Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.02.2017.

PRISJEĆANjE: ŠTA JE KAZAO HARIS SILAJDžIĆ NAKON ŠTO JE IZREČENA PRESUDA 2007. ?

Prisjećanje : Šta je kazao Silajdžić nakon što je izrečena presuda 2007.?


Februar 23. 2017.


Haag, desetak godina ranije, dan u kojem je izrečena presuda Međunarodnog suda pravde i podrška bh. timu u nastojanju da se Srbija označi odgovornom za genocid u BiH.

 Presudom je utvrđeno:

1. da je Srbija prekšila obavezu spriječavanja genocida iz Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida u vezi sa događajima koji su se desili u Srebrenici u julu 1995.godine

2. da je Srbija prekršila obaveze iz Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida jer nije predala Ratka Mladića optuženog za genocid, saučešništvo u genocidu

3. da je propustila poduzeti sve mjere koje je imala na raspolaganju da spriječi genocid u Srebrenici u julu 1995.godine

4. da mora odmah preduzeti efikasne korake da bi osigurala ispunjenje svojih obaveza prema Konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida

5. da ovo nije predmet u kojem bi bilo odgovarajuće narediti plaćanje kompenzacije ili narediti davanje garancija i uvjerenja da se kršenje neće ponoviti

6. presudom je utvrđeno da su bosanski Srbi osmislili i implemantirali genocid u i oko Srebrenice, kao i da je genocid počinjen u ime vlasti Republike Srpske

Podjećamo na izjave Harisa Silajdžića, 2007.godine člana Predsjedništva BiH i Phona van den Biesena iz pravnog tima BiH:

“Očekivali smo punu odgovornost Srbije i Crne Gore, no ipak su krivi. Odgovorni su jer su propustili da kazne one koji su činili zločin genocida. Ovo je prva zemlja u hisitoriji koja je zvanično presuđena da je prekršila obaveze iz Konvencije o genocidu”, naglasio je Silajdžić.

“Međunarodni sud je potvrdio da se genocid desio u Srebrenici, utvrđena je odgovornost Srbije i Crne Gore, odgovornost da se on spriječi”, kazao je Den Biesen.

No ono što BiH nije dokazala, a nastojala je, da su Srbija i Crna Gora saučesnik u genocidu, odnosno da je postojala namjera da se on počini u BiH ili kako je nakon presude izjavio šef pravnog tima Srbije i Crne Gore, Radoslav Stojnović…

“Nisam nezadovoljan, naprotiv. Vrlo sam zadovoljan jer Srbija nije kažnjena zbog zločina genocida, i to je sve što ću reći”.

Uz ostalo, u presudi se navodi kako nije dokazano da je 1.800 oficira 30. Kadrovskog centra u Beogradu, a koji su bili raspoređeni u BiH, bili oficiri SRJ prema njenom unutrašnjem zakonodavstvu.

“…sud prije svega, zapaža da nisu prezentovani nikakvi dokazi o tome da su general Mladić, ili bilo koji drugi oficir čija je personalna pitanja vodio 30. Kadrovski centar, bili oficiri tužene strane u skladu s njenim domaćim zakonom, dakle da nisu bili de jure organi tužene strane”.

Po pitanju Škorpiona koji su bili pripadnici regularnih policijskih snaga Srbije, Sud je zaključio da se

“..ne može može utvrditi da su ‘Škorpioni’ sredinom 1995. godine bili organi tužene strane. Od djela organa koji je država stavila na raspolaganje nekim drugim javnim vlastima, neće se smatrati dijelima te države, ukoliko je taj organ postupao u ime javnih vlasti kojima je bio stavljen na raspolaganje”.

Bosni i Herecgovini je ostavljena mogućnost za pokretanje postupka revizije presude po ranijoj tužbi. Na to se čekalo deset godina. Pravni tim se pokrenuo na insistiranje nevladinih organizacija. U tih deset godina žrtve nisu dobile bilo kakvu satisfakciju, pa ni onu koja koja se odnosi na priznanje odgovornosti Srbije, barem u dijelu kako je to presuđeno. Naprotiv, zločini se negiraju, “potvrđeni” genocid u Srebrenici preispituje se od vlasti iz Republike Srpske, ali i zvaničnog Beograda.

