Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.02.2017.

DAVID SCHAFFER, AUTOR ZAHTJEVA ZA REVIZIJU: "VJERUJEMO DA IMAMO DOKAZE ZA GENOCID, KLjUČNI DOGAĐAJI IZ 1992. GODINE"

DAVID SCHAFFER, AUTOR ZAHTJEVA ZA REVIZIJU: "Vjerujemo da imamo dokaze za genocid, ključni događaji iz 1992. godine"

- Fokusiramo se na dokazivanje genocida u napadima na šest bh. općina 1992. godine. Prije deset godina je Sud smatrao da nisu imali dovoljno dokaza o postojanju genocidne namjere. Vjerujemo da sada imamo dokaze za to – kazao je član bh. tima i autor zahtjeva za reviziju David Scheffer, a prenosi New York Times.DAVID SCHAFFER, AUTOR ZAHTJEVA ZA REVIZIJU: 'Vjerujemo da imamo dokaze za genocid, ključni događaji iz 1992. godine'

Nakon što je agent BiH Sakib Softić predao zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi BiH protiv Srbije, ovaj slučaj konačno poprima isključivo pravne dimenzije. Odluka o prihvatanju aplikacije je isključivo u rukama ove pravosudne institucije, a ne u rukama bilo kojeg bh. zvaničnika.

 

S tim u vezi je besmisleno svako pismo koje Mladen Ivanić ili Igor Crnadak pošalju u Hag, a još besmislenije je blokiranje institucija BiH kako bi se zaustavio legalni i legitimni pravni postupak započet još 20. marta 1993. godine. O detaljima iz sadržaja zahtjeva za reviziju bh. pravni tim nije mnogo govorio, izuzev od ranije poznatih konstatacija o značaju dokaza iznesenih na suđenju Ratku Mladiću.

 

- Fokusiramo se na dokazivanje genocida u napadima na šest bh. općina 1992. godine. Prije deset godina je Sud smatrao da nisu imali dovoljno dokaza o postojanju genocidne namjere. Vjerujemo da sada imamo dokaze za to – kazao je član bh. tima i autor zahtjeva za reviziju David Scheffer, a prenosi New York Times.

//////////////////////////////
///////////////////////////////////////////

PROF. NEVENKA TROMP: "Genocid počeo u Prijedoru '92., završio u Srebrenici, svaki sudija će ovu aplikaciju shvatiti ozbiljno"

"Transkripti razgovora Miloševića i Mladića bi mogli biti novi dokazi. Mislim da nema potrebe za obehsrabrenjem i u slučaju revizije za zločin genocida, sud i svaki sudija će ovu aplikaciju shvatiti ozbiljno. To nisu zločini kojima se ovaj sud često bavi i sa strane sudija će postojati odgovornost da se ovo ozbiljno tretira".


PROF. NEVENKA TROMP:  'Genocid počeo u Prijedoru '92., završio u Srebrenici, svaki sudija će ovu aplikaciju shvatiti ozbiljno' - 2

Dr. Nevenka Tromp, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, u periodu od 2000. do 2012. godine radila je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. 

 

"Vrlo je važno kako će se zaprimiti taj podnesak na ovom sudu, da li će Sud odlučiti da su svi usovi ispoštovani. Naredni korak je perspektiva daleke budućnosti. Mislim da se mora ići korak po korak. Meni je teško govoriti o novim činjenicama, pošto niti ja niti bosanska javnost nismo upoznati sa sadržajem ove aplikacije", kazala je Tromp za N1.

 

Rekla je da u slučaju genocida nikada ne može biti samo jedna činjenica i jedan dokaz.

 

"U javnosti se stvara slika o tome kako bi trebalo i šta bi trebalo biti. U slučaju genocida nikad ne može biti jedna činjenica i jedan dokaz. Pravni tim ovdje će imati puno prostora za kreativnost i rad", istakla je.

 

 "Ja mislim da je ovo proširenje geografskog prostora gdje ima i gdje se trebaju tražiti novi dokazi, a to su zemlje koje su bile uključene u aktivnosti međunarodne zajednice za vrijeme rata", smatra Tromp.

 

Još je dodala da bi novi dokazi mogli ležati u transkriptima razgovora Miloševića i Mladića.

 

"Transkripti razgovora Miloševića i Mladića bi mogli biti novi dokazi. Mislim da nema potrebe za obehsrabrenjem i u slučaju revizije za zločin genocida, sud i svaki sudija će ovu aplikaciju shvatiti ozbiljno. To nisu zločini kojima se ovaj sud često bavi i sa strane sudija će postojati odgovornost da se ovo ozbiljno tretira".

 

Nevenka Tromp je za kraj razgovora poručila da je proces genocida počeo u aprilu '92. godine.

 

"Proces genocida je počeo od aprila '92 godine. Prijedor i općine oko Prijedora predstavljaju simbolički početak genocida koji se završava u Srebrenici 1995. godine".
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282199

Powered by Blogger.ba