Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.03.2017.

FEDERICA MOGHERINI U SARAJEVU: BiH NAPRAVILA IMRESIVNE KORAKE PREMA EVROPSKOJ UNIJI

Mogherini u Sarajevu: BiH napravila impresivne korake prema EU


MOGHERINI POHVALILA TEMPO REFORMI: 'BiH je napravila impresivne korake ka EU' - 2

Federica Mogherini i Denis Zvizdić na pres-konferenciji u Sarajevu, 4. mart 2017.

//////////////////////////

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije te potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini ocijenila je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare da je Bosna i Hercegovina napravila "impresivne korake na evropskom putu u protekle dvije godine".

Ona se danas sastala najprije sa članovima Predsjedništva BiH, zatim i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom, ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, te ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je nakon sastanka u izjavi novinarima kazao kako je podsjetio šeficu evropske diplomatije da se više od 70 posto građana Bosne i Hercegovine opredijelilo za ulazak BiH u EU.

"Govorili smo i o izazovima i o političkoj situaciji ne samo u BiH, nego i u čitavom region. O različitim vrstama i političkih opstrukcija i tenzija i blokada. To naravno ne važi samo za BiH, vidimo kakva je situacija u cijelom regionu. Zbog toga je poziv na saradnju, na međusobno razumijevanje, na mir i stabilnost najvažniji poziv koji u ovom trenutku imamo. To mora biti imperativ našeg djelovanja, jer ako osiguramo mir i stabilnost onda to automatski znači i ekonomski i demokratski razvoj i BiH i čitavog regiona", naveo je Zvizdić.

Mogherini se prisjetila svoju prvu posjetu BiH tokom koje je, kako je rekla, vladao skepticizam da BiH može da napravi napredak, ali sa druge strane i velika želja, naročito mladih ljudi da se priključe EU.

"Dvije godine kasnije vidljivi su impresivni rezultati koje je BiH postigla", dodala je ona.

"Imamo neke prve naznake i signale gdje su se napori poretočili u određene trendove poput ekonomskog rasta. To su prvi koraci i naravno da sam svjesna da građani ne mogu osjetiti u dovoljnoj mjeri tu vrstu napretka. To je bila tema naših današnjih razgovora i nešto na čemu ćemo nastaviti da radimo. Strateški je važno i za EU je da BiH nastavi praviti iskorake i postane članica zahvaljujući opredjeljenju koje su prethodnih godina pokazali Vijeće ministara i Predsjedništvo", navela je Mogherini.

Istakla je da se od Evropske unije zahtijeva konzistentnost da kada primijete napredak to i nagrade, a od institucija BiH se zahtijeva osjećaj odgovornosti prema, prije svega građanima, ali i opredjeljenje ka ispunjavanju Reformske agende.

Šefica diplomatije EU je kazala kako je upoznata sa izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, kako onim unutar države, tako i onim koji se odnose na regiju, ali i globalnim svjetskim izazovima sa kojima su svi suočeni.

"Vjerujem da lideri u ovoj zemlji imaju i dovoljno mudrosti, kapaciteta i odgovornosti da sve te izazove nadvladaju kao što su to činili i prethodnih godina. Mi ostajemo sa vama na evropskom putu. Ono što je suština svega je mir koji je jako važno spomenuti na ovom mjestu, stabilnost, sigurnost ekonomske prilike, regionalna saradnja i ono što ja nazivam ne 'evropskim putem', već vašom evropskom perspektivom ka budućem članstu. Ostaje nam dakle da dalje radimo zajedno i uvjeravam vas da u tom procestu možete računati osobno na mene i sve naše institucije", poručila je ona.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno kako je tokom sastanka sa visokom predstavnicom Mogherini rečeno da je interes svih uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju i podržati snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Federica Mogherini sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, Sarajevo

Federica Mogherini sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, Sarajevo


Iskazana je podrška reformskim procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera Zapadnog Balkana.

"Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo evropski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed. Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka evropskim integracijama", navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

"Sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi"

U Sarajevu je održan i sastanak Federike Mogherini sa predstavnicima političkih stranaka u BiH.

