Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.03.2017.

DRAGAN ČOVIĆ NA DVORU MILORADA DODIKA

Čović na dvoru Milorada Dodika

Predrag Lucić
Autor 16.3.2017. 


Čović na dvoru Milorada Dodika


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio je u Banjoj Luci svog starog pajdaša Milorada Dodika. I sav je blažen slušao kako predsjednik Republike Srpske pljuje po državi koju Čović predstavlja, tvrdeći kako je Bosna i Hercegovina »stvorena zbog stranaca, a ne zbog naroda unutra«

Image result for karikature dodika i covica
Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Image result for karikature dodika i covica


Dragan Čović, u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u susvojstvu predsjednika HDZ-a BiH, posjetio je jučer u Banjoj Luci svoga omiljenoga kolegu i dugogodišnjega suradnika Milorada Dodika, inače predsjednika Republike Srpske a usto i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Visoki gost iz Predsjedništva BiH tom je prigodom bez riječi zamjerke odslušao izjavu visokoga domaćina kako je Bosna i Hercegovina – dakle, država za čije vođenje iz mjeseca u mjesec ubire skromnu plaću – »stvorena zbog stranaca, a ne zbog naroda unutra« i kako u toj tvorevini bjelosvjetskih i protunarodnih državoizmišljača »povjerenja nema i nikada ga nije ni bilo«. Nakon tih Dodikovih izljeva simpatija prema državi koju Dragan Čović zastupa, član Predsjedništva BiH nije napustio konferenciju za novinare, a ni svoju državničku funkciju u toj »Bosni i Hercegovini stvorenoj zbog stranaca«.

Odslušao je Čović i Dodikovu poruku izgovorenu u prvom licu množine: »Pitamo Bošnjake ‘Šta je problem, šta hoćete? Da vi birate svima samo svoje podobne?’ Oni hoće da biraju Srbe i Hrvate onako kako oni misle u zajedničkim institucijama. Ne može. Prošlo vrijeme.« A onda je i član Predsjedništva BiH iskoristio priliku da pohvali idilične odnose kakvi vladaju između njega i predsjednika Republike Srpske: »Imamo dobru komunikaciju koja osnažuje naš odnos. Uvijek je bio u funkciji jačanja odnosa između dva naroda, a zbog ambijenta koji je izgrađen pokušava se predstaviti drukčije.«

Progovorio je Čović i o zloupotrebama Predsjedništva BiH gdje se »u ime jednog naroda pokušao izigrati svoj narod, mislim konkretno na bošnjački«, te gdje se »u ime jedne osobe ili stranke pokušalo predstaviti BiH«. Mislio je pritom na svoga kolegu s posla Bakira Izetbegovića i na aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, nazvavši taj njegov potez kršenjem Ustava i zloupotrebom ovlasti, zbog čega će – kako je kazao – »biti izuzetno teško nastaviti zajedno dalje«.

Dva dana ranije, u intervjuu bh. izdanju Večernjeg lista, Dragan Čović je izjavio kako je iz medija doznao da je Međunarodni sud pravde još u svibnju prošle godine osporio mandat agenta Sakiba Softića da pred tim tribunalom zastupa BiH, ali da je to pismo sve do sada bilo skriveno i od njega kao člana Predsjedništva i od javnosti.

Zamoljen da odgovori na optužbe kako je »svojim rezerviranim stavom prema reviziji presude zaboravio hrvatske žrtve i agresiju zbog koje je iz Posavine protjerano više od 200.000 Hrvata«, hrvatski član Predsjedništva BiH je iznio senzacionalnu tezu kako bi tužba »istom logikom koja je išla od Sarajeva prema Srbiji, u slučaju negativne presude za šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne, bez ijedne dvojbe otišla i prema Hrvatskoj«.

Otkud Draganu Čoviću ta »istologična« zamisao da bi Sarajevo pred Međunarodnim sudom pravde tužilo i Zagreb? I kako to da je tu sarajevsku urotu odlučio razotkriti izbjegavajući eto baš odgovor na pitanje o hrvatskim žrtvama agresije i progonu više od dvjesto tisuća sunarodnjaka? Je li ta fantomska tužba protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu – za koju pravni stručnjaci tvrde da je nemoguća – najobičnija prazna priča ili je to, s obzirom na tajming u kojemu je Čović o njoj progovorio, još jedan dokaz neraskidivosti njegova partnerstva s Miloradom Dodikom?

Kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH u Banjoj Luci, pred zadovoljnim domaćinom Dodikom, i kako na sjednicama bosanskohercegovačkih institucija »više nema materijala«, a što – po njemu – »dovoljno govori o zastoju u funkcioniranju i odnosima«. Zar instituciji čiji je on punopravni član nije materijal za ozbiljnu raspravu ono što je sam nazvao Izetbegovićevim kršenjem Ustava i zloupotrebom ovlasti? Zar materijal nije i dugo skrivano pismo iz Međunarodnog suda pravde o osporenome mandatu agenta Softića? Zar član Predsjedništva BiH Dragan Čović ne misli da bi baš u njegovoj instituciji trebalo raspravljati o Softićevim nebuloznim tvrdnjama kako mu Sud u Haagu nije imao pravo oduzeti punomoć?

I – na kraju krajeva – zar Predsjedništvo BiH nije mjesto gdje bi jedan njegov član, naprimjer Čović, mogao prozvati drugoga člana, naprimjer Izetbegovića, za ono što lideru SDA spočitavaju i sarajevski mediji: da je svojim bahatim srljanjem u reviziju presude protiv Srbije »sve nevine žrtve stravičnih zločina sveo na nivo administrativno-proceduralne greške«?

Ali članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću je o tim žrtvama očito ugodnije šutjeti pred Dodikom. I smijuljiti se dok njegov politički jaran izvaljuje svoje izlizane dosjetke o »Bosni i Hercegovini stvorenoj zbog stranaca«.

novilist.hr
16.03.2017.

ONI USTAŠE, PATLIĐANI PADOŠE

Oni ustaše, patliđani padoše

Igor Serdar
Autor 16.3.2017. Oni ustaše, patliđani padoše

//////////////////

Izdvajamo

  • Ne mogu se računi - platiti ustašama i partizanima. Predlažem da se PDV plati ovom novom valutom. Ako Vam je to najvažnije - dragi revizionisti - onda ukinimo kunu i uvedimo valutu „ustaše i partizani“. Tko je za valutu ustaše i partizani? Da popunimo i proračun ustašama i partizanima.
.................................
...................................

A da se (ipak) učlanimo u neku udrugu ili još bolje stranku pa da nekako preživimo? Barem zbog djece? Bože, zaboravili smo djecu! Gdje su nam djeca? Zašto ih nema? Ah da, ne možemo si priuštiti djecu, a i imamo laganu disfunkciju reproduktivnih nagona zbog stresa i lijekova.

Znate li koliko će glasova u gradu Zagrebu dobiti anarhični Saborski zastupnik Pernar nakon „slučajne“ izjave da će se „boriti protiv ovrha Zagrebačkog Holdinga prema građanima Zagreba“? Najmanje 30 000.

Zašto? Zato što je odigrao na kartu da je dovoljno „lud“ da se stvarno bori protiv ovrha nad zagrebačkim „ovcama“. Nije ga stid biti „luđak“ – za razliku od „pristojnih“ političara…, da ih ne nabrajam, jer su svi formalno pristojni, a neformalno obični poslušnici i dizači ruku….

Upravo je objavljeno od europskog suda da tzv. „hrvatske ovrhe“ ne vrijede za građane EU.

Odmah su se javili „nadležni“ s izjavom da se to „ne odnosi na građane RH“. Vlada ima stav.

Upravo je objavljeno da cestarine poskupljuju 5%, a za dva mjeseca još 10%. Vlada vlada.

