Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.03.2017.

NAKON GOVORA FEDERICE MOGHERINE U SKUPŠTINI SRBIJE IZBIO VELIKI SKANDAL

VUČIĆ NAKON ŠEŠELJEVOG SKANDALA U SKUPŠTINI: Izvinjavam se poslanicima što sam bio neprijatan, nije tačno da sam pretio! (VIDEO)


Nakon sastanka u vili Mir, Federica Mogherini i Aleksandar Vučić obratili su se javnosti.VUČIĆ NAKON ŠEŠELJEVOG SKANDALA U SKUPŠTINI: Izvinjavam se poslanicima što sam bio neprijatan, nije tačno da sam pretio! (VIDEO)

- Srbija, bez obzira na teške razgovore koje smo danas imali gospođa Mogherini i ja, ostaje na evropskom putu. Evropska unija je za nas najvažnija destinacija - kazao je premijer Vučić nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU.

 

- Svi se zbune, danas je težak neki dan... Pre svega mi Srbi i građani Srbije poznati smo kao dobri domaćini i bez obzira da li smo sa nekim idejama saglasni ili ne za nas je najveća uvreda ako nam neko kaže da nismo bili dobri domaćini. Izvinjavam se poslanicima koji su bili nepristojni danas u parlamentu jer u jednom trenutku ja sam bio neprijatan prema njima. Nikom nisam pretio, to nije tačno!

 

Civilizovani ljudi se ponašaju tako što pustite gospođu Mogherini da kaže šta ima, pa onda kažete svoje - ocijenio je on.

 

Mogherini se osvrnula na skandal koji su izazvali radikali u parlamentu dok je ona govorila:

 

- Nije lijepo biti nepristojan prema dami, ali to je dio politike, i ja to razumijem - kazala je ona, i dodala da je kao italijanska političarka upoznata sa sličnim situacijama.

 

Kazala je da to nije ugrozilo gostoprimstvo koje osjeća u Srbiji.Pitanja novinara odnosila su se i na to zašto se Mogherini sastala sa Jeremićem i Jankovićem, a premijer Srbije je kazao da je to normalno u demokratskom društvu.

 

- Nisam mnogo zainteresovan za to. Meni su bitnija regionalna pitanja. Dobili su priiliku da malo više "kukumače". Verovatno su se bavili onim "učiteljice, da prijavim ovog iz klupe" - kazao je on.

 

Tokom obraćanja u Skupštini, Mogherini je pričala o eurointegracijama, dok su tokom njenog govora sve vrijeme poslanici SRS skandirali "Srbija Rusija, ne treba nam Unija."

 

Poslanici Dveri su držali transparente "Srbijo, ne veruj Briselu", na srpskom i engleskom jeziku.

 

Sjednici su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 

Tokom čitavog obraćanja, skandiranje poslanika nije prestajalo.

 

U jednom trenutku, Mogherini je rekla da zna da čitav region prolazi kroz težak trenutak, i da su pred Srbijom teški izbori.

 

"Treba da sačuvate glasove i za obraćanje glasačima. Etničke polarizacije, jesu teške. Ali dozvolite da vam kažem da je uloga Srbije ključna. Imate veliku odgovornost. Srbija je uvek bila na raskršću različitih svetova, i te etikete Istoka i Zapada nikada nisu bile dovoljne", rekla je Mogherini.

/////////////////
///////////////////////

VUČIĆ NAKON ŠEŠELJEVOG SKANDALA U SKUPŠTINI: Izvinjavam se poslanicima što sam bio neprijatan, nije tačno da sam pretio! (VIDEO) - 2

VUČIĆ NAKON ŠEŠELJEVOG SKANDALA U SKUPŠTINI: Izvinjavam ...

//////////////////////////////////////
////////////////////////////////////////////////

HERCEGOVAČKI TEOLOG DALIBOR TOMAS: "Dolazak papinog izaslanika je poraz mostarskog biskupa"

O nedavnim porukama mostarskog biskupa Ratka Perića koji tvrdi da se Gospa u Međugorju nije ukazala, Nova tv razgovarala je sa hrvatskim sociologom religije Ivicom Maštrukom i hercegovačkim teologom Daliborom Tomasom.

