Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.03.2017.

SUD U HAGU ZALUPIO VRATA PRAVDI !!!!!!!!!!????????????????

IZETBEGOVIĆ NA VANREDNOJ PRESS KONFERENCIJI: "Ovakvom odlukom Sud u Hagu zalupio je vrata pravdi"


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Međunarodni sud pravde u Haagu donio političku odluku, a ne pravnu jer se u pismu nije pozvao na svoje normativne dokumente.IZETBEGOVIĆ NA VANREDNOJ PRESS KONFERENCIJI: 'Ovakvom odlukom Sud u Hagu zalupio je vrata pravdi' - 2

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Image result for dodik milosevic

????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Palata mira u Hagu

!!!!!!!!!!!!!!!!????????

- Sud nije donio odluku, niti se pozvao na članove vlastitog Statuta kojim je ova materija regulisana. Sud nije donio pravnu odluku jer je nije ni mogao donijeti. Da se oslonio na vlastite dokumente, Sud ne bi mogao odbiti mandat agenta Sakiba Softića, ustanovljen ranijom odlukom Predsjedništva. Umjesto toga, Sud je donio političku odluku, odnosno odigrao jednu političku igru - rekao je Izetbegović.

 

Podsjetio je da je prije nekoliko dana od tri člana Predsjedništva pojedinačno registrar Suda zatražio stav o reviziji, "znajući dobro da jedinstvenog stava nema".

 

-Sud je jako dobro znao stav Mladena Ivanića i znao je da je preispitivanje ranijih odluka Predsjedništva BiH siguran put u zaustavljanje pravde. Mladen Ivanić ima pravo na svoje političke stavove i tu nema mjesta ljutnji, ali Sud nema pravo na cinične manipulacije kada je pristup obespravljenih međunarodnoj pravdi u pitanju. Cinizam je tražiti novu, ničim propisanu saglasnost da se saglasnost ponovi od onih koji se javno suprostavljaju nastavku procesa, od onih koji imaju nedvosmisleno jasan sukob interesa kada je u pitanju odnos pravde i zločina počinjenih od srpske strane nad Bošnjacima u vrijeme Miloševićevog režima – kazao je Izetbegović.

 

Institucija koja se zove Međunarodni sud pravde je, vjeruje Izetbegović, odlučila da zalupi vrata pred nosom onih koji traže pravdu i da im ne dopusti ulazak u predvorje Suda.

 

- U preambuli Povelje UNA-a, kojom je uspostavljen Međunarodni sud pravde, između ostalog stoji da se Sud osniva kako bi se ponovo potvrdila vjera u osnovna prava čovjeka, u dostojanstvo i vrijednost ljudske ličnosti, u ravnopravnost nacija – velikih i malih. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Njima pripada mala pravda, mrvice pravde koje smo dobili presudom od prije deset godina. Sud je odlučio da zatvori vrata pravdi i da zatvori oči pred onim što je bjelodano jasno. Ranija presuda ovog Suda niti približno ne oslikava ulogu Srbije i Miloševićevog režima u genocidu i etničkom čišćenju koji je izvršen diljem BiH u agresorskom ratu – poručio je član Predsjedništva BiH.

 

Izetbegović dodaje da je učinjeno sve što se moglo učiniti da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene.

 

- Ubuduće ćemo učiniti sve što je u našoj moći da nepravda, laž, političke manipulacije i zaborav ne nadjačaju – dodao je, poručivši kako je u vezi sa međunarodnim ekspertima koji su napravili aplikaciju, te da će u komunikaciji sa njima odlučiti o narednim koracima.

 

Izetbegović je također kazao da mu određeni politički lideri ili neki bivši političari ne mogu držati nikakve lekcije, reagiraajući tako na optužbe lidera SBB-a Fahrudina Radončića i bivšeg kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Emira Suljagićća, koju su mu spočitali "krivu procjenu"..

"Radončić je irelevantan, on i njegovi stavovi. On i Suljagić meni ne mogu držati lekcije. Očekivalo se da će se oni okrenuti protiv mene (opozicija). Mnogi su me podržavali u presudi jer se boje bošnjačkog naroda", poručio je Izetbegović.

Kratko je prokomentarisao i dosadašnje stavove člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića, poručivši da ako nije mogao podržati njega i zahtjev za reviziju, mogao je podržati i stajati uz hrvatski korpus naroda koji je prošao slične patnje kao i Bošnjaci.

 

 Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375764

Powered by Blogger.ba