Financministar Marić je obznanio da Todorić nije dužan milijarde PDV-a, nego milijune – tako da shvatimo da to i nije tako veliki problem – kako nam prikazuju neki mediji. Vlada zna točne podatke.

Pola države je na antidepresivima jer plaćaju kazne od tri stotine eura za prometne prekršaje, a druga polovica nema novaca za antidepresive. Zašto nemaju novaca? Zato jer su ih razne institucije ovršile.

U Hrvatskoj vas može ovršiti i seosko groblje za dug od 16 kuna pa nakon 10 godina vam oduzmu i pokojne, sve po zakonu…., a zapravo temeljem zakona koji vrijedi samo u Hrvatskoj.

Vlada će nastojati „ublažiti“ taj zakon. Obećali su.

Isti taj zakon „nije primjenjivan“  prema Agrokoru koji nije dužan za ovrhe jer se ta tvrtka ne može ovršiti tek tako kao neki anonimni subjekt –  nego je dužan milijarde za porez na dodanu vrijednost.

„Dvije brzine“ u Europskoj Uniji  „načelno nisu prihvatljive za Hrvatsku Vladu“, ali „dvije brzine“ koje Hrvatska Vlada primjenjuje za plaćanje poreza su najnormalnije u uporabi. Jednaki i jednakiji…

„Veliki i mali“ je nekad bila serija na televiziji, a danas je stvarnost hrvatske političke prakse.

Sve po zakonu, sve legitimno, sve mirno, staloženo, dogovoreno – kao i cijena plina, marže i zarade…

Svaki dan ljudi hodaju po zagrebačkim ulicama, kupuju hranu i piće čak i u Konzumu, Tisku…,

Nećete vjerovati…, jedu sir, meso,  voće i povrće i plaćaju račune s odvojenim iznosom za kupljeno plus 25% državi PDV- a. Vlada je davno iznjedrila taj zakon…., ali Agrokor nije uplatio niti lipe…

Godinama. Kao u onoj pjesmi: “godina-maaaaa  varala si me, znam kad i s kim i kako vatreno“….

Jedan „globalni i regionalni koncern“ uzme sebi tih državnih 25% na neodređeni rok i još ne plati niti dobavljačima koji onda ne plate proizvođačima i tako mi lijepo idemo u propast već godinama da bi nam sad iz Vlade priopćili da ćemo svi zajedno propasti – ako ovaj privatni gospodin milijarder propadne. Kao sad su se sjetili te činjenice da ovaj ne plaća godinama i raste i kupuje i bogati se….

Superhik iz Alan Forda koji krade siromašnima i daje bogatima je mala beba. On krade. Sramota.

Ovaj lik iz naše priče ne krade. On godinama legalno radi i posluje na navedeni način. Marić to zna.

Ali ne, mi se bavimo s onih trinaest prototipova proustaških svjetonazora koji „nastoje osvijetliti komunističke zločine prije 70 godina“. Nitko da bi napisao riječ protiv moćnog i velikog Todorića godinama, a i sad se ne smije o tome pisati tko i kako hoće….

Slažem se, dakle da pričamo o ustašama i patliđanima. On dođe, oni ustaše, patliđani propadoše, a mi odosmo u pm…., pomoćnu prostoriju…

Vlada se do sad nije time bavila. Sad kad ruska banka ima svojih milijardu i pol eura u Agrokoru pita se i rusku banku. Nema više lokalnih dogovora. Ali zaduženi još forsiraju da ovu ustaše, a patliđani propadoše….

Ako mi ne vjerujete pitajte radne ljude u Hrvatskoj što im je važnije:

  • „ustaše i partizani“ ili porez, kazne i ovrhe?

 Zašto je odgovor da su im „ustaše i partizani“ na 77 mjestu prioriteta?

Zato jer u dućanu plaćaju novcem koji moraju zaraditi.

Ne mogu se računi –  platiti ustašama i partizanima. Predlažem da se PDV plati ovom novom valutom.

Ako Vam je to najvažnije -dragi revizionisti-  onda ukinimo kunu i uvedimo valutu „ustaše i partizani“.

Tko je za valutu ustaše i partizani? Da popunimo i proračun ustašama i partizanima.

Da bude kao Sabor. Da se mlati prazna slama. Da se posluje dogovorno. Ne odgovorno nego dogovorno…

…molim konzervativce i sve koji su se do sad naljutili –  da se ne ljute  –  ovo je samo jedan obični kolumnističko pretjerani naglasak na stvarni problem. Povijest će pokazati da je tako – ako će se imati tko baviti događajima od prije 70 godina. Pardon, imamo komisiju Vlade za ta pitanja….

Jer, našu djecu (bez obzira na naciju i vjeru)  niti naši problemi ne zanimaju, a kamo li problemi od prije 70 godina o kojima raspredaju političari zaduženi za zamagljivanje, zamućivanje i povijest općenito. Ali, slažem se da se to treba istražiti i dati dignitet mrtvim ljudima, pobijenima bez suda, nepravedno, mučki u ime ideologije…, ali naš akutni problem nije taj. To je naš trajni problem…

Zato se pitam tko je gospon Fulir našeg vremena?

Je li to fiktivni vlasnik koncerna Agrokor Todorić, formalni predsjednik Vlade Plenković, navodni znanstvenik bivši ministar kulture Hasanbegović, od kolege prozvani ratnim dezerterom  ministar zdravstva Kujundžić, nedokazani plagijator ministar Barišić, optuženi bivši predsjednik HDZ-a Sanader, optuženi bivši predsjednik komore Vidošević, možda i zaboravljeni savjetnik- poduzetnik Ivić Pašalić, budući poduzetnik Zoran Milanović…., mogao bih nabrajati do besvijesti…,

  • Ili je „gospon Fulir“ znanstvenik Đikić?
  • Ili možda saborski zastupnik Pernar?
  • možda Zoran Šprajc koji se nekad prezivao drugačije?
  • možda vražica koja nosi Pradu blažena Mirela Holly?

Ma tko bio gospon Fulir našeg vremena nama će na kraju balade biti svejedno.

Ovrhe, kazne, PDV i ostale poreze mi ćemo morati platiti sa zateznim kamatama i to u kunama – ne u ustašama i partizanima – ako ih nismo platili.

Zato Hrvatska i jest raj na zemlji – za neke odabrane pojedince poput spomenutih…, ali za obične građane nije nikakav raj nego je pakao ovrha, kazni, poreza, nepravde, prevare, dvostrukih mjerila i selektivne pravde i pravosuđa, sustava koji se raspada po šavovima….

Ne brinite, ništa se neće dogoditi nakon bilo kojih poteza Hrvatske Vlade. To su potezi koje se ne može izbjeći. Vlada ionako radi ono što se može učiniti. Nije niti bitno što tko u Vladi radi. Nije bitno niti je li Vlada lijeva ili desna. Bitno je da Vlada radi što joj se naredi i što se mora –  i da postoji. Ionako radimo što moramo, svi…,  pa i Vlada također….., i moj brat također…

Čak nije bitno niti pitanje „tko je gospon Fulir našeg vremena“.

Bitno je ono  što odgovara našim vlasnicima. Kapitalu. Oni kroje sukno.

Naše škare, naše sukno – njihov kapital –  oni kroje.

Tako je to kod nas. Mi smo samo prostor. I ljudi koji odlaze. Nacija koja odumire. Statistički. 100%.

Dolaze u ovaj naš raj neki drugi ljudi. Oni vide da je kod nas nezagađena prirodna ljepota. Zato i imamo turistički rast najveći na svijetu. Ali nisu baš svi „turisti“. Pregled terena ….rasprodaja u tijeku. Slijedeći vlasnici bolje će se brinuti o ovim zemaljskim ljepotama koje je „Bog sebi namijenio, ali ih je onda odlučio dati nama jer nas je zaboravio“. Tako kaže „staro hrvatsko predanje“- popularno kod osviještene katoličke mladeži.