Prema pisanju medija, susretu u zgradi Delegacije EU u Sarajevu prisustvovali su: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Saša Magazinović, Vukota Govedarica, Fahrudin Radončić i Igor Crnadak.

Na sastanku je razgovarano o putu Bosne i Hercegovine ka EU, Reformskoj agendi, mehanizmima koordinacije i drugim temama.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je novinarima poslije sastanka da posjeta Mogherini stiže u pravom trenutku, kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane, prenosi agencija Beta.

"Današnji sastanak i vrlo otvoren razgovor o svim pitanjima pokazao je da je dijalog jedini način i sredstvo da idemo ka EU", rekao je Radončić.

Upitan da li je na sastanku bilo riječi o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, on je kazao da je svako iznio stavove o tom pitanju i da u vezi s tim nema ništa novo.

On je istakao da je za njega važno to što je predsjednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik "potencirao svoju opredjeljenost za evropski put".

"Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima, u RS-u, Federaciji BiH, Reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, ali ono što je važno jeste da je sastanak protekao u jednoj uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi", dodao je Radončić.

Šefica evropske diplomatije započela je zvanične posjete zemljama Jugoistočne Evrope 1. marta, a 2. marta je prvobitno trebala stići u BiH, međutim, njen dolazak je prolongiran zbog nemogućnosti da avion sleti u Sarajevo.

Prije Bosne i Hercegovine Mogherini je posjetila Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Makedoniju i Albaniju.

O posjeti Zapadnom Balkanu izvjestit će ministre vanjskih poslova EU 6. marta na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

/////////////////////
/////////////////////////////

Povezani članci

04.03.2017.

SKUPŠTINSKA LUDA U SRBIJI

SKUPŠTINSKA LUDA: "Šešelj je vječni politički pajac, skriboman, koji je silno želio biti ono što ne može - Prvi u istočnog Srblja"

Šešelju nije trebao neki poseban poziv, jer on i ono nešto malo njegovih radikala jesu retrogradni, rusofilski ultranacionalisti, koji se nisu libili i koji su jedva dočekali da 20 minuta zvižde i urliču Federiki Mogerini za vrijeme njenog skupštinskog govoraSKUPŠTINSKA LUDA: 'Šešelj je vječni politički pajac, skriboman, koji je silno želio biti ono što ne može - Prvi u istočnog Srblja'

Piše: DRAGAN BURSAĆ

 

Federika Mogerini se svojim avionom namjesto Sarajeva spustila u Beograd. Bolje bi bilo da nije. U srbijanskoj Skupštini, dočekana je salvom zvižduka. Iz radikalskih grla, koje je predvodio Vojislav Šešelj, čulo se "Uaaa" i sada već ustaljeno "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

 

Zanimljivo je, kako su mediji ishitreno i naivno reagovali lijepeći senzacionalističke naslove "Haos u Skupštini", "Šešelj obrukao Srbiju" i slično. Naravski, treba podići čitanost.

 

Ali.

 

Dabome, daleko je to od istine. Šešelj, vječni politički pajac, skriboman, koji je silno želio biti ono što ne može - Prvi u istočnog Srblja, uvijek i stalno je preuzimao ulogu dvorske (u ovom slučaju skupštinske) lude. Nekada je to, sjetiće se oni stariji radio za Slobodana Miloševića, dok je svjetsku javnost nastojao ubijediti da ima i gorih od "balkanskog kasapina", kako je svijet etiketirao srbijanskog krvoloka.

 

Više od dvije decenije dockan, Šešelj se po dolasku iz haškog suda, stavio na raspolaganje svom političkom sinu, Aleksandru Vučiću. Bezuslovno. U pervertiranoj frojdijanskoj igri otac-sin, Vučić je od političkog  bubuljičavka i sitnog nasilnika izrastao u balkanskog demijurga, koji pod šakom i kapom drži medije, sudstvo, policiju...zapravo sve poluge vlasti. O političkom totalitarizmu, ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći da opozicija, kao ozbiljan takmac Vučiću NE POSTOJI u Srbiji.

