, pitanja iz bliže i dalje prošlosti su gurnuta u drugi plan, a akcenat je stavljen na jačanje saradnje u budućnosti.

 

- Ne mogu vam sad reći da li vjerujem ili ne vjerujem u stabilnost regiona, ali vam mogu obećati da ću sve svoje vrijeme koje imam i sav svoj trud uložiti u to da se postigne trajna stabilnost na ovom prostoru – poručio je Vučić.

 

Osvrnuo se i na sinoćnji razgovor sa kosovskim premijerom Isa Mustafom na neformalnoj večeri u Sarajevu, o kojem su izvještavali gotovo svi mediji u regionu.

 

- Nije bilo nikakvog incidenta. Samo sam u vezi sa novim zakonom pitao kosovskog premijera da li je to sam smislio ili mu je neko pomogao u tome. To nije nikakav incident, nego jedno legitimno pitanje – napomenuo je Aleksandar Vučić.

/////////////////////////////////


///////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Četvrtak, 16. mart/ožujak 2017.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282581

Powered by Blogger.ba