Tek je prošlo dvadeset i nešto godina od kako imamo Hrvatsku, a već smo je „zarajtali“.

Teško će nam i Bog pomoći da se izvadimo iz državnog kolapsa svih sustava: zdravstva, školstva, ekonomije, poljoprivrede, uprave, demografije, lokalne uprave….

Kao pošten čovjek je teško opstati. Država se bori za opstanak, a kako će pojedinac?

 Ako ne vjerujete pitajte:

- ove koji su otišli a nisu morali,

- pitajte ove koji su otišli, a morali su,

- pitajte ove koji su morali ostati,

- a ako ste baš nepopravljivi mazohisti pitajte i ove koji su na vlasti, a možete pitati i oporbu koliko je teško kod nas biti pošten i opstati – ako živite od svog rada.

A da se (ipak) učlanimo u neku udrugu ili još bolje stranku pa da nekako preživimo?

Barem zbog djece? Bože, zaboravili smo djecu! Gdje su nam djeca? Zašto ih nema?

Ah da, ne možemo si priuštiti djecu, a i imamo laganu disfunkciju reproduktivnih nagona zbog stresa i lijekova.

Sva sreća da će nam pažnju zaokupiti lokalni izbori. To će nas spasiti. Mislit ćemo koga izabrati. Još ima nade. Nada umire posljednja.

///////////////////////////////

Čović na dvoru Milorada Dodika

Čović na dvoru Milorada Dodika

16.Mar 2017

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio je u Banjoj Luci svog starog pajdaša Milorada Dodika. I sav je blažen slušao kako predsjednik Republike Srpske pljuje po državi koju Čović predstavlja,

////////////////////////////////
16.03.2017.

ZAVRŠEN BALKANSKI SAMIT: SADRŽAJNA DEBATA, BESPRIJEKORNA ORGANIZACIJA

ZAVRŠEN BALKANSKI SAMIT: Sadržajna debata, besprijekorna organizacija

Cilj samita lidera Zapadnog Balkana je bila predstavljanje inicijativa i projekata u oblasti regionalne saradnje, kazao je predsjedavajući Vijećaministara BiH Denis Zvizdić po okončanju sastanka šefova vlada država zapadnog Balkana u Sarajevu, čije je održave proteklo u besprijekornom redu, bez i najmanjeg incidenta.ZAVRŠEN BALKANSKI SAMIT: Sadržajna debata, besprijekorna organizacija - 3

- Najčešće spominjani izrazi na Samitu je regionalna saradnja i ekonomsko povezivanje. Također, razgovarali smo i o unapređenju obrazovanja, kao bitnom segmentu društva - dodao je Zvizdić.

 

Prema njegovim riječima, posebna pažnja je posvećena mogućnosti jačeg ekonomskog povezivanja, čime bi se kreiralo tržište od oko 20 miliona stanovnika, čime bi se povećala i atraktivnost regiona prema stranim investitorima.

 

Čuli smo brojne kvalitetne prijedloge modela jedinstvenog tržišta, za brži protok ljudi i kapitala, uklanjanje carinskih sistema, formiranje određenih asocijacija i druge ideje koje bi pomogle - rekao je Zvizdić.

 

On je dodao da je svjestan problema.

 

- Nismo govorili samo o pozitivnim inicijativama. Nismo htjeli stavljati neke stvari pod tepih, ali moramo kazati da smo svi potpuno orijentirani na kreiranju ambijenta međusobnog uvažavanja i očuvanja mira i stabilnosti kako bismo ekonomski i društveno napredovali. Naše inicijative su pretočene u zajedničku izjavu, dio ćemo nastaviti dorađivati. Ali, naša poruka je jednostavna - želimo da ostane prisutna evropska perspektiva zapadnog Balkana – kazao je Zvizdić.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio da želi češće prisustvo predstavnika EU na Balkanu i da želi veće investicije.

 

- Ovaj put smo sami rekli koje projekte želimo, govorimo prije svega o saobraćajnim i energetskim projektima. I time ćemo napraviti bitan iskorak. Ovo je, svakako, dobar primjer saradnje zemalja regiona, poruka EU da možemo razgovarati i dogovarati se. Sve dok postoji evropska perspektiva, ona će biti najmanji zajednički sadržalac naših interesa – poručio je Zvizdić.

 

Građani često sumnjanju da napredak u regionu uopće postoji, ali ovakvi skupovi pokazuju da je napredak moguće ostvariti, poručio je komesar za politiku susjedstva Evropske komisije Johannes Hahn.

 

- Neki premijeri su iznijeli ideju stvaranja zajedničkog tržišta u regionu, uklanjanja postojećih barijera i uklanjanja barijera u prometu roba i usluga. Ovakva ideja u budućnosti, posmatrano srednjoročno i dugoročno, može doprinijeti stvaranju 80.000 novih radnih mjesta - istakao je Hahn.

 

On je podsjetio da je Evropsko vijeće, na sastanku prošle sedmice, jednoglasno podržalo nastavak politike pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i time potvrdio evropsku budućnost ovih država.

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Sarajevu, nakon samita zemalja zapadnog Balkana, da je svaki razgovor blagotvoran i djelotvoran.

 

Namjeravamo da intenziviramo dijalog i saradnju između Srba i Bošnjaka jer je to od ključnog značaja za nas, kazao je Vučić.

 

- Na samom Samitu, kada se govorilo o povezivanju ili stvaranju jedinstvenog tržišta na ovom prostoru, kao i o infrastrukturnim projektima, BiH i Srbija su imale gotovo identične stavove, što mi je jako drago. Djelovalo je kao da smo usaglašavali naše stavove prije sastanka, iako to nismo radili – istakao je Vučić.

 

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o problemima između zemalja regiona. Međutim, pitanja iz bliže i dalje prošlosti su gurnuta u drugi plan, a akcenat je stavljen na jačanje saradnje u budućnosti.

 

- Ne mogu vam sad reći da li vjerujem ili ne vjerujem u stabilnost regiona, ali vam mogu obećati da ću sve svoje vrijeme koje imam i sav svoj trud uložiti u to da se postigne trajna stabilnost na ovom prostoru – poručio je Vučić.

 

Osvrnuo se i na sinoćnji razgovor sa kosovskim premijerom Isa Mustafom na neformalnoj večeri u Sarajevu, o kojem su izvještavali gotovo svi mediji u regionu.

 

- Nije bilo nikakvog incidenta. Samo sam u vezi sa novim zakonom pitao kosovskog premijera da li je to sam smislio ili mu je neko pomogao u tome. To nije nikakav incident, nego jedno legitimno pitanje – napomenuo je Aleksandar Vučić.

/////////////////////////////////


///////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina

Četvrtak, 16. mart/ožujak 2017.

16.03.2017.

KOLINDA-GRABAR KITAROVIĆ I DALjE MIJENjA TEZE

GRABAR-KITAROVIĆ: U FBiH se nastavlja majorizacija Hrvata i povećava broj ekstremističkih grupa

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“ počeo je danas u hotelu Grand u Neumu, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

GRABAR-KITAROVIĆ:  U FBiH se nastavlja majorizacija Hrvata i povećava broj ekstremističkih grupa

Na uvodnom obraćanju predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je kazala: "BiH je susjedna prijateljska država. Hrvati u BiH, prema Dejtonu, jesu konstitutivni, ne treba zaboraviti da su Hrvati podržali referendum o nezavisnosti. Hrvatska je, uz SAD, najzaslužnija za okončanje nesretnog hrvatsko-bošnjačkog sukoba, bitno je pridonijela okončanju rata."

 

Podsjetila je da se u Mostaru ne provodi odluka Ustavnog suda te da nema izbora u tom gradu, prenosi TV1.

