Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.02.2017.

PODNIJET ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE BiH PROTIV SRBIJE

Podnijet zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije
Članovi pravnog tima Sakib Softić, David Scheffer i Phon van den Biesen predali su nešto prije 15 sati zahtjev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u postupku tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Procedura je takva da, nakon što aplikaciju zaprimi registar suda u Hagu i provjeri određene činjenice i rokove, šalje drugoj strani, odnosno Srbiji, da se očituje na zahtjev.

Vremenski rok za to nije određen, a sud daje ad hoc rok, između tri i šest mjeseci.

Moguć je i odgovor Bosne i Hercegovine i nakon tog predpostupka zasjeda Vijeće suda koja će odlučiti o dopustivosti revizije presude na zahtjev BiH.

U Sarajevu je danas zasijedalo i Vijeće za provođenje mira u BiH (PIC) i to na inicijativu ruskog ambasadora, kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasadori Upravnog odbora PIC izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo

Ambasadori Upravnog odbora PIC izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo

Nakon sastanka objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi:

"Ambasadori Upravnog odbora izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji. Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava.*(Republika Turska se nije pridružila ovom paragrafu)".

U izjavi se dodaje da su ambasadori Upravnog odbora svjesni patnji koje su uzrokovali genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživjelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji.

"Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduslovi da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u posljednje dvije decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama", navodi se u zajedničkoj izjavi.

U međuvremenu, prekinuta je vanredna sjednica Predsjedništva BiH koju je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a na kojoj je trebalo biti govora o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon toga, odvojene konferencije za novinare su održali predsjedavajući bh Predsjedništva Mladen Ivanić i član Predsjedništa BiH Bakir Izetbegović.

Na konferenciji za novinare Ivanić je kazao je da je sjednica Predsjedništva BiH održana, ali da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se raspravlja o tome da li će Bosna i Hercegovina podnijeti zahtjev za reviziju presude, te je napustio sjednicu.

Nakon toga sjednicu je napustio i Dragan Čović. To znači, kako je rekao Ivanić, da je sjednica prekinuta i da odluka o podizanju revizije nije donesena.

"Ovo je bio jedan od zadnjih pokušaja da se fukcionisanje institucija u BiH vrati u institucije sistema. To nije uspjelo. Taman i da gospodin Softić ima, a vidjećete da nema, ne može jedan čovjek sam bez ikakvog stava organa odlučivati o stvarima koje imaju duboke implikacije. Čak, i da je u pitanju pojedinac, advokat bi se konsultovao sa njim", kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je ušla u ozbiljnu krizu.

"Mene tužba, ponoviću, ne zanima, jer sam uvjeren da će se pokazati da nije bila legitimna. Mene zanimaju vaninstitucionalno djelovanje i paralelizmi. Veliko pitanje je šta će uslijediti i kada će Predsjedništvo sjesti ponovo zajedno", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je istakao i da su ovo "suštinska pitanja dugoročne stabilnosti u BiH", te da "svi akteri moraju razmisliti dokle će ići dodvoravanje vlastitoj sredini".

"Ne znam da se ikad desilo da je sjedica Predsjedništva prekinuta i da su implikacije velike. Naredni dani će zahtijevati hladnu glavu", poručio je Ivanić.

Prethodno je Ivanić najavio da će uputiti Međunarodnom sudu pravde novo pismo u kojem će taj sud obavijestiti da iza revizije presude ne stoji BiH.

Podsjetivši da je prvo pismo poslao u julu prošle godine, Ivanić je rekao da sljedeće pismo još nije poslao i da čeka ishod sjednice Predsjedništva BiH 23. februara.

Softić ima legitimitet da u ime BiH, preduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom: Bakir Izetbegović

Softić ima legitimitet da u ime BiH, preduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom: Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH je na konferenciji za novinare rekao da se od bošnjačkih prestavnika očekivalo da aktivno zaustavi pokretanje revizije.

“Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, koji koji su počinili genocid, oni koji rehabilituju ratne zločince i dodjeljuju im odlikovanja”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se revizija odnosi na režim Slobodana Miloševića, pa ga ‘zbog toga iznenađuje stav koji dolazi iz Srbije i Republike Srpske’.

“Čemu bježanje od istine koje će utvrditi nezavisni sud. Proces trebamo vratiti u pravni kolosjek”, kazao je Izetbegović.

​Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je pitanje mogućnosti zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije veoma važno da bi politizovalo.

"Možemo samo da apelujemo na sve da ostanu mirni, da ne podižu nikave tenzije i da se iskoriste sve zakonske procedure koje su na raspolaganju", poručio je Vigemark.

On je rekao da ne zna šta će biti ishod ‘današnjih dešavanja’, ali da može samo da prenese stavove EU koja ima duboko poštovanje i uvažavanje žrtava ratnih zločina.

"Mi ćemo nastaviti da osiguravamo značajnu podršku, uključujući i finasijsku, za procesuiranje predmeta ratnih zločina", dodao je Vigemark.

Vigemark nije želio da komenatriše da li je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum zahtjevom za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, napominjući da je ovo pitanje danas na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC).

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvali su članove Vijeća za implementaciju mira (PIC) da podrže žrtve u borbi za istinu i pravdu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

"Sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira povodom podnošenja bosanskohercegovačkog zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu", navodi Udruženje u saopštenju za javnost.

Povodom najave revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije, u Beogradu je u srijedu održan sastanak političkog vrha Republike Srpske i Srbije.
23.02.2017.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ..KRIZU SU IZAZVALI ONI KOJI SU IZVRŠILI AGRESIJU NA BiH I ONI KOJI PO ZLOČINCIMA NAZIVAJU STUDENTSKE DOMOVE"

BAKIR IZETBEGOVIĆ: „Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju i oni koji po zločincima nazivaju studentske domove"

"Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti biće pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima", kazao je Bakir Izetbegović.


BAKIR IZETBEGOVIĆ: 'Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju i oni koji po zločincima nazivaju studentske domove' - 3

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas održao konferenciju za medije, novinarima se obratio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je objasnio razloge prekida današnje vanredne sjednice.

 

"Raniji sazivi Predsjedništva BiH su donijeli sve relevantne odluke u vezi sa presudom. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo diskutovati jeste pozicija agenta BiH. Čović je napustio sjednicu, te je prekinuta. Revizija presude je dio procesa koji je pokrenut prije 23 godine od tadašnjeg saziva Predsjedništva“, izjavio je Izetbegović.

 

On je dodao da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da aktivno učestvuju u zaustavljanju revizije presude, da ga optužuju za izazivanje krize u BiH i regionu, što je, prema Izetbegovićevim tvrdnjama, "klasična zamjena teza".

 

"Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove", kazao je Izetbegović i ponovio da se revizija  odnosi na dešavanja prije dvije decenije.

 

„Stoga čudi poistovjećivanje vlasti u Srbiji sa vlastima u RS-u. Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti biće pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima", kazao je Bakir Izetbegović.

 

Izetbegović je podsjetio da ni Nebojša Radmanović, a ni Mladen Ivanić, kao srpski članovi Predsjedništva BiH, nisu tražili oduzimanje legitimiteta Sakibu Softiću i dodao kako će o tome odlučivati Međunarodni sud u Hagu.

Kada je u pitanju rad Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je izjavio da ga ništa ne plaši i da on neće izazivati krize, ali da se samo na istini mogu graditi dobri odnosi.

 

"Volio bih da kolege iz RS-a, sa kojima imam dobar, korektan i prijateljski odnos, razmisle o svojim postupcima. Ovdje se desio genocid, agresija, a to nisu učinili Bošnjaci. Neka se malo stave u kožu svojih komšija", poručio je Bakir Izetbegović.

///////////////////////////////////

////////////////////////////

POTVRĐENO IZ HAGA: Članovi delegacije BiH predali aplikaciju za reviziju tužbe protiv Srbije

Članovi delegacije BiH predali aplikaciju za reviziju tužbe protiv Srbije

///////////////////////////////////////

ZVANIČNO SAOPĆENJE PIC-a: Politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa i dijaloga"

Nakon sastanka koji je održan u zgradi OHR-a u Sarajevu, članice Vijeća za provedbu mira (PIC) objavile su saopćenje za javnost sa zaključcima.


PIC IZDAO SAOPĆENJE: Evo šta je zaključeno na vanrednoj sjednici

1. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se 23. februara 2017. godine kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

2. Ambasadori Upravnog odbora izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji. Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava.

 

3. Ambasadori Upravnog odbora svjesni su patnji koje su uzrokovali genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživjelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji. Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduvjeti da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u posljednje dvije decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama.

/////////////////////////////////
//////////////////////////

Profesorica Nevenka Tromp-Vrkić, bivši istraživač u Haškom tribunalu : BiH je u prednosti zbog novih dokaza kojih nije bilo do 2007. godine

Februar 23. 2017.


Prije deset godina Međunarodni sud pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije odlučio je da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije spriječila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Zahtjev za revizijom presude mora se predati u roku od deset godina nakon izricanja presude i mora sadržavati nove dokaze koje Međunarodni sud pravde, u trenutku izricanja presude, nije imao.

Iako u posljednji tren, odluka o pokretanju revizije je donesena i to je pobjeda svih onih koji su se zalagali za nju, rekla je za Radiosarajevo.ba Nevenka Tromp Vrkić koja je bila članica istraživačkog tima u Haškom tribunalu od 2000. do 2012. godine.

Ona kaže da postoje novi dokazi, i to na stotine njih i važno ih je iskoristiti, jer ako se to ne učini sada, ova tema će otići u arhiv, naglasila je Tromp Vrkić.

“Jedan od najvažnijih razloga je taj što su sudski krajnji rokovi jako važni, jako rigidni i 26. februara ističe rok od deset godina koji je uopće moguć za podizanje revizije, ako se sad ništa ne napravi nakon tog datuma ovo će biti tema koja će otići u arhive i neće biti ništa više moguće napraviti na ovom najvažnijem sudu na svijetu – Međunarodnom sudu za pravdu.”

S obzirom na način kako je pokrenuta presuda, te da se sve dešava u posljednjem trenutku,
pitali smo sugovornicu šta možemo očekivati od ovog postupka.

“Pravni postupak se mjeri uspjehom ili promašajem. U mojoj karijeri na tribunalu bilo je slučajeva kada sam mislila ovo je apsolutni promašaj, tim je grozan i ništa ne funkcionira, a na kraju presuda je bila fantastična. Znači, za bilo kakvo ocjenjivanje ovog tima je prerano. Ja bih pozdravila uopće inicijativu predsjednika Bakira Izetbegovića da se ide na reviziju. Ja mislim da je to u ovom trenutku i u političkom kontekstu jedan veliki pomak. Što se tiče sudbine, još uvijek ne govorimo da li će tu reviziju Sud uopće prihvatiti, ali za sada je važno da postoji volja da se ide na reviziju.”

Nevenka Tromp naglasila je kao se raspolaže velikim brojem dokaza i iako nema uvid u sadržaj revizije, vjeruje timu koji radi na reviziji jer je, kako kaže, riječ o velikim stručnjacima koji će, sigurna je, ponuditi dokaze za prihvatanje revizije.

“Ja bih mogla dati ocjenu kada bih pročitala sadržaj revizije, no jedino mjerodavno mišljenje o sadržaju revizije i kvaliteti dokumenata koji se predstavljaju može dati Sud. Mi sad imamo velika očekivanja o pravdi, mislimo – pa ovdje je sve jako dobro poznato i očito, no moramo znati da je sud jedno interesantno mjesto. Tamo je nekad najteže dokazati ono što je najočitije. Tako da su naša nagađanja o tome da li su dokazi koje će predočiti tim dovoljni, suvišna. Ostavimo ovaj posao Sudu i sucima na Međunarodnom sudu pravde.“

Na pitanje može li BiH dobiti presudu u svoju korist s obzirom na to da niko iz Srbije  nije osuđen za genocid niti mu se sudilo za genocid u BiH, Tromp Vrkić odgovara:

“Odgovor je apsolutno – da. Ovaj međunarodni sud pravde nije krivični sud i način na koji on procjenjuje i presude koje već postoje ali i dokaze koji su predočeni unutar svakog slučaja je takav da sama oslobađajuća presuda, poput generala Perišića, nije presudna. Nego će se gledati na ogromnu količinu novih dokaza. I upravo zahvaljujući novim dokazima pravni tim BiH je u prednosti u odnosu na one dokaze koji su bili na raspolaganju prije 2007. godine. Što god se novo napravi, što god se pokuša i stavi u neku pravnu naraciju ovog tima bit će već kvalitativno bolje od onog što smo imali. Zbog toga pozdravljam ovu inicijativu koja se sada dešava.“

Podnošenjem zahtjeva za reviziju svjesno se proizvodi nova politička kriza u zemlji, ocjena je mnogih u našoj zemlji, no naša sagovornica smatra da je upravo ovo korak ka rješavanju brojnih problema u našoj zemlji.

“Meni je malo nelagodno da kao neko ko dolazi izvana donosim kritike o vrlo teško društvenoj, političkoj i ekonomskoj situaciji vaše zemlje. Kada su u pitanju masovni zločini tu je politika svugdje. Tako da je neophodno da jedan ovakav korak diže na noge političke aktere svih opcija. Kako ja pratim politička zbivanja u BiH, politika u vašoj zemlji funkcionira od krize do krize. Tako da nije revizija pojačala ovu podijeljenost, nego podijeljenost toliko tinja, ona je sveprisutna, tako da sve teme od državnog značaja bit će okidač za ovakve javne podjele.

Bez obzira na podijeljenost, prosuđivanja i javna rasprava o ovoj temi je itekako potrebna. Mislim da bilo tragično da se nije podnijela revizija i da se poslije 26. februara narod pitao zašto se ništa nije napravilo. I u tom slučaju ako dođe do neuspjeha bit će prihvatljiviji od onog gdje se ništa nije pokušalo.

Ako se ignorira ono što se desilo, i ako svaka strana ima mogućnost interpretacije ili negiranja onog što se desilo, onda će svi važni procesi (politički, ekonomski, društveni) biti zakinuti za nešto, a to je stvaranje konsenzusa o prošlosti. Taj konsenzus se neće desiti ako nema ovako važnih momenata gdje jedan autoritativan sud donese odluku, ako nema novog pokušaja da se popune crne rupe povijesti nekim novim dokazima. Ovaj proces revizije upravo to omogućuje, da se shvati koliko nam je svima potpuno jasno sve o Srebrenici ili Tomašici.

Bez zajedničkog napora da se kontinuirano traži da se prošlost stavi na pravo mjesto, neće biti napretka u svim drugim aspektima važnim za bh. društvo“, poručila je Tromp Vrkić na kraju razgovora.

 Nevenka Tromp Vrkić  je profesorica na Univerzitetu u Asmsterdamu, 12 godina provela je kao istraživač u Haškom tribunalu. Autorica je knjige “Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje”koju brojni stručnjaci ocjenjuju najznačajnijom knjigom koja je ikada izdata o radu Tribunala u Hagu. I žena koja se godinama zalagala za pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nevenka Tromp je šest godina radila na slučaju Slobodana Miloševića i trebalo joj je otprilike isto toliko godina da napiše knjigu od 300 stranica.

“Nakon Miloševićeve smrti sam shvatila kolika je kompatibilnost između onoga što sam radila na slučaju Milošević i slučaju Bosna protiv Srbije. Shvatila sam da velika većina dokumenata koju je Beograd štitio od javnosti u slučaju Slobodana Miloševića su bili upravo dokumenti za koje su smatrali da bi ih mogli povrijediti na Međunarodnom sudu pravde”.

(Kliker.info-Radiosarajevo)

23.02.2017.

POTVRĐENO IZ HAGA: ČLANOVI DELEGACIJE BiH PREDALI APLIKACIJU ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE

POTVRĐENO IZ HAGA: Članovi delegacije BiH predali aplikaciju za reviziju tužbe protiv Srbije

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena agentom Sakibom Softićem, u 14:45 minuta ušla je u zgradu Haškog tribunala, gdje su predali aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.POTVRĐENO IZ HAGA: Članovi delegacije BiH predali aplikaciju za reviziju tužbe protiv Srbije

Aplikaciju su Međunarodnom sudu pravde u Hagu predali Sakib Softić, te članovi tima za reviziju tužbe David Scheffer i Phon van den Biesen.

 

Registar Suda zaprimio je materijal, a nakon predate aplikacije, Međunarodni sud pravde u Hagu provjerit će činjenice i rokove, te potom uputiti zahtjev naše zemlje Srbiji na očitovanje.

  

Prema informacijama "Slobodne Bosne" aplikacija sadrži oko 100 strana osnovnog teksta, na čijoj izradi je radio četveročlani pravi tim pravnih eksperata na čelu s američkim advokatom  Davidom Schefferom.

 

Ekspertni tim koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Nizozemac Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

 

Vođa ekpsertnog pravog tima BiH, američki pravnik David Scheffer, svojevremeno je obnašao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih dešavanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona. 

 

Danas predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Northwestern u Chicagu, na kojem rukovodi i Međunarodnim centrom za ljudska prava. Karijeru je započeo u firmi Coudert Brothers, a radio je i kao savjetnik u Komitetu za vanjske poslove SAD-a, najprije kao viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada obnašala dužnost ambasadorice u Ujedinjenim narodima. Scheffer je zatim bio zastupnik u Komitetu za nacionalnu sigurnost od 1993. do 1996. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora.

 

Kao ambasador je Scheffer učestvovao u stvaranju međunarodnih krivičnih tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone i Tribunal za režim Kmera. Kao predavač u predmetima međunarodnog prava i ratnih zločina je radio na univerzitetima Northwestern, Georgetown, Colombia, Duke i George Washington.

 

U decembru 2011. godine je objavio knjigu memoara „Sve nestale duše: lični prikaz tribunala za ratne zločine“ o razvoju međunarodnih tribunala 90-ih godina. U toj knjizi on piše o neuspjesima Washingtona tokom genocida u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995. godine, te potrazi za zloglasnim ratnim zločincima. U svom osvrtu nakon presude Radovanu Karadžiću Scheffer ističe da su Bošnjaci decenijama čekali da Međunarodni sud donese odluku da je etničko čišćenje koje su pretrpjeli, posebno 1992. godine koja je bila najgora godina sukoba, bilo u cilju genocida.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a iskustvo i uspjesi koji stoje iza njega mogu poslužiti kao garant da će zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde biti pravno kredibilan i u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde.

 

alt

///////////////////////////////
///////////////////

BAKIR IZETBEGOVIĆ: 'Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju i oni koji po zločincima nazivaju studentske domove'

BAKIR IZETBEGOVIĆ: 'Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju i oni ...

///////////////////////////

ČANAK: 'Učinićemo sve da Vučić ne postane predsjednik, svako kolebanje oko BiH prijeti da zapali balkansko bure baruta'

ČANAK: 'Učinićemo sve da Vučić ne postane predsjednik, svako ...

////////////////////

FRA MILE BABIĆ O REVIZIJI PRESUDE:  'Pravda je temeljni princip koji treba vladati u političkoj zajednici'

FRA MILE BABIĆ O REVIZIJI PRESUDE: 'Pravda je temeljni princip ...

/////////////////////////////

//////////////////////////

//////////////////////////////////////////

Usmena historija o bosanskohercegovačkim izbjeglicama : Aleksandar Hemon dobitnik nagrade američkog PEN-a

Romanopisac, esejist i kritičar Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade američkog PEN-a za usmenu historiju o bosanskohercegovačkim izbjeglicama, How Did You Get Here?: Tales of Displacement. U obrazloženju odluke predsjednik američkog

////////////////////////////////////////

Potvrđeno iz Haaga : Delegacija BiH predala zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde


/////////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
62914576

Powered by Blogger.ba