Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.03.2017.

DODIKOVO OTCJEPLjENjE ENTITETA RS-a, ZNAČILO BI NESTANAK ENTITETA RS-a

ONAKO KAKO JE TO BERLNSKI KONGRES RIJEŠIO: Zašto bi Dodikovo otcjepljenje značilo stranu vojnu intervenciju i nestanak Republike Srpske!

Ukoliko bi se Milorad Dodik u svom političkom bezumlju odvažio na pokušaj ozbiljnijeg rušenja Dejtonskog ustavnog poretka, što je već u blažem obliku učinio raspisivanjem referenduma o Danu RS i kršenjem odluke Ustavnog suda, ni najmanje ne treba dvojiti da bi uslijedila direktna i hitra akcija zapadnih vojnih i političkih sila koji bi u startu slomili takav pokušaj.

Image result for mladen ivanic i milosevic

Image result for mladen ivanic i milosevic

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Piše: Danijal Hadžović

 

Veliku pažnju regionalne javnosti privukao je tekst komentatora Deutsche Wellea Frank Hofmanna u kojem autor između ostalog upozorava da bi eventualni pokušaj predsjednika RS-a Milorada Dodika da otcijepi Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine značio i prestanak postojanja ovog entiteta.

 

“Ukoliko bi se Republika Srpska htjela odcijepiti, onda protesti bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u ovom području, a radi se o gotovo pola teritorija BiH, nisu više isključeni. Posljedica: nemiri, koji vjerovatno ne bi mogli proći bez prolijevanja krvi. Bosanske policijske snage bi se brzo našle u situaciji u kojoj bi morale priznati da nisu dorasle situaciji. Kao rezultat toga bi vojna misija EU “Althea”, koja je stacionirana u BiH, vjerovatno morala tražiti pojačanje”, tvrdi Hofmann.

 

Hofmann dalje ističe da će u situaciji u kojoj bh. institucije ne bi bile u stanju osigurati stabilnost i ustavni poredak nesumnjivo doći do NATO intervencije u BiH, koja bi završila kobno po RS.

 

O stavovima koje je Hofmann iznio u svom tekstu već duže vrijeme se govori u kuloarima najviših zapadnih političkih i vojnih zvaničnika, te navodno, već postoji razrađeno nekoliko scenarija šta činiti ukoliko bi se Republika Srpska odlučila na ozbiljniji korak ka odvajanju iz Bosne i Hercegovine. Poseban razlog za brigu i razmišljanje o ovakvim rješenjima izazvao je neustavni referendum o Danu Republike Srpske, nakon kojeg su Miloradu Dodiku nametnute i sankcije od strane Sjedinjenih Američkih Država.

 

Uočljiva je činjenica da je nakon američkih sankcija Milorad Dodik znatno ublažio svoju retoriku, te mogućnost otcjepljenja RS-a koju je godinama najavljivao i koristio kao svoj glavni politički adut, posljednjih sedmica gotovo da i ne spominje te od nastupanja s pozicije moći i agresivne nacionalističke retorike, prijetnji i ucjena, sve više zauzima defanzivni stav. Jedan od glavnih razloga za ovako naglu promjenu u ponašanju navodno leži i u ozbiljnim upozorenjima koje je dobio od ključnih analitičara iz Vučićeve administracije, inače vrlo bliske zvaničnom Berlinu, da bi nastavak njegovih avantura ka dezintegraciji BiH mogao u konačnici dovesti ne samo do ozbiljnije strane  intervencije u BiH, nego i nestanka RS.

 

Takav scenarij, ma koliko apokaliptično zvučao, zapravo ne bi bio nikakav novitet u rješavanju problema u Bosni i Hercegovini od strane vodećih svjetskih sila. Pored Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je, zahvaljujući direktnoj intervenciji vodećih svjetskih sila, u prvom redu Sjedinjenih Američkih Država, zaustavljen rat u BiH, ne treba smetnuti s uma da je i dolazak Austro-Ugarske u BiH bila zapravo posljedica gašenja požara od strane vodećih sila.