 

"U Federaciji BIH nastavlja se majorizacija Hrvata, povećava se broj ekstremističkih grupa. Međunarodna zajednica ne smije više zatvarati oči pred ovim problemima. Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici sa ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma. "

 

Ova je izjava na fonu ranijih izjava hrvatske predsjednice koje su podigle veliku buru u bosanskohercegovačkoj, ali i regionalnoj javnosti, da se među bošnjačkim stanovništvom dešava vjerska radikalizacija i da se hiljade dobrovoljaca vratilo s ratišta iz Sirije.

Hrvatska očekuje hitno da se izmijeni Izborni zakon, riješi Statut i pitanje Mostara, podvukla je Grabar-Kitarović u Neumu.

 

 

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

 

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

 

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature


Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature
Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature

Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature


Image result for karikature kolinda grabar-kitarović i dragan covic karikature
16.03.2017.

PROF. DR. SENADIN LAVIĆ : BOSANSKI PREKARIJAT, MILITARNE SLIKE SVIJETA I MEDIJSKI CINIZAMA

Prof.dr. Senadin Lavić : Bosanski prekarijat, militarne slike svijeta i medijski cinizam


Mart 16. 2017.Mediji, nacijski projekti, neofašizam u prekarnom društvu (I)

Govoriti na ruševinama svijeta

Fašizam je oko nas  u punom zamahu. Pisati o ruševinama koje ostaju iza njega zadatak je našeg vremena. Možda najvažniji zadatak, jer ne smijemo šutjeti! Na djeluju je propast (humane) politike, a uopće nismo iznenađeni. Svaki iskaz oko nas kojim se negira mogućnost postojanja Bosne u osnovi je fašističko urlikanje monstruma koje se pokušava prikriti diplomatskim frazama o demokratiji prvih susjeda iz Beograda i Zagreba.

Piše : Prof.dr. Senadin Lavić 

Političari, njihovi sljedbenici i glasnogovornici, medijski eksperti, polusvjesne frajle u vojničkim uniformama i s puškama u rukama, pjevaljke s mikrofonima, opčinjene mase političarima koji ih potiču na mržnju, sirotinja u skloništima porušenih  gradova, mrtva djeca po ulicama, veliki i mali diktatori, muslimani koji se trude da sa svojih lica skinu etiketu terorista dok ih bombardiraju avionima civiliziranog svijeta – svi skupa ponovo iskušavaju zlo fašističke destrukcije svijeta samo danas na višoj tehničkoj razini.

Mediji nas direktno vode na ulice sirijskih gradova koji su bombardovani i razoreni avijacijom zapadnih saveznika, ruske vojske i domaćih snaga. Ne tako davno, skoro pa jučer, srpski topovi razarali su Sarajevo, Konjic, Mostar, Bihać, Goražde, Olovo, Srebrenicu i ubijali civile, nedužne građane. Srpski zločinci su gradove pretvorili u vojne mete. Gradove u kojima su živjeli bošnjački stanovnici u većini. U drugim gradovima su ih istrijebili i “humano” iselili, naprimjer, iz Trebinja u Skandinaviju.

U velikom zločinu srpske politike, koju razvija SANU i podržava SPC,  gradovi Bosne postali su meta srpskih zločinaca na putu stvaranja velike “srpske države” tamo gdje je nikada nije bilo. Srpska vojna strategija je od gradova napravila “opravdane mete” – jer tamo žive Bošnjaci! Tako je okupirano pola Bosne. Gradovi su postali bojna polja. Razara se urbana kultura i duh. Na djelu je uništavanje urbaniteta. Mediji bilježe užasne slike smrti i ljudskog zla… Mediji bilježe…

U evropskoj tradiciji čovjek je mišljen na različite načine. Čovjek biva određen kao zoon logon echon, kao animal rationale, to jeste kao živo biće koje ima jezik i um, biće koje kao društveno biće živi u zajednici s njemu jednakim. Stoljećima smo vjerovali da umno biće poštuje govor i umnost, sve ono o čemu su govorili filozofi od Platonove Države i Kratila do Wittgensteinove teorije značenja i Sprachspiele. Ali, ljudi imaju sposobnost da napuste sve obzire i dopuste da ih se inficira najpokvarenijim efemerijama, gadostima, ideologijama.

Ideja pohlepe koja određuje naše doba definirana je kroz konzervativnu sliku svijeta. Ona pomaže dominaciju konzumerizma. Ona je odbacila svaki mogući smisao ideje ravnopravnosti među ljudima i priznavanja ljudskih specifičnosti. U njoj je preferirana pohlepa bez milosti i ugašeno svako saosjećanja prema drugome. U njoj je svakovrsni fundamentalizam i isključivost.

U njoj je kapitalistička glad za profitom. U njoj je moć sumanutih generala i silnih armija koje su vođene bolesnim umovima. U njoj je dominacija fašističke sile postala normalna. U njoj je mržnja zaživjela kao karakterna crta.  U njoj sa svih strana govore i naređuju: “Prestani misliti, prestani misliti!” U svemu tome sudjeluju mediji…

Bilo je vrijeme kada smo mislili, promišljali. Ali, nažalost, vremena “kada je ono što filozofi poput Simone de Beauvoir ili Jean-Paul Sartre, Michel Foucault ili Jean-François Lyotard imaju da kažu o savremenim događajima ili sugestije koje bi oni učinili za poboljšanje stvari, koje su smatrane važnim – pripadaju prošlosti.

Danas, čak i oni koji imitiraju ponašanje filozofa, koji su istisnuli filozofe u 1970-im, sami su se nadomjestili zabavljačima i modelima, fudbalerima i bokserima”. (A. Badiou / S. Žižek, Philosophy in the Present) Treba priznati da modeli bolje izgledaju, a fudbaleri “brže” trče od filozofa! Od tih opasnih displaced philosophers. To ne smijemo nikako zanemariti!?

Medji su sklonili kritičke intelektualce sa svjetla dana, istisnuli ih, zatamnili ih i ponudili nam manipulatore koji nam objašnjavaju kako  trebamo biti kmetovi kapitala, banaka, finasijskih fondova, elita, vođa, generala… Nemoralni  prevaranti nas svaku večer obmanjuju svojim lažnim tvrdnjama da trebamo biti niko i ništa.Mediji u tome pomažu da se održava stanje zatočeništva u getu, u “zatvorenom društvu”, u kafezu. Mediji nam “pomažu” da zaboravimo Bosnu…

Možemo li, dakle, pisati o ruševinama, o srušenoj arhitekturi svijeta, pozivati se na pravo da mislimo svoju sudbinu dok nam sa svih strana odriču smisao filozofskog držanja u današnjici, muževne odvažnosti pred svijetom koji su kapitalisti i fašisti doveli pred ponore ljudskog. Alein Badiou pokušava napisati manifest za filozofiju. Mi nismo ni svjesni kako će pokušaj ubijanja Bosne odrediti naše življenje i mišljenje.

Pokušaj da se Bosna izbriše s lica svijeta pitanje je samog smisla Evrope. Odavno je jasno da ovo pitanje prevazilazi srpsko-hrvatske historiografske predstave, male ruralne konstrukcije neiživljenih plemena, njihove smiješne mitove, gange brđana, nebulozne predstave o vlastitom mjestu u povijesti… Ali, oni se još uvijek kao ljudska bića nisu suočili sa svojim zločinima.

To suočavanje ih čeka do sudnjeg dana, do samog njihovog vjerovanja, na početku svakog novog dana kada se treba izgraditi neka nova ljudska forma. To suočavanje se ne može izbjeći niti suspstituirati nekom formom umjetnosti, romanesknog djela, nečega poput Andrićevog romana Na Drini ćuprija koji može poslužiti da se pobjegne u lažnu sliku povijesti da bi se zlodjela nad bošnjačkim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu potisnula ustranu, zanemarila i zaboravila. I da bi se povijest Bosne krivotvorila i usmjerilo pažnju ljudi na drugi stranu.