 

E, tom i takvom Vučiću, skupštinska luda Šešelj radi dva najprljavija posla. Prvi je potpuno diskreditovanje nekadašnjeg predsjednika SNS-a Tomislava Nikolića, koji je još uvijek, ako je neko zaboravio, Predsjednik Srbije. Ruku na srce, demontiranje političkog naturščika Nikolića, bilo je zaista mačiji kašalj. Šešelj dr Vojislav se nije niti oznojio, a Vučićeva mašinerija je Nikolića rastavila na sastavne dijelove i poslala u lagume prošlosti.

 

DJELOVANJE SLOBODNIH RADIKALA

 

Ostao je projekat "Mogerini". Trebalo je Visoku predstavnicu EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku ubijediti kako je Aleksandar Vučić, prava, stabilna i jaka ruka, koja će Srbiju odvesti u EU. Zapravo, trebalo je odigrati staru igru "dobrog i lošeg policajca". U ovom slučaju, zlog, neartikulisanog, rusofilsko-nacionalističkog i retrogradnog lika i jednog, ko biva, modernog Evropejca.

 

Šešelju nije trebao neki poseban poziv, jer on i ono nešto malo njegovih radikala jesu retrogradni, rusofilski ultranacionalisti, koji se nisu libili i koji su jedva dočekali da 20 minuta zvižde i urliču Federiki Mogerini za vrijeme njenog skupštinskog govora.

Sa druge strane, Aca el Salvador Spasitelj, u očima prosječnog srpskog birača, izvinio se Mogerinijevoj probranim riječima:

 

"Danas u parlamentu Srbije nisam se osećao kao neko ko je dobar gost i kao neko ko bi u ovoj zemlji trebalo da bude domaćin gospođi Mogerini i žao mi je zbog toga!"

 

Oh, kako plemenito za čovjeka, koji je nekad nosio gajbe piva za Šešelja i Nikolića i kome sad, figurativno govoreći, pivo donosi barem 50 odsto glasački sposobne i hipnotisane Srbije. Oh, kako plemenito od čovjeka, koji je u istoj toj Skupštini Srbije određivao kvote na ubijanje Bošnjaka...

 

KO TEBE KRITIKOM. TI NJEGA PIVOM

 

Nego, kad smo kod piva, prije ovog izrežiranog pajtonovskog skupštinskog šou programa u kome je javnost obmanuta, misleći kako je Šešelj glavni lik, Vučić je snimio još jedan predizborni spot u kome opušteno pijucka hmeljni derivat u kafani i pobija puk, nekakvim činjenicama, dok oni nesrećni nikako da izgovore "Vučiću, pederu".

 

Ova reklama, ovaj predizborni klip, upravo genijalno prikazuje, kako se Vučić do maestralnosti izvježbao u sportu znanom kao manipulisanje naroda. Nema veze, što je pokušaj samokritike ukraden od starog socijalističkog kadra, niti ima veze, što se Vučić, niti u reklami ne zna našaliti na svoj račun.

 

Važno je da će prosječno srpsko čeljade, pokušati i ovu čorbu od piva, jednakim gastronomskim žarom, kao što kusa tzv. "Šešeljev haos u Skupštini".

 

Čini se da je i Federika Mogerini uzela aktivno učešće u ovom igrokazu, jer je nakon svog govora, koji je, velim,  praćen narečenim radikalskim urlikanjem, i ona biranim riječima pohvalila srbijanske vlasti. (čitaj Vučića):

 

"Bez obzira na sve diskusije i debate, Brisel je prepoznao da je Srbija opredijeljena za evropski put", kazala je Mogerini i istakla da su mir i stabilnost u regionu najvažniji, uz razvijanje dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

 

OPOZICIJA, ŠTA JE TO?

 

Nego, ima li mjesta za opoziciju u ovoj montipajtovštini? Bar u ulozi statista? Vidite, srbijanska opozicija okupljena oko Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Saše Radulovića, dakle, neokupljena, razjedinjena, fragmentirana, smrvljena i nejaka, sastala se sa Federikom Mogerini, ali taj sastanak, u odnosu na skupštinski spektakl, zapravo bio je nevidljiv.

