Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.03.2017.

ŽRTVE GENOCIDA U BiH NAJAVILE: PRIPREMAMO OPTUŽNICE PROTIV POLITIČARA, OFICIRA GENERALŠTABA U BEOGRADU, PRIPADNIKA SDB-a, 63. PADOBRANSKE BRIGADE IZ NIŠA

ŽRTVE GENOCIDA U BiH NAJAVILE: U toku je priprema velikog broja optužnica protiv političara, oficira Generalštaba u Beogradu, pripadnika SDB-a, 63. Padobranske brigade iz Niša..."

Udruženja koja okupljaju žrtve genocida u BiH odbacuju sve kritike koje se posljednjih dana upućuju prema onima koji su podržali pripremu i podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.ŽRTVE GENOCIDA U BiH NAJAVILE: U toku je priprema velikog broja optužnica protiv političara, oficira Generalštaba u Beogradu, pripadnika SDB-a, 63. Padobranske brigade iz Niša...'

Oni ističu da je pismo registrara Međunarodnog suda pravde iz maja 2016. godine neprihvatljivo sa aspekta pravde i pravičnosti za žrtve genocida, te ono, navodi se u saopćenju, nije moglo biti razlog da se odustane od podnošenja zahtjeva.

 

– Stav registrara Suda da se za pokretanje revizije treba dobiti nova saglasnost za agenta BiH nije utemeljen na Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde i zbog toga je advokatski tim, zajedno sa žrtvama genocida, donio odluku da se ipak podnese zahtjev za reviziju. Također nas je advokatski tim upozorio na mogućnost donošenja negativne odluke Suda, ali mi to ne možemo i nećemo nikada prihvatiti. Naša konačna odluka je bila da se ide sa zahtjevom za reviziju presude i to je naše pravo. Ako neko od političara ili novinara misli drugačije, to je samo njihov lični stav i njihov problem – stoji u saopćenju.

 

Odluka registrara Suda, odnosno odbijanje zahtjeva za reviziju je, smatraju žrtve genocida u BiH, skinulo masku svih onih koji deklarativno podržavaju žrtve, a njihovim sudbinama upravljaju radi svojih ličnih interesa.

 

– Mi takvu podršku ne trebamo. Pridružite nam se kako su to učinile patriote ove države ili nas pustite da se sami borimo. Vaša prevelika briga za nas može poremetiti vašu ljepotu i mir u kome uživate, upravo zahvaljujući žrtvama genocida. Čak se ni beogradski režim ne usuđuje biti toliko drzak, kao što to čine pojedinci iz bošnjačkog naroda, posebno takozvani nezavisni bošnjački intelektualci, osporavajući pravo žrtvama genocida da podnesu zahtjev za reviziju i makar pokušaju doći do istine i pravde. Da li vi, veliki dušebriznici, znate da se u Beogradu i Hagu nalazi na hiljade dokumenata koji potvrđuju genocid u BiH, ali da ih „demokratski“ svijet dobro čuva i ne dozvoljava pristup tim dokazima? Da li znate da je genocid u BiH snimljen kamerama, pohranjen u arhivama velikih sila i dobro čuvan, ali žrtvama genocida nedostupan, kao što je embargo na naoružanje izglasan od „demokratskog“ svijeta zavezao žrtvama ruke i uskratio prava na samoodbranu, a pustio dželate da nas pokolju? – pitaju se žrtve genocida.embargom na naoružanje tokom agresije na BiH.

 

– Kada se skine embargo na zaštitu svih dokumenata i prezentuju svi postojeći dokazi, žrtve genocida su spremne prihvatiti presudu Suda, kakva god bila, jer će biti temeljena na dokazima i istini. Danas se Srbija na sve načine štiti raznim sporazumima o zaštiti dokumenata, a političari i kvazistručnjaci obmanjuju javnost nekakvim pravnim procedurama i potpisanim protokolima – navodi se u saopćenju udruženja koja okupljaju žrtve genocida, u kojem naglašavaju da imaju pravo i obavezu da tragaju za pravdom i istinom, te da ih niko u tome ne može i neće spriječiti.