Književna, romaneskna fikcija, djelo smišljanja, nudi se kao historijska istina! A to je ipak eskapizam. Zato ploča-opomena na Vijećnici ima moralni smisao jer nam kazuje da su zločinci iz reda srpskog naroda spalili kuću znanja i ubijali građane s okolnih brda. To je istina koja oslobađa. Dakle, mi moramo proći kroz ruševine. Poslije toga više ništa neće biti isto za nas. Učinimo Bosnu slobodnom od primitivnog etničko-religijskog nacionalizma kojem mediji služe…

Na kraju krajeva, preostalo je naše povjerenje u razum. Upali smo u tok “from solid to liquid” (Z. Bauman) i izgubili orijentaciju. Oko nas odzvanja autoritarna kakofonija – Ein Volk, ein Reich, ein Führer – a mi ne razumijemo šta to znači! Mi se gubimo u magli.

Slika za javnost

Pothvat da se “svijet uobliči u sliku za javnost” (M. Heidegger) putem medija, knjiga, zbornika, konferencija, političkih proglasa, partijskih programa, književnih djela  dobitnika Nobelove nagrade i da ta slika onda postane obavezujuća za sve druge, dovodi nas u gotovo bezizlaznu poziciju koja nam ukazuje na krivotvorenje, simplificiranje, reduciranje i razaranje sadržaja svijeta u kojem živimo.

Pokazuje se onda da mi raspolažemo zgotovljenim slikama, konstruiranim slikama svijeta i doživljajima, simulacijama  i lošim kopijama, a ne vlastitim mišljenjem o svijetu koje nam otvara svijet u drugim dimenzijama i povrh proste predstave o nama kao subjektima koji ovladavaju svijetom kao predmetom koji moramo potčiniti i eksploatirati za svoje neukrotive potrebe.

Novovjekovna, kartezijanska slika svijeta kao objekta kojem pristupa subjekt sa svojim razumom i instrumentima, pretrpjela je dramatične kritike i transformacije u zadnjih stotinu godina i ona se mora dalje nastaviti transformirati u smjeru ljubavi prema svijetu u kojem živimo. Uz to ide adequatio rei et intellectus i metafizički realizam, “pojave” duha koje moramo prevazići. Čovjek se poima kao kamera koja “objektivno” snima svijet… A čovjek samo konstruira medijske slike…

Mediji se pojavljuju kao opasnost za našu slobodu. Oni dramatično šire kulturni pesimizam, ksenofobiju i politike divergencije. Iz njih kulja fašistička tendencija, etnofaulizam i ostrašćene propovijedi o smislu života. Granice između fikcije i zbilje ili fikcijskog oblika i fakcititeta nestaju bez obrazloženja i niveliraju svaku formu racionalnosti u blatu fašizma. To su već vidjeli Adorno, Lowenthal, Horkheimer, Benjamin, Marcuse i drugi.

Nas je ponovo zapljusnuo val fašizoidne infekcije, onog monstruoznog što se pojavilo u prošlosti koju nismo svladali i oplemenili kao ljudi (unbewältigte Vergangenheit / unmastered past), prošlost koju nismo uspjeli pokoriti čovjeku i njegovim vrijednostima. Nesavladane aveti prošlosti ponovo nas pokušavaju pokrenuti u migracije, nova iseljavanja, bijeg u neki skriveni kutak svijeta gdje nas fašisti ne mogu stići.

Pokušavaju nam prirediti novi genocid, ubijanje, dehumaniziranje. Ali, nema više prostora za migracije i bježanje – napokon se moramo suočiti s srpskim nacistima i fašistima! Kriza kapitalizma i liberalne demokratije uvijek otvori prostor malim pa velikim fašistima oko nas. Ljudi uglavnom nisu svjesni i ne primjete kad ih fašisti ščepaju i upregnu u ludačko kolo zločina. Mediji u tome igraju pravu zločinačku ulogu…

Mediji su nam palanački. Mediji su vrhunac prosvijećene lažne svijesti. Sloterdijk ih denuncira s posebnim užitkom. U njima je preživjela giljotinja. Medijski linč kao „dokaz“ krivice optuženih je sredstvo tužitelja i zavjereničkih grupa koji nemaju odgovornosti prema javnosti. To je glavni metod političke diskvalifikacije neistomišljenika. Medijske hajke su “dokazi” krivice.

Manipulacija javnim duhom pokazuje se kao neodgovornost, nestručnost, neznanje i opasnost po sistem. Pitali su Umberta Eca: “Imaju li novinari ulogu u zaustavljanja zavjera?, a on je odgovorio: – Novinari moraju doprinijeti sprječavanju vladavine laži i manipulacija. To bi morala biti jedna od njihovih borbi, uz očuvanje kritičkog duha na životu, i izbjegavanje standardizacije misli”. (http://lupiga.com/intervjui/intervju-umberto-eco-velike-lazi-stvaraju-povijest)

Novinari su pretvoreni u „vojnike“ organiziranih interesnih grupa u društvenoj strukturi. Oni se ponašaju kao odani vojnici lidera i njihovih klika koje se smjenjuju. Mediji, nažalost, ne rade za građane širom svijeta. Mediji, tajne policije ili službe i tužiteljstva rade često zajedno pod jednom političkom kapom protiv građana. Oni manipuliraju građane s pozicija interesnih finansijskih grupa koje se bave vrhunskim transakcijama i služe nekolicini u društvu. Sve na kraju plaća sirotinja. U Bosni, Siriji ili ko zna gdje sutra?

Mediji preuzimaju na sebe ulogu kreatora zbilje. Sa svojom površnom rasudnom snagom oblikuju milionske forme i sadržaje svijesti ljudi koji se kreću u nesvjesnosti vlastitog postojanja, neznajući šta je smisao njihovih života. Oni, svemoćni i sveoblikujući mediji, stvaraju zbunjenost koja se ne može liječiti ili otkloniti.

Oni stvaraju više strave nego što se može iskazati pozivanjem na riječ simulakrum i mnogo više od onoga što se može dnevno gustirati. Oni mogu da vode ratove, da pljačkaju zemlje, da iskorjenjuju narode, da od zločina prave spektakle, da obmanjuju do mile volje… Oni pritom misle da su nevini!

Ustvari, mediji su tu da poslije rata provedu sanaciju terena, slijeganje tla, niveliranje užasa, relativizaciju zla, rehabilitaciju ratnih zločinaca… Oni su samo produžena ruka vladajuće politike. Mediji su tu da nas zavedu i ostave omamljene za sutrašnji dan. Mediji daju prostor lokalnim fašistima, neonacistima, nacionalistima, mizantropima, propalicama, primitivcima i sličnim kreaturama koje inficiraju javnost. To traje decenijama.

Medijsko saučesništvo u širenju mržnje i zla među ljudima ne može se uopće predstaviti racionalnim sredstvima. Ludaci predstavljaju zločinačke političke programe, a mediji ih prate i podržavaju. Prenose njihove riječi, koriste ih kao ekskluzivne vijesti, skandalozne ludačke istupe radi gledanosti i profitra.

To je sama suština neodgovornih medijskih struktura. Mediji nas uče da “podvijemo rep” i skupimo se u svome ćošku, da prihvatimo “peremptorni skup” sistemskih stavova u kojima smo zatočeni. Mediji nas “uče” da nema pobune…

(Tekst našeg kolumniste prof.dr. Senadina Lavića izvorno je objavljen u časopisu Modern diplomacy na engleskom jeziku pod naslovom Bosnian precariat, militaristic world images and media cynicism )

http://moderndiplomacy.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=2305:bosnian-precariat-militaristic-world-images-and-media-cynicism&Itemid=132&highlight=WyJzZW5hZGluIiwibGF2aVx1MDEwNyIsInNlbmFkaW4gbGF2aVx1MDEwNyJd

//////////////////
////////////////////
„Alija Isaković i bosanski jezik” : Naučna konferencija posvećena djelu književnika i kulturnog radnika koji je napisao prvi rječnik karakteristične bosanske leksike

Mart 15. 2017.