Tina Jelin-Dizdar (N1)

///////////////////

PorukaČedomira Jovanovića : Molim srpske lidere u BiH da ne brane Srbiju onako kako su to do sada radili

Februar 23. 2017.Predsjednik Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomir Jovanović osvrnuo se na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je odlučeno da BiH pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid.

“Postalo je jasno da je Bosna i Hercegovina u ozbiljnoj krizi i da se sada samo traže povodi za međusobne obračune. Ako srpski lideri u BiH misle da brane Srbiju kao što su to već radili, molim ih da to više ne rade. Najveća pomoć nam je mir u Bosni i Hercegovini. Nakon više od dvadeset godina, najbolje bi bilo da makar pokušamo da ponovo budemo normalni”, naveo je Jovanović.

“Nikad nećemo naći dovoljno pravde za sve one koji su stradali u strašnom ratu, i nema te pravde koja bi mogla tu bol da nadoknadi. Ako nema pravde, neka na kraju bude pameti, to je ono što nam je svima potrebno”, poručio je lider LDP-a.

“Revizija postaje samo povod za nove međusobne odnose. Političari ne treba da se bave pravom. Revizija ili traganje za pravdom ne smije biti ni razlog ni opravdanje za neke nove nesporazume ili radikalizaciju odnosa u regionu. Neka se time bave sudije i pravni timovi, ali nema potrebe za radikalizacijom odnosa između Srba i Bošnjaka u samoj Bosni i Hercegovini”, navodi Jovanović.

“Sve ono što je potrebno Srbiji, potrebno je i Srbima i Bošnjacima – a to je mir. Ne smijemo dozvoliti da problemi ugroze krhki mir koji imamo više od dvadeset godina. Ko god se nalazi na vlasti u Sarajevu, u Beogradu ili Banjaluci, on se suočava sa problemom koji razara sve, a to je surova prošlost za koju smo svi zajedno odgovorni”.

“Presudno zavisimo jedni od drugih. Nema normalnog odnosa između Srba i Bošnjaka ukoliko je Bosna i Hercegovina takva kakva je, i to je ono što je kamen spoticanja. Previše dugo nam se glava drži u devedesetim, i kada kao društvo nemamo odgovore na probleme, onda podsećamo ljude na ono što su preživeli i to je dovoljno da proključa krv i da se odlože, za ko zna koliko vremena, u stranu ona pitanja na koja sami nemamo odgovor”, navodi Jovanović.

“Ne smijemo izgubiti ni sekund više u ovako nesigurnom svijetu. Moramo zajedno tražiti odgovor na probleme koji će zajedno polomiti kičmu i Srbiji i Bosni i Hercegovini ukoliko budu ostali previše dugo otvoreni. Moramo da budemo sposobni da razmišljamo o rješenjima za 21. vijek, a ne da se držimo rješenja koja će nas vraćati u ‘95. godinu. To ponekad liderima nije lako da kažu, ali će cijena koja se onda plaća biti samo veća”, stoji na kraju saopštenja predsjednika Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.

(Kliker.info)

//////////////////

IVANIĆ SPUŠTA LOPTU: 'Neću dolijevati ulje na vatru, neka Izetbegović predloži rješenje'

Ivanić “spušta loptu”: “Neću dolijevati ulje na vatru, neka ... - Bportal

///////////////////////////////////
///////////////////

TURSKI AMBASADOR OBJASNIO ZAŠTO JE IZDVOJIO MIŠLJENJE: Upravni odbor PIC-a ne može utjecati na pravno pitanje kao što je revizija

TURSKI AMBASADOR OBJASNIO ZAŠTO JE IZDVOJIO MIŠLJENJE ...

///////////////////////////////

/////////////////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56282046

Powered by Blogger.ba