 

I ostao bi nevidljiv, da se na tu istu opoziciju u pokušaju, nije osvrnuo sam Aleksandar Vučić, koji je posprdno rekao: "Mogu da nagađam da su se bavili 'Drugarice učiteljice, ko sme da prijavi onog iz zadnje klupe?'. E, taj iz te zadnje klupe će da ih pobijedi sve zajedno!"

 

Ironično, Vučić je u ovih par rečenica više izreklamirao opoziciju, nego što će ona uspjeti sama sebe u narednih mjesec dana.

 

TOUCHDOWN!

 

A, mjesec dana pred predsjedničke izbore, Aleksandar Vučić ima iza sebe skupštinsku većinu, ima u toj skupštini zabavljače i opskurne likove, koji ne samo da svijetu pokazuju, kako može gore i od Vučića, nego će u pozamašnom liku i djelu Vojislava Šešelja, izbiti koji procenat nejakoj opoziciji. Ali to nije sve. Aleksandar Vučić ima potpunu političku većinu i po horizontali i po vertikali, ima svu silu medija i PR agencija, a sad i zvanično ima podršku Evropske Unije.

 

I da se razumijemo, nisu predstavnici EU, računajući i Mogerinijevu ni malo naivni. Dobrano bi oni zapeli i pomogli opoziciji da izroni iz političke žabokrečine, ali kako spasiti davljenika, koji niti pruža ruku, niti želi biti spašen?!

 

I zato, kada dođe kući, Aleksandar Vučić, nakon 25-satnog radnog vremena, može otvoriti pivo, poslušati na ripit Vojine skupštinske urlike "Uaaaa! Srbija, Rusija, ne treba nam Unija!!!", glasno se nasmijati i sa pravom reći:

 

"Koji sam ja sebi kralj!"

 

A, kraljevstvo Vučićevo počiva na vazda kretenskoj želji srpskog naroda da ima tiranina nad glavom. I ta želja je toliko jaka, da će taj isti narod tjerati preko granice bijede u suicid, nasilje, zločine, zlostavljanja, porodične tragedije...e, samo da bi život pod čizmom autarha imao smisla.

 

Tako je bilo pod Miloševićem. Tako je danas.

 

Srećna okolnost je, ako ima srećne okolnosti, ta što se u istorijskoj nužnosti tirani naroda svog smjenjuju u gotovo pravilnim ciklusima, a nesreća velika, što je narodni mazohizam uz Vojislava Šešelja višedecenijska konstanta.

 

(Al Jazeera)


04.03.2017.

BIVŠI TUŽILAC OTKRIO ŠTA JE SVE BiH TREBALA NAVESTI KAO KLjUČNE DOKAZE ZA REVIZIJU PRESUDE PROTIV SRBIJE

NAKNADNA PAMET GEOFFREYA NICEA: Bivši tužilac otkrio šta je sve BiH trebala navesti kao ključne dokaze za reviziju presude


Tromp i Nice pišu kako, nakon saznanja da postoje ključni dokazi koji bi mogli povezati Srbiju s genocidom u BiH, tada bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić, ali i hrvatski premijer Ivo Sanader, nisu zatražili od Vijeća sigurnosti UN-a dozvolu da se tajni dokumenti obznane.NAKNADNA PAMET GEOFFREYA NICEA: Bivši tužilac otkrio šta je sve BiH trebala navesti kao ključne dokaze za reviziju presude - 2

U analizi postupka revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije koju su radili Geoffrey Nice, bivši tužilac Haškog tribunala u slučaju protiv Slobodana Miloševića, i njegova saradnica, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, Nevenka Tromp, pojasnili su šta je sve BiH propustila proteklih 10 godina u prikupljanju dokaza za kredibilnu aplikaciju.