Naučna konferencija „Alija Isaković i bosanski jezik”, povodom 20 godina od smrti bh. istaknutog književnika i kulturnog radnika, a u sklopu obilježavanja 45 godina od rada Instituta za jezik manifestacijom Dani Instituta za jezik organizirana je danas u Bošnjačkom institutu.

Konferencija se u tri sesije bavi temama: “Alija Isaković i jezička politika”, “Alija Isaković i karakteristična bosanska leksika” i “O jeziku i stilu Alije Isakovića”.

Na početku rada konferencije prisutne su pozdravili: direktor Instituta za jezik Alen Kaladžija, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, predsjednik VKBI-a Sarajevo Nedžad Mulabegović i drugi.

Direktor Instituta za jezik Alen Kaladžija između ostalog naveo je da je posebnu pažnju Isaković u svom intelektualnom radu usmjerio na predstavljanje i afirmaciju bosanskog jezika, te da je prvi počeo govoriti o posebnosti bosanke varijante.

Na ovoj konferenciji, kako je rekao Kaladžija, govorit će se koliko je Alija Isaković  uticao na jezičku politiku, koliko se u svom radu zalagao za afirmaciju bosanskog  jezika a  s druge strane koliko je kao pisac, intelektualac doprinio samom razvoju bosanskog jezika kroz književno-umjetnički rad.

Književnik Hadžem Hajdarević  istakao je da  Isaković pripada značajnim  ljudima u bosanskoj povijesti, koji su vodili računa ne samo o svom književnom radu nego i o općim pitanjima koja se tiču vremena u kojima su se našli.

– Isaković je bio među onima koji su utirali puteve, otvarali oči, postavljali neke nove perspektive i moglo bi se pomisliti da je gotovo sagorio u tom svom poslu – rekao je Hajdarević.

Emina Kečo-Isaković, supruga Alije Isakovića i profesorica na Fakultetu  političkih nauka, sjećajući se Alije Isakovića rekla je da je imao dvije vrte sjećanja i dvije vrste tuge.

Jedna je privatna tuga  koja ne  prolazi, a druga je javna tuga zato što, kako je kazala, Alija Isaković nedostaje i u ovim vremenima  kao jedna smirena ravnoteža svim događanjima kojima smo izloženi.

– Mislim da njegov rad nije dovoljno nakon njegove smrti osvijetljen. Dijelom što su neki drugi ljudi preuzeli zasluge  za sam bosanski  jezik, za baštinu i što su sad postale neke silne perjanice toga što je bilo utemeljeno, jer je ipak Alija napisao prvi rječnik karakteristične bosanske leksike – istakla je Kečo-Isaković.

Također je podsjetila  da dvadeset godina nakon Isakovićeve smrti nikad nisu objavljena njegova sabrana djela, iako je Enes Duraković pripremio i završio kompletan materijal, a uvijek su objašnjenja da nema novca.

Književnik Mile Stojić  kazao je da je Alija Isaković bio jedna od najznačajnijih ličnosti u drugoj polovini XX stoljeća u BiH.

Jedna od poruka s konferencije jeste ta da je Alija Isaković univerzalan i da njegovo djelo prelazi granice i Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Alija Isaković bio je (Bitunja kod Stoca, 15. januar 1932., – Sarajevo, 14. mart 1997.) bošnjački kulturni pregalac – romansijer, pripovjedač, radiodramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, leksikograf i historičar jezika i književnosti.

Osnovnu i srednju školu pohađao je u Bitunji, Stocu, Zagrebu, Crikvenici, Pančevu i Beogradu, a Filozofski fakultet – Jugoslavenske književnosti i „srpskohrvatski jezik“, u Sarajevu. Bio geološki tehničar, prospektor urana, TV-scenarist, urednik časopisa „Život“, urednik edicije Kulturno nasljeđe BiH u sarajevskoj „Svjetlosti“.

Priredio je više djela muslimanskih pisaca i posebno prvu antologiju muslimanske književnosti „Biserje“ 1972., prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca „Hodoljublje“ 1973., zbornik radova „Hasanaginica, 1774-1974“, anegdote Nasrudina-hodže 1984., te s Hadžemom Hajdarevićem izbor iz časopisa „Behar“ 1900.-1911. Nagrađivan je za prozno i dramsko stvaralaštvo.

Neka od objavljenih djela Alije Isakovića su i: Sunce o desno rame, roman, Matica srpska, Novi Sad, 1963., Semafor, pripovijetke, Veselin Masleša, Sarajevo, 1966.

(Kliker.info-Fena)

//////////////////
/////////////////////

HAHN GOVORIO NA BALKANSKOM SAMITU:  'Ekonomska integracija regiona - to je prva tačka dnevnog reda'

HAHN GOVORIO NA BALKANSKOM SAMITU: 'Ekonomska integracija ...

///////////////////////////////////
  Federalni sudija sa Havaja blokirao Trumpa : Suspendovana i nova uredbu o zabrani ulaska državljanima muslimanskih

//////////////////////////

/////////////////////////////

ZVIZDIĆ OTVORIO BALKANSKI SAMIT: U fokusu projekti od regionalnog značaja

ZVIZDIĆ OTVORIO BALKANSKI SAMIT: U fokusu projekti od regionalnog značaja

16.03.2017.

AMERIČKI PRAVNI EKSPERT DAVID SCHEFFER: "SUD JE POGRIJEŠIO ODBIJANjEM REVIZIJE, ALI JOŠ NIJE SVE GOTOVO"

AMERIČKI PRAVNI EKSPERT DAVID SCHEFFER: "Sud je pogriješio odbijanjem revizije, ali još nije sve gotovo"

Autor zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, nekadašnji američki ambasador za pitanja ratnih zločina i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Northwestern u Chicagu, David Scheffer, gostovao je u večerašnjem Pressingu na N1.AMERIČKI PRAVNI EKSPERT DAVID SCHEFFER: 'Sud je pogriješio odbijanjem revizije, ali još nije sve gotovo'

Međunarodni sud pravde u Hagu propustio je, zbog proceduralnih razloga, da prvi put u historiji odlučuje o reviziji presude protiv jedne zemlje optužene za genocid. Srbija je izbjegla suočavanje sa odgovornošću za genocid u BiH, nakon što je registrar suda osporio legitimnost BH agenta Sakiba Softića, ocijenio je Scheffer.

 

Na pitanje novinara da li je u slučaju revizije presude procedura pobijedila pravo i pravdu, Scheffer je odgovorio da, nažalost, jeste.

 

- Naše mišljenje je da je zahtjev za reviziju bio u potpunosti legitiman i da je agent bio ovlašten od vlasti BiH i da ta ovlast nikada nije poništena. Zbog tehnikalija i proceduralnog razloga ovaj zahtjev je odbijen na Međunarodnom sudu pravde. To nije nešto što nismo pretpostavljali, ali smo vjerovali da će se Sud podrobnije zabaviti našim zahtjevom i razmotriti ovo pitanje - kazao je Scheffer.

 

Istakao je da je praksa Suda da se nakon isteka deset godina od presude ostavlja rok za mogućnost revizije.

