Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.03.2017.

HAG SE KRIJE U DETALjIMA: MLADENA IVANIĆA BRINE SADRŽAJ PISMA, A NE TO JE LI PISMO OTVORENO ILI ZATVORENO!

HAG SE KRIJE U DETALJIMA: Ivanića brine sadržaj pisma, a ne to je li pismo otvoreno ili zatvoreno!

Ivanić je priželjkivao pismo drukčijeg sadržaja. Očekivao je da će Haški sud tražiti od Predsjedništva BiH odluku o pokretanju revizije, a kako takva odluka ne postoji, cijeli postupak bi zaglavio već na samom startu.


Image result for mladen ivanic i karadzic

Image result for mladen ivanic i plavsicImage result for mladen ivanic i karadzic
Image result for mladen ivanic i karadzic

Image result for mladen ivanic i karadzic


Image result for mladen ivanic i milosevicImage result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i milosevic


Image result for mladen ivanic i plavsic


Image result for mladen ivanic i plavsic


Image result for mladen ivanic i plavsic


Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić očito nije zadovoljan sadržajem pisma koje je dobio iz Haga, pa je veći dio današnje vanredne press konferecije posvetio podrivačkim djelovanju  fantomskih „paralelnih struktura“. Svog kolegu u Predsjedništvu BiH, Bakira Izetbegovića, optužio je da iz sjene rukovodi „paralelnim strukturama“ i da je lično naredio da se  pismo upućeno Ivaniću iz haškog suda otvori prije nego što stigne u Sarajevo. Do ovog zaključaka Ivanić je došao logičkim rasuđivanjem: Izetbegović je još jučer znao sadržaj pisma, a kako je samo Ivanićevo pismo bilo otvoreno, onda je jasno da je pismo otvoreno po nalogu Izetbegovića.

 

U toj bizarnoj konstrukciji Ivanić je prešutio važnu činjenicu: i pismo Bakira Izetbegovića također je bilo otvoreno i to po njegovom (Izetbegovićevom) nalogu jer je tražio da mu se pismo čim prije pošalje faxom.

 

Činjenica da se Ivanić, ne sačekavši rezultate istrage koju je zatražio, uživio u detektivsku ulogu, jasno svjedoči da nije pretjerano zadovoljan sadržajem pisma koje mu je stiglo iz Haga. Ivanić je potvrdio ono što je jučer rekao Bakir Izetbegović: Haški sud traži da se članovi Predsjedništva BiH očituju o pravnom statusu agenta Sakiba Softića, što je posve logično budući da Haški sud raspolaže s dvije međusobno oprečne informacije. U jednoj, koju je dostavio Izetbeegović, navodi se da je Softić ovlašteni agent BiH još od 2002. godine, i da mu u međuvremenu Predsjedništvo BiH nije ni osporilo ni ukinulo ovlaštenja da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

 

U drugoj informaciji, koju je Haškom sudu dostavio Ivanić, navodi se da je mandat agentu Softiću istekao 2007. godine, nakon izricanja presude po tužbi BiH protiv Srbije, i da „bivši“ agent Sakib Softić nema  pravo zastupati BiH pred Haškim sudom. No, problem je što svoju tvrdnju Mladen Ivanić ne može potkrijepiti niti jednim materijalnim dokazom. Softić je naime imenovan 2002. godine a u odluci  o imenovanju njegov mandat nije vremenski ograničen, što namjerno urađeno upravo zbog mogućnosti pokretanja revizije.

 

Ivanić je priželjkivao pismo drukčijeg sadržaja. Očekivao je da će Haški sud tražiti od Predsjedništva BiH odluku o pokretanju revizije, a kako takva odluka ne postoji, cijeli postupak bi zaglavio već na samom startu. Ali, činjenica da Haški sud nije tražio odluku Predsjedništva BiH o pokretanju revizije,  jasno svjedoči da dostavljena aplikacija BiH nije sporna i da je Sud prihvata kao vjerodostojnu.

 

Ostalo je dakle još da se ustanovi valjanost pravne legitimacije agenta Sakiba Softića. U tom dijelu Ivanićevi argumenti su još tanji: on ni jednim službenim dokumentom ne može dokazati svoju tvrdnju da je mandat Sakibu Softiću istekao 2007. godine, jer takav papir naprosto ne postoji. Izetbegović pak ne treba ništa dokazivati jer je on već ranije poslao Haškom tribunalu odluku iz koje se jasno vidi da mandat agentu Softću nije vremenski ograničen.

 

(A.M.)

 U nastavku teksta proćitajte šta piše u pismu Haškog tribunala.

 

U pismu Međunarodnog suda pravde navodi se da su ovom Sudu u vezi s osporavanjem legitimiteta pisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i to 13. Jula 2016., te ministar vanjskih poslova 3. februara 2017. godine.

 

U pismu koje potpisuje registrar Međunarodnog suda pravde u Hagu Philippe Couvreur, navodi se da se odgovor od članova Predsjedništva BiH očekuje do 2. marta ove godine.

 

U pismu se također obavještavaju članovi Predsjedništva da je zahtjev za reviziju presude primljen na registri Suda. Međutim, kako se navodi, na registru su 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine zaprimljena i pisma Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

 

- U tim pismima gospodin Ivanić i gospodin Crnadak dali svoje poglede na moguće popunjavane zahtjeva za reviziju presude. Obojica su pojasnili " da nema odluke o reviziji presude prihvaćene od strane Predsjedništva BiH", niti odluke o davanju mandata Sakibu Softiću ili nekome drugom - navodi se u pismu Suda.

 

alt

 Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56401589

Powered by Blogger.ba