HERCEGOVAČKI TEOLOG DALIBOR TOMAS: 'Dolazak papinog izaslanika je poraz mostarskog biskupa'

Henryk Moser, poseban izaslanik pape Franje, krajem marta stiže u Međugorje kako bi proučio ''pastoralnu situaciju'' i utvrdio potrebe hodočasnika. 

Iako je u Međugorje trebao stići početkom marta, njegov dolazak je odgođen za kraj mjeseca, a šturo saopćenje Apostolske nuncijature ne otkriva šta se konkretno dogodilo, je li došlo do zabune u terminu dolaska ili je posrijedi nešto drugo.

 

I dok Međugorje iščekuje dolazak papinog izaslanika,mostarski biskup msgr. Ratko Perić ponovo je uznemirio duhove ustvrdivši kako se u Međugorju Gospa nikada nije ukazala.


Perić smatra da je riječ o manipulacijama vidjelaca i svećenika, a naveo je i "dvoznačne pojave" s navodnim ukazanjima tvrdeći da se "ukazana žena" u Međugorju ponaša sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala autentičnim

 

"Redovito ne govori prva; čudno se smije; nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća; pokorava se 'vidiocima' i župniku da s brda siđe u crkvu, iako nevoljko. Nije sigurna koliko će se vremena ukazivati; dopušta nekima nazočnima da joj gaze po velu koji se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odjeća i tijelo. Takva doista nije evanđeoska Gospa!", navodi biskup Ratko Perić.

 

Ivica Maštruko, profesor sociologije religije u razgovoru za DNEVNIK.hr kazao je kako zadaća Papinog izaslanika nije utvrditi je li se u Međugorju Gospa doista ukazala, već razmotriti je li utemeljena zdrava pobožnost“.

 

„Poznato je da je papa skeptičan što se ukazanja tiče, ne vjerujem da će na taj njegov stav bitno utjecati izvještaj izaslanika. Njegova je zadaća dati sugestije vezane uz hodočasnički i vjerski element, ali bez same potvrde o ukazanju“, kaže Maštruko.

 

Podsjetimo, papa je nedavno komentirao da ''Gospa nije poštarica pa da šalje brzojave kada će se ukazati''.

 

Osvrćući se na negiranje ukazanja od strane mostarskog biskupa, Maštruko kaže kako on taj stav kontinuirano zastupa te u tome ima podršku značajnih vatikanskih krugova uključujući i samoga papu.

 

„U cijeloj toj priči bitan je novac i biznis, za franjevce je bitno zadržati hodočašće u Međugorju “, kaže Maštruko i dodaje da biskup Perić nije usamljen u svojim stavovima unutar svoje biskupije.

 

Dalibor Tomas, hercegovački teolog, također se slaže kako je zadaća papinog izaslanika izrazito pastoralnog karaktera te se neće miješati u posao vatikanske komisije, kojoj je zadaća provjeriti autentičnosti eventualnih ukazanja.

 

„Ne sumnjam da Hoser dolazi u Međugorje s već pripremljenim rješenjem, koje bi Međugorju trebalo donijeti veću dozu toliko potrebne transparentnosti i sustavnosti“, kaže Tomas.

 

Također je potvrdio kako izjava mostarskog biskupa nije nikakva epohalna novost.

 

„Njegov skoro pa radikalni stav o Međugorju uvijek je bio isti. Ne ulazeći u samu narav Međugorja kao eventualnog mjesta nadnaravne i, to se uvijek mora naglasiti, privatne objave, teško je ne primijetiti da je Perić nevjerovatno ustrajan u svojoj borbi protiv nečega ili nekoga. Da je kojim slučajem na njegovom položaju bio neko ko zna voditi dijalog, ko se malo više vodi razumom, a malo manje emocijama i vlastitim ponosom, te ko ne trati svoju službu obračunavajući se sa svima onima koji se ne slažu s njim, možda bi se neki problemi, koji već duže vrijeme postoje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, davno riješili. Smatram da je dolazak poljskog nadbiskupa zapravo njegov poraz i da je on toga itekako svjestan“, smatra Tomas.
 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375711

Powered by Blogger.ba