 

- Ne vidimo osnovu za odluku Registrara u smislu onoga što piše u pravilima Suda i onoga što se podrazumijeva zahtjevom za reviziju, kao i na osnovu onoga što je potrebno da se dokaže ovlaštenost agenta. Veoma je neobično da postoji zahtjev koji navodi unutrašnju odluku vlasti da se podnese zahtjev za reviziju. To ranije nije rađeno niti traženo. Ono što je praksa jeste da pokažete da agent ima ovlaštenje da zastupa zemlju u datom predmetu gdje je donesena presuda 2007. godine na desetogodišnji period. Nakon toga, ostavlja se mogućnost revizije - smatra Scheffer i dodaje:

 

- Nismo našli odluku Suda da zahtjev za revizijom postojećeg predmeta je na neki način novi zahtjev Sudu, sasvim novi predmet. Ako se to negdje može dokazati u Sudu ili Pravilima, mi bismo bili zainteresovani da to vidimo. Obzirom da ne postoji takva odredba u Statutu nadali smo da ćemo imati ročište o prihvatljivosti zahtjeva pred svih 15 sudija. Umjesto toga, dobili smo pismo od predsjednika Suda i prethodno pismo registrara Suda koje nas informira da je "Sudu potreban dokaz o internoj odluci vlasti za podnošenje zahtjeva. To je zanimljivo stajalište Suda, nas interesuje da li je to mišljenje svih 15 sudija suda.

 

Dvije ključne stvari

 

Schaffer je naveo dvije ključne stvari koje bi se mogle pokrenuti pred Međunarodnim sudom pravde.

 

- Nama bi bilo draže da možemo dvije osnovne stvari pokrenuti pred Sudom:

 

1. Šta je potrebno po bh. pravu da se imenuje agent koji zastupa vlasti BiH pred Međunarodnim sudem pravde. Mi bismo u tom slučaju ponudili argumentaciju da je gospodin Softić ovlašten 2002. da zastupa BiH u ovom predmetu i od tada nije donesena nikakva odluka Predsjeništva kojom bi se povukla ta odluka. Vi morate imati odluku Predsjedništva o poništenju statusa pod jedinstvenom strukturom vlasti BiH, inače ta prethodna odluka je valjana. Mi bismo istakli ustavna pitanja, pravila Predsjedništva BiH. Što se toga tiče, prema bh. pravu ovo je agent BiH i to bi bila zanimljiva diskusija sa sudijama.

 

2. Mi bismo predstavili argumentaciju da je sam zahtjev za reviziju već dio postojećeg predmeta BiH protiv Srbije i jedini razlog zašto postoji zahtjev za revizijom je jer se dešava u sklopu postojećeg predmeta. To je nastavak postojećeg predmeta, nije nešto novo što je palo s Marsa i ne tretira se kao predmet za koji Sud nije ranije čuo - istakao je.

 

Schaffer je još kazao da postoji dosta toga o čemu bi rado diskutovao sa sudijama.

 

- Jedini razlog zašto se podnosi zahtjev za reviziju i jedini način da se to učini jeste da se traži revizija u roku od deset godina nakon donesene presude. Rado bismo diskutovali o tome sa sudijama. O tome Sud treba da odlučuje u meritumu, radi se o genocidu, a ne o sporu oko granice ili naftne koncesije. To je važno pitanje i ne smije biti odbačeno na osnovu tehnikalije – kazao je Scheffer.

Dodao je da ovdje nije kraj. 

 

- Ja bih rekao da nas čeka još, postoji nastavak. Moramo vidjeti kako će se situacija razvijati, ali ne mogu podijeliti detalje bilo koje od opcija - poručio je David Scheffer.

 

Da li je Međunarodni sud pravde pomogao Srbiji?

 

- Ja ne bih pokušao opisati način donošenja odluke kao nešto političko. Vjerujem u integritet Međunarodnog suda pravde - kazao je Scheffer.

 

Dodao je da postoje dodatne opcije, ali da nije ovlašten da govori o njima.

 

- Imamo neke opcije, ali nisam ovlašten da govorim o njima. Kada budemo spremni da pokrenemo bilo koju od tih opcija, to ćemo i učiniti. Sada ne bih da prejudiciram, prerano je da govorim o čemu se radi. Imamo svoje pripremne radnje koje moramo obaviti za svaku od opcija. Ono što vam mogu reći sa sigurnošću jeste da bih bio ekstremno iznenađen kada bi ovo bio kraj priče. Ja bih rekao da nas čeka još, postoji nastavak. Moramo vidjeti kako će se situacija razvijati, ali ne mogu podijeliti detalje bilo koje od opcija. Mislim da to ne bi bio način da se pokrene novi materijalni predmet o genocidu. Bilo bi jako teško da bilo koja druga država dokaže da li ima pravo da podnese takvu tužbu. Moguće je to zamisliti u skladu sa Konvencijom o genocidu, da to uradi neka druga država koja je potpisnica Konvencije. Mislim da će prije biti ispitane druge vrste opcija. Tu bih stao. Mislim da bi bilo jako teško nagovoriti neku drugu vlast da pokrene cijeli predmet pred Međunarodnim sudom pravde. Mislim da postoje druge, realnije opcije. Vjerujemo da je Sud učinio grešku kada je odbacio zahtjev. To je stajalište našeg tima i zato sada razmatramo druge opcije - poručio je David Scheffer za N1.

 

Dodao je da je upoznat sa pismom koje je stiglo u maju prošle godine.

 

- Osnova našeg predmeta je sveukupnost dokaza koji su objavljeni u decembru 2016., šest mjeseci nakon te prepiske sa registrarom Suda - istakao je Scheffer.

 

- Ja sam bio svjestan te prepiske, ali to je bilo hipotetičko pitanje u tom trenutku. Nije bilo odluke niti saznanja da će se zahtjev za reviziju uopšte podnijeti. Da, bili smo svjesni prepiske ali po našem mišljenju to nije bio odraz odluke sudija Suda, nego registrara koji je donio odluku u roku od 24 sata nakon što je primio pismo od gospodina Softića. Nismo smatrali da je to trenutak kada trebamo pokrenuti neki dalji postupak po tom pitanju jer tada nije bilo zahtjeva za reviziju niti smo znali da li će ikada postojati. Osnova našeg predmeta je sveukupnost dokaza koji su objavljeni u decembru 2016., šest mjeseci nakon te prepiske sa registrarom Suda. To je bio trenutak kada smo se počeli kretati ka odluci o zahtjevu za reviziju. Znali smo da postoje ta pisma, ali kada dođe vrijeme mi ćemo predstaviti naše stajalište i da će sudije o tome odlučivati. Ako su sudije odlučile i o tome obavijestila predsjednika Suda, to će biti niz novih zanimljivih informacija - kazao je u Pressingu David Scheffer.

 

Zašto se čekalo 10 godina?

 

- Zato što se to tiče same suštine, merituma zahtjeva za reviziju. Tiče se sveobuhvatnosti dokaza koja nije postojala u predmetu Simatović, čak ni u predmetu protiv Karadžića - smatra Scheffer.

 

Istakao je da sveobuhvatnost dokaza postoji tek sa završnim riječima na suđenju Ratku Mladiću.

 

- Sveobuhvatnost dokaza postoji sa završnim riječima generalu Mladiću jer je to predmet koji se tiče genocida, jer preko njega Sud može utvrditi da je postojala visokopozicionirana osoba sa namjerom da počini genocid u BiH. To je postalo stvarnost tek u decembru, tako da gospodin Softić ne bi imao osnove da podnese zahtjev ranije. Bio bi nepotpun i slab zahtjev - kazao je Scheffer i dodao:

 

- Ovaj predmet se ne temelji na magičnom dokumentu koji je otkriven u nekom arhivu u kojem se dokazuje namjera Srbije da počini genocid. Ne radi se o tome, nego o totalnosti količine postupaka i dokaza sa Haškog tribunala od februara 2007. To je došlo do vrhunca u decembru 2016. godine.

16.03.2017.

ŽRTVE GENOCIDA U BiH NAJAVILE: PRIPREMAMO OPTUŽNICE PROTIV POLITIČARA, OFICIRA GENERALŠTABA U BEOGRADU, PRIPADNIKA SDB-a, 63. PADOBRANSKE BRIGADE IZ NIŠA

ŽRTVE GENOCIDA U BiH NAJAVILE: U toku je priprema velikog broja optužnica protiv političara, oficira Generalštaba u Beogradu, pripadnika SDB-a, 63. Padobranske brigade iz Niša..."