 

Ono što je prethodilo dolasku Austro-Ugarske bila je Nevesinjka puška ili Hercegovački ustanak iz 1875. godine protiv osmanske vlasti koji se ubrzo proširio na čitavu Bosnu i Hercegovini. Ustanike su podržale oružjem i dobrovoljcima Knjaževina Crna Gora i Kneževina Srbija što je dovelo do otpočinjanja Srpsko-turskog rata . Rat Osmanskom carstvu ubrzo je objavila i carska Rusija, što je dovelo do nastanka tzv. Velike istočne krize. Tako je zapravo jedan lokalni sukob ubrzo pretvoren u rat o kojem se zabavila cijela Evropa. Posljedica ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres (1878) na kome su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja. Ipak, ustanici koji su namjeravali Bosnu pripojiti Srbiji, a Hercegovinu Crnoj Gori, na kraju nisu uspjeli u svom naumu, te je umjesto toga donesena odluka da se BiH preda na upravu Austro-Ugarskoj, kao respektabilnoj sili koja je dobila zadatak da uspostavi mir i red u Bosni i Hercegovini te zauzda imperijalne ambicije Srbije koje su postajale sve agresivnije.

 

Ono što se kod nas popularno doživljava kao Austrougarska okupacija, zapravo je bio politički sporazum koji su potpisale sve vodeće evropske sile i kojim je Osmansko carstvo svoj teritorij Bosnu i Hercegovinu prepustilo na upravu Austro-Ugarskoj da uspostavi red. BiH će formalno i dalje biti dio Osmanskog carstva sve do 1908. godine kada je Austro-Ugarska aneksirala Bosnu i Hercegovinu i učinila je i de iure dijelom svog carstva.

 

Ulogu koju je tada obnašala Austro-Ugarska kao stabilizirajućeg faktora, danas u Bosni i Hercegovini imaju Ujedinjene nacije u prvom redu kroz instituciju Ureda visokog predstavnika, kao i NATO trupe koje još od rata borave na teritoriji Bosne i Hercegovine. Za razliku od 1992. godine, zapadne i vojne i političke institucije su u mnogo većoj mjeri direktno na terenu, što mogućnost ponavljanja sličnog vojnog sukoba kao u proteklom ratu direktno isključuje.

 

Ukoliko bi se Milorad Dodik u svom političkom bezumlju odvažio na pokušaj ozbiljnijeg rušenja Dejtonskog ustavnog poretka, što je već u blažem obliku učinio raspisivanjem referenduma o Danu RS i kršenjem odluke Ustavnog suda, ni najmanje ne treba dvojiti da bi uslijedila direktna i hitra akcija zapadnih vojnih i političkih sila koji bi u startu slomili takav pokušaj. U tom slučaju BiH bi se kao i 1878. vjerovatno suočila s privremenom uspostavom vanjske prinudne uprave, a opstanak Republike Srpske kao entiteta koji je izašao izvan svojih nadležnosti i pokušavao srušiti mirovni sporazum i ustavni okvir bi zasigurno bio doveden u pitanje.

 

Ni u 19. stoljeću vodeće evropske sile nisu dozvolile da sukob u BiH i na Balkanu eskalira na duže staze te bude okončan uspostavom velike Srbije. Stoga je potpuno iluzorno očekivati da bi u 21. stoljeću Milorad Dodik to na bilo koji način mogao provesti u djelo.

///////////////////
///////////////////////

SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: 'Zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom, ali on ne može biti ni građen na lažima'

SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: 'Zajednički ...

//////////////////

POSLANIČKA PLATA 2.550 KM: Nije progovorila, a plaćena 70.000 KM

POSLANIČKA PLATA 2.550 KM: Nije progovorila, a plaćena 70.000 ...


///////////////////

SENZACIJA SE NASTAVLJA: Pogledajte kako je Džumhur svladao Granollersa i plasirao se u četvrtfinale Dubaija (VIDEO)

Pogledajte kako je Džumhur svladao Granollersa i plasirao se u ...

////////////////////////

//////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
53108865

Powered by Blogger.ba