 

1. Geoffrey Nice, tužilac Haškog tribunala na suđenju Slobodanu Miloševiću 2007. otkrio postojanje tajnog sporazuma između Carle del Ponte, glavne tužiteljice Haškog tribunala i Srbije – u procesu protiv Miloševića korišteni tajni dokazi s kojima javnost nikada nije upoznata, i nisu mogli biti korišteni u postupku tužbe BiH protiv Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde.

 

Tromp i Nice pišu kako, nakon saznanja da postoje ključni dokazi koji bi mogli povezati Srbiju s genocidom u BiH, tada bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić, ali i hrvatski premijer Ivo Sanader, nisu zatražili od Vijeća sigurnosti UN-a dozvolu da se tajni dokumenti obznane.

 

2. Dokumenti koje je 2005. dostavilo bivše Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore na zahtjev Haškog tribunala. Sedam dokumenata – ukaza Predsjendištva SFRJ i predsjednika SRJ Zorana Lilića, koji se tiču unaprijeđenja generala Ratka Mladića, a koji mnogi su mišljenja direktno upućuju na vezu Srbije i srebreničkog genocida. Ipak, na dokumente je zatražena primjena zaštitnih mjera. Sporazum su potpisali tužiteljica Carla del Ponte i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. Niko nije poduzeo nikakve korake da na vrijeme iskoristi te dokumente.

 

3. 2010. otkrivanje masovne grobnice Tomašica. Razmjere Tomašice su pokazale da je Prijedor bio dio ili početak zločina koji su započeli 1992. u Sjevernoj Bosni (Krajini i Posavini), a završeni 1995. u Podrinju, a koji se mogu okvalifikovati kao genocid.

 

4. Odluka Haškog tribunala iz 2011. da skine tajnost s dokumenata i zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane Jugoslavije, iz slučaja protiv generala Momčila Perišića.

 

5. Presuda iz 2011. oficiru MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, koji je proglašen krivim za zločine na Kosovu. Presuda je potvrdila da Škorpioni učestvovali u zločinima na dvije lokacije na Kosovu 1999. i da su bili direktno poređeni MUP-u Srbije, u vrijeme kada su počinili zločine. Ista jedinica počinila je i zločine u Godinjskim Barama 1995.

 

6. Presuda Vujadinu Popoviću i drugim iz 2013. Osuđeni za genocid u Srebrenici. Popović, Drago Nikolić, Radivoje Miletić, plaćani, unaprijeđeni i penzionisani pripadnici Vojske Jugoslavije, odnosno Srbije.

 

7. Drugostepena presuda 2015. Zdravku Tolimiru, osuđenom također za genocid u Srebrenici i Žepi. Prvi put da je presuđen genocid u nekom drugom mjestu osim Srebrenice.

 

Polja na kojima je BiH mogla raditi i tražiti nove dokaze unazad deset godina:

 

1. Svi oficiri koji su proglašen krivim za genocid u Srebrenici a koji su bili u službi Vojske Jugoslavije i bili de facto i de jure organi Srbije ( postoje video snimci koji su se naknadno pojavili )

 

2. Škorpioni su de facto i de jure organ srbijanske vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova – prije, za vrijeme i nakon ubistva mladića u okolini Srebrenice (potencijalno polje za nove dokaze).

 

3. Stranice vojnih zabilješki oficira, koje su skrivene od javnosti, zbog zahtjeva Srbije, a koji bi mogli jasno dokazati da su određeni oficiri bili dio organa Srbije a ne VRS-a. Značajan dio zabilješki oficira VRS-a također je nedostupan javnosti tokom procesa pred Haškim tribunalom, zato što je Srbija nastojala blokirati istinu prema Međunarodnom sudu pravde. Opravdanje Srbije da traži oznaku tajnosti na dokumente je vitalni državni interes.

 

4. Još jedan dokument koji pokazuje da je Srbija učestvovala u ratu u BiH je pismo koje je potpisao ministar pravde Srbije a potrebe ekstradicije Ejupa Ganića iz Londona.

 

Cijeli dokument pročitajte na linku:

Mišljenje o reviziji presude.pdf


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133673

Powered by Blogger.ba