Udruženja koja okupljaju žrtve genocida u BiH odbacuju sve kritike koje se posljednjih dana upućuju prema onima koji su podržali pripremu i podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.ŽRTVE GENOCIDA U BiH NAJAVILE: U toku je priprema velikog broja optužnica protiv političara, oficira Generalštaba u Beogradu, pripadnika SDB-a, 63. Padobranske brigade iz Niša...'

Oni ističu da je pismo registrara Međunarodnog suda pravde iz maja 2016. godine neprihvatljivo sa aspekta pravde i pravičnosti za žrtve genocida, te ono, navodi se u saopćenju, nije moglo biti razlog da se odustane od podnošenja zahtjeva.

 

– Stav registrara Suda da se za pokretanje revizije treba dobiti nova saglasnost za agenta BiH nije utemeljen na Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde i zbog toga je advokatski tim, zajedno sa žrtvama genocida, donio odluku da se ipak podnese zahtjev za reviziju. Također nas je advokatski tim upozorio na mogućnost donošenja negativne odluke Suda, ali mi to ne možemo i nećemo nikada prihvatiti. Naša konačna odluka je bila da se ide sa zahtjevom za reviziju presude i to je naše pravo. Ako neko od političara ili novinara misli drugačije, to je samo njihov lični stav i njihov problem – stoji u saopćenju.

 

Odluka registrara Suda, odnosno odbijanje zahtjeva za reviziju je, smatraju žrtve genocida u BiH, skinulo masku svih onih koji deklarativno podržavaju žrtve, a njihovim sudbinama upravljaju radi svojih ličnih interesa.

 

– Mi takvu podršku ne trebamo. Pridružite nam se kako su to učinile patriote ove države ili nas pustite da se sami borimo. Vaša prevelika briga za nas može poremetiti vašu ljepotu i mir u kome uživate, upravo zahvaljujući žrtvama genocida. Čak se ni beogradski režim ne usuđuje biti toliko drzak, kao što to čine pojedinci iz bošnjačkog naroda, posebno takozvani nezavisni bošnjački intelektualci, osporavajući pravo žrtvama genocida da podnesu zahtjev za reviziju i makar pokušaju doći do istine i pravde. Da li vi, veliki dušebriznici, znate da se u Beogradu i Hagu nalazi na hiljade dokumenata koji potvrđuju genocid u BiH, ali da ih „demokratski“ svijet dobro čuva i ne dozvoljava pristup tim dokazima? Da li znate da je genocid u BiH snimljen kamerama, pohranjen u arhivama velikih sila i dobro čuvan, ali žrtvama genocida nedostupan, kao što je embargo na naoružanje izglasan od „demokratskog“ svijeta zavezao žrtvama ruke i uskratio prava na samoodbranu, a pustio dželate da nas pokolju? – pitaju se žrtve genocida.embargom na naoružanje tokom agresije na BiH.

 

– Kada se skine embargo na zaštitu svih dokumenata i prezentuju svi postojeći dokazi, žrtve genocida su spremne prihvatiti presudu Suda, kakva god bila, jer će biti temeljena na dokazima i istini. Danas se Srbija na sve načine štiti raznim sporazumima o zaštiti dokumenata, a političari i kvazistručnjaci obmanjuju javnost nekakvim pravnim procedurama i potpisanim protokolima – navodi se u saopćenju udruženja koja okupljaju žrtve genocida, u kojem naglašavaju da imaju pravo i obavezu da tragaju za pravdom i istinom, te da ih niko u tome ne može i neće spriječiti.

 

– Aktivnosti advokatskog tima, žrtava genocida i svih učesnika u ovom procesu otvorile su novu šansu da se dođe do istine o agresiji i genocidu, koji je izvršila Srbija u BiH. Mi smo u posjedu velikog broja novih dokaza, kao što su dokumenti i videomaterijali o direktnom učešću Srbije u agresiji na BiH. U toku je priprema velikog broja optužnica protiv političara, oficira Generalštaba u Beogradu, komandanata i visokih oficira iz Užičkog korpusa, Gardijske brigade iz Beograda, 63. Padobranske brigade iz Niša i protiv jedinica Državne bezbjednosti Srbije, kao što su odred „Kajman“ i „Plavi“ – najavljuju žrtve genocida.

 

Najavljene tužbe i prezentirani dokazi o učešću Srbije u genocidu će, smatraju oni, natjerati Međunarodni sud pravde da opravda svoje postupke.

 

– Žrtve genocida se zahvaljuju advokatskom timu i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji su nam dali svu potrebnu podršku u našoj borbi za istinu. Vaše je pravo da odlučite na čiju ćete stranu stati, a o tome će pisati historija – stoji u zaključku saopćenja.

 

alt

///////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////

HOLANĐANI ODBACILI EKSTREMIZAM: Islamofob Wilders doživio težak poraz

Prema izlaznim aneketama najveći broj mandata dobila je stranka aktualnog premijera Marka Ruttea, njih 31 dok je ekstremno desna stranka Geerta Wildersa, PVV, dobila 19, baš kao i stranka desnog centra CDA te stranka centra D66.

HOLANĐANI ODBACILI EKSTREMIZAM: Islamofob Wilders doživio težak poraz

altIza njih, čak tri stranke dijele drugo mjesto s 19 zastupničkih mandata. Iako je vladajući VVD pao za 10 zastupničkih mjesta manje u odnosu na izbore iz 2012. godine, i to je za njih uspjeh iznad svih očekivanja, jer su samo prije sedam dana prema anketama bili drugi iza Wildersove ekstremne stranke.

 

Wildersovi radikali su dobili četiri mjesta više nego prije četiri godine, ali niti s 19 mjesta ne mogu računati da bi na bilo koji način mogli doći na vlast. Ne samo da Wilders nije stranku mogao voditi do relativne pobjede, već i drugo mjesta dijele s demokršćanima (CDA) i progresivnim liberalima iz stranke D66. Sjajan uspjeh su postigli zeleni koji su dobili prema istim izlaznim anketama čak 16 mjesta.

 

Očito je da Wildersov PVV više nije novost, a kampanja im je bila s već poznatim sloganima protiv islama i stranaca, protiv Evropske unije i s pozivanjem da se "Holandija ostavi samo Holanđanima". Lideri drugih stranaka, uključujući i dosadašnjeg premijera Marka Ruttea, odbacili su mogućnost koaliranja s Wildersom, ponavljajući više puta tokom kampanje "nikada s Wildersom". Takve izjave Wilders je nazvao "nedemokratskima" te poručio kako se on već osjeća pobjednikom jer je svojim zalaganjem nametnuo teme oko kojih se vrtjela kampanja i odredili prioriteti u Holandiji.

 

Novo lice na holandskoj političkoj sceni, koje je i veliko iznenađenje ovih izbora, lider je Zelenih Jesse Klaver kojega predstavljaju kao kombinaciju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i kanadskog premijera Justina Trudeaua. On je privukao i dio razočaranih glasača tradicionalnih stranaka, dio mladih te onih koji strahuju od negativnog utjecaja Brexita, Trumpa i populizma na sudbinu Holandij i Evropske unije. Uspjeh Zelenih znači da bi ova stranka sada mogla postati jezičac na vagi u sastavljanju vlade.

 

Izbori u Holandiji su bili prvi među tri ili četiri ključna izbora koji se ove godine održavaju u Evropskoj uniji. Nakon njih već za nešto više od mjesec dana se glasa u Francuskoj gdje se bira novi predsjednik, a na jesen i u Njemačkoj. Velika je vjerovatnost da će do izbora doći i u Italiji. Na svim tim izborima postoji opasnost da se građani okrenu strankama koje su protiv migracije i Europske unije. Zato sada Evropska unija može osjetiti olakšanje ishodom rezultata u Holandiji gdje su građani ipak u većem broju rekli ne populizma i ksenofobiji
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75134080

Powered by Blogger.ba