 

– Aktivnosti advokatskog tima, žrtava genocida i svih učesnika u ovom procesu otvorile su novu šansu da se dođe do istine o agresiji i genocidu, koji je izvršila Srbija u BiH. Mi smo u posjedu velikog broja novih dokaza, kao što su dokumenti i videomaterijali o direktnom učešću Srbije u agresiji na BiH. U toku je priprema velikog broja optužnica protiv političara, oficira Generalštaba u Beogradu, komandanata i visokih oficira iz Užičkog korpusa, Gardijske brigade iz Beograda, 63. Padobranske brigade iz Niša i protiv jedinica Državne bezbjednosti Srbije, kao što su odred „Kajman“ i „Plavi“ – najavljuju žrtve genocida.

 

Najavljene tužbe i prezentirani dokazi o učešću Srbije u genocidu će, smatraju oni, natjerati Međunarodni sud pravde da opravda svoje postupke.

 

– Žrtve genocida se zahvaljuju advokatskom timu i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji su nam dali svu potrebnu podršku u našoj borbi za istinu. Vaše je pravo da odlučite na čiju ćete stranu stati, a o tome će pisati historija – stoji u zaključku saopćenja.

 

alt

///////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////

HOLANĐANI ODBACILI EKSTREMIZAM: Islamofob Wilders doživio težak poraz

Prema izlaznim aneketama najveći broj mandata dobila je stranka aktualnog premijera Marka Ruttea, njih 31 dok je ekstremno desna stranka Geerta Wildersa, PVV, dobila 19, baš kao i stranka desnog centra CDA te stranka centra D66.

HOLANĐANI ODBACILI EKSTREMIZAM: Islamofob Wilders doživio težak poraz

altIza njih, čak tri stranke dijele drugo mjesto s 19 zastupničkih mandata. Iako je vladajući VVD pao za 10 zastupničkih mjesta manje u odnosu na izbore iz 2012. godine, i to je za njih uspjeh iznad svih očekivanja, jer su samo prije sedam dana prema anketama bili drugi iza Wildersove ekstremne stranke.

 

Wildersovi radikali su dobili četiri mjesta više nego prije četiri godine, ali niti s 19 mjesta ne mogu računati da bi na bilo koji način mogli doći na vlast. Ne samo da Wilders nije stranku mogao voditi do relativne pobjede, već i drugo mjesta dijele s demokršćanima (CDA) i progresivnim liberalima iz stranke D66. Sjajan uspjeh su postigli zeleni koji su dobili prema istim izlaznim anketama čak 16 mjesta.

 

Očito je da Wildersov PVV više nije novost, a kampanja im je bila s već poznatim sloganima protiv islama i stranaca, protiv Evropske unije i s pozivanjem da se "Holandija ostavi samo Holanđanima". Lideri drugih stranaka, uključujući i dosadašnjeg premijera Marka Ruttea, odbacili su mogućnost koaliranja s Wildersom, ponavljajući više puta tokom kampanje "nikada s Wildersom". Takve izjave Wilders je nazvao "nedemokratskima" te poručio kako se on već osjeća pobjednikom jer je svojim zalaganjem nametnuo teme oko kojih se vrtjela kampanja i odredili prioriteti u Holandiji.

 

Novo lice na holandskoj političkoj sceni, koje je i veliko iznenađenje ovih izbora, lider je Zelenih Jesse Klaver kojega predstavljaju kao kombinaciju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i kanadskog premijera Justina Trudeaua. On je privukao i dio razočaranih glasača tradicionalnih stranaka, dio mladih te onih koji strahuju od negativnog utjecaja Brexita, Trumpa i populizma na sudbinu Holandij i Evropske unije. Uspjeh Zelenih znači da bi ova stranka sada mogla postati jezičac na vagi u sastavljanju vlade.

 

Izbori u Holandiji su bili prvi među tri ili četiri ključna izbora koji se ove godine održavaju u Evropskoj uniji. Nakon njih već za nešto više od mjesec dana se glasa u Francuskoj gdje se bira novi predsjednik, a na jesen i u Njemačkoj. Velika je vjerovatnost da će do izbora doći i u Italiji. Na svim tim izborima postoji opasnost da se građani okrenu strankama koje su protiv migracije i Europske unije. Zato sada Evropska unija može osjetiti olakšanje ishodom rezultata u Holandiji gdje su građani ipak u većem broju rekli ne populizma i ksenofobiji
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282597

Powered